ParlamentBLOG
Nem nudiztak, sportoltak
Nyilván sok fontos döntést hoztak már meg az ausztrál, pontosabban canberrai parlamentben, de az is tény, hogy a törvényhozás épülete előtt is megannyi érdekes eseményre került sor. Nemrégiben nudisták tüntettek (amint e világrengető eseményről be is számoltunk), ma viszont amolyan ad hoc felállított gyepszőnyegen amerikai futballmérkőzést rendeztek, a parlamenttől legfeljebb száz méterre. Ezen a válogatott tagjain kívül néhány bátor honatya is részt vett. Sőt, még a veteránügyi miniszter, Bruce Billson is bemutatta focitudását. Nemcsak a sportszeretet vezérelte a képviselőket: ily módon gyűjtöttek a canberrai kórház javára.
{ komment (0) } { permalink }  
Nő a nők aránya
Mi tagadás, felettébb távol kerülnék a valóságtól, ha azt állítanám, elképesztő odaadással támogatom a feministák törekvéseit. Ezt csak azért szögezem le, mert a nők jogaiért küzdők nyilván fel lesznek háborodva a következő adatok olvasása közben. Az Interparlamentáris Unió (IPU) által közölt összeállítás szerint ugyan a nemzeti parlamentekben lassacskán nő a gyengébbik nem aránya, ám – a jelentés készítői úgy látják – továbbra is alulképviseltek a törvényhozásokban. A tavaly év végi adatok szerint a nemzeti parlamentekben 16,3 százalék nő foglalt helyet. Egy évvel korábban az arány 15,7, 1995-ben pedig csak 11,3 százalék volt.Az IPU főtitkára, Anders Johnsson úgy véli, „a számok azt mutatják, milyen sok még a teendő ezen a téren”.
{ komment (0) } { permalink }  
Gyilkosság a Cityben

Ma húsz éve annak, hogy ismeretlen tettes lelőtte Olof Palmét, Svédország szociáldemokrata miniszterelnökét. Olof Palme 1986 február 28-án este kilenckor lépett be feleségével a karján a Stockholm főutcáján levő Grand mozi előcsarnokába. A film tíz perccel tizenegy óra után ért véget. Palme elbocsátotta a szolgálatos testőröket, és a házaspár gyalog indult az Óvárosban levő lakásuk felé. A merénylő háromszáz méterrel arrébb, 23.11-kor keresztezte az útjukat. Három perc múlva megérkezett az első rendőrjárőr. A mentőautó 23.28-kor indult el Olof Palme élettelen testével a közeli Sabbatsberg kórház felé, ahol félóra múlva megállapították a halál beálltát.

{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Kisdedóvó, gyermekmegőrző a Skótszágházban
Igen, kérem szépen büszkén jelenthetjük, hogy egyedül a Skót Parlamentben működik hivatalos parlamenti kisdedóvó, azaz képviselői óvoda. A négyszázmillióból épült új intézményben ugyanis erre is figyeltek a skótok. A mindennap nyitva lévő és profi dadusokat foglalkoztató oviban elsősorban a parlamenti képviselők gyerekeire vigyáznak, amíg apu vagy anyu mondjuk épp az új lazachalászati törvényről vitatkozik és nem tudta megoldani másképp a felvigyázást. Ezzel együtt a parlamenti óvodában a turisták unatkozó gyermekei is helyet kaphatnak, amíg a szülőket körbevezetik a csodálatos épületben. A befogadóképesség persze véges, és a turisták gyermekeire is maximum csak három órán át vigyáznak. Arról nincs hír, hogy a három óra leteltével vajon automatikusan kiteszik-e a gyerkőcöket a parlamenti oviból. A válasz azonban sejthető… Scotland ügynök sokat gondolkodott ezen bejegyzés írásakor. Mondván: milyen jó, hogy skót barátainál óvoda is van a Parlamentben. Aztán eszébe jutott, hogy itthon erre azért nincs szükség, mert az egész Parlament egy nagy óvoda, amelyben arról vitatkoznak a neveletlen gyerekek, hogy kinek szabad előbb privatizálni a mászókát és a másik miért lopta ki a piros lapátot a homokozóból. Jól jönne egy szigorú dadus...
{ komment (0) } { permalink }  
Belügyér-blog

Tudtad, hogy Tollert megharapta egy rendőrkutya, hogy Lamperthet sokkolta a szerver-ügy, és azt politikai banditizmusnak tartja? Nem? Pedig ennél több érdekességet nem találsz Lamperth Mónika belügyminiszter blogján. A szocialista politikus a vasárnapi MSZP-s programbemutatóról is ír, oly' érdekesen, meghatóan, oly' stílusbravúrral, oly'..., de hagyjuk is: "A hatalmas tömegben alig tudtam végignézni minden megye tervét, mert annyi ember kérdezett és annyi kedves biztatást kaptam, hogy csak lépésben tudtam haladni. Sajnos nem maradhattam túl sokáig, mert még dolgoznom kellett, de örülök, hogy ekkora az érdeklődés az új programunk iránt."
{ komment (3) } { permalink }  
Merre tájolják magukat?
Újra és újra népszerű téma: mennyire szerencsés, ha egy üzletember vállal szerepet a politikában. Silvio Berlusconi például egyértelműen arra használta fel az eltelt öt évet, hogy miniszterelnökként tovább gyarapítsa vagyonát, amelyet mostanság tízmillió eurósra becsülnek. Thaiföldön is sokan úgy látják, Thaksin Shinawatra miniszterelnök saját impériumát próbálja minél jobban kiépíteni a kabinet élén.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Ügy ügy hátán
Vizsla-ügy, logó-ügy, szerver-ügy, feketemunka-ügy, adatbázis-ügy, levél-ügy - lassan lexikonba lehetne rendezni a választási perpatvarokat, hiszen azok a kampányidőre tekintettel csak sokasodni fognak, tehát nem árt előre készülni. Csak abban lehet némi vita, hogy melyik nyomda nyomtassa ki. Fideszhez, vagy MSZP-hez közeli? Jobb híján szadeszes? Így felütésnek rögtön kreálhatunk egy nyomda-ügyet is.
{ komment (0) } { permalink }  
Egyszem kukac
Majd egy hétig huzakodtak, mint kendermagosok a talált egyszem kukacon, vajon mikor legyen televíziós vita: április 5-én, vagy 7-én, vagy mittoménmikor, mintha ez jelentene valamit, mintha olyan fontos lenne. Persze, számukra az, hiszen Orbán tart a ballib sajtótól, ezért akar kampánycsend előtti napon vitázni, Gyurcsánynak meg jól jönne a hírlapírói, elemzői hátszél. Annak idején bohózatba illő volt, ahogy például Medgyessy a Közgázon, Orbán pedig a Béke szállóban várta ellenfelét. És akkor nem beszéltünk a tavalyi Gyurcsány-Orbán számháborút előkészítő üzengetésről. Mintha bele lenne kódolva ezekbe a vitákba a húzdmegerezdmeg mentalitás. Mintha mindegyik pettingnek tartaná, előzetes erőfitogtatásnak a vitáról szóló vitát. De hogy miért is ez kendermagos vita? A televíziós szócsata eddig mindig a kihívónak, így többnyire az ellenzéki vezetőnek volt előnyös. Orbán most kapott egy kis előnyt. Nem akarja elveszteni. Gyurcsány pedig be akarja hozni azt a picinke hátrányát, ami a mindenkori ellenzéki vezetővel szemben van egy kormányfőnek. A vita az én olvasatomban erről szól. Az egyszem kukacról szóló vita.
{ komment (0) } { permalink }  
Blogol az uniós képviselő

Becsey Zsolt uniós fideszes képviselő pikírt postunkra reagált, köszöni, hogy olvassuk, és azt írja: "Munkatársaim Szegeden találtak arra a lehetőségre, hogy ilyen blogokat indítanak, és ebbe is bekapcsolódom. Mondják, hogy sokan inkább ebbe szertnek beleolvasni, hiszen így jobban megismerhetnek valakit, mint csak a honalpon keresztül. Nyilván az elején csak feltöltöttük néhány anyaggal, ami amúgy is megvolt, hátha valaki pontosan erre a naplóformára indul be. Bevallom Én nem ismertem ezt a formát, de látva a több hozzászólót, azt megállapíthatom, hogy sokan olvassák. Ez öröm, ezért természetesen magam is fogok ebben a formában levelezni.(..)" "Ma pédául itt Budapesten ütöm a gépet, hiszen már tegnap éjszaka haza tudtam jönni Brüsszelből. Ilynekor nagyon fáradt vagyok. De hála Istennek azért itthon is van sok munkám, lehetőségem. Szombaton például a feleségemmel Bálba megyek. Szegedena délvidékiekért lesz jótékonysági est. Örülök, hoyg ennek a védnökölésére felkértek, legalább most újra beszélni tudok Édesanyámmal is, akinek Karácsonykor eltört a térdkalácsa, és azóta két műtéttel terhelve most otthon kell feküdnie. Meg aztán legalább találkozhatok Szőregen is néhány rózsatermesztővel, meg érdeklődőkkel. Tudják, ez nekem a gyerkkoromat juttatja eszembe, hiszen apám Balástyán meg Dócon dolgozott a kolhozban, és megszerettem a homokot.(..)"  
Egyszer "leteremtettük", de most jelentsük ki: szurkolunk a bloghoz!
{ komment (2) } { permalink }  
Állítólag

Állítólag - Kecskemétről jött a telefon - állítólag. Állítólag  - egy tolmács tanúja volt, amint szerb "üzletemberek" vitáznak arról, hogy egy nőt kell megtámadni, a tolmács szerint ez a nő Gyurcsány felesége - állítólag. Állítólag - ezért a kormányfő feleségét fokozottan őrzik - állítólag. Egy ilyen történettel nem szabad viccelni. A mindenkori kormányfő feleségét igenis meg kell védeni bármilyen fenyegetéstől. Csak néhány kérdés: az állítólagos szerb "üzletembereknek" mi érdekük lenne bántani őt?  A szerb "üzletemberek" miért éppen most akarnák bántani, amikor dúl a kampány? Hány betűvel írják azt a szót, hogy titkosszolgálat? Még csak gondolni sem merek arra, hogy valamelyik kampányfafej találta ki a sztorit. Update: de arra sem, hogy kampányidőszakban rosszakaratú valakik - hazaiak, vagy külföldiek - akár egy ilyen dezinformációval, vagy valós törekvéssel  a választást, így vagy úgy  befolyásolni akarják. De az sem szebb, ha valaki csak szórakozni akart, beugrott egy telefonfülkébe és poénkodott egy rosszízűt.
{ komment (1) } { permalink }  
Botrány a pártházban
Zsolt Zsoltson megtalálta a magyar viszonyok svéd tükörképét. Ott azonban a szociáldemokrata párt a ludas, nem faxról, adatleszívásról van szó, hanem e-mailről, de a cél ugyanaz: valami picinke kárt okozni az ellenfélnek, még a választások előtt. "Tegnap este kiderült, hogy a szeptemberi választások előtt fenyegető módon előretörő konzervatívok pártvezetőjét rágalmazó e-mail levelek a szocialdemokrata párt főhadiszállásán levő számítógépről jöttek. Mindez alig egy héttel azután, hogy a szeptemberi választások előtti kampány megnyitása alkalmával a szociáldemokraták felhívást tettek közzé "a tiszta eszközökhöz való folyamodásra".
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Megtalálták az első tömegpusztító fegyvert
David Letterman (képünkön) ,a „Late Show with David Letterman” népszerű műsorvezetője homokzsákként püföli az amerikai közélet furcsaságait, különös figyelmet fordítva a republikánus nomenklatúra képviselőire. Dick Cheney szívrohamai és a Cheney család viszontagságai eddig is műsor állandóan visszatérő beszédtémái voltak. A szerencsétlen kimenetelű vadászat most aztán hetekig tartó táplálékot szolgáltat Davenak a műsort bevezető monológjai számára.- „Megtalálták az első tömegpusztító fegyvert” – kommentálta a hírt – Dick Cheney a neve.Usama bin Laden helyett egy 78 éves republikánus ügyvédet lőtt seggbe.Szerencsére a golyó fennakadt az áldozat zsebében rejlő, tisztára mosott pénzkötegben...Nem volt érvényes vadászengedélye, mint ahogy nekünk sem volt az Irak elleni háborúra...Ha ez a hír tovább terjed, akkor előbb-utóbb meg kell mondani az elnöknek is...Cheney szabadságra ment – ugyanis időre van szüksége az újratöltéshez - a hegyekben piheni ki a fáradalmait. Eddig csak két sízőt lőtt le...Kicsit izgulok, mert a hétvégén Dick Cheneyvel megyek vadászni” – búcsúzott legutóbb a nézőktől.
 • Vadászat Cheneyvel - játék
 • { komment (0) } { permalink }  
  Villámszomszédolás: írek a Skótszágházban
  Villámviziten járt tegnap az Ír Parlament, azaz az Oireachtas vezetőinek egy kisebb delegációja a Skót Parlamentben. A csoportban helyet kaptak a Dáil Éireann, azaz az ír képviselőház és a Seanad Éireann, vagyis az ír szenátust képviselő személyek is, köztük a könyvtári, kutatási és ellátási területekért felelős szakértőkkel. Az írek rövid látogatásuk során megbeszélést folytattak Kenny MacAskill képviselővel, a Skótszágház házbizottságának frissen kinevezett tagjával és Murray Tosh úrral is, a Skót Parlament alelnökével. Az ír és skót parlamenti kapcsolatok nem újkeletűek, hiszen a Brit-Ír Összparlamenti Testület legutóbb november ülésezett, épp Edinburghban. Az Összparlamenti Testület, vagy ha úgy tetszik Parlamentek közötti Tanács feladata összefogni a ír, a westminsteri és más szigeti törvényhozások munkáját.
  { komment (0) } { permalink }  
  Lövésztudását nem érdemes elCheney

  A sok komoly és persze komor parlamenti hír olvasása után szorgos olvasóink igazán rászolgáltak némi kikapcsolódásra. Dick Cheney amerikai alelnök vált manapság a legtöbbet idézett egyesült államokbeli politikussá azóta, hogy egy vadászat során lepuffantotta ügyvéd barátját sörétes puskájával. A férfiút, akinek szívébe néhány aprócska lövedék is befurakodott, időközben kiengedték ugyan a kórházból, de a Cheneyt alázó viccek továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Legutóbb így emlékezett a Harry Whittingtonnal való afférjára: "Az úgy történt, hogy hirtelen megfordultam, egy madárra akartam lőni, s hogy, hogy nem, valamiként Harry termett előttem... Aztán egyszercsak a földre rogyott... Minden olyan gyorsan történt" - nyilatkozta hebegve-habogva Cheney.

  A mellékelt kép Chewy blogjáról azt mutatja, milyen kiváló célzóképességgel rendelkezik az amerikai alelnök. A játékkal pedig (klikkeljünk bátran a linkre) mi is részeseivé válhatunk egy felejthetetlen Cheney-féle vadászatnak.
  { komment (1) } { permalink }  
  Földlakók és a kétfarkú kutya
  Zsolt Zsoltson svéd pártnévsora adta az ihletet a magyar pártok utáni keresgélésre, de meg kell valljam, mi  kissé fantáziátlanok vagyunk. Hogyan is érnék föl annak a géniusznak a szellemi magaságaival, aki pártjának mondjuk, a Pokolba a Kurvákkal, a Szédült Fej, a Maszturbáljunk többet, a Szélesebb járdákat, Al Bundy, Mr. Bean for president neveket adta. Az origon találtam egy tavalyi, magyar névsort: ez alapján nálunk csak a Földlakók Élet-Igazság-Béke-Szabadság Pártja állhatna versenybe a svédekkel, vagy a Hírszerző által fellelt Polgári Öntevékeny Csoport Pártot (PÖCSP), esetleg a Koppány-hívőket tarthatjuk említésre méltónak. Nálam a pálmát három nem hivatalos párt: a szegedi Kétfarkú Kutya PártCavinton kollégák Magyar Cavinton Pártja, és az MAPNPP  vitte el. Több csodát, több fantáziát, emberek!
  { komment (0) } { permalink }  
  Egy a tábor, egy az ország
  Egy a tábor, egy a zászló, van egy Viktor van egy László, van egy ország, van egy ember, van egy Gyurcsány.... - Sólyom-tender (Ezért ezúton kérek bocsánatot)
  { komment (5) } { permalink }  
  Museveni vagy Besigye - ez itt a kérdés
  Nem tudhatjuk, hogy blogunk hány olvasója követi nyomon lélegzetvisszafojtva a világ eseményeit, de feltételezhetjük: az ugandai választás rejtelmeiben nem mélyedtek el túlságosan sokan. Ezért mielőbb megkíséreljük pótolni ezt a rémisztő hiányosságot. A kelet-afrikai állam derék polgárai ma járulhatnak az urnákhoz, hogy voksoljanak a parlament összetételéről, na és az elnök személyéről. Különösebb jóstehetség nélkül jóelőre borítékolhatjuk, hogy a végeredmény az országot húsz éve irányító Yoweri Museveni elnöknek kedvez majd. Ez azt jelenti, hogy további néhány évig maradhat hazája élén. Az alkotmány elvben nem tette volna lehetővé számára az újonnani pályázást az államfői székbe, de hát roppant kegyes volt népéhez, s egy alkotmánymódosításnak köszönhetően tovább atyáskodhat majd „fiai” felett.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Titkos levelek a svéd Nessie ügyében
   A brit újságok minden év januárjában kezdenek a húsz év kötelező "titkosítás" letelte után nyilvánosságra került hivatalos iratok között turkálni. Az egyik hír egy elfelejtett skót-svéd "diplomáciai" kapcsolatról szól... A skót hatóságok 1985 augusztusában levelet kaptak a stockholmi brit nagykövetségtől. "Sajnáljuk, hogy egy ilyen, nevetésre ingerlő levéllel zavarjuk Önöket. Jämtland megye vezetősége fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy érdeklődjük meg, miként védhetik meg a mi Nessinkre emlékeztető Storsjöodjur-t, azaz a "Nagytó-szörnyüket".
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Skótokon spórolnának a brit hadügyben

  Csökkentene az általános költségeken és ezért olcsóbb anyagból készíttetné a skót ezred ünnepi öltözetét a brit hadügy. A skótok nemzeti hagyományaik megcsúfolásáról és semmibevételéről beszélnek, miután nem kizárt, hogy a jövőben olcsó utánzatban lesznek készek megjelenni. Már látjuk is, ahogy az ünnepi kilt szélén ott lóg a Made in China felirat.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Ki vesztette el a solferinói csatát?

  Olvasom,hogy Varju László (MSZP) közleményt adott ki, mely szerint  elsősorban a választási kampány hangvételével indokolta a Moody's hitelminősítő intézet, hogy negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását. Varju (képünkön) szerint tehát ez azt jelenti, hogy a külföldi pénzügyi szakértők megelégelték a felelőtlen kampányolást. Varjú azt mondja, a populista ígéretverseny gerjesztői azt kockáztatják, hogy a jelenleginél csak drágábban kaphat kölcsönt Magyarország. Mikszáth már megemlékezett erről a nagyszerű kortesfogásról, melyet "a fogj az ellenfeledre mindent, aztán hagyd az időre, hogy az agyakból kihulljanak a részletek és csak az alap maradjon vissza" - mellékmondattal foglalhatunk össze. 
  "(...)Sokkal érdekesebb eset a Gyulai Pálé (a mi tulajdon epés Gyulai Pálunké), kit a 70-es években Kolozsváron léptetett fel az akkori Deák-párt. Nagy pártja volt, gondolom, Kossuth Ferenc ellenében, mikor az egyik kortes kitalálta róla:- Ejnye, atyafiak, hát nem szégyenlitek ezt az embert megválasztani? Hiszen ez vesztette el Solferinónál a csatát. És csakugyan kezdett rá visszaemlékezni minden ember, hogy a solferinói csatát Gyulai vesztette el. Hogy az egy másik Gyulai lehetne, arra nem is gondoltak." (MEK)

  { komment (0) } { permalink }  
  Zakatolazakatola vonaaat....

  Scotland ügynök rövidhíre következik: "Az elkövetkezendő két hónapban nyújthatják be a zöld- és más civilszervezetek hivatalos panaszukat azzal kapcsolatban, hogy épüljön-e összeköttetés a glasgowi központi pályaudvar és a város repülőtere között vagy sem. Az erre vonatkozó törvényjavaslat már a Skót Parlament előtt van, s ha elfogadják, akkor egy bő mérföldnyi új vonalat kell lefektetni majd a St James állomás és a reptér között."
  Scotland ügynök rövid kommentára következik: "A skótok nem tökölnek sokáig. Ha bepanaszolod, megvizsgálják, elfogadják vagy elvetik. Egyébként pedig gyorsan megépítik. Mi meg évek óta várunk az M0-s körgyűrűre..."

  { komment (0) } { permalink }  
  Tovább is lesz, mondjam még?

  Megvallom őszintén, bár akár négy órát is tud egyfolytában cinikusan mosolyogni, és fütyülni is támad kedve a parlamenti patkóban, én mégis kedvelem Révész Máriuszt. Mert hisz. Õszintén és vakon. Hogy az utódok: Selmeczi Gabriella és Szijjártó Péter mire lesznek képesek? Õk is katonák. Parancsra támadnak, védenek. És tűrnek. Szijjártó például azt is képes volt az ajkába harapva kibírni, hogy a csak hazaárulózós poldiplomával érkező Loppert Dániellel fiatal tagozatot kreáltak az ő Fidelitasával szemben. Mert ő is hisz. Õszintén és vakon....Tovább is lesz, mondjam még?
  { komment (2) } { permalink }  
  Hét karakter


  Súgják, hogy várhatóan két hét múlva, március 6-án ismét élvezhetjük a karzati létet. A Fidesz erre az időpontra kérte ugyanis az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását Nomentana, otthonteremtés és 14. havi nyugdíj-ügyben. Persze, se vizsgálóbizottság, se semmi nem lesz. Cirka egy hónappal a kampánycsend előtt, hogy a fenébe döntenének bármiről! Akkor meg mire fel? A Kampány szó összesen hány karakter?
  { komment (0) } { permalink }  
  Õk nem látják a sarat
  Ekkora malőrt, baklövést, franckarikát! Még lóbáztam a lábam, amikor a szerverügy történt, csak 20-30 sms karakterben értesültem a water közepén, a gate mellett az esetről, de úgy látszik a világ nem csendesül, a betontömb mellé a tóba az MSZP minden nap behajít egy-egy kavicsot, nehogy a víz fodrát megakassza a hullámtörő, jobboldali kármentés. Ma például Varju poénkodott a Magyar Polgári Bűnszövetség szóösszetétellel, aztán nagy ártatlanul közölte: választ vár arra, hogy a fenébe jutottak a doksik a Magyar Nemzethez. Hogyan? Na vajon?! Egyébként kíváncsi vagyok arra, hogy a sarat mennyire tudják továbbra is rátapicskolni a Fideszre. Mert igyekeznek nagyon, nagyon. Rideg kampányérdek ugyanis, hogy a sár fennmaradjon és ne száradjon át túlságosan, mert akkor megreped és lehullik a bőrről. A balszimpatizánsoknak pedig ezt nem szabad megtapasztalniuk. A jobboldali tábornak meg édesmindegy. Õk nem látják a sarat.
  { komment (0) } { permalink }  
  Szószedet neccrendőröknek

  A szólásszabadságra áhítozó kínai bloggoló proxy-szerver mögé rejtőzik, vagy külföldre adoptáltatja a blogját. Segítő kézben nincs hiány: (Adoptachineseblog) Akinek erre nem telik, az olyan jelekkel helyettesíti a tilos szavakat, amelyek kimondva úgy hangzanak, mint az, ami a szűrőn felakadna. Ennek ellenére kérdéses, hogy a hetvenes évek népszerű vicce elkerülné a cerberusok figyelmét: Az első osztályú kínai szállodaszobában a maotorinával impregnált padlón egy szalmaozsák van. A másodosztályon a padlót maokett borítja, amin egy maotrác van. Az elsőosztályú szoba maozaikján pedig aranyozott hímzésű rökamao várja a fáradt vendéget.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Polgár a pályán kívül

  Gálvölgyi, Farkasházyné, Törőcsik Mari, Bacsó Péter, Bárándy, Csehák, Draskovics, Göncz, Horn, Hiller, Lendvai, Boross Péter (!) - vendégek egy könyvbemutatón. Kovács, Kuncze - sehol. De ez igazságtalan volt, Déli!  Ez nagyon. Medgyessy Polgár a pályán című könyvéről van szó, melyet az Andrássy út egyik polgári palotájában mutattak be a polgároknak. Az előd tette ezt és az utód. Gyurcsány és Horn - mint írtam alant. Déli szerzett egy könyvet, és most idéz kíméletlenül. Ahogy néha Medgyessy is ír.
  Gyurcsányról: "Eleinte azt éreztem, talán apakomplexusa van. Kötődik hozzám, meg túl is akar nőni rajtam."
  Kovácsról: "Egyik hétvégén a feleségemmel sétáltam, amikor José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke felhívott mobilon, hogy itt az utolsó pillanat, ha hétfőn nem mondok neki egy nevet, akkor nem tud mást tenni: nyilvánosságra hozza, hogy huszonnégy ország jelölt már európai biztost, egyedül Magyarország nem. Ez zsarolás volt ugyan, de teljesen jogos. És akkor azt mondtam Kovácsnak: Laci, van egy órád, hogy eldöntsd véglegesen. Ez volt az a pillanat, amikor végiggondolta, hogy azért ez mégis biztosabb pozíció, mint hogy Medgyessyt sikerül a helyéről kibillenteni és én lehetek az utóda".
  { komment (0) } { permalink }  
  Egy utolsó fénykép...

  Skótdudaszó és a Dire Straits egyik balladája szólt, amikor február 20-án végső útjára kísérték Gordon Pritchard tizedest Edinburghban. A skót fiatalember volt a brit hadsereg századik katonája, aki Irakban lelte halálát. Mint később kiderült, az egyik utolsó fénykép akkor készült róla, amikor Tony Blair brit miniszterelnök meglátogatta az iraki kontingenst. Akkor még senki sem sejtette, hogy pár nap múlva bomba robban Gordonék konvoja mellett.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Rezonancia-katasztrófa

  A tegnapi Dagens Nyheter (dn.se) egyik apró híre a globalizálásnak hadat üzenő Attac svéd ágazatának évi összejöveteléről, és a mozgalom esetleges névcseréjéről szólt. A javaslatok közül a "Népmozgalom a globális igazságos jólétért" viszi el a pálmát. (Ha már globalizáció, akkor legyen igazságos!) A 2001-ben megalakult svéd Attac neve még ugyanabban az évben összenőtt az EU csúcstalálkozó alatt megesett göteborgi zavargásokkal. A botrányos lebőgés okozói, az antiglobálizációs mozgalomban cikit sejtő anarchisták azóta válogatás nélkül vesznek részt a stockholmi belvárosban rendezett, ámokfutásokkal, bezúzott kirakatokkal és füstbombákkal fémjelzett tüntetéseken.

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Mindent a hatalomért
  Azért nemcsak a magyar belpolitikában történnek sajátos dolgok. Arra gondolok, hogy egyes politikusok nemcsak itthon szenvednek amnéziában, hiszen arra sem emlékeznek, mit mondtak néhány hónappal korábban. Kiderült, hogy Václav Klaus cseh köztársasági elnök (képünkön) nagykoalíciót szeretne a júniusban megrendezendő parlamenti választások után. S ez miért különös? Azért, mert a konzervatív Polgári Demokrata Párt egykori elnöke gyakran kígyót-békát kiabál a koalíció vezető erejére, a szociáldemokrata pártra. Minden rosszat elmondott már a baloldali tömörülésről. Megannyiszor összekülönbözött Jiri Paroubek miniszterelnökkel.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Surmóság

  Olvasom,
  hogy Áder János reméli, hogy az ötvenhatos forradalom 50. évfordulóján nem olyan ember mond ünnepi beszédet, aki benősült az Apró-családba. Én speciel surmó vagyok. Surmóságomnak se határa, se széle. Szerintem egy ember nem attól lesz surmó, hogy felesége apja netán surmó volt. Én például magamtól vagyok surmó. És nem attól, hogy egy surmó nyilatkozattól ingerem támadt püfölni a billentyűket.
  { komment (19) } { permalink }  
  Pikáns
  Ma bemutatják Medgyessy könyvét, mely a szerző szerint nem kampánykönyv, nem sértettkönyv, nem odavágós könyv, csupán egy polgár vallomása az elmúlt hatvan évről.  Gyurcsány és Horn is ott lesz a bemutatón. Pikáns. Ahogy az is, amit a volt kormányfő a Népszabadságnak az ügynökügyről mondott: "Kikérem magamnak, hogy én Szabó Istvánt ne szerethessem azért, mert jelentéseket írt. A rendszert meg lehet ítélni, de azt e nélkül is tudtuk, hogy rossz volt. Azért kellett váltani."  Pikáns! D-akárhányas pikantéria! Gyurcsány jelenléte a könyvbemutatón szintén az. (Hogy a Déli kigyó visszaharapjon előző mondatára) Hiszen a 2004-es kormányfőbuktatás nyarának egyik érdekes színfoltja, mellékszála az volt, hogy "kiszivárgott" Medgyessy leváltaná Gyurcsány nevű sportminiszterét. A sportminiszter erre azt mondta...
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Svájc erősíti skóciai kapcsolatait
  Kormányzati döntés értelmében Svájc állami hivatalnokot küld Skóciába, hogy erősítse a két nemzet közötti kapcsolatokat. A londoni svájci nagykövetség tájékoztatása szerint a döntést Skócia egyre növekvő szerepe indokolta. Magyarország egyelőre nem tervezi saját követség létrehozását Edinburghban.
  { komment (4) } { permalink }   { tovább }
  Milliárdosok választása
  Ukrajnában a milliomosok választását rendezik meg március 26-án. A 450 parlamenti helyért ugyanis 350 milliomos pályázik. Elvben nem lesz könnyű bekerülniük a törvényhozásba, mivel minden egyes parlamenti helyre tizenheten pályáznak: 45 párt 7733 jelöltje méretteti meg magát. Ez lesz az ország történetének legdrágább voksolása. Becslések szerint minden egyes parlamenti mandátum megkaparintására hárommillió dollárt költenek a kampányban. A parlamentnek sosem volt olyan fontos szerepe, mint most. Január 1-jén lépett ugyanis életbe az alkotmánymódosítás, amely kiterjedt jogköröket biztosít a törvényhozásnak, s megnyirbálja az államfő jogait. Másszóval Ukrajna elnöki köztársaságból parlamentivé vált, s a jövőben a miniszterelnököt is a törvényhozás nevezi ki, nem pedig az államfő.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Robin Hood, Pokolba a kurvákkal és az Olimpia
  A svéd TV4-ben tegnap este került sor a pártvezetők első nyilvános megmérkőzésére. Az elsőre a szeptemberi parlamenti választások előtt. A négy polgári és a három vörös-zöld (szociáldemokrata, a bal és a zöld) párt simára fésült vezetőinek a vitája a langyos unalom és a kölcsönös kedélyeskedés jegyében folyt-folydogált. Komolyabb argumentálásnak sok értelme nem volt, mert az ország apraja-nagyja a téli Olimpia jégkorong tornájának egyik selejtező mérkőzését nézte egy másik csatornán. (A svéd tud disztingválni. Ha a poltika és az akármi között választhat, akkor az akármi biztos nyertes. Gunnar barátom mondta egyszer a szaunában, hogy ha már nem érdekli a sport és a hölgyek, akkor talán megjön a kedve a poltikához.)
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Skótszágház: kész van, de még dolgoznak rajta

  Bár közel másfél évvel ezelőtt épp II. Erzsébet brit királynő jelenlétében adták át a négyszázmillió fontért megépített Skót Parlament új épületét, érdekes mód még mindig nincs teljesen kész az építészeti díjakkal kitüntetett létesítmény. Az illetékesek azt mondják, már csak közel nyolcvan apróság kijavítása van hátra.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  15 másodperc

  Tudom, ez a blog, nem az a blog. De mivel Scotland megtisztelt a lenti képpel, írok róla. Nem lesz sok: mintegy 15 másodperc. Van egy jó – vagy rossz? maradjunk annyiban: van! - szokásom: bárhol is járok, 15 másodpercnyi tengert hazahozok magammal. A telefonom egyszerre ilyen hosszú videofelvételt rögzít. Van már saját török, Hága és Kréta melletti tengerem. Néha - mintha üveggolyókat őrizgetnék a zsebemben - előveszem és nézegetem őket. Hülye egy szokás? Lehet. De megnyugtat, hogy van saját 15 másodpercnyi megváltás-gyűjteményem, mely akár egy gyorsétkezde, megbízható és tuti biztos, rendelkezésre áll, ott és ahol csak akarom. Ülök a katamarán egyik orrában. Háttal a hányó utasoknak. Lábam az óceán fölött. Mintha repülnék. Még előttem van a csaknem négyezer méteres Teide, guancséül: a Pokol, ahol a kén zöldeskékre festi a köveket, és megritkítja a levegőt. (Folyamatosan jönnek az sms-ek: Rogán, Hiller sajtótájékoztató, szerverbotrány, elhullott gyanús madarak. Vibrál. Rezeg. Villog.) Egy matróz sirályt etet. Az ételre éles ívben csap le a madár. A kéz, az étel, a csőr egy villanásra összekapcsolódik. (Vibrál. Rezeg. Reagál. Rendkívüli sajttáj. Kampány.) Távolban már látni a Gigászok térdét. Ahogy a több száz méter magas sziklák belelépnek az Atlanti-óceánba. (Hazudott, nem is, de, fontos, mi a fontos?) Bekapcsolom a mobil videórögzítőjét. 15 másodperc. Csendes vagyok. Újra csendes.
  update: A kép © Déli család
  { komment (5) } { permalink }  
  Szegény öreg Afrika!
  Ha az eltelt évtizedek, sőt, évszázadok tapasztalataiból indulunk ki, nyugodt szívvel leszögezhetjük: nemhogy nem várható az afrikai kontinens felzárkózása, még nyomasztóbbá válik a különbség a fejlett és a harmadik világ államai között. Ennek több összetevője van, jelenleg az AIDS jelenti az egyik legnagyobb problémát. Az Európai Bizottság jelentésében megállapította, hogy még a fejlettebb afrikai gazdaságok is roppant kiegyensúlyozatlanok az alacsony export miatt. Mivel alig akad a fekete kontinensen olyan állam, amely számottevő iparral rendelkezne, ezért mezőgazdasági terményeik eladására szorítkozhatnak. Ám a Bizottság jelentése megállapítja. 1980 és 2000 között a cukor ára 77 százalékkal, a kakaóé 71-gyel, a kávéé 64 százalékkal esett vissza. Kenya, Uganda és Tanzánia viszonylag sikerrel állt át nem tradicionálisan afrikai termények kivitelére. Elsősorban a különböző halfélék exportjáról van szó.
  { komment (1) } { permalink }   { tovább }
  A skótok már Malawiban vannak

  Február utolsó napjaiban ér véget a skót kormányzati delegáció tíz napos látogatása az Afrika szívében lévő Malawi köztársaságban. A program során több mint ötven megállapodást írnak majd alá a Skót Parlament és a Malawi Nemzetgyűlés képviselői, amelyek a korábbi jó kapcsolatok folytatását jelzik. De mit keresnek a skótok fekete-Afrikában? - teszi fel a kérdést a mindig jólértesült Scotland ügynök.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Zsóka telefont kapott
  Zsókát telefonon keresték meg. Úgy húsz percen át válaszolgatott különböző kérdésekre. Elsősorban a választások voltak terítéken. „Eldöntötte már melyik pártra szavaz? Négy évvel ezelőtt is erre a pártra szavazott? Egészen biztos, hogy elmegy szavazni?” És még sok hasonló kérdés, melyeknek kulcsszava a szavazás volt. Aztán pár perc múlva homlokegyenes témaváltás. „Tagja volt az MSZMP-nek?” Képtelen kérdés Zsóka számára, mivel még hogyha be is akart volna lépni a pártba, koránál fogva nem sikerült volna. (Még mindig az iskolapadot koptatja). A névtelen telefonáló tovább érdeklődött. „Tudja-e mik a legújabb fejlemények az MLSZ-szel kapcsolatban? Mikor bukott meg a Medgyessy-kormány? Változott-e a véleménye Szabó Istvánról, most hogy kiderült: beszervezték?” Még egy kis bájcsevej a végén, és a kagyló a helyén. Én a kérdések szerkezetén gondolkodom. Ha ez egy ártatlan közvélemény-kutatás volt a választásokról, hogy került a képbe Szabó István ügye, vagy az, hogy a válaszadó tagja volt-e az MSZMP-nek. Ha viszont nem egy ártatlan közvélemény-kutatás volt, akkor mi? És kinek a megbízásából?

  (A közölt írásért a ParlamentBlog külsős kollégáját, Dokit terheli a felelősség. Hiába, a háziúr Déli Riporter sehol, cincognak az egérkék...)

  { komment (0) } { permalink }  
  Fidesz-gate - pirosvirág

  Feltörték a szocialisták kampányagait kidolgozó cég számítógépét. Az adatbázisból mintegy 14 órán át töltöttek le dokumentumokat. Az IP cím alapján beazonosítható szerver - amelyről a letöltéseket végezték - a server.fidesz.hu volt. A betörők csaknem 3000 dokumentumot vittek el - vont mérleget a Fidesz-gate-ről az MSZP elnöke. Hiller István szerint nincs mentség arra, hogy a Fidesz egyik szervergépéről - a jelszót jogtalanul használva - "betörtek" a szocialisták alvállalkozójának gépére. Az MSZP az Országos Választási Bizottsághoz fordult a jogosulatlan adatszerzés miatt. A testület akár büntetőjogi felelősséget is megállapíthat. A Fidesz kénytelen volt beismerést tenni, ám ellentámadásba is lendült. Áder János frakcióvezető szerint az MSZP-nek inkább meg kellene köszönnie az ingyenreklámot. Rogán Antal kampányfőnök - aki adatlopással vádolta a szocialista pártot - úgy véli: amit tettek nem helyes, de nem ártottak vele senkinek. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője közölte: egy a párt XXII. kerületi szervezetének irodájából ellopott, az ő kampányfőnöke által is használt számítógépről megszerezhető volt az a titkos kód, mellyel betörtek a szocialisták anyagaihoz. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: megérti, hogy a "bulvártémák fontosak a sajtónak", ám szerinte az ügy komolytalan, csupán az MSZP provokációjáról van szó.
  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  Jobb félni...

  Déli Riporter ugyan még jól megérdemelt szabadságát tölti, de helyettese érdekes hírrel pótolja őt. „Most hívott Gráf József, a földművelésügyi miniszter, hogy a Magyarországon átvonuló hattyúk és más vadmadarak közül jó néhány elpusztult, és minden bizonnyal a madárinfluenzának estek áldozatul. Na most akkor félre mindennel, ez a legfontosabb. Gyors telefonok, tájékozódás, megbeszélést kérek délutánra, lemondunk minden más programot. Még nincs senki és semmi veszélyben, de ezt az emberek nem tudják. Félni fognak, és félteni fogják a családjukat, az ismerősöket.” - olvasható a Gyurcsány-blogon. A miniszterelnök először internetes naplójában számolt be arról, hogy már Magyarországot is utolérte a madárinfluenza H5 típusú vírusa.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Elnyomók és elnyomottak
  Az amerikai képviselők élesen bírálták a legnagyobb Egyesült Államokbeli webszolgáltatóit, mert "alájátszik" a kínai rezsimnek. A képviselőház honatyái azzal vádolták a Google-t, a Yahoot, a Microsoftot és a Ciscót, hogy pénzéhségük miatt együttműködnek Pekinggel, s szerepet játszanak az elnyomásban, a sajtószabadság visszaszorításában. "Szégyennel ér fel e cégek undorító kínai szerepvállalása. Az alsóház egy bizottságának meghallgatásán Tom Lantos demokrata képviselő megjegyezte: nem tudja, hogy aludhatnak mindenfajta lelkiismeretfurdalás nélkül e cégek vezetői. Persze ha úgy vesszük, minden nyugati cég hibás a kínai rezsim konzerválásában, amely megvetette lábát a világ legnagyobb kommunista országában. Márpedig aligha létezik olyan valamirevaló vállalat, amely eddig ne jelent volna meg Kínában.
  { komment (0) } { permalink }  
  Csökkent a munkanélküliség Skóciában
  Örömteli hírrel szolgált a skót kormány, legutóbbi kimutatásuk szerint ugyanis 1975 nyara óta most a legalacsonyabb a munkanélküliségi mutató Skóciában. A statisztikai adatok szerint a munkakeresők száma ezerkétszázzal csökkent az utóbbi időben, s idén januárban már csak nyolcvanháromezren voltak a regisztrált állástalanok. Ezzel egyidőben növekedett az állások száma is, jelenleg közel két és millióan dolgoznak Skóciában, tízezerrel többen, mint az elmúlt három hónapban és tizennégyezerrel többen mint a tavalyi év hasonló időszakában mért adatok szerint. Alistair Darling skót államtitkár szerint a skóciai munkapiac még sohasem volt ilyen erős.
  { komment (3) } { permalink }  
  Megoldatlan bűnügyek maradtak a G8-ak után

  Jelentősen romlottak az edinburghi rendőrség felderítési mutatói a skót fővárosban megrendezett G8-csúcs után – tudta meg Scotland ügynök. Rendőri vezetők mindezt azzal indokolják, hogy a világ vezető nagyhatalmainak találkozója (és az azt övező tüntetéshullám) komoly rendőri erőket vont el, ezért növekedtek a felderítetlen bűncselekmények. Részletek tovább.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Déli Riporter nyakig benne van
  Szomorú dolog, hogy míg idehaza a kampány a legizzadtabb fokozatba kapcsol, addíg Déli Riporter (a ParlamentBlog atyja) jobbik lábát lógatja a "balabbik" után a Kanári-szigetek valamelyik csücskénél. Szolgálati közlemény: hős Déli jövő héten visszatér hozzánk és folytatja blogbéli ámokfutását. Éljenéljen.
  Addig is azonban kötelező megemlékeznünk mindarról, ami a nagy magyar mocsárban történik. Míg ugyanis itt pirosvirág nyílik a szerverekkel teli mezőkön, addig a sánc másik oldalán műanyag-pisztolyos kampánybanditákat kiáltanak. Szomorú látni, ahogyan az egyik tábor Watergate-i buborékot kíván fújni a másik tábor kétségtelenül izléstelen, sportszerűtlen, sunyi, mondhatnám bűnözői húzásából. De ugyanilyen szomorú, hogy az a bizonyos másik tábor pedig legyintve elintézi a maga izléstelen, sportszerűtlen, sunyi, mondhatnám bűnözői húzását és mondja tovább a magáét. Pedig a nagy zajban még hallani lehet Sólyom László köztársasági elnök intő szavait. De kampányzajban sok a süket. Közben itt kart törnek, amott meg fejbelőnek. Magyarország kampányol.
  Déli pedig csak a lábát lógatja. Igaza van. Kanárin jobb a klíma...
  { komment (6) } { permalink }  
  Sértődött világok
  Divat megsértődni. Mindenki sért valakit, és mindenki sértettnek érzi magát. Jóformán nincs olyan kijelentés, karikatúra vagy reklám, mely nem sértené meg valamelyik kisebbségi csoport érdekeit, tagjait. Az ember hajlamos arra, hogy visszasírja a szex- és politikamentes szovjet Krokogyil „vicclapot”. (Egy viccre emlékszem: A rajzon pufajkás-kucsmás pasas, vállán óriási fűrésszel, így szól a megrökönyödött babuskához: A rádiót jöttem megjavítani. Tessék megmutatni, hogy melyik az, a többi az én dolgom!)
  { komment (1) } { permalink }   { tovább }
  Lechék belecsaptak a lecsóba

  Lech Kaczynski lengyel elnök az előzetes jóslatokra fittyet hányva hétfő este úgy döntött, mégsem oszlatja fel a parlamentet, a szejmet, s nem írat ki idő előtti választásokat. A törvényhozás szélnek eresztésére azért látszott valószínűnek, mert a parlament mindez idáig nem fogadta el a költségvetést. A kérdés az, hogy a status quo meddig tartható, stabil marad-e a lengyel belpolitikai élet. Az államfő azért nem  Jog és Igazságosság Pártja, azaz a PiS úgynevezett stabilitási paktumot kötött két kisebb populista párttal, a szélsőségesen jobboldali Családok Ligájával, illetve a szélsőbaloldalinak aposztrofált Önvédelemmel. E tömörülések támogatásukról biztosították a kormányt.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Zöldségesnél a gúnyrajzokról
  Úgy tűnik, valahogy nem akar vége szakadni a Mohamed-karikatúrák miatti tiltakozó akcióknak. Sőt, egyre véresebb összecsapásokra kerül sor a pakisztáni, vagy éppen afganisztáni rendfenntartók és a tiltakozók között. De a felvilágosultabbnak számító Egyiptomban is egyre vészesebb a helyzet. A különféle médiumok nagy teret szentelnek a témának, a zöldségestől a legmenőbb üzletekig a legfőbb beszédtéma a prófétát ábrázoló gúnyrajzok ügye. Az országban minden nap tüntetéseket szerveznek. Persze politikai is van az egész ügy mögött. A kairói kormány állandó lépéskényszerben van. Miután évről évre azzal vádolják, túlzottan Amerika-barát, hiszen rendszeres segélyeket kap Washingtontól, rendre bizonyítania kell, hogy jobban szívén viseli a muzulmánok sorsát, mint a többi iszlám állam.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Öntömjénezés felsőfokon
  Nem lehetnek illúzióink a magyar választási kampánnyal kapcsolatban, már most látszik, hogy a cél a másik lejáratása lesz, de megnyugodhatunk, Olaszországban sincs ez másként. Sőt, az a benyomásunk lehet, mintha Silvio Berlusconinak mintha elment volna a józan esze. Túlságosan nagy önbizalomhiánnyal persze eddig sem lehetett vádolni, de az utóbbi napokban nyújtott teljesítménye minden korábbit felülmúl. Egyik nap közölte, nagyobbnak tartja magát Napóleonnál, a másikon pedig egyenesen az olasz belpolitika Jézus Krisztusának tartja magát. Ezek a kijelentései csak azt mutatják, mennyire eltérő az EU egyes államain belül a politikai kultúra.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Csupaszon is vissza a természethez!
  Sajnálattal kell közölnünk, hogy a következő hírhez egyelőre nincs sem élő, sem semmilyen képünk, pedig alighanem sokak érdeklődését ezúttal éppen az illusztráció keltené fel. Merthogy a The Australian című lap internetes kiadásán gyorshírben közölte a hírt, amely szerint környezetvédő tartanak tiltakozó megmozdulást a tasmániai regionális törvényhozás épülete előtt. Ez persze önmagában véve még nem lenne annyira nagy szám, de az már mindenféleképpen figyelemreméltóbb, hogy a tüntetők mindenfajta öltözék nélkül fejezték ki elégedetlenségüket a helyi törvényhozás környezetet nem kímélő intézkedéseivel szemben. A másfél órás megmozdulásra hozzávetőleg húsz mindenre elszánt aktivista sereglett össze. S miért ruhátlanul jelentek meg? Mert szlogenjüket Rousseau-tól kölcsönözték: „vissza a természethez!” – hirdették fennhangon. (A képen jobb híján épp a francia filozófus látható).
  { komment (1) } { permalink }  
  Elégedetlenek Bush-sal
  George W. Bush amerikai elnökkel kapcsolatban minden téma magas labdának számít, így most a blogok alapszabályait felrúgva csak a puszta tényt közöljük. Tízből csak négy amerikai fejezte ki elégedettségét az amerikai elnök teljesítményével. Ez azt jelenti, hogy minden korábbinál rosszabb megítéléséhez közelít. A gazdasági élet irányításában játszott szerepével különösen elégedetlenek az amerikaiak, hiszen mindössze 39 százalék elégedett vele – derül ki az Ipsos és az AP által készített felmérésből. Valamelyest jobban vélekednek a külpolitikában és a terrorizmus elleni harcban nyújtott ténykedéséről: 47 százalék fejezte ki elégedettségét ezzel. A kutatás ezer személy megkérdezése alapján készült.
  { komment (0) } { permalink }  
  Palacsinta-ütő

  Ha még egyszer vizsgálóbizottságokkal foglalkozom mormogjon a fejem felett a déli szél, pálmákról kókuszdiók zuttyanjanak a fejemre. (Mert rosszat magamnak mégse). A parlament honlapján már olvasható a Fidesz Nomentana ügyi javaslata, melynek indoklásában ismét célratörően, átlátszóan, gyermeki egyszerűséggel fogalmaznak, mégpedig úgy, hogy eszembe sem jut, hogy kampánysercnit vágtak a fejemhez, nem, nem, ilyet momentán nem gondolnék, mondom: déli szél, kókuszdiók!, ha ilyen forgolászna az agyamban véletlenül. De nézzük, hogyan is indokolják a vizsgálóbizottsági javaslatot: "Immár nem először árnyék vetült Gyurcsány Ferencre, a Magyar Köztársaság miniszterelnökére. Gyurcsány Ferenc sajtóértesülések szerint két éven keresztül egy fantomcéget működtetett, ügyvezetőjeként okiratokat írt alá, szerződéseket kötött és eközben a hatóságokat is megtévesztette . Az ügyben az ügyészség nyomozást is elrendelt. Az országgyűlési választások előtt Országgyűlés lehetőséget kíván biztosítani a miniszterelnöknek, hogy tisztázhassa magát. Ez az érdeke az országnak, a Kormánynak és miniszterelnöknek egyaránt .A Magyar Köztársaság jó híre forog kockán." Egyszer az életben, nem lehetne úgy kampányolni, hogy az Országgyűléssel nem játszogatunk, nem húzzuk a kezünkre, mint Vitéz Lászlót és nem adunk a kezébe méretes palacsintasütőt, hogy azt rázogatva kiabáljon: jön az ördög, barátocskáim!?
  { komment (0) } { permalink }  
  Fuccs nyár nyereg
  Cavintonnál találtam:anagramma-játék. Köze a parlamenthez semmi, de majd teszünk róla. Elsőként a parlamentBLOG ugye milyen szép így: lapra lomb teng, gomb lelt napra, de nem folytatom, mert blama leng port. Másodsorban nézzük a politikusokat is, Kuncze bezár kuncog , Gyurcsány: fuccs nyár nyereg és juj, de cziki, Hiller: elvtárs nihil . Dávid Ibolya és Orbán Viktor kifogott rajta. De Viktor Juscsenko nem: ő csokis kujon vert.
  Post: dirr, élet, ropi
  { komment (1) } { permalink }  
  A csőr és a here marad
  Amikor egy punk baromfi nekem ugrott és négyéves lábaim után kapdosva egy yokogerivel akart taccsra tenni, nem kívántam csőrének megcsonkítását és heréjének fehér lavórba szortírozását. Ma pedig gyakorlat, hogy megkurtítják a csibék csőrét, hogy a baromfik közötti "kannibalizmus" megelőzzék.  A Brüsszelből kapott e-mail szerint az Európai Bizottság ezt még lehetővé tette volna, "feltéve, hogy azt szakképzett személyzet végzi tíz naposnál fiatalabb csirkéken". Sőt, a  tagállamok  engedélyezhették volna a hímivarú csirkék - Úristen! az nem kakas lesz véletlenül? -  kiherélését is. Az EP szakbizottsága azonban a csibecsőrcsonkítás és a kakaskasztrálás lehetőségét is kitörölte az irányelvből. A szakbizottság egyik módosító indítványa szerint  "az Európai Unió ellenőrzi, és szükség esetén megtiltja az olyan harmadik országokból származó baromfi importját, ahol nem tartják be a hústermelés céljából tartott szárnyasok jólétére vonatkozó Európai Unió által elfogadott szabályokat". A csibejólétet valamelyik párt igazán a zászlajára tűzhetné, csonkacsőr-mentes, és kakasherében gazdag életet ígérve a magyar baromfi polgároknak, sőt, valaki végre kimondhatná szigorúan, ellentmondást nem tűrő hangon, mélyen valamelyik kereskedelmi optikába nézve: a Btk-val kell agyon csapni a csibekannibalizmus mételyét! 
  Na, ekkor, de csak ekkor, biztosan enyerné a szavazatomat.
  { komment (0) } { permalink }  
  Megy a tuja, megy a tuja Edinburgh-ba

  Hevesen tiltakoztak az edinburghi lakosok egy vitafórumon, mondván: a tanácsosok és képviselők újabb politikai fiaskót csinálnak a skót fővárosba tervezett villamos-projektből. Az edinburghiak egy része ugyanis attól tart, hogy a Skót Parlament beruházásához hasonlóan a villamos-program is a beharangozottnál sokkal többe kerül majd. Többet pedig, köszönik, nem akarnak fizetni.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Don Quijote a parlamentben
  Szegény Viktor Juscsenko ukrán elnök aligha tudta, milyen kemény fába vágta a fejszéjét, amikor az életét is kockáztatva indult az államfői székért. Mert hát az eltelt egy év bárminek nevezhető, de sikersztorinak semmiképpen sem. A parlament is ellene fordult, mert többen azok közül, akik még mellette álltak a narancsszínű forradalom idején, időközben ellene fordultak, például a sajátos frizurájáról ismert Julija Timosenko asszony. Juscsenko ma tartja évértékelő beszédét a törvényhozásban. Az elnököt leginkább Don Quijotéhoz hasonlíthatjuk, hiszen mindenkivel szembeszállva próbál előrehaladni a maga által kijelölt, ki tudja hová vezető úton. Állítólag rövid beszédet tart majd. Na igen, minek beszéljen soká: a bajok ecsetelésére felesleges sok időt fecsérelni.
  { komment (0) } { permalink }  
  Az MDF az űrbe készül?

  Most hallom, hogy az MDF  már véglegesen arról fog elhíresülni, hogy az a párt, amelyik a cumira és az űrhajósokra alapozza a jövőjét. Ma állítólag bejelentik, hogy Farkas Bertalan, a Farkasberci, Magyarország első és egyben utolsó űrhajósa, a szocializmus szupermenje, MDF-es jelöltként száll ringbe a választásokon.

  A tisztes munkára intő szavak alighanem végigkísérték életútján. Nemcsak a szavak, hanem a példák is, mert tanúja volt annak, hogy édesapja gyakran még ünnepeken is javította az elnyűtt lábbeliket, és anyját is mindig a jószágok körül találta a pirkadat. (…) Farkas Bertalan sosem riadt vissza a feladatoktól. Nemcsak a tanulástól, hanem a kétkezi munkától sem. Ahogy az emlékezet őrzi, még az avatása és első osztályú pilótává minősítése után is a vállára vette a kapát, hogy segítsen elvégezni a szőlőben a munkát. (…)

  Anettka szerepeltetése után ez egy kicsit jobb választás. De vajon mi lesz az MDF szlogenje: az űrbe készülünk nem a parlamentbe?

  { komment (5) } { permalink }  
  Csiki verem, csuki kampány

  Az MSZP beleugrott a Fidesz-verembe, melynek mélyén "paritásos", mérgezett hegyű szurkapiszkák várták. De nem tehetett mást, ugrani kellett, ha bólint ugyanis arra az ötletre, legyen a Nomentana-ügyben vizsgálóbizottság, akkor az a baj, ha elutasítja az a baj - hogy egy mondat erejéig Belga legyek. Az MSZP szlogen - támogatunk minden ellenzéki vizsgálóbizottságot - most meghazudtolódott. (Megjegyzem, volt már erre példa, de a jobbikos hátterű Körömi uramék csaknem olyat kértek a parlamenttől, hogy kaparja le az aranyfüstöt az oszlopairól, hátha mögötte vörösre színezett téglabordák vannak.)
  { komment (4) } { permalink }   { tovább }
  Csak a szépre emlékezem

  Általában a miniszterelnökök nagy önbizalommal rendelkeznek. Nincs ez másként Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfővel sem, aki közölte: az első száz napban a kormány terveinek kilencven százalékát teljesítették. Néhány gazdaságpolitikai döntéssel ugyan akadtak késedelmek, de hát - mint mondta - ezeket majd a későbbiekben úgyis pótolják. Marcinkiewicz szerint a pénzpiacok is kedvezően fogadták a jobboldali kormány első száz napját. Szerinte már ennyi idő alatt sikerült csökkenteni az inflációt. S a gazdasági növekedés is figyelemreméltó, öt százalékos lesz. Úgy látszik, Marcinkiewicz emlékezőképességével akadnak gondok: arról elfeledkezett, hogy az eltelt időszak alatt majdnem megbukott kisebbségi kormánya. Persze nyilván az ő szlogenje: "csak a szépre emlékezem"...
  { komment (0) } { permalink }  
  Karikatúra-intifáda és vicc-jihad

  A dánok-igazhívõk “humortengely” mentén folyó (dán)keresztes hidegháborúban a muzulmán aktivisták minden eszközt bevetnek. Karikatúra-intifádával és vicc-jihaddal válaszolnak a koppenhágai viccmestereknek, fatwát mondtak a közkedvelt, finom dán sütikre, melyeket - a legújabb szóbeszéd szerint - “mohamedán-süti” néven mégis forgalmaznak. (Nagy a gyanú, hogy azoknak az amerikai fogyasztóknak a példáját követik, akik az iráki háború miatti kekeckedés óta a szalmakrumplit french fries helyett freedom fries-nek nevezik). A kezdeti béna értetlenség után a humorukról “híres” dánok - õk már akkor vicceltek, amikor az európai nemzetek felosztották egymás között a világot: a kincsekben gazdag India, Arábia, Afrika és Dél-Amerika helyett a gleccserekkel fedett Grönlandot és Izlandot gyarmatosították - megrázták magukat, és “vásárolj dán terméket” jelszóval ellentámadás-kampányba lendültek.

  { komment (0) } { permalink }  
  Egymásnak feszülnek a skót hídemberek

  Újabb feljegyzést küldött a ForthRight Alliance nevű természetvédő szövetség a skót kormány közlekedési miniszterének, Tavish Scott-nak. A számos zöld- és városvédő csoportosulást összefogó szervezet azt szeretné megakadályozni, hogy egy újabb óriás híd épüljön a már meglévő Forth Road Bridge (képünkön) mellé. Persze a zöldek is elismerik, hogy a forgalmi terhelés igen magas, de nem szeretnék, ha a kormányzat elhamarkodottan döntene - írja Scotland ügynök.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  A többi mákony
  Dávid Ibolya jól tette, hogy elutazott a fiához Ausztráliába - állítja a stop.hu egy közvéleménykutatásra hivatkozva. Pocakos kiterjedt nyomozást végzett a témában, és azt állapítja meg, hogy "Nehezen tudom feltételezni, hogy az egész család csak úgy – néhány napra – elutazzon húszezer kilométerre, ha csakis honvággyal küszködne felnőtt fiúk. Itt valami nagy baj van! Szerintem." Bár Pocakos is felveti annak lehetőségét, hogy politikai húzás lehet a dologban, de írásából azt olvasom ki, hogy kételkedik. Akár így, akár úgy van, a Dávid Ibolyát ismerő politikusok azt mondják - megengedve, hogy igaz a fiával kell foglalkoznia kitétel -, hogy az Országgyűlés alelnökét, a madöf elnökét,  - mint pártja szinte egyetlen harcosát - pihentetni kell a kimerítő kampány előtt, hogy az utolsó pillanatig bírja: fitt és friss, kőkemény legyen.
  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  DNS-háború kezdődött Skóciában
  Skót rendőri szakértők azt szorgalmazzák, hogy Skóciára is terjesszék ki az egyébként Nagy-Britannia többi részében érvényes DNS-tárolási szabályokat. Jelenleg ugyanis a skótok azon személyek DNS-mintáit kötelezően megsemmisítik, akiket ugyan eljárás alá vontak, de végül vádat nem emeltek ellenük. Nagy-Britannia többi részén ezzel szemben minden „ártatlan személy” levett mintáit is megőrzik. Scotland ügynök szerint a munkáspártiak támogatják, a liberálisok ellenzik az ötletet.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Egyszerű szavak
  Lassan, érthetően zuhognak felénk a kampányjelszavak: Felnőttek vagyunk, Igen, megcsináltuk, Változás, Jöjjön el az én országom és még ezer és ezer csepp. Úgy hallom, a Fidesz a Változás jelszavának kicserélésén gondolkodik. Ha ez bekövetkezik, biztos a bukás. Egy ellenzéki párt nem kampányolhat ennél gyengébb kifejezéssel, mert mit akarna, mit szimbolizálna mást egy nem kormányzó erő, mint a változást?  A szocialisták pedig felmérették két, központba emelt kifejezésük -melyek már a választási program címében is szerepelnek-  Erős köztársaság Sikeres Magyarország - támogatottságát.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Konzervjövő és pörge kalap

  "A választások szinhelyei olyan benyomást keltenek, mint valami mulatóhely a lezajlott vigalom után. A nagy piaczon a hóréteg sárrá taposva, szerte-széjjel törött üvegek, ujságpapirosok hevernek, itt-ott egy-egy gazdátlan, gyűrött pörge kalap is akad. A házakról, a vesztes párt lobogói eltüntek, a győztesek zászlói is megritkultak, közbe-közbe a rudról szomoruan fityeg le egy-két szines foszlány, mint panaszos bizonyitéka az ellenpárt haragjának. A korcsmák udvarán lebontják a hevenyészett fabódékat, a laczikonyhák nyitott tűzhelyei visszakerűlnek a kamarába, odabenn pedig korcsmáros uram összeül élete párjával és olyan buzgón számítgatja a hasznot, vagy a kárt, hogy beleizzad az üstöke". (Vasárnapi Újság 1905. február 5.) Persze, hol vagyunk még ettől, de lelki szemeim előtt - szokták így mondani volt - már látom a gazdátlan pörge kalapok mellett, a netszemétdombokra kihajított,  összegyűrt url-eket, választási szájtokat. (Képzavarosban halászok!) Íme egy még virulens példány, a fiatal baloldal képregénykedvelőinek alkotása: a konzervjövő.

  { komment (0) } { permalink }  
  Kongresszusok, nagy bummok

  Olvasom, hogy a Fidesz egészen márciusig halogatja országos választási listájának nyilvánosságra hozatalát. Orbán ugyanabból indul ki, mint Gyurcsány: titkolni kell a névsort az utolsó pillanatig, nehogy pozícióharcot okozzon a pártban. Gyurcsány erről így ír a blogjában:
  "A személyi kérdések nem viselik el, hogy nyílt vitát folytassunk róluk. Ezért aztán a döntést megelőző napig még az elnökségnek sem mutattuk meg a javaslatunkat. Nem bonyolult ez a kérdés. Mindenkinek megvan a maga véleménye, ráérünk azt a döntés előtt gyorsan megbeszélni, hogy ki mit gondol. A másik szempont pedig, hogy a listát nem személyi szimpátia, vagy személyes szövetségépítés céljára kell használni. El kell utasítani azt, az egyébként nem ritka mechanizmust, hogy úgy álljon össze a lista, mely szerint én támogatom a te emberedet, te támogasd az én emberemet."

  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  Skócia hét csodáját keresik

  A skót whisky, a Skót Parlament, vagy a Rosslyn kápolna? Esetleg a skót humorérzék? Melyik legyen része Skócia hét csodájának? Ezt a kérdést tette fel a Scotsman című lap és a National Trust for Scotland egy most induló szavazás alkalmával. A két szervezet egy harmincas listát állított össze azon természeti szépségekről és kuriózumokról, amelyekre a közönség most leadhatja szavazatait. Skót képviselők is lobbiznak a csoda-versenyben - adja hírül Scotland ügynök.
  { komment (2) } { permalink }   { tovább }
  Kirszan, a marslakók vendége

  A Stockholmban megjelenő Svenska Dagbladet vasárnapi száma egészoldalas cikket szentel Kirszan Iljumzsinovnak, a Volga és a Káspi-tenger között fekvő Kalmükföld elnökének. A 300 ezer - többnyire buddhista vallású - lelket számoló Kalmükföld fővárosa Elista. A városka főutcája, a Lenin boulevard mentén csipkés toronyzatú pagodák és vallási zászlókkal díszített épületek sorakoznak. Mintha Tibet vagy Mongólia költözött volna a Volga mellé. Az átkosban lerombolt buddhista templomok helyébe 1991 óta 32 új szentély épült, és hamarosan megnyílik az ország első budhista kolostora is. A külső szemlélő számára buddhista paradicsomnak tűnő országocska a valóságban az Orosz Föderáció egyik legszegényebb tagja. A tagköztársaságot vaskézzel vezető Kirszan Iljumzsinov elnököt ugyanis jobban érdekli az ex-sakkvilágbajnok Karpov, Diego Maradona, vagy akár Lenin mint az országában uralkodó szegénység, vagy a demokrácia. (Tovább is van)

  { komment (1) } { permalink }   { tovább }
  Ha ET ezt látná!
  Mindenekelőtt egy bocsánatkéréssel tartozom az - elismerem - nem túl jó szóviccért. Ebben az írásban ugyanis nem a kedvelt földönkívüliről, hanem Haitiról lesz szól. A közép-amerikai Haitit elhelyezkedését tekintve tulajdonképpen akár paradicsomi államnak is nevezhetnénk. Mindig süt a nap, mindig meleg van, de nem annyira, mint Afrikában. Szóval ha tehetjük, összegyűjtünk elég pénzt, rögvest nyomassunk is Haitibe? Egyelőre érdemes azért kicsit várni a nagy utazással. Na nemcsak azért, mert az ország lázasan készülődik a keddi elnök- és parlamenti választásra. A közbiztonság egyenesen siralmas függetlenül attól, hogy kétezer ENSZ-katona, jórészt brazilok ügyelnek a rendre. A 8,3 millió lakost számláló Haiti a világ egyik legszegényebb országa. A munkanélküliségi arányt nyolcvan százalékosra becsülik. Úgy látszik, ragadós az iraki példa, mert egyre többen túszejtésből kísérelnek meg szép kis summára szert tenni. A gazdagok és a szegények között óriási a feszültség: kölcsönös bizalmatlansággal tekintenek egymásra.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Nők az urna mögött

  Az utóbbi napokban megszámlálhatatlan mennyiségű elemzés látott napvilágot arról, miként fordulhatott elő az, hogy a radikális iszlám mozgalom, az Izrael létezését el sem ismerő Hamász nemhogy meglepetésre győzött a múlt heti palesztin választáson, túl is nyerte magát: 74 mandátumra tett szert a 132 tagú törvényhozásban. Mind több politológus vélekedik úgy, hogy a váratlan (s a közel-keleti békéért aggodókat sokkoló) eredmény elsősorban a nőknek köszönhető. A Hamász ugyanis roppant céltudatos és átfogó kampányt kezdeményezett a körükben. A gyengébbik nem több ezer képviselőjét, főleg egyetemista aktivistákat küldtek házról házra, hogy meggyőzzék az "asszonyt" arról, márpedig akkor cselekszik bölcsen, ha a Hamász neve mellé teszi az ikszet. Elsősorban azzal kecsegtették őket, hogy az iszlám radikális mozgalom hatalomra kerülése esetén szabad oktatást biztosít a lányok számára.Politológusok megállapították: a gyengébbik nem képviselői rekord számban vettek részt a választáson: az összes választó 46 százaléka volt nő. Tíz évvel korábban ez az arány még csak 42 százalék volt. Persze nemcsak a nők miatt alakult minden így. A palesztin belpolitikát eddig uraló Fatah képviselői folyvást egymással hadakoztak, ami amúgy sem az ő esélyeiket növelte...

  Képünkön egy mindenre elszánt Hamász-aktivista.

  { komment (0) } { permalink }  
  Ahol már sört sem érdemes inni...
  Zimbabwe történetének egyik legsúlyosabb válságát éli. Persze egy afrikai ország hallatán nem lepődünk meg azon, ha arról olvasunk, hogy fogytán az élelmiszer, a lakosság egy része élet és halál között tengődik, de hát Zimbabwe azért mégiscsak más. Az egykori Rodézia sokáig brit gyarmat volt, s a függetlenség 1980-as kivívásakor a fekete kontinens legtehetősebbjei közé tartozott. Politikai rendszere is brit típusú. A végrehajtó hatalmat a kétkamarás parlament gyakorolja. A 2005-ös alkotmánymódosítást követően életre hívták az úgynevezett felső kamarát is, amely a szenátusnak felel meg. Az utolsó parlamenti választást 2005 márciusában rendezték meg, amit természetesen a mindenható elnök, Robert Mugabe (ő díszeleg a karikatúrán) pártja, a ZANU PF nyert meg.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Dejó Szili

  1. Gyurcsány. 2. Hiller. 3. Szili. 4. Lendvai. 5. Horn és a tizenegynéhányadik Mécs. Errről is döntött ma este későn az MSZP elnöksége, holnap pedig a választmány fog így bólintani és február 18-án pedig a kongresszus. Szili tehát jön felfelé, az országos listán megkapta azt a dejó harmadik helyet, igaz Lendvaié volt a hármas mez, de hadd örüljön szegény parlamenti elnök és államfőaspiráns, különben beszél itt összevissza, mindenféle szakadásról, meg mifenéről. SMS kérdésünk: vajon kit javasol az MSZP elnöksége miniszterelnök-jelöltnek: 1. Gyurcsány. 2. Orbán. 3. Az ausztrál nagykövet. 4. Kovács Pisti?
  { komment (3) } { permalink }  
  Connery beszólt a skót kormánynak
  Berágott a skót kormányzatra és Jack McConnell skót miniszterelnökre a neves hollywoodi filmcsillag, Sir Sean Connery - tudta meg Scotland ügynök. James Bond egykori alakítója - aki talán a ma élő legismertebb skót – azt közölte a Skót Parlamenttel, hogy a jövőben ne számítsanak rá az ország népszerűsítésében. Connery vállaltan nacionalista és Skócia függetlenné válásának legnagyobb híve. Egyetlen szépséghiba a történetben, hogy Connery mindezt a Bahamákon lévő otthonából üzente haza a hűvös felföldre.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Gúnyrajzok célkeresztben

  A skandináv sajtó napok óta fő helyen tárgyalja az egyre aggasztóbb mértéket öltő „Mohamed-krízis” fejleményeit. A TV-híradókban idő- és tölténymilliomos álarcosok egy (tőlük) távoli kis ország zászlaját tapodják, égetik és halálra ijesztik a csörömpölő fegyvereikkel a humanitárius segélyintézmények személyzetét. Ki hitte volna, hogy néhány gúnyrajz az utolsó cseppet jelenti majd az amúgy régóta betelt pohárban?

  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Addig jó míg Castro él?
  Kubáról vitázó barátainknak íme egy kis csemege: az unió parlamentjének ma elfogadott állásfoglalása, mely a többi között az emberi jogok tiszteletben tartását követeli az öreg Castrótól. "Még mindig több tucat független újságírót, békés másként gondolkodót és emberjogi aktivistát (a demokratikus ellenzék tagjait és leggyakrabban a Varela projekthez kapcsolódó személyeket) tartanak embertelen körülmények között börtönben, akik közül néhányan súlyos betegek, és sokan az Asszonyok fehérben szervezet tagjainak közvetlen rokonai". (Varelához adalék: Oswaldo José Payá Sardiñas, a Keresztény Felszabadítási Mozgalom kubai alapítója 1996-97-ben írta meg a Varela-projektet, ami a nemzeti népszavazás eszközével vélemény- és gyülekezési szabadságot, szabad pluralista választásokat, valamint gazdasági és szociális reformokat követel.) Az állásfoglalásból még egy mondat: "a kubai rezsim 2005-ben megtiltotta az Asszonyok fehérben nevű szervezetnek, hogy az Európai Parlament székhelyén részt vegyen a Szaharov-díj átadásán, és ezzel megsértette a hazája szabad elhagyására és oda visszatérésre vonatkozó, alapvető személyes jogot". Az állásfoglalás kér, követel, felszólít. Elég ez? Hatásos? Vagy ahogy nálunk is Kádárral, náluk is Castróval: addig jó míg Castro él?
  { komment (0) } { permalink }  
  Segélyre ítélve

  Ha jól emlékszem, néhány napja éppen Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter nyilatkozta, mennyire remek a helyzet Afganisztánban. Hogy a helyiek is így vélekednek-e, az persze senkit sem érdekel. Pedig az egyszer biztos, hogy az országnak komoly segítségre van szüksége. Az éves büdzsé mintegy húsz százalékát képes maga megtermelni, a fennmaradó hányad csak segélyekből folyik be.
  { komment (0) } { permalink }   { tovább }
  Szólópontyok évadja
  Kezdek immunissá válni, nem érdekel már a múlt, elmúlt, jobbnál jobb szólópontyokkal - Egon Erwin Kisch jelzője a lapvezető sztorikhoz - , hiába jönnek az újságok. Írtam, ha szimatom nem csal, ez a hét rátesz a Szabó-ügyre még egy lapáttal. Hát rátett. Most Paskaival jöttek elő, akinek neve már a titokzatos Szakértő '90 listán is szerepelt. Nincs több titok - ne is legyen, csak jöjjön el végre az az idő, amikor egyre kisebb terjedelemben, a háttéroldalakon szepelnek a régi, poros történetek. De most a szólópontyok évadja van, amikor a szembenézés hisztérikussá teszi az embert. Majd elmúlik. Annak az emléke azonban megmarad, hogy gyávák voltak a politikusaink. Mert nem mertek tisztességes, a helyzetet véglegesen rendező szabályokat, törvényeket hozni. És most nézik csendben azt, ami zajlik, elborzadva, kuncogva konstatálják, csak jönnek az újabb és újabb szólópontyok. Hogy miért? Miattuk!
  { komment (0) } { permalink }  
  Parlamenti vita a dagi skót gyerekekről

  Parlamenti vitát kezdeményezett Elaine Smith skót képviselő a skóciai fiatalok elhízásával kapcsolatban. A politikusnő úgy véli: a skóciai kormány és a skót törvényhozás feladata megállítani a fiatalok elhízását, akár törvényi szabályozással, a reform életmód propagálásával és az oktatási rendszer átalakításával. Egy tudományos felmérés szerint ugyanis - amelyről a hölgyfórum.hu számolt be - az egyre inkább Európa beteg embereként aposztrofált Skóciában élő gyermekek között van a legtöbb elhízott a világon, s ezért a gyorséttermek valamint a tévé előtt nassoló életmód népszerűsége okolható. A skót kisgyermekeknek egyharmada már a tizedik életév elérése előtt túlsúlyos a statisztikák szerint, a minden ötödik gyermek elhízott, és minden tizedik súlyosan elhízott. A 2001-ben születettek 20,5 %-a három és fél éves korára túlsúlyos lett, 15 évvel ezelőtt ez az arány "csak" 15 % volt. A statisztikák Dél -Európa több országában szintén elszomorító eredményeket mutatnak, de a skótoknak aztán minden oka megvan az aggodalomra, ha nem történik gyökeres változás a gyermekek életmódjában.

  { komment (0) } { permalink }  
  Szeszélyes szépasszonytól elvennék a jogot

  A mi parlamentünk éppen olyan kiszámíthatatlan, mint a mi országunk. Jó parlament - híven jelképezi a szeszélyes szép asszonyt, akit Hungáriának képzelünk páncélos derékkal, nagy pallossal az egyik kezében, mosolygó címerünkkel a másikban. Talán ezért – via Mikszáth! – is terjesztette be a kormány azt az Alkotmány módosítási javaslatot, mely szerint ne a parlament, hanem a kabinet dönthessen az unió, vagy NATO határozata szerinti magyar, illetve külföldi csapatmozgásokról. Korábban négypárti egyeztetések, betartások, töketlenség és töketlenség jellemezte az ügyet. A NATO kért, az ellenzék betartott, húzta mint a rétestésztát a teljesítést. 2003-ban például a Fidesz többször nem járult hozzá, hogy házszabálytól eltérve sürgősséggel tárgyalja a Ház az iraki misszió ügyét. A kormány így elbattyogott a varsói konferenciára, a NATO-ba, vagy mittomén hova, és felhatalmazás híján bikkmakkot sem tudott szólni. A kormánypártiak azt harsogták, ha már beleléptünk az észak-atlanti tócsába nem viselkedhetünk kívülállóként. Volt benne némi igazság. Bár, az ellenzéknek is igaza lehet. A szövetséghez tartozó kívülállókra is számos példa akad.  Itt van példának  Akhilleusz  ügye, ő is játszott már röpke időre outsidert.
  { komment (0) } { permalink }  
  Gyurcsány dublőr nélkül
  Munkastíl: "A nagy rohanásban, ahogyan élek, naponta egyszer van módom ránézni, milyen bejegyzések voltak, majd gyorsan egy diktafonra mondom a reakcióimat és mindazt, amit gondolok - ezt teszem ebben a pillanatban is. Ebből készül a leirat, ami felkerül a netre. Szóval a blog amolyan hangos naplóval indul és a végén internetes felületté változik. Most már csak abban merek reménykedni, hogy ez nem veri ki a biztosítékot. Időm mindenesetre ennyit enged."
  Hitelnövel: "Gondolkodtam, hogyan győzhetem meg a kétkedőket, hogy nincs dublőröm a blogon. Egy módszert tudok: pár hét alatt talán kiderül, hogy ugyanaz a stílusom és ugyanaz a gondolkodás jelenik-e meg itt a blogon, mint amit egyébként tőlem hallanak és nyilvánosan megismerhető.Hát itt tartunk most. Hogy növeljem a hitelességet, elmondom, hogy amikor lediktáltam mindezt elseje van, 17 óra 2 perc és lassan indulok tovább, ma este még 3-4 program van hátra, 10 óra is lesz már mikor végzünk a Köztársaság téren a választási program vitáján". (Gyurcsány-blog)
  { komment (6) } { permalink }  
  Skócia nevében, büszkén meghalni

  Szomorú adat látott napvilágot a nemzetközi sajtóban: elhunyt a századik brit katona is Irakban. Ami – Scotland ügynök elfogultságából adódóan - még szomorúbbá teszi a hírt: a századik katona egy edinburghi skót fiatalember volt, a Royal Scots Dragoon Guards tagja. Skóciában, de szerte Nagy-Britanniában is megdöbbenéssel fogadták a bejelentést, holott az újabb brit áldozatokról szóló jelentések szinte mindennaposak. Skót politikai körökben ismét felizzottak az indulatok, köszönhetően talán annak, hogy az Irakban szolgáló brit csapatok előretolt ékei általában skót egységek. Vagyis, akik Õfelsége, a Királynő nevében az első vonalban kockáztatják életüket: skótok, büszke skótok.
  { komment (4) } { permalink }   { tovább }
  Gyurcsány Ferenc blogot indított

  Gyurcsány Ferenc tegnap délután blogolni kezdett. Az ember első blikkre azt gondolná, ez hülyeség, ilyen nincs, kacsa az egész, lévén politikusaink  - kivéve talán csak a szadeszeseket - nem szoktak nettel bírkózni, a klaviatúrát is csak hírből ismerik. De úgy tűnik igaz. Az amőba oldalán Gyurcsány azt írja "A helyzet az, hogy azóta blogolok, amióta politikus vagyok. Legföljebb nem tudtam róla. Blogoltam miniszterként, és blogolok miniszterelnökként is. Csak éppen eddig kizárólag szóban. A verbális blognak azonban két hátránya mindenképpen van: elszáll, mint minden, ami szó és csak kevesekhez jut el. A verbális blogolást rendszerint különféle meetingek, értekezletek bemelegítése, vagy levezetése gyanánt csinálom. Más valószínűleg egyszerűen élménybeszámolóknak hívná őket". Azt írja, meggyőzték, kell a blog. Ebben biztosan egyetértünk. Magyarország mindenkori kormányfője igenis írjon blogot.
  Update: Most látom, az index is megemlékezett Gyurcsány blogjáról és az első post alapján leszedi róla a keresztvizet. Én még várok, ahogy arra is, hogy végérvényesen, biztosan kiderüljön, valóban Gyurcsány és nem egy négere írja a blogot. Az első bejegyzés alapján Gyurcsányra tippelek.
  { komment (6) } { permalink }  
  Mobilblog és vagyonok
  Véletlenül találtam rá: a ParlamentBLOG mobilon is olvasható. (ez meg a pontosabb link) Köszönet érte zseblognak! Ha azt akarod, hogy a ParlamentBLOG mindig veled legyen, ezt a címed tedd be a könyvjelzőid közé: http://www.parlamentblog.hu/rss.xml#Card_1.  Rövid szolgálati közleményünk után ajánlom mindenki figyelmébe a parlamenti rendszer alapos böngészését. Mától ugyanis valamennyi országgyűlési képviselő vagyonbevallását le lehet tölteni. Orbán Viktor girbegurba betűkkel például házbővítéséről is ad egy rövid szolgálati közleményt, jelzi: nem önszántából. "A bizottság elnökének kérésére jelzem, hogy az ingatlan felújítása és... (számomra olvashatatlan) 2007... (számomra olvashatatlan) fejeződik be az építési engedély szerint(...)" Orbán és felesége 2,6 milliót tart a bankban, 662 ezret keres. A másik pártelnök, Hiller István vagyonnyilatkozatában van üdülő, ház, van 8.9 milliója, de tartozása is, Orbánnál kevesebbet, bruttó 600 ezer forintot keres pártelnökként. Na, ennyit a kutakodásból, a többit végezze el mindenki kedve, pártállása, ideje szerint.
  { komment (4) } { permalink }  
   
   
  © parlamentblog.hu
  Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

  Reklámozz minket!
  Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
  cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.