ParlamentBLOG
Botrányos George és a Nagy Testvér

Hát ilyen sem volt még. Győzike, Ágica, Zsanett, Katie Price, Peter André és a többi valóságshow-sztárocska után az ember azt gondolta, hogy ennél tovább már nincs. Scotland ügynök rémülten tapasztalja: a briteknél bizony van.  Drága szigetlakó barátainknál most vetítik a Celebrity Big Brother, azaz a hírességeket felvonultató kukkoló-műsor azon sorozatát, amelyben egy olyan neves közéleti egyéniség süllyedt saját maga alá, mint George Galloway, a brit parlament képviselője. Mylord már ugyan írt a politikus sztárról, de mivel nemrégiben kiszavazták, érdemes újra és most alaposabban megemlékeznünk róla.Scotland ügynököt csak az szomorította el, hogy Galloway képviselő – még ha nem is a beszámítható politikusok között tartják nyilván – skót származású és jelenleg épp Glasgow körzetét képviseli a brit törvényhozásban. Ajaj… (Részletekért klikk tovább)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Zászlóspárti online

Hogy január 31-ről mi juthat az eszünkbe? Talán az, hogy a kolumbiai Tumaco kikötővárost elérte a szökőár és pusztított, ölt, amíg játékos kedve engedte (-100), vagy hogy Milne örökre beköltözött a Százholdas Pagonyba (-50), vagy esetleg az, hogy Szabó István ügynökügye továbbra is lázban tart némely tollforgatót és - ha szimatom nem csal - ez a hét erre a pimpf ügyre még rátesz egy lapáttal? Vagy az évértékelő juthat eszünkbe a dátumról, hogy Kuncze Gábor online évértékelőt tart. Szép ez, jó ez, formabontó ez! Jut eszembe: ha már a netet olyan fontosnak tartjuk, az online "zászlóspárt" elnökének miért nincs honlapja?
{ komment (2) } { permalink }  
Amikor a foci beleszól a politikába
Köztudott, hogy a cseh államfő, Václav Klaus és miniszterelnöke, Jiri Paroubek között nem éppen felhőtlen a viszony. Előbbi konzervatív politikus, egykor a jobboldali Polgári Demokrata Párt elnöke volt, utóbbi viszont a szociáldemokrata párt jeles képviselője, aki valóban roppant következetes politizálása révén szinte a semmiből hozta fel a második helyre a CSSD-t. Egy a közelmúltban készült közvéleménykutatás szerint a polgári demokratákat mindössze másfél-két százalékra közelítették meg a szocdemek.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Agyafúrt kínai hackerek

Igazán agyafúrtnak bizonyult néhány kínai hacker. A Windows egy úgynevezett WMF-hibáját kihasználva virtuális támadást intéztek a brit parlament ellen. Hetven magas rangú személyiség számítógépét sikerült megfertőzniük. A brit honatyák méjlezését biztosító Messagelabs nevű vállalat adatai szerint a parlamenterek január másodikán tömegesen kaptak olyan leveleket, amelyek a trójai Setabortproc nevű vírussal voltak megfertőzve. Ez az előbb említett WMF-hibát kihasználva installálódik a rendszerre.

A Messagelabs közlése szerint az akciót végül sikerült hatástalanítani. A cég kinyomozta, hogy a vírus a kínai Gaungdong tartományból származik.

{ komment (0) } { permalink }  
Vigyázat kampány 2.

Bár minden jóslatunk így teljesülne: télen is virágoznának a mezők, koszorúba luxusszálakat tépnének a vadvirágok közül a politikát nem ismerő szegényemberek. Repa Imre kaposvári kórházigazgató, Pető Zoltán Tarnabod, a befogadófalu polgármestere, Bóbics Antal a zalaegerszegi Anton Kft. vezetője, Szakács Roland tiszadobi magánvállalkozó, gyümölcskertész, Farkas Zoltánné és elődje Ladányi Gáborné gyomaendrődi iskolaigazgatók ültek a karzaton. Gyurcsány arra célzott, hogy riválisa sikertelenséget, kishitűséget terjeszt. Õ pedig olyan Magyarországról beszélt, ahol nem csak panaszkodnak, cselekednek. Ez utóbbira példa ez az öt-hat sikeres, mindennapi ember. Kuncze pedig azt mondta, ő beszélt az emberek harmadik csoportjával. Még az a jó, hogy 15 millióan - kint és bent -  vagyunk. Mindenki téphet magának virágot. Hogy is írtam nem sokkal éjfél után? Vigyázat kampány! - ég a piros lámpa a Magyarország-stúdió bejárata előtt.
{ komment (1) } { permalink }  
Robert Burns ünnepe a Skótszágházban
Scotland ügynök, a Parlamentblog skót felelőse korábban már értekezett ezen oldalon arról, hogy a hős poéta Robert Burns születésnapját miként ünneplik meg Skócia és világszerte. Említést tett magyarországi Burns-estről és egy február 5.-én megrendezendő Burns-Maratonról, de említhetnénk ismét Chris Dunlop-ot is, aki az argentin Aconcagua hegycsúcsán mondott köszöntőt a skót rímvirtuózra. Ismert, a skót hegymászó a többezer méter magas csúcsról jelentkezett be telefonon a Skótszágházban. Nos, megérkeztek az első felvételek a Skót Parlamentben tartott Burns Vacsoráról is. Több mint húsz ország diplomatája vett részt az eseményen, akiket Willie McIntyre skótdudás (képünkön) vezetett fel a Garden Lobby lépcsőjén. A fotók alapján nem fukarkodtak a haggis-szel...
{ komment (0) } { permalink }  
A kormánysajtós sajtóhibája

Nem mondom, hogy a történelem csak ugyanazt a leckét mondja fel, még akkor sem, ha sok hasonságra bukkantam, amikor a száz évvel ezelőtti parlamentről írtam (lehazaárulózott kormány, vitatottan hatalomra került miniszterelnök, szociáldemokráciával való kacérkodás),  1906 április eleje a nagy megyei lázadások után vízválasztó napokat hozott, Fejérváry után  Wekerle alakíthatott ismét kormányt. Most a vízválasztót nem az esetleges kormányváltás, vagy nem a kabinet maradása hozza, hanem az, hogy április után  olyan kormánya lesz Magyarországnak, mely vagy a reformok kísérlője, vagy a nagy reformer jelzővel vonul be a történelembe. Legyen az szocialista, vagy fiatal demokrata. De maradjunk jó szokásunkhoz híven száz évvel ezelőtt. A lehazaárulózott darabontkormány sajtósa, Ady Endre száz évvel ezelőtt kapitális sajtóhibát követett el, amikor megemlékezett Deák Ferenc halálának harmincadik évfordulójáról. "Harminc éve ma, hogy meghalt a nagy magyar ember, kit a haza bölcsének ismertek el ellenfelei is. A nagy művet, Deák Ferenc művét, mintha rémek röpdösnék körül harminc év után. Szomorú időkben emlékezünk a harminc év óta hamvadó bölcs magyarra. De hogy ő élt, volt s alkotott, ez már elég ok a reménységre. Deák Ferenc nemzetének joga van élni s bizakodni. A magyar koponyában nagyszerű, józan ész raktározódott föl a nehéz századok fölött. A temperamentuma túlságos a magyarnak, de a józan ész meg tudja zabolázni. Deák Ferenc halálának harmincadik évfordulóján meg kell erősödnünk, s ki kell tartanunk e hitünkben". (Budapesti Napló, 1906. január 30)
Deák 1876 január 28-án halt meg.

Múlt-postok a parlamentblog.hu-n:
Az únó nemzet és a tilinkó királya
Fülspecialista és a kormány sajtósa
Dr. Füredi és a kormányválság
Kedves Pistám! -árnyékállami post
Újév bíztat

{ komment (0) } { permalink }  
Vigyázat kampány!
Úgy tudom, a tervek szerint Gyurcsány mai évértékelő beszédében egy formai újítás biztosan lesz. Közvetlenül parlamenti felszólalása előtt egy gazdával, egy önkormányzati vezetővel, egy vállalkozóval, meg még ki tudja kivel, - öt-hat ember - "nemzeti konzultál", aztán a miniszterelnök értékel egy jót a patkóban is. Az öt-hat ember meghallgatja őt fönn a karzaton, Gyurcsány hivatkozik is majd rájuk, tán hozzájuk is beszél. Szóval újítunk, újítunk, a néppel beszélünk, a nép meghallgat minket, mi őt, akárcsak Orbán tette vasárnap, és közben díszvállalkozók, dísznagymamák, díszönkormányzati vezetők, díszparasztok-gyűjtésének vádja elől kell ide- majd odahajlonganunk, akár Orbánnak, akár Gyurcsánynak keresztelt el minket valami felsőbb akarat. Vigyázat kampány! - ég a piros lámpa a Magyarország-stúdió bejárata előtt.
{ komment (1) } { permalink }  
Socialismo o muerte
„Az Európai Parlament számára továbbra is felfoghatatlan, hogy eszményeikért és békés politikai tevékenységükért Kubában még mindig börtönbe zárnak embereket. Különösen elfogadhatatlan és megdöbbentő, hogy e politikai foglyok között vannak, akik nem kapják meg a számukra szükséges segítséget és rossz egészségi állapotban vannak. Néhányuk egyenesen haldoklik.” Jövő héten így vezeti fel szóbeli kérdését négy liberális uniós képviselő, akik azt tudakolják majd, hogy az unió tanácsa mit tervez, mit tesz azért, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartsák Kubában. Azt mondják ugyanis, hogy "A Castro-rezsim nyitottabb magatartásához fűzött remények nem teljesültek, sőt az emberi jogi helyzet tovább romlott”. Szivar, pálma, koktél - akár a vidám barakk - Castro, Che, Szocializmus vagy halál, és legvégül de inkább legelébb: Orwell. Európa tehetetlen. Szocializmus vagy halál, Socialismo o muerte. Sem az egyik, sem a másik nem ad levegőt Kubának.
{ komment (10) } { permalink }  
Morcosak a pénzcsaposok?
Mylord korábban arról írt, hogy ha a Hamasz "hatalomra kerül szembesülnie kell azzal: csak akkor kaphat támogatást, ha folytatja azt a politikát, amelyet a lemondott miniszterelnök, Ahmed Korej képviselt. Legyen bármilyen elkötelezett is a Hamász szélsőséges céljait illetően, azért a palesztinok körében is a pénz az úr". A pénzcsapok kezelőinek pedig nem árt udvarolni. Az Európai Parlament jövő héten minden bizonnyal felülvizsgálja palesztin-politikáját a palesztin választások eredménye miatt. Javier Solana külügyi főmegbízott részvételével a képviselők vitát tartanak a voksolás után kialakult helyzetről. Sőt, állásfoglalásról is határoznak. Hogy mennyire riasztó ez a palesztinok számára? A Palesztin Hatóság az uniótól kapja a legnagyobb anyagi támogatást.Tavaly például 70 millió eurót különítettek el a palesztin önkormányzat számára, ezen kívül az unió további pénzekkel támogatta a menekülteket, az infrastruktúra és a szociális ellátás fejlesztését. A kérdés most csak az, mennyire morcosak a pénzcsaposok?
update: Most olvasom, hogy az EU-bizottság szerint nem csak rajta múlik, mi lesz a palesztinok segélyeivel. A tavalyi 70-ből - mivel a brüsszeli feltételek csak részben teljesültek - 35 milliót utaltak át.
{ komment (0) } { permalink }  
Silvio csodái
Ha el lennénk keseredve amiatt, hogy Magyarországon elkeserítően alacsony a politikai kultúra színvonala, megnyugodhatunk, ha az olasz belpolitikára tekintünk. Az ottani politikusoktól sem áll távol a sárdobálás, nem egyszer ragadtatják magukat aljas megnyilvánulásokra. Silvio Berlusconi miniszterelnök élenjár ezekben a nem egyszer hihetetlenül primitív megnyilvánulásokban. Most éppen sokáig azzal zsarolta az államfőt, hogy ha nem teljesíti a feltételeit, akkor további két héttel kiterjeszti kormánya mandátumát. Ebből ugyan nem lett semmi, mert az eredeti terveknek megfelelően április 9-én és 10-én rendezik a választást, de a miniszterelnök tulajdonképpen győzött, hiszen elérte azt, hogy a törvényhozást a korábbi elképzelésekhez képest képest két héttel később, február 11-én oszlassák fel.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Belháború a gaelic nyelvű skót iskola miatt
Úgy tűnik, hogy a felföldi tanács által elfogadott tervezet, miszerint Skye-szigetén létre kell hozni egy kizárólag gaelic nyelven tanító iskolát, most belviszályokat okozhat skót földön, miután már az iskola létrehozását ellenzők is táborba verődtek. A szülők a szabad iskolaválasztás joga mellett azzal érvelnek, hogy angolul tanuló gyermekeiknek sokat kellene utazniuk - adja hírül Scotland ügynök. Részletek alább...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Conan és Tarja
Meglepő a hasonlóság Conan O'Brien - a finn SUBTV csatornán is sugárzott Late night med Conan O'Brien népszerű amerikai talk-shaw vezetője - és a finn elnök, Tarja Halonen között. Conan O'Brien a hasonlóságot annyira érdekesnek találta, hogy magánszorgalomból választási reklámfilmet készített Halonennek. A filmben egy döglött hal ugrik ki a jégbe vágott lékből Tarja Halonen egyik ellenfele nevének hallatára. – A finnek felismerik a rossz vezetőt.– mondja tört - és rossz - finnséggel Conan a reklámfilmben.- Miért támogatom Tarja Halonent? Azért mert "minden adottsága megvan" ahhoz, hogy elnök lehessen. Dinamikus személyiség, vág az esze, és ami a legfontosabb: legalább olyan jól néz ki, mint én." – nyilatkozta a népszerű komikus. A Hallonen-ellenfelek szerint Conan csúfot űz a finn választásokból, de Halonen hívei dörzsölik a tenyerüket az ingyenreklámért. A legnagyobb finn lap, a Helsingin Sanomat meghívta Conant, és rendelkezésére bocsátott Turku mellett egy nyaralót. És a válasz nem késlekedett, Conan O'Brien 11-14 február között Finnországba látogat, ahol egy műsorhoz gyűjt anyagot.
 • Poénkodó finn államfőjelölt
 • { komment (0) } { permalink }  
  Gyógyszerárak és a skót déja vue
  Újabb tízezernyi skót állampolgár juthat kezdeményhez a gyógyszerár-vita aktuális állása szerint. A Skót Parlament ugyan elutasította Colin Fox skót szocialista pártvezér javaslatát a gyógyszerek kivétel nélküli teljes támogatásáról, a kompromisszumos megoldás azonban egyértelműen javítani fog a kevesebb jövedelemmel rendelkezőkön. Mintha hasonló szólamokat játszanának idehaza is... (klikk tovább)
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Blogolna a képviselő
  Valamit nagyon félreérthetett Becsey Zsolt, a Fidesz uniós képviselője, aki a freeblogon - mint Korbely mestertől megtudtam - egy munkanaplónak aposztrofált valamit indított. Becseynek bár van saját honlapja, de gondolta indít egy blogot is, mert miért ne, biztos elfogyott másutt a dokukra kiszabott tárhely, a közlemények, meghívók, hivatalos levelek pedig -mint tudjuk - vonzzák a webet, mit lehet tenni, keresett magának egy költségtakarékos megoldást. Persze, mint mindig, megint igazságtalan vagyok, erről biztosan nincs szó. A képviselő inkább úgy gondolhatta, hogy felszáll a blogvonatra, hiszen gyors, trendi, tehát uccu neki kreáljunk egyet, hadd fájjon a feje a többieknek, hogy ez a fiú mennyire rajta tartja kezét a világ ütőerén, sőt, a pulzusszám ingadozásokat is megfejteni képes, rögtön reagál, lásd ezt az új internetes szerzeményt. Le a kalappal! Csak egy kérdés: miért nem a képviselő írja, miért közlemények, miért sajtóanyagok, miért nem ő tartja a kapcsolatot az olvasókkal, - lásd e-mail - miért nem veszi komolyan, szóval: miért nem blog, ha már annak szánták? Vagy annak szánták?
  { komment (5) } { permalink }  
  Kötelező mosolyt kérnek!

  Továbbképzésre küldik a turisztikában dolgozó edinburghiak jelentős részét, hogy ezzel is növeljék a Skóciába látogató külföldiek elégedettségét. A kormányzat által is támogatott program keretében a hotelportásokat, takarítókat, de még a night clubok ajtajában posztoló és munkaköri kötelességből mogorva és ellenszenves kidobókat is mosolytanfolyamra küldik. Az indok, hogy mindenkinek kedvesnek kell lennie a turistákkal, ezzel is erősítve Edinburgh barátságos hangulatát. Scotland ügynök úgy tudja, hogy a több mint harmincezer érintett közül már közel nyolcszáznak kiküldték a meghívót. A márciusi tanfolyamot a Murrayfield-en tartják két színész segítségével, akik szituációs játékokat fognak előadni. Kérdés, hogy egy marcona kidobó mennyit fog mindebből elsajátítani. A kormányzat és a szervező irodák próbálkozása mindenesetre pozitív.
  { komment (0) } { permalink }  
  Ahol (szintén) a pénz az úr

  Azzal, hogy a Hamász nyerte a palesztin választást, sőt, abszolút többséget is szerzett, okkal-joggal tarthatunk attól, hogy befellegzett a közel-keleti békének. Radikális, Izraelt el sem ismerő szervezetről van szó, amely az elmúlt évek folyamán legalább hatvan öngyilkos merényletet követett el. Az "Iszlám Ellenállási Mozgalmat" Washington, Brüsszel és Izrael is terrorista csoportnak tartja. Sok palesztin azonban úgy véli, hogy pusztán "jótékonykodási intézményről" van szó. Győzelmét éppen annak köszönheti, hogy a közel-keleti arabok erkölcsileg "tisztának" tartják, nem olyan korruptnak, mint a palesztin belpolitika eddigi vezető erejét, a néhai Jasszer Arafat által fémjelzett Fatahot.

  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  Momentán Polt
  Nomentana, Fittelina - ki tud még egy "na" végű kifejezést találni úgy, hogy az a választások előtt jobban megrendítse a kormányfő helyzetét? A balerina kifejezést már mintha halottam volna, így azzal ne nevezzen senki. Répássy, Szijjártó, Deutsch - ez a kormányfőre állított hármas jegyzi azt az interpellációt, amit a parlament honlapja szerint - ígéretéhez híven -valóban benyújtott a Fidesz Polt Péter legfőbb ügyészhez Nomentana, avagy a miniszterelnök és törvénytelen kiskapuk címmel. Valószínűleg ez sem lesz Watergate-ügy, hiszen már jelezték, hogy ha volt bűn, akkor is elévült már, mindenesetre a legfőbb ügyészre nagy nyomás nehezedik: tartja-e magát a jogszabályokhoz és úgy válaszol, vagy a Fidesz Fittelina-ügyben rázúduló rosszallását igyekszik kivédeni azzal, hogy most kimondja: vizsgálat lesz, de azonnal? Vagy a kettő összefügg? Vagy jöhet kecske is és káposzta is-variáció: nem volt bűn, de ejnye-bejnye? Bármi is lesz Polt már megint a politika célkeresztjében áll. Még ha momentán(a) nem is miatta akarják meghúzni a ravaszt.
  { komment (2) } { permalink }  
  Ferihegy híre Pozsonyig repült

  Itthon ugyebár nem kis politikai vihart kavart a Ferihegyi repülőtér brit tulajdonba adása. Szlovákiában még hátravan a vita a pozsonyi és a kassai repülőtér magánosításáról, de hogy északi szomszédunknál is lesz belőle botrány, arra már most mérget vehetünk. Sőt, már most van. A szlovák parlament elutasította az ellenzéki pártok beadványát, amelyek a privatizáció folyamatának megállítását követelték. Ötvennyolc honatya voksolt az ellenzék beadványa mellett, ez azonban nem volt elegendő a 150 tagú törvényhozásban. Robert Fico, az ellenzéki populista Smer nevű párt elnöke ezért közölte: ha pártja kerül hatalomra, felfüggeszti a privatizációt (hű de ismerős szavak!)

  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  Osztrák látogató a Skótszágházban
  Január elsejével megkezdődött az Európai Unió osztrák elnökségének időszaka, a Nagy-Britanniában szolgálatot teljesítő osztrák nagykövet ezért nyakába vette a szigetet és sorra felkeresi a fontosabb politikai állomásokat, így egy kisebb walesi kiruccanás után az edinburghi Skót Parlamentben is tiszteletét teszi. Gabriele Matzner-Holzer asszony a külföldi kapcsolatokért felelős bizottság meghívására érkezik a Hollyrood-ra, ahol nyilvános találkozó keretében beszélget a skót vendéglátókkal. A majd háromnegyed órás összejövetel első tizenöt percében Matzner-Holzer asszony a közönség kérdéseire válaszol. Érdekesség, hogy a közönség soraiba bárki jelentkezhetett és igényelhetett jegyet a Parlament illetékes osztályán. A megbeszélést a Skótszágház internetes tévéje, a holyrood.tv is közvetíti.
  { komment (0) } { permalink }  
  Fórumkerülő képviselők

  A parlamenti pártok, csúnya szóval élve, beágyazottságát, vagy az adott képviselő választói kapcsolattartását, esetleg internetrokkantságát jelzi - vagy valami mást, tudja, fene - , mindenesetre a találomra megnézett képviselői netfórumok igencsak rossz bizonyítványt állítanak ki gazdáikról. (Gyurcsánynál és Orbánnál látogatott a fórum, pardon vendégkönyv, de nem találtam nyomát a kormányfőjelöltek klaviatúra bántalmazásának.) Dávid Ibolya (MDF) fórumában még akad egy két fórumozó, de ők is kihaltak néhány éve. Csáky András (MDF) fóruma tavaly nyárról a következő érdekes bejegyzéssel szórakoztatott el: "vklmfklvlfdvfjdv kljkflére,f". Meglehetősen felkészült hozzászólásban tapos így méltatja az ő törvényhozóját: "hali-gali", jutu pedig kissé szemtelenül, de annál lényegre törőbben odáig megy, hogy "sxsaxsaxcasxc". Gémesi György csak az e-mail címét adja meg, nem fórumozik. Ahogy Nyitray Zsolt (Fidesz) és Szekeres Imre (MSZP), Hiller István (MSZP) sem, ők esélyt nem adnak a vitára, de engedik, hogy üzenjenek nekik. Végezetül álljon itt elrettentő például a kuncze.hu, melynek domainnevét levédette az SZDSZ, de ha ráklikkelünk, akkor a párt jelenlegi közvéleménykutatási eredményéhez közelítő értéket kapunk: nem jeleníthető meg.
  { komment (2) } { permalink }  
  Kosarak és kampányvirágok

  Veres János MSZP-s elnökségi tag nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben tíz állítást fogalmaz meg a Fidesz tb-járulék csökkentési javaslatáról, és nyilvános vitára hívja a nagyobbik ellenzéki párt elnökét a témáról. Az ilyen vitáknak se füle se farka. Értelme egy van: müezzinként kikiáltják, aztán jöhet a rokonszenv, vagy az ellenszenv pontok besöprése. Kampánytechnikai eszköz semmi más. Hiszen nem kell ahhoz Nostradamusnak lenni, hogy tudjuk, Orbán nem fog vitázni egy pénzügyminiszterrel, ahogy Gyurcsány sem tenné ezt egy fideszes miniszterrel. Emlékszünk a Horn-Orbán, Medgyessy-Orbán és Gyurcsány-Orbán vitára, ezért ezekkel nem foglalkozom, inkább néhány feledésbe merült vitát, pontosabban vitakezdeményezést gereblyéztem össze az emlékezetemre, régi jegyzetekre hagyatkozva. Kovács László szocialista pártelnökként először 1998 októberében hívta ki Orbánt a Fidesz kabinet első száz napjáról szóló nyilvános televíziós vitára. A fidesz elnök azt mondta, majd ez 2002-ben lesz aktuális, de csak akkor, ha Kovács lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Kovács nem hagyta annyiban: 2000 decemberében a demokráciáról próbált vitázni Orbánnal. Válasz: dettó. Aztán már Medgyessy próbálkozott, 2001 októberében a terrorcselekményekkel kapcsolatos kérdésekről akart vitázni. Válasz: kosár. Orbán azt mondta, Medgyessy inkább Pokorni Zoltán akkori Fidesz-elnökkel kardozzon. Aztán jött a választás, a két jelölt vitája. Az eredmény: kosár. De kivételesen Orbánnak.
  { komment (2) } { permalink }  
  Legyőzte a haggis a skót miniszterelnököt
  Visszakozásra késztette a haggis-lobbi a skót miniszterelnököt – értesült Scotland ügynök. Jack McConnell kénytelen volt finomítani egy kormányzati útmutatót, amelyben a skót nemzeti eledel veszélyeire hívták fel az iskolai menzák figyelmét. McConnell végül úgy pontosított: bár zsíros és sós, a haggist nem szabad megtiltani a gyermekeknek. A hagyomány és a nacionalizmus győzött volna az egészséges életmód felett? Részletekért klikk tovább.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Poénkodó finn államfőjelölt

  Egy államfő legyen szellemes és meglehetősen hímsoviniszta - a többi között ez is kiderül Zsolt Zsoltson Svédhonból datált finn-posztjából. A vasárnapi finn elnökválasztás késhegyre menő küzdelemnek igérkezik. Az esélyes jelöltek szombaton a Finn TV egyik legnépszerűbb, humoros hírkommentárokról szóló műsorának voltak a vendégei. Halonen (a hölgyjelölt) elismerte azt, hogy az utóbbi időben sok udvarló nem zavarta,  mivel a szolgálati lakása éjjel-nappal rendőri őrizet alatt -, az Niinistö (az úrjelölt) erre jót poénkodott...
  { komment (8) } { permalink }   { tovább }
  Stréberkedő interpellációk

  Nincs szebb a kettős mércénél, amikor honatyák ellenzékben a kormánypártiak szemére vetik, hogy minek kampányolnak, minek önfényeznek, minek használnak ki ellenzéki műfajt annak bemutatására, hogy milyen szép, milyen jó pártunk és kormányunk, aztán amikor hatalomba ejti őket az istenadta nép, akkor amnéziába esnek, elfelejtenek mindent, de mindent. Most éppen Török Zsolt szocialista képviselő teremt interpellációjával alkalmat arra, hogy a babakötvényt népszerűsítse a kormány. Komment helyett idézzük ide Hegyi Gyula uniós képviselő hattyúdalát, amit a szocialista politikus országgyűlési képviselőségéről búcsúzva körmölt rá a Népszabadság lapjaira: "Orbán Viktor miniszterelnöksége idején vált a kormánypárti interpelláció a kabinet melletti silány propaganda és az ellenzékellenes hangulatkeltés eszközévé. (Kivéve a Fidesz és a kisgazdák belharcai keretében elhangzott interpellációkat, amikor kölcsönösen leszavaztak néhány koalíciós minisztert.) Nem az a baj, hogy ebben a ciklusban is interpellálnak a kormánypárti képviselők. Az a baj, hogy kevés a kritikus és közfigyelemre méltó interpelláció a részükről. A miniszterek által megrendelt, szánalmasan stréberkedő interpellációk mellett olykor akadnak valódi felvetések is, ezek azonban elsikkadnak a médiában, mely már nem is figyel oda a kormánypárti oldalról érkező kérdésekre."
  { komment (3) } { permalink }  
  Új tag a Skót Parlament házbizottságában
  Elsöprő többséggel Kenny MacAskill képviselőt választotta meg a Skót Parlament a Skótszágház úgymond házbizottságának, vagyis a főadminisztrációs-hivatali testületének új tagjává - tudta meg Scotland ügynök. MacAskill kilencvennégy támogató szavazatot kapott, míg a másik jelölt Margo MacDonald mindössze húsz voksot és egy tartózkodást tudott felmutatni. MacAskill – aki a lothian-i régió képviselője – annak az Andrew Welsh-nek a helyét veszi át a testületben, aki tavaly decemberben mondott le posztjáról, mivel a jövőben parlamenti és pártügyeire kíván koncentrálni. Megszavazása után MacAskill úgy fogalmazott: folytatni kívánja elődje sikeres munkáját.
  A Skót Parlamentben az általunk házbizottságnak nevezett testület felelős (szó szerint jogi személyként) a Skótszágház működéséért és a majd ötszáz fős személyzet munkaviszonyáért, illetve felügyeletéért. Kenny MacAskill közvetlenül a Parlament technikai hátteréért és ellátásáért lesz felelős.
  (Képünkön az új testület: John Scott, Nora Radcliffe, George Reid elnök, Kenny MacAskill és Duncan McNeil)
  { komment (0) } { permalink }  
  Peches figurák a vérzivatarban

  Igazán peches figurának mondhatja magát Kuvait nemrégiben kinevezett emírje, Sejk Dzsaber Szaad al-Abdallah asz-Szabah. Szerencsétlensége nem abból fakad, hogy arab nyelvterületen kívül alig lehet ember, aki képes lenne megjegyezni a nevét. Elődje halála után, január 15 óta ő hazája első embere, azaz emírje, ám alig több mint egy héttel beiktatása után a parlament megtámadta kinevezését.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Flóbert, a jövendő gumicsontja

  Na, íme egy újabb politikai gumicsont, ami ugyan kis energiájú, csak néhány kilózsúl lehet szerencsétlen, de annál nagyobbat durranhat, ha a pártok felveszik a kampányeszköztárukba, a civil újságok és a "ki bántja a nyugdíjasokat?" szólamok közé. Gál Zoltán - idősebb- és Vári Gyula - az expilóta -  azt javasolja egy frissen benyújtott törvénymódosításban, hogy a Flóbert pisztolyok engedélykötelességét töröljék el. Vagyis  - kissé sarkítva és megelőlegezve az erről szóló demagóg diskurzust - ha bemegyek a boltba a margarin és a retek mellé vehetek majd Flóbert pisztolyt is, hogy a szomszédnak egy időre elvegyem a kedvét az ugrabugrától, meg a hangos tévézéstől. Persze, igazságtalan vagyok!  (De folytassuk tovább....)
  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  Fejcserés támadás skót módra
  Szerencsétlenül végződött egy parlamenti képviselő asszisztensének karrierje, miután felmondtak neki egy, a brit zászlót pocskondiázó közlemény miatt. A botrányba Sandra White, a Skót Parlament nemzeti párti képviselője is belekeveredett, mivel a sajtónyilatkozatot az ő irodájából küldték ki. Az iratban többek között hentesköténynek nevezték a brit unió zászlaját. Kis skót politikai vihar.
  { komment (1) } { permalink }   { tovább }
  Micsoda nő(k)!

  Úgy látszik Kenyában, amelyet még ma is a világ egyik legkorruptabb államaként tartanak számon, roppant mód vonzó lehet a politikusok élete. Mwai Kibaki elnök hitvese, Lucy Kibaki (ő díszeleg a képen) ugyanis bejelentette, jövőre ő bizony indulni akar a palramenti választáson - olvastam a kenyai The Daily Nation című lap internetes kiadásában. A fekete kontinens keleti fertályán már akadt hasonlóra példa. Az ugandai First Lady, Janet Museveni (Yoweri Museveni élete párja) tavaly decemberben jelentette be, hogy "isteni sugallatra" úgy határozott, a Ruhama párt tagjaként kíván a törvényhozásban mandátumot szerezni. Ez utóbbi bejelentéssel kapcsolatban hírelemzők megjegyezték: úgy tűnik, az ugandai elnök semmit sem bíz a véletlenre: igencsak körültekintően készíti elő saját utódlását. (Ha már afrikai nőkről van szó, itt kell megjegyeznünk, hogy hétfőn iktatták hivatalába a fekete földrész első női elnökét, Ellen Johnson Sirleafot, aki az egykori labdarúgósztárt, George Weahot győzte le a tavaly év végi választáson).

  { komment (0) } { permalink }  
  Aranyérre medveepe - az unió tiltakozik
  Brüsszeli e-mail: Az uniós képviselők többsége aláírt egy nyilatkozatot, amely a kínai medvefarmokon történő állatkínzás ellen tiltakozik. "Kínában jelenleg 7002 örvösmedvét tartanak fogságban az epéjük kinyeréséért" - áll az EP-képviselők nyilatkozatában. "Az epekinyerési módszerek a kínai farmokon továbbra is a medvék gyötrelmes szenvedésével járnak, és gyakran pusztulásukat okozzák", pedig a gyógyászati célból használt medveepének "legalább 54 növényi, valamint egy szintetikus alternatívája van". De mire használják fel a medveepét? (Keresd a tovább gombot!)
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Bálna nézte a parlamentet

  Sokan bizonyára alig hittek a szemüknek, amikor ma a Temze partján sétálgattak. Egy hatalmas, s minden bizonnyal kalandokra éhes bálna úszkált a brit főváros hatalmas folyóján. Helyszíni beszámolók szerint nagy érdeklődéssel szemlélte a Westminsteri parlament épületét, s persze a főváros egyik legérdekesebb nevezetességét, a Big Bent.

  Az arra hajózók, s a biológia világában otthon lévők szerint úgynevezett pilótabálnáról van szó, amely hatalmas uszonyainak köszönhetően akár a hatméteres hosszúságot is képes elérni. A jelenség azért nem nevezhető teljességgel egyedinek Korábban delfineket is láthattak a londoniak a Temzében úszkálni, Arról mellesleg nem szólt a hír: a parlament épülete annyira lenyűgözte-e a bálnát, hogy következő életében honatya akarna lenni.

  { komment (2) } { permalink }  
  Lánc és bilincs: magányos tüntető a Skótszágházban
  Komoly felfordulást okozott a Skót Parlamentben egy férfi, miután a miniszterelnöki fogadóóra során hangosan tiltakozásba kezdett és egy székhez próbálta bilincselni magát - tudósít Scotland ügynök. A skót Jim Kelly tragikus módon elhunyt felesége halála miatt kezdett elkeseredett kampányba, hogy az orvosi műhibákra és figyelmetlenségre hívja fel a figyelmet. A skót kormányzat egyelőre csak a Parlament hanyag biztonsági rendszere miatt aggódik.
  { komment (4) } { permalink }   { tovább }
  Kis svéd ki kit utál?

  A szeptemberi parlamenti választásokon a bűvös négy százalékot előreláthatólag 7-8 párt illetve csoportosulás fogja teljesíteni. Nem lesz egyszerű feladat, ugyanis az előző ciklus óta három új, méghozzá "nehézsúlyú játékos" is pályára lépett: az európai parlamenti választásokon "befutott" Június-lista, a feministák jogaiért harcoló Női Kezdeményezés Párt (svédül: F!), és az egészségügy elégedetlenkedő dolgozóból verbuválódott regionális betegápoló-pártokból alakult nemzeti párt. Az alig néhány hónapja alakult F! párt időközben alaposan túllőtt a célon. A szervezkedés közben ugyanis egyre inkább a homoszexualitást erőltető szárny került előtérbe, és egymást követték a "férfiak mind állatok" témájú nyilatkozatok.

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Elsimítja a Bundestag a titkosszolgálati botrányt?
  Németországot hetek óta tartja lázban az úgynevezett BND-ügy. Kiderült, hogy a német titkosszolgálat segítette a CIA-t az iraki háború idején, s mindezt a beavatkozást látszólag nagy erélyességgel ellenző Schröder-kormány beleegyezésével tette. Az ügy odáig fajult, hogy az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter lemondását követelte. A külügyi tárca irányítója azonban valószínűleg megússza a felelősségre vonást, mert a törvényhozás illetékes bizottsága meglepő módon nem hallgatta meg a politikust az ügy kapcsán.
  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  Titkos CIA-gépek landoltak skót reptereken is?
  Botrány készülődik Skóciában: a Skót Nemzeti Párt vezetése azzal vádolta meg a skót kormányt, hogy úgymond szemet hunyt bizonyos CIA-repülőgépek landolása és átrepülése fölött. Az esetet fényképfelvételek is bizonyítják. A skót kormány egyelőre tagadásban van.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Nyolcvan nap

  Április 9 és április 23. Sólyom László köztársasági elnök ezekre a napokra tűzte ki a magyarországi országgyűlési választások időpontját. Bár Orbán korábban előre jelezte, hogy várhatóan április 9-lesz az első forduló időpontja - lásd 125 nap -, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szuverénnek mutatkozó elnök kiszivárogtatott volna a Fidesz vezérnek, vagy urambocsá! behódolt volna neki. Nem, nem, nem! Bármennyire is várható, hogy a publicisták majd ezen poénkodnak a közeli napokban. Sólyomnak egyszerűen azt kellett mérlegelnie, hogy jót tesz-e az országnak a hosszú kampány. Természetesen nem! Lásd 2002-es választások késhegyig menő öldöklő élet-halál harcát.  A kampány egyébként is már ősz óta dúl, és még húsz-harminc nappal megtoldani, csak az indulatok fölös gerjedéséhez járulna hozzá. Ezért döntött a lehető legkorábbi időpont, és a nyolcvan napos kampány mellett.
  { komment (0) } { permalink }  
  Hat pont a szigorról

  Már olvasható a parlament honlapján a Fidesz javaslata, mely a 14 életévét nem, a 65-öt már betöltött polgárok elleni bűncselekmények elkövetőit még szigorúbban büntetné. Hat fontos körülményt jó figyelembe venni a hír értékelésekor. Egy: a rendbarátság, a szigor, a közbiztonság hagyományosan jobboldali kategória. Kettő: A kampány előtt egy valamirevaló jobboldali erőnek nem árt, már csak imidzsépítés miatt is, ezt hangsúlyozni. Három: a hazai börtönök túlzsúfoltak, egy börtönhelyre 1,5 elítélt jut. Négy: a szaktárca már az Orbán kormány idején megkezdte a Büntetőtörvénykönyv  reformjának kidolgozását, de az még mindig nincs kész. Öt: a Btk. módosítására a választásokig semmi esély. Hat: nem kap rétest estére.
  { komment (9) } { permalink }  
  Déli Riport

  Imádom őket, imádom, mostan ez a bejegyzés rövid lesz és szerelmetes, amolyan szolgálati közlemény is lehetne, melyben leírom azt, hogy Déli Riporter - vagyis én - csókoltatom mindazokat, akik oly' szellemesen használják a Déli Riport címet, nem ironizálok, tehetik, hiszen nem védettem le, csak a Déli Riporter verzió van domainként nálam, és az analógia - daily reporter - másnak is eszébe juthatott, nem beszélve Mark Twainről, aki kampányról, kampányolókról, kiszervezett politikáról Déli Riportról nem, de déli riporterről már írt az Élet a Missisipin  könyvében: "A déli újságíróknak a nőkkel van a legtöbb bajuk. A nők felzaklatják őket; kibillentik őket a nyugalmukból. Mert a déli riporter is józan, egyszerű, korrekt - mindaddig, míg fel nem tűnik a láthatáron egy fehérnép. Akkor aztán délvidéki riporterünknek egyszerűen - vége; gondolatai szökdécselni kezdenek, hülye szóvirágokba fúlnak". Ja és Pocakost is csókoltatom, ezért. ;-)

  { komment (2) } { permalink }  
  Kell-e egyáltalán parlament?

  Afganisztán a kvázi demokráciák közé tartozik. Elvben ugyebár a 2001-ben indított háború során "felszabadították" az országot a tálibok rabsága alól, de hát az egyes törzsek továbbra is a markukban tartják az ország egyes régióit. A biztonsági helyzet sem nevezhető éppenséggel ideálisnak, hiszen egyre gyakoribbak az öngyilkos merényletek, amelyet a tálibok hívei hajtanak végre. Ám Hamid Karzai (ő látható a képen) elnök számára nem csak ez okozhat fejtörést. Eddig teljesen egyedül kormányozhatott, ám ezentúl bizonyos döntéseknél kénytelen megállapodásra jutni az újonnan életre hívott parlamenttel. Nem is kérdés, hogy konfliktusok akadnak majd bőven.

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Svéd kormányfő halála az operaházban

  Hogy miért nem megy el a királyi család Verdi Álarcosbál című operájára, mellyel nemsokára a felújított malmöi operaházat nyitják meg? Hogyan lesz egy királyból, III. Gusztávból amerikai kormányzó majd svéd miniszterelnök - legalábbis a politikai okokból átírt szövegkönyvben? És ehhez mi köze annak, hogy valaki csaknem húsz éve meggyilkolta Olof Palme miniszterelnököt? Zsolt Zsoltsson járt utána ennek a vércsatakos történetnek, mely kétszáz évvel ezelőtt Gusztávval és egy merénylővel és ezzel a kétségbeesett utolsó kiáltással kezdődött: "Ay, Ay! Je suis blesse!"
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Skót kormányzati kampány a szervátültetésekért
  Érezhetően megrázta a magyar közvéleményt a négy éves Rebeka tragikus halála. A kétszeres májátültetésen átesett gyermek esete azonban rávilágított egy olyan kényes és eddig furcsamód elfeledett témára, mint a szervátültetések és azok fontossága. Scotland ügynök ezzel kapcsolatban érdekes és kapcsolódó hírre bukkant a skót médiában. Eszerint a skót kormány januárban új kampányba kezd, amelynek célja, hogy növeljék azoknak a számát, akik regisztrációjukkal haláluk után szerveiket transzplantációs célokra ajánlják fel. 2004-ben ugyanis ötvenöt ember halt meg Skóciában, mert hiába vártak szervátültetésre. A skót kormány reméli, hogy a kampánnyal ez a szám csökkenhetővé válik.
  { komment (0) } { permalink }  
  Álcivilek évadja jön
  Miközben valódi krimibe illő történetet ígér a Magyar Nemzet, Jean viccek jelennek meg óriásplakátokon Demszkyről, már elülni látszik a Magyar Vizsla, de jön a folytatás,  dr. Kende horoszkópos-leleplezős könyvet jelentetett meg, két internetes portál támadja a másik politikai erő első emberét és vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez ellenük.  Egy újság, egy cég, egy egyesület, egy polgár, két internetes lap. Már írtam arról, hogyan mászik ki a politika a pártfészekből  - úgy látszik, nem hagy nyugodni a téma -, és hogyan használja fel a "független" törvényhozókat. És másokat? Már biztos, hogy nem lesz piszkos a választási kampány. Legalábbis a régi értelemben nem...
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Világ Populistái Egyesüljetek!

  Miben különböznek egymástól a bal- és jobboldali populisták? Egyáltalán, van-e közöttük bármiféle különbség? Lengyelországban nem biztos. Korábban ugyan elképzelhetetlen lett volna, hogy a Jog és Igazságosság, a jelenlegi kormány egyedüli pártja és a parasztlázadó, Andrzej Lepper egy kabinetbe kerüljön, de most úgy tűnik, egymásra találnak a Kaczynski-fivérek és ő. Merthogy könnyen lehet, nemsokára új választást írnak ki Legyelországban, ahogy hivatalos körök fogalmaznak, a "biztos kormánytöbbség érdekében". Hogy ebből mi sül majd ki, hát, nem tudhatjuk, de az lehet a gyanúnk, sok jó nem. Kaczínskyék eddig ugyan valamelyest visszafogták magukat, legalábbis mióta kormányon vannak, ráadásul Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnökre senkinek sem lehet eddig egy rossz szava sem, de ott, ahol Lepper szóhoz jut, kő kövön nem marad. Elképesztő kijelentései miatt persona non gratának számít Nyugaton.

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Képviselői nyávogás a Big Brotherben

  A világ bizonyára minden államában a politikusok lázasan ügyködnek saját imázsuk felépítésén, vagy építgetésén. Nos, sajátos ügy tartja lázban a brit közvéleményt. Az alsóházban arról vitáznak, nem rontja-e a "House of Commons" megítélését, hogy napok óta szerepel a népszerű realityben, a Big Brotherben a sokak által nem túlságosan kedvelt honatya, George Galloway (a képen éppen ő látható a két marcona rendőr társaságában). A képviselő megannyi korábbi felszólalásában roppant mód hevesen tiltakozott az iraki katonai beavatkozás ellen.

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Neilson nem csinálhat színházat a Parlamentből
  Kosarat adott a Skót Parlament vezetése Anthony Neilsonnak: nem engedte ugyanis, hogy a neves skót író – újításként - az ülésteremben állítsa színpadra és mutassa be legújabb darabját - tudta meg Scotland ügynök. Az elképzelés szerint híres skót színművészek mutatták volna be, hogy mit gondolnak a skót gyermekek a politikáról, többek között a skót miniszterelnök tevékenységéről. Talán ez utóbbi volt a gond. (Részletek tovább...)
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Bevándorlóknak nem jár a voksjog
  A következő hírt kaptam e-mailben Brüsszelből. Az európai parlamenti, illetve helyhatósági választásokon, sőt a nemzeti és regionális voksolásokon is az EU bármely tagállamában szavazati jogot adott volna az unióban élő, de EU-tagország állampolgárságával nem rendelkező bevándorlóknak - egyúttal megadva számukra a szabad mozgás és a tartózkodás jogát is - az EP állampolgári jogi bizottsága. A plenáris ülésen azonban a képviselők elutasították az ezt javasló Catania-jelentést. A végszavazás előtt ezt bekezdést 290-321-27 arányban törölte a plénum a szövegből. Talán a francia zavargások ihlették ezt a jelentést? Mindenesetre érdekes, ha a határon kívülről, nem uniós országokból Magyarországra érkező magyarokra gondolunk. Európa nem annyira liberális, nem annyira befogadó, mint azt szeretné elhitetni magáról.
  { komment (0) } { permalink }  
  Magyar kiállítás nyílhat a Skót Parlamentben
  Nem semmi. Az Albannach Skót Kulturális Egyesület megkapta George Reid, a Skót Parlament elnökének jóváhagyását, így idén márciusban a Scotland ügynökhöz oly közelálló szervezet nyithatja meg az első magyar vonatkozású kiállítást a Skótszágház épületében. A tervek szerint az egyesület munkáját bemutató fényképfelvételek az edinburghi Magyar Nap idején lesznek megtekinthetőek a skót törvényhozás épületében, köszönhetően Brian Adam képviselő támogatásának. A Parlamentben jelenleg Calum Colvin skót művész alkotásai láthatóak. További részletek...
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Ha csütörtök, akkor voksszó

  Ahogy előre jeleztük, csütörtökön Sólyom László bejelenti a választás időpontját. Délelőtt 10-kor a Sándor Palota Tükör termében újságírók előtt teszi ezt meg. Hangsúlyosan bejelentésről van szó és nem sajtótájékoztatóról - mondták az államfő sajtósai. Első fordulónak a következő dátumokat jelölheti meg április 9, április 23, május 14. A május 7-e is szóba jöhet, ha azt a két szabályt, hogy a külképviseleten szavazók egy héttel korábban adhatják le voksukat, illetve ünnepnapokon, vagy azok előtt egy nappal nem lehet szavazás, nem kopírozza egybe. Május 7-e előtt egy héttel április 30-a vasárnap, mely egy nappal előzi meg május 1-ét. És egyébként, bár ez eddig nem volt szokás, szombaton és hétköznap is lehet választás. Így tulajdonképpen bármi lehet. Fölösleges okoskodni.

 • Mennyiért szavazunk? (parlamentblog)
 • Voksszó (parlamentblog)
 • Mennyit keres a köztársasági elnök? (parlamentblog)
 • Vadlovak ideje (parlamentblog)
 • Marad a május? (parlamentblog)
 • { komment (0) } { permalink }  
  Szomália, az elátkozott állam
  Gyermekkoromból emlékszem micsoda hatalmas éhínség pusztított Szudánban. A Szovjetunió felbomlása után okkal-joggal lehetett reménykedni, hogy miután Moszkva pénz híján lemond afrikai érdekszférájából, az "elátkozott államok" ráléphetnek a fejlődés rögös útjára. De nem így történt, sőt, az AIDS miatt újabb barázdák jelentek meg az afrikai államok vezetőinek homlokán. A baj azonban a fekete kontinensen sem jár egyedül: az ENSZ szerint az északkelet-afrikai Szomáliát súlyos éhínség fenyegeti, s kétmillió ember szorul majd nemzetközi segélyre. Az ország így továbbra is legfeljebb csak álmodozhat arról, hogy az élet egyszer visszatér majd a rendes kerékvágásba.
  { komment (1) } { permalink }   { tovább }
  A politika kimászik a pártfészekből

  A függetlenek felhasználása mostanában divat lett. Korábban már írtam arról, hogy Körömi (ex-Fidesz) gyanúsítottat akar Medgyessyből, az állítólagos SZDSZ-es korrupció emlegetése miatt. Aztán Áder János néhány nap múlva ráugrott a témára: a Fidesz továbbra is várja Medgyessy Péter volt miniszterelnök válaszát, mire gondolt, amikor azt mondta: az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. De van példa fordított esetre is. A Fidesz felmarkol egy témát és a független csatlakozik. Így történt a Financial Times üggyel is. Gyimesi József (ex-Fidesz) még független korában - ez néhány nappal ezelőtt volt, most már MDF-es) a következő interpellációt nyújtotta be Gyurcsánynak: Miért aggódik a The Financiál Times, avagy miért féltette az újság 1991-ben a pártállam utolsó kormányának gazdasági "teljesítményét" az Antall-kormánytól? Lehet ezen csodálkozni, de nem érdemes. Amikor főszerkesztők nyújtanak be vagyonnyilatkozati eljárás-kezdeményezéseket egyik vagy másik politikus ellen, amikor civil szervezet ad ki pártnak kedvező vizslabrossúrát, amikor istentudjaki, feltehetően "civilek", függetlenek gyártanak kettős állampolgárság elleni röplapot. A politika kimászik a pártfészekből. Lassan komótosan, nyálkás csíkot húzva maga után.

  { komment (0) } { permalink }  
  Parlamentek a világban
  Kedves olvasónk, Mucin kérésére próbáltam összeszedni néhány országot, ahol eredeti névvel látják el a törvényhozást. Hollandia: a parlamentnek egyedi neve van „Staten-Generaal”-nak nevezik, amely két kamarára oszlik: Tweede Kamerre (ez az alsóháznak felel meg), és Eetste Kamerre (ez pedig értelemszerűen a felsőház.) Németország: alsóház – Bundestag, felsőház – Bundesrat. Ausztria: alsóház – Nationalrat, felsőház – Bundesrat. Egyesült Királyság: Alsóház -  House of Commons”, felsőház: „House of Lords”. Franciaország: Alsóház – Assemblée Nationale, felsőház – Sénat. Olaszország: alsóház – Camera dei Deputati, felsőház – Senato della Repubblica. Spanyolország: alsóház - Congreso de los Diputados, felsőház – Senado. Belgium: alsóház – Kamer van Volksvertegenwoordigers/Chambre des Représantants/Abgeordnerenkammer (többnyelvű állam lévén több elnevezése is van), felsőház – Senaat/Sénat/Senat.
  Nézzünk pár Közép- és Kelet-Európai államot....
  { komment (1) } { permalink }   { tovább }
  Tavasszal megtámadják Iránt?!
  Van egy olyan gyanúm, hogy az iráni atomprogram körüli mizéria, bizony, elhúzódik még néhány hónapig. A tavaly elnökké választott iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád folyvást azt hangoztatja, hogy Iránnak joga van a nukleáris technológia kifejlesztéséhez, és ennek érvényesítésétől az sem tántoríthatja el, ha ügyét - esetleges szankciók elfogadása érdekében - az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják. Legutóbb szombaton közölte ellentmondást nem tűrően, hogy bárki bármit is mond, országa folytatja atomprogramját. Nem nevezhető túlságosan nagy meglepetésnek, hogy kijelentését szinte egyöntetűen támogatásáról biztosította az iráni parlament.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Ki tud nagyobbat lódítani?
  Utólag azt kell mondanom tévedtem az orosz-ukrán gázvita ügyében, Brüsszel szerepét illetően. Merthogy múlt héten még úgy láttam, az egész vita az Európai Unió gyengeségére mutat rá, hiszen Brüsszel képtelen megoldást találni abban a helyzetben, amelyben valójában nemcsak a két ország érintett, hanem - néhány kivételtől eltekintve - az EU-nak majdnem az összes állama.
  Csakhogy mint kiderült, az EU központjában nem azért nem akartak közvetíteni, mert az egyes tagállamok nem értettek egyet a megoldást illetően. Az ok ennél jóval prózaibb: Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője (ő akar lenni a rajzon) állítólag közölte az érintett tagországok illetékeseivel: arra még hajlandó lenne, hogy külön-külön leül az ukrán, illetve az orosz féllel, s mindenki előadja a magáét, de arra már nem, hogy igazságot tegyen, mert - mint felsőbb szinten közölte - "nem tudni, melyikük hazudik nagyobbat".
  { komment (1) } { permalink }   { tovább }
  Közeleg az igazság pillanata

  Izrael március 28-án szavaz az új törvényhozásból. Bár a hétralévő bő két hónap még hozhat változásokat, azt hiszem, nem kis meglepetés lenne, ha nem Ariel Saron pártja, a Kadima szerezné meg a legtöbb voksot. Az egész ország a kormányfő sorsáért aggódik, s az összefogás mindennapjaiban a kormánypárt esélyei tovább nőnek. Erről árulkodik egy a napokban készített felmérés, amely szerint a Kadima 44 parlamenti helyet szerezhet a 120 tagú törvényhozásban, a kneszetben, vagyis még népszerűbb, mint amikor Saron még egészséges volt. A párt messze megelőzi legfőbb riválisait, a Munkapártot és a jobboldali Likudot.

  { komment (6) } { permalink }   { tovább }
  Büntiben a rendzavaró törvényhozók

  A francia zöldpárti Gérard Onesta jelentésének elfogadásával az uniós parlament számos helyen módosítaná saját eljárási szabályzatát.  A változtatások után az ülést levezető elnök több eszközzel léphetne fel a rendbontó EP-képviselőkkel szemben. Az ülést akadályozó képviselőt az elnök rendreutasítja, "további vagy folytatódó rendzavarás esetén" pedig "megvonhatja a rendzavarótól a szót, és az ülés hátralévő részére az ülésteremből kizárhatja". Nálunk, ha az elnököt a pupákok nem akarják meghallgatni, esetleg füttyögnek, belefojtják a szót, vagy mittomén, akkor a levezető elhagyhatja a pulpitust - ezt nektek! - az ülés ezzel félbeszakad, utánam az özönvíz! - és csak akkor folytatódik, ha az Országgyűlés elnöke ismét összehívja a törvényhozókat.

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Körömi gyanúsítottat akar Medgyessyből

  Mikor kéri végre az ügyészség Medgyessy Péter mentelmi jogának felfüggesztését, hogy feljelentési kötelezettsége elmulasztásának alapos gyanúja miatt indított eljárásban vizsgálhatóak legyenek a volt miniszterelnök azon állítása mögött húzódó közvádas cselekmények, miszerint: "Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel."- ezt kérdezi a Fideszből kilépett, jobbikos-független, jó Körömi uram majd a legfőbb ügyésztől. A minap ugyanis beadta interpellációját az Országgyűlésnek. Talán már január végi első ülésnapon élvezhetjük a szép előadást! Csak azt tudnám, hogy erre a kérdőre vonásra mostanság mi szükség van, talán az SZDSZ-t akarják gyengíteni, hogy a voksolás után a liberálisok – mint kendermagosból a magzúzalék - kipottyanjanak a parlamentből? Nem értem, Körömi uram nem figyelt oda Medgyesy magyarázatára? Pedig érthető, volt világos, tiszta: "Magam is kitett voltam rágalmazásoknak az elmúlt években, tudomásul kellett vennem, hogy a politikai kultúránk nem véd meg a sárdobálástól. Aki követte megnyilvánulásaimat, nem mondhatja, hogy jellemzõ lenne rám mások rágalmazása. Felelõs miniszterelnökként jogi eljárást kezdeményeztem volna, ha konkrét bizonyítékok kerültek volna elém".
  Ebben az idézetben ne keress ellentmondást, úgyis találsz.

  { komment (0) } { permalink }  
  A magyar vizsla őse
  A vizslaügyi sikítás abszolút értéke egyenlő a kormánysározás és a negatív kampány pártból való kiszervezésének összegével. Kezeljük tehát helyén az ügyet. A Fidesz érdeke, hogy ne vele kapcsolják össze, - bár élvezi annak előnyeit, már ha vannak - a Magyar Vizsla demagóg cikkeit, mely Gyurcsány drága óráját és öltönyét veszi górcső alá, hiszen az -  mivel cseppet sem comme il faut -, úgy üthet vissza arra, aki eldobta, mint a harci bumeráng. Az MSZP-nek az az érdeke, hogy a Fideszen maradjon a sár, ne szerveződjön ki az a negatív kampány, ragadjon azokra, akik kiötölték, maradjon csak ott, ahol született: valahol Rogán Antal kulcsra zárt irodája és a faxgép között. De nem ez volt az első eset. Emlékszünk a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazásra?
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Brit segélykiáltás: mentsük meg wifit!
  Akad egy német mondás, amely így hangzik: "Deine Sorge möchte ich haben", vagyis bárcsak olyan gondjaim lennének, mint amilyenek neked vannak. Épp ez jutott eszembe a következő hírt olvasván, amely az internetes ZDNet című magazin honlapján jelent meg. Nos, eszerint a brit alsó- és felsőház tagjai azt követelik, hogy a parlament területén tegyék elérhetővé a wifi-vételt, vagyis a vezetéknélküli technika segítségével az épület bármely pontján hozzá akrnak férni az internethez. A honatyák között már korábban szétosztottak laptopokat, amelyek wifi és Bloetooth-kommunikációra egyaránt képesek. Az egyik képviselő, bizonyos Adam Afriyie azt kifogásolja: bárhol tud dolgozni, internetezni laptopjával, akár egy kávéházban, vagy éppen közértben, csak egy helyen nem: a parlamentben. Túl magas labda, ezért illik lecsapni: itthon is bizonyára azért járnak túl sokan a parlament egyes üléseire, mert - nemcsak egymás egészségét óvják honatyáink -, roppant mód zavarhatja őket, hogy még nem épült ki a teljeskörű wifi kapcsolat.
  { komment (0) } { permalink }  
  Bátrak az ulánbátori miniszterek

  Nem tartom valószínűnek, hogy a következő hír hallatán milliók kapának majd a szívükhöz, de nem foszthatjuk meg blogunk olvasóit a drámai esemény közlésétől: súlyos válságba került a mongol kormány azután, hogy lemondott a Mongol Népi Forradalmi Párt (MPRP) tíz minisztere, így mindössze 18 tárcavezető maradt az ulánbátori törvényhozásban. Úgy tűnik, a volt kommunisták meg akarják buktatni a miniszterelnököt.

  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  Szélkakas pök a gallér alá
  A kampányban, politikában, közéletben nincs új a Nap alatt, emberek, gondolatok, szavak fonódnak összve akarva akaratlanul a nagy magyar rónákon a tábortüzek langy meleginél. Talán egykor a keleti széljárás hozta az azóta leülepedett, lesüllyedt, már mélyen lappangó őrületet, mely időnként fel-felbukkan a polvakondokok túrta járatokon. Például a szélkakas kampányt 1994-ben az MDF virította Horn Gyula ellen, verve szegényt számtalan példával, hogy később a szocik adják ezt  vissza a jobboldal vezérének. Semjén legutóbbi Pázmány idézetét - gallérunk alá pökik a német - pedig korábban egy neves történész fejtegette a diákok okulására. Hogy ki ő? Mit tanácsolt? Nyomd meg a tovább gombot! (Ja és még időközben update is)
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Érettségije sincs, de egyetemen osztja az észt
  Hamarosan az Egyesült Államokba utazik Joschka Fischer, a volt német külügyminiszter, akit a korábbi német alsóház, a Bundestag sztárjának tartottak. A politikus ugyanis elsőrangú szónok hírében áll, beszédei alatt nem mérhetetlen álmosság uralkodott el a Berlinben ülésező honatyákon. Nos, a magyar gyökerekkel rendelkező politikus professzori katedrát kap az egyik legtekintélyesebb amerikai egyetemen - értesült a Stern magazin. A hamburgi lap úgy tudja, a környezetvédő politikus már előrehaladott tárgyalásokat folytat a patinás Princeton tanintézménnyel. A New York melletti egyetemen Fischer már tartott 2003-ban egy nagy visszhangot keltett előadást "Európa és a transzatlanti kapcsolatok" címmel. A zöld politikusnak egyébként nemhogy diplomája, még érettségije sincs. (Aki nem ismerné fel: a képen Fischer korábbi főnökével, Gerhard Schröder exkancellárral töpreng.)
  { komment (0) } { permalink }  
  A szocialisták hatalma veszhet a vámszedésen
  Stockholmban a múlt hétfõn vezetették be a reggel 6.30 és este 6.30 között szedendõ közúti vámot. Csúcsforgalomban a tarifa 20 korona (kb. 2 Euró) be a városba, és ugyannyi ki a városból. A városkapukra szerelt kamerák leolvassák az áthaladó autók rendszámát, és a számítógépek megterhelik az adóval a tulajdonos bankszámláját. Az autósok az Interneten a "Stockholmkísérlet" honlapján  ellenõrizhetik az adósságukat. Sokan ingyenes "transpondert" szerelnek a szélvédõre, amivel az adó automatikusan kerül a városkasszába. Mások az újságárusnál vagy a bankokban fizetnek, huszonnégy órán belül, mint a köles. Ellenzéki politikusok szerint a kísérlet kudarca a várost vezetõ szocialisták hatalmába kerülhet, és a szeptemberi parlamenti választásokra is kihathat. Egyelõre aggodalomra nincs ok, a kísérlet elsõ hete látványos eredményt hozott: a csúcsforgalomban lépésben vánszorgó sorok helyett vígan robogó Volvokban, Saabokban és Toyotákban igyekeznek a munkába a viking ivadékok. Az ellenzék persze továbbra is zúgolódik, igaz csak úgy svéd módra. A vám bevezetését kiharcoló zöldek pártvezérének a rendszámtábláját például le lehet tölteni az Internetrõl, és hiába áll a Citroenje a garázsban, ha nem fellebbez idejében, akkor fizetheti az adót. Igaz, hogy még csak egyszer “látták a kamerák”, de ez svéd viszonylatban bõven kielégíti a polgári elégedetlenség fogalmát.
  { komment (0) } { permalink }  
  Svéd foci és a választások

  A szeptember 17-i parlamenti választásokról, az addig hátralevő idő alatt várható taktikai húzásokról beszélt az erre az alkalomra összegyűlt külföldi tudósítóknak a Dagens Nyheter napilap egyik vezető publicistája. A bizonytalan választók növekvő száma miatt "erős" kampányra számíthatunk, ugyanis a szocialista kormánypárt elcsépelt "soha nem volt ilyen jó dolgotok" és "nekünk van már tapasztalatunk az országvezetésben" propagandája manapság a Marsról visszaérkezettet sem hatja meg. Az anyagi jólét nem jelent mindent, a tapasztalatra alapozott imázst pedig rég elmosta a Cunami. Ezeknél sokkal hatásosabb a munkanélküliség leküzdésére és az öregek gondozására fordított erőfeszítések ecsetelése, a szélsőjobb fenyegető szellemének emlegetése. A választás eredményét váratlan események is befolyásolhatják. Természeti katasztrófák, terrorakciók, háborúk... Hozzátettem volna azt is: …és a foci VB eredménye. (Keresd a tovább gombot)

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Vizsgálati smafuk
  Ha ez így halad, lassan eljutunk a Kádár-rendszerig. Répássy Róbert "újabb" vizsgálóbiztottság létrehozását javasolta, mely a keresztvíz alatt még hangosan bömbölt, amikor A Medgyessy-Gyurcsány-kormány közpénzek felhasználásával, megtévesztő hirdetésekben folytatott, öndicsérő kampánytevékenységének kivizsgálására néven szólították. Hökken meg szinte mindenki, hiszen volt már egy hasonló nevű gyerek, de ott a névadás tévedés volt, mondja a Fidesz, azt a nevet visszavonják, az még a terhesség idején amolyan munkanévként funkcionált, ugye belátható, hogy nem túl tetszetős név az, hogy Gyurcsány-kormány közpénzek felhasználásával folytatott kampánytevékenységének kivizsgálására.  A Fidesz tehát kicsit variált és rögtön Medgyessy-érát is vizsgálhatja majd - már ha a javaslatot a parlament megszavazza, ha nem, annál jobb érv a harcban nincs is - , és ez így vagy úgy a kampány időszakban nagy ajándék lesz. Csak a kettős mérce elkerülése végett: azok a kormányzati plakátos, Széchenyi-terv reklámos, országimázsos, ingyen újságos, és a többi, és a többi, idők sem voltak smafuk!
  { komment (3) } { permalink }  
  Büntető kampány
  Minden - és most ne ragyázzuk le őket azzal a jelzővel, hogy felelős - politikus tisztában van azzal, hogy gyakorlatilag a nulla az esélye annak, hogy a választásokig bármilyen fontos törvénymódosítást elfogadjanak. A Fidesz mégis a Btk. módosítását kezdeményezi, mert - ahogy Orbán Viktor fogalmazott - "A legvédtelenebbeket, a gyermekeket és az időseket a hatályos magyar törvények nem védelmezik kellőképpen. A gyermekkorú sértettek száma az elmúlt öt évben két és félszeresére nőtt. Tavaly majdnem kilencezer gyermekkorú ellen elkövetett bűncselekmény vált ismertté. A törvény nem bünteti kellő szigorral azokat, akik a leginkább kiszolgáltatottak ellen követnek el bűncselekményket." (Az index ír arról, hogy Orbán idejében pont ezt a passzust szigorították. Az új évezred küszöbén című kormányprogramban is szerepelt ez a most emlegetett szigorítási igény.) Kezdetben vala a vizsgálóbizottság Financial Times ügyben - mellesleg érdekes, hogy a bocsánatkérés után az ellenzéki párt azonnal a Budapesti Airport szerződés ügyét melegítette fel - és most a kiskorúak- és az öregek védelme. Dícsérendő és kell is, mind!  De a parlament tavaszi ülésszakára max egy hónapot adtak. Egy törvény, vagy határozati javaslat parlamenti átfutási ideje hat hét. A többi meg kampány, az idegsejtek cinikus, marketinges birizgálása.
  { komment (5) } { permalink }  
  Most lőj! Most lőj! Góóóóóóóóóól!
  Hogy milyen lesz az idei év, jobb vagy rosszabb az előzőnél, nem tudhatjuk, de abban biztosak lehetünk, bizonyos szempontból 2006 izgalmasabb lesz az előző esztendőnél: többen őrjöngenek, illetve dühöngenek majd a tévé képernyője előtt. Merthogy júniusban lesz a várva várt focivébé. A nagy esemény mellett nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a hátrányos helyzetűek focivilágbajnokságát is idén rendezik meg, Németországban. Ezt nyilvánvalóan sokkal kevesebben követik majd nyomon, mint a "nagy vébét", de Észak-Rajna Vesztfália parlamentje igyekszik minden tőle telhetőt elkövetni azért, hogy legalább sok német üljön a képernyők elé: találomra hívnak fel telefonon német előfizetőket, akiket egy gépi hang figyelmeztet arra: ne feledje, augusztus végén kezdődik a "kis vébé", s érezzen együtt mindazokkal, akik néhány napon keresztül rúgják majd a labdát a német gyepszőnyegen. Gondoljon rájuk is, ne csak Ronaldinhóra és a többi világsztárra.
  { komment (0) } { permalink }  
  Parlament ellenzék nélkül
  Valóságos baloldali forradalom zajlik Dél-Amerikában: Brazíliának, Venezuelának, s most már Bolíviának is baloldali elnöke van, s utóbbi két állam vezetői előszeretettel mutatkoznak az örök kubai forradalmár, Fidel Castro társaságában (a képen éppen ő szívja kedvenc szivarját). Van is pénz a baloldali fordulat finanszírozásához: Venezuela közismerten hatalmas olajtartalékokkal rendelkezik, s az ország elnöke, Hugo Chávez rendre hatalmas engedményeket kínál latin-amerikai "elvtársainak". Cháveznek a parlamenttől sem kell félnie: a napokban ült össze az új törvényhozás, amelyben egyetlen ellenzéki honatya sem csücsül.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Zöldekkel erősítenek a Skót Nacionalisták
  A Skót Nacionalista Párt tárgyalásokat kezdett egy esetleges választási együttműködésről a Skót Zöldekkel – mondja a remekül értesült Scotland ügynök. Úgy tudni, hogy a nacionalisták azt tervezik: a 2007-ben esedékes Skót Parlamenti voksoláson többséget szereznek majd a Skótszágházban, a Zöldek pedig azt remélik, hogy a szövetséggel akár részesei is lehetnek egy esetleges kormánykoalíciónak. Alex Salmond, a Skót Nacionalista Párt vezetője ezzel kapcsolatban leszögezte: a megbeszélések nem koalíciós, hanem pusztán együttműködésről szóló tárgyalások. Mint mondta: egyelőre tapogatózó beszélgetésekről van csak szó, amelyek rugalmasak és baráti jellegűek. Az nem kérdés, hogy az SNP és a Zöldek akár közös kormányt is alakíthatnának, ha úgy hozza a skót választók döntése. A két szervezet számos területen ugyanazt az álláspontot képviseli, így például a nukleáris energiafelhasználás és a skót függetlenség kérdésében. Egyedül a környezetvédelmi és gazdasági kérdésekben vannak ellentétek a két párt között, de ezek bizonyára áthidalhatóak. Patrick Harvie, a Zöldek képviselője úgy fogalmaz: a nacionalisták végre belátták, hogy a Zöldek komoly erőt képviselnek a politikai palettán.

  (Illusztrációnkon Patrick Harvie, kezében a nacionalisták. ParlamentBlog montázs)

  { komment (0) } { permalink }  
  Tekintettel a közelgőre


  Répássy Róbert és nem Deutsch Tamás jegyzi Financial Times-ügyi vizsgálóbizottságot. Igen, ellenőrizni kell a mindenkori kormányt, még a tüsszögésének eredményét is lombikban kell felfogni és Bunsen-égő fölött addig melegíteni, amíg ki nem csapódik az üveg falára a nemodavaló retek. De az indoklásból mindjárt idekopizok egy mondatot, amit igazán árulkodónak érzek: "A közpénzek kormánypropagandára való pazarló és felelőtlen felhasználása elfogadhatatlan gyakorlat, ezért indítványozzuk, hogy - különös tekintettel a közelgő országgyűlési választásokra - a Bizottság a lehető leghamarabb jöjjön létre, és kezdje meg az ügy részletes kivizsgálását illetve a személyes felelősség megállapítását."

  { komment (4) } { permalink }  
  Éljenek a találékony elnökök!
  Kazahsztánt igazán nem lehet vádolni állandósággal. Úgy értem, hogy az ország vezetői mindent elkövetnek azért: ne unatkozzanak a derék polgárok. Egy ideig a főváros nevét váltogatták lelkesen. Most meg a himnusz megváltoztatásáról született döntés. Biztosan különleges lesz a közép-ázsiai állam új nemzeti dala, mert azt nem más javítgatta, mint az ország mindenható elnöke, Nurszultan Nazarbajev. Annyira nem vezeti diktátorként államát, mint a törkmének atyja, Szaparmurat Nijazov, - ismertebb nevén - Turkmenbasi - csak majdnem.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Kennedy bevállalta: alkoholista voltam!

  Nem akármilyen botrányt robbantott ki őszinteségével Charles Kennedy, a Liberális Demokraták skót vezetője. A sokat támadott és támadó politikus beismerte: az elmúlt hónapokban súlyos alkoholproblémával kűzdött, de mára sikerült leszoknia. Kennedy egyúttal pártjában bizalmi szavazást kér magával szemben, mondván: velem, vagy nélkülem! Sokáig bizonytalanság lengte körbe Kennedy jövőjét, mára azonban lezárult ez a fejezet: a politikus lemondott. Részletekért tovább gomb...
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Aki nem lép egyszerre...
  Jól emlékezhetünk még arra, amikor a rendszerváltás előtt a hadsereg, a békepapság, meg "mittudoménmilyen" szervezetek képviselői foglaltak helyet a parlamentben. Nyilván a cél ezzel az volt, hogy bizonyítsák vezetőink: pártunk és kormányunk micsoda társadalmi bázisra támaszkodhat, vezetőink milyen erősek, népszerűek. Ugandában most arról folyik a vita: van-e helyük a törvényhozásban a hadsereg képviselőinek. A legérintettebbek, azaz a honatyák szavazata szerint van, a hadfiak maradhatnak a parlamentben.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Halló Edinburgh?! Itt az Aconcagua!
  Ilyen még nem volt. Ha minden rendben zajlik, úgy Chris Dunlop világrekordot fog felállítani a Legmagasabb Helyen Megtartott Burns-ünnep kategóriában - ámulkodik Scotland ügynök. A skót hegymászó arra készül, hogy január végén megmássza az argentínai Aconcagua több mint hétezer méteres csúcsát és a skótok nemzeti költőjének, Robert Burnsnek születésnapját a hegytetőn fogja megünnepelni. Chris minden olyan kelléket is magával visz, ami egy hagyományos Burns Supper-höz, azaz Burns Vacsorához kell. Lesz nála haggis, azaz birkagyomorba töltött birkabelsőség, s a szokásos répás-krumplis köret. Dunlop mindent a hagyományoknak megfelelően fog csinálni a magaslatban: előadja a Selkirk Grace-t, köszönti a haggist, köszöntőt mond a skót lányokhoz és Skóciához, majd végül az Auld Lang Syne-nal zárja a hegycsúcsi előadást. S, hogy mindez hogyan van összefüggésben a Skót Parlamenttel? Ha minden igaz, akkor Chris a sajátos ünneplés végén a hegytetőről még telefonálni is fog, mégpedig műholdas kapcsolat segítségével a Skótszágházba. Hogy felveszik-e majd a kagylót, nem tudni. De bizonyára várni fogják a hívását.
  { komment (0) } { permalink }  
  Vadlovak ideje
  Feltételezem, hogy Magyarországon nagyon kemény lesz a kampány és én elnöki pozícióm teljes súlyával kiállok annak mérséklése mellett. Ezt Sólyom László államfő nyilatkozta még decemberben a pozsonyi Pravdának. Érdekes, hogy a magyar sajtó ezzel - legalábbis nem találtam a nyomát - nem foglalkozott. Vagyis az államfő egyértelművé tette, ha eldurvul a kampány, vagy beszéddel, vagy tárgyalásokkal, közbelép és nem engedi a lovak közé hajítani a gyeplőt. Azért az az incifinci még ott bújkál bennem: mit tesz ha a bokros lovak nem hallgatnak a kocsisukra. Káromkodik, odapök?
  { komment (0) } { permalink }  
  Moszkva kontra Kijev: de gáz!
  Ha előre félünk attól, hogy Magyarországon minden korábbinál szörnyűbb lesz a választási kampány, akkor kicsit megnyugodhatunk, ha Ukrajnára pillantunk. Az országban ugyanis nem elég, hogy az egyes pártok már-már köszönőviszonyban sincsenek egymással, Oroszország is kegyetlenül beleszól az eseményekbe. Közben Viktor Juscsenko elnök kijelentette: a világon rajta kívül még senki sem élte túl, ha olyan mennyiségű dioxin került a szervezetébe, mint az övébe.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Egyre távolabb az ígéret földjétől
  Az Európai Unióban mindmáig képtelenek voltak bármiféle megnyugtató megoldást találni az illegális bevándorlás ügyének kezelésére. Emlékezhetünk, amint néhány hónapja a marokkói spanyol enklávéba, Ceutába próbáltak bejutni az afrikai menekültek, amiért egy több méter magas drótkerítésen kíséreltek meg átmászni. Valaki azonban, máig sem tudni ki, gumilövedéket lőtt közéjük, s sokan meghaltak. A nincstelenek számára a két spanyol enklávé, Ceuta, illetve Melilla jelenti a reménység szigetét....
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Terápiás újévi köszöntő skót módra

  Scotland ügynök még emlékszik, amikor a pezsgőspoharak koccanása és a bulizó tinédzserek csókcsatái közepette Pintér Dezső, a tv2 elnöke köszöntötte mély áhítattal a nézőket az éjféli himnusz után szilveszterkor. Scotland ügynök arra is emlékszik, hogy Göncz Árpád és Mádl Ferenc ünnepi beszédeiből csak akkor lehetett érteni valamit, ha a petárdázók újratöltöttek. De mit is mondott újévi köszöntőjében szeretett Skóciája miniszterelnöke, Mr. Jack McConnell?
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Kivizsgáljuk: tarárá bumsztiré!

  Juj, juj, hát most mégis lesz komoly vizsgálat, a testület csak létrejön, kibújik, mint matrjoska babából az orosz ájer? Hiszen megígérték ismét, hogy benyújtják azt a financiáltájmszos bizottságos javaslatot. Akkor biztosan lesz politikusi Fásy mulatónk!  Emlékszik valaki arra, hogy jó Körömi és jó Balogh uramék tavaly ki akarták vizsgálni az egész rendszerváltozást úgy ahogy van, mert úgy gondolták, az olyan volt mint a délibáb a rögmagyar rónán, megtévesztette a jámbor népet valószínben tetszelgésével?

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  A jaj, a félsz, és a kacsa
  Gógl Árpád reformokat sürget. A kormányzat egészségügyi reformokról, hosszú távú elképelésekről beszél, újabb és újabb ígéreteket tesz - magyarázza. - A négyévi semmittevés utáni fogadkozásoknak azonban már nem hisznek az emberek. Kökény Mihály erre azt válaszolja, hogy az egészségügyben elkezdett programok 2006-ban is folytatódnak. Két évvel ezelőtt decemberben tartottak a témáról politikai vitanapot a parlamentben. Akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, hogy "magyar egészségügy beteg; e betegség legegyértelműbb tünete a magyar állampolgárok elégedetlensége".  És azóta a reformok sehogy sem akarnak dübörögni....De mi köze ehhez Karinthynak? 
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Húszmilliárdos szavazat
  Már eddig is oktatták, felkészítették, a végrehajtást gyakorolták, az esettanulmányokat elemezték, a problémákat modellezték, és most a második szakaszban, januárban folytatják: oktatják, felkészítik, végrehajtást gyakorolnak, esettanulmányokat elemeznek, problémákat modelleznek.  Szóval, készülnek a jegyzők, a választási irodák munkatársai, ők csaknem háromezren. És készülnek a leendők: vizsláznak és vizslabőröznek, bejelentenek és felszólítanak, helyiekre koncentrálnak, és várják az ő országukat. Ahogy megszoktuk, ahogy lassan fél éve csinálják. És a választások mennyibe kerültek eddig?
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Mennyit keres egy köztársasági elnök?
  Mennyit keres a köztársasági elnök? Hát sokat bruttóban, vagyis inkább keveset. Írtam már arról, hogy elkezdődött a törvényhozók vagyonbevallási szezonja, kapartam, kapartam, és véletlenül rábukkantam a volt és jelenlegi köztársasági elnökünk őszi vagyonnyilatkozatára. Sólyom Lászlónak államfőként ez az első bevallása. Az új köztársasági elnöknek egy 82 négyzetméteres pécsi lakása van, pontosabban annak csak egynyolcadrészben tulajdonosa, és tartás, életjáradék révén jutott hozzá még 1991-ben. Van egy védett festménye, kb. ötvenmilliója különböző OTP alapokban, 4.4 milliót tart kincstárjegyben, de van 3.5 milliós életbiztosítása, és akadémikusként 353 ezer tiszteletdíjat kap. Mádl Ferenc egy társasházi 82 négyzetméteres lakásban felerészben tulajdonos. De van Bándon lakóháza, telke, szántója, ezer darab Matáv, száz darab Danubius részvénye, 31 milliója takarékban, plusz némi valutája is. Van perzsaszőnyege, szalonbútora, havonta bruttó 1 millió 365 ezer forintot kapott köztársasági elnökként, az akadémiánál 455 ezret/hó, a külügynél évente 900 ezret keres. A közjogi méltóságok között az államfő az első a sorban. Mennyit keres egy köztársasági elnök? Hát sokat bruttóban, vagyis inkább keveset.
  { komment (0) } { permalink }  
  És lészen az özönvíz a Skót Parlamentben

  El fogja önteni a víz a Skót Parlament épületét 2006-ban, legalábbis ezt állítja egy skóciai jósnő, bizonyos Ruth Urquhart. Hogy sima csatornázási hiba, vagy bibliai özönvíz okoz-e majd problémát a Skótszágházban, azt a médium sem tudta megmondani. Mindenesetre mondott ennél cifrábbakat is az idei esztendőt illetően. Scotland ügynök tudósítása szerint a jósnő üveggömbje azt mutatta: valamiféle biztonsági csapás is érni fogja a Parlamentet 2006-ban, de a támadást még idő előtt elhárítják. Részleteket azonban ezzel kapcsolatban sem árult el. Mondta viszont, hogy idén az egyik legnagyobb botrány az egészségügyet érinti majd; kiderül, hogy a skót vizek szennyezettek és járványokat okoznak; munkahelyek százai szűnnek majd meg és - hogy hab is legyen a skót tortán - a téli időszak fagyos lesz, a nyári meg szeles. Mintha csak politikai megrendelésre készültek volna Ruth barátnénk előrejelzései. Pedig még csak kampány sincsen a felföldeken. Bár, ha végül tényleg özönvíz dönti romba a Skótszágházat Edinburghban...
  { komment (1) } { permalink }  
  Financial hallgatás
  Bár az internetes parlamenti adatbázisban nem szerepel Deutsch Tamás határozati javaslata, mely a Financial Timesban is megjelent kormányzati reklámozást vizsgáló bizottság létrehozásáról szól, gondoltam, telefonálok egyet és megkérdezem, most mi a szösz van, beadták-e az indítványt. Elöljáróban annyit, hogy az MTI szerint Deutsch már régen beadta a javaslatot. Az eredmény: sem a belső parlamenti rendszeren, sem az Országgyűlés irománynyilvántartójában nincs nyoma a javaslatnak. Hja kérem, ahogy korábban indokolták: az ünnepek, az ünnepek. A bejglimaradék még ott zizeg a fogak között, a szilveszteri pezsgő még édesen birizgálja a nyelv hegyét. Vagy csak kínos dolgainkon legjobb szemfedél a hallgatás?
  { komment (0) } { permalink }  
  Egyre látogatottabb a skót kormányportál

  Egyre többen látogatják a skót kormány hivatalos portálját, sőt mind többen regisztráltatják is magukat rajta. Az egyedi látogatók száma harminckilenc százalékkal nőtt a tavalyi évben; 2005 novemberében már több mint négyszázezren keresték fel a weblapot. A kormányzati portálon négy évvel ezelőtt végeztek nagygenerált, rá is fért a változtatás. A jelenlegi site-on szinte minden megtalálható a kormány munkájával kapcsolatban: új politikai irányelvek, törvénytervezetek, munkaanyagok és dokumentumok. Skóciában ugyanis már divatos az a máshol (pl: Magyarország, ugye?) még nem oly szeretve használt gyakorlat, miszerint a polgároknak minden lehetséges információt a rendelkezésükre kell bocsájtani.
  { komment (0) } { permalink }  
  Két hét múlva voksszó

  A januári politikai szezont  - vigyázat! hónap végéig nincs parlament - nem kell hozzá nagy jósnak lenni, főként gazdasági témák uralják majd. A kampány nem csitul, érdemi viták nem lesznek. Az áfa viszi majd a prímet, csökkent, nem csökkent, humbug, nem az, beste kereskedők, jó kereskedők, dupla családi pótlék, szimpla családi pótlék, én becsaptam, ő becsapott, mi becsaptuk, ők becsaptak. Aztán politikusaink fejest ugranak az Orbán vagyonát vizsgáló bizottságba, természetesen jól vissza is pattannak róla. Információim szerint január második felében az MSZP vezetők ismét - immár harmadszor - megjárják az országot, hogy kampányoljanak egy jót, és erősítsék az egójukat, plusz felkészülnek a hajrákongresszusra, melyet még az év elején az országos listával és a választási programmal együtt ütnek nyélbe. A Fidesz prominensei pedig tovább konzultálnak a Budapest Airport bevételéről. És, ha jól számoltam, két hét múlva, január 19-én Sólyom László köztársasági elnök bejelenti, mikorra tűzi ki a parlamenti választások időpontját. Nagy meglepetések nem várhatók, a keleti szél továbbra is uralkodó marad, a balkáni fronthatásokra érzékenyek ne vegyenek kezükbe újságokat.
  { komment (0) } { permalink }  
  Eörsi megértő

  Nem akartam volna, de hát mégis foglalkozom vele. Az apropót Eörsi Mátyás szilveszter előtti postja adja, mely bármennyire is finom akar lenni, diplomatikus és megértő, én csak @ra finoman, @ra diplomatikusan és @ra megértően annyit tudok hozzátenni, hogy ez a bejegyzés @ra nem volt elegáns.

  "Mécs Imre szeretne képviselő maradni, és ez teljességgel érthető. Elmondása szerint az MSZP ajánlata a listán való szerepeltetésről azt követően hangzott el, hogy Mécs Imre Szili Katalin mellett szavazott. Csakhogy a hírek ennek ellentmondanak..." (Keresd a tovább gombot.)

  { komment (9) } { permalink }   { tovább }
  Parlamenti dzsentlemanusok és a lejáratókampány
  Scotland ügynök, miután a szilveszteri skótwhiskyzést követően immáron kijózanodott, rábukkant egy érdekes hírre. Míg itthon Sólyom László köztársasági elnök szót emelt az úgynevezett lejáratókampányok ellen, s miközben a magyar pártok rezzenéstelen arccal tovább-ot intettek csapataiknak, addig Skóciában az alábbi kishír feküdt el a tekintélyes híranyagok között: „A liberális demokraták alelnöke, Sir Menzies Campbell ismételten hangot adott azon véleményének, miszerint a párt skót elnöke, Charles Kennedy (képünkön) nem végzi jól feladatait, s talán nem ő a legalkalmasabb a liberális demokraták vezetőjének. Campbell egyúttal azt is leszögezte, hogy nincs köze a Kennedy képességeit kétségbe vonó híradásokhoz”. Szóval lehet ezt így is. Ilyen dzsentlemanusos stílusban.
  { komment (0) } { permalink }  
   
   
  © parlamentblog.hu
  Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

  Reklámozz minket!
  Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
  cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.