ParlamentBLOG
Semleges, semleges, semleges

Azurák Csaba (TV2), Cseresnyés János (RTL-Klub), Rábai Balázs és Süveges Gergely (MTV) lesznek a nagy televíziós viták moderátorai. A két első a négy parlamenti párt miniszterelnök-jelöltjeinek vitáját jövő csütörtökön 19 órától vezeti, míg a két utóbbi a Gyurcsány-Orbán csörtét jövő szerdán este héttől moderálja. A két B Baló és Bárdos most kimaradt. Bárdost - aki az elmúlt évek vitáinak fő moderátora volt - talán Gyurcsányékkal való barátsága ejtette ki. Egyébként valaki megmondhatná, hogy miért van arra szükség, hogy a pártok válasszanak maguknak embert, hogy beletunkoljanak az amúgy szegényes médiakínálatba és egy darabig kedvükre maszatoljanak a tál közepén, aztán megragadják az első semlegesnek vélt cupákot. Miért van arra szükség, hogy egyáltalán moderátorok felügyeljék a kard ki kard vitát, hogyan merik a riportereket megállapodásukkal megbélyegezni? Egyébként a pártok egyezsége  nemcsak a vitavezetőkről, témákról, időkeretről szól, hanem arról is, hogy "mindkét vitát pulpitus mögött állva bonyolítják le a felek, semleges díszletek előtt". A semleges szó az egész megállapodás kulcsszava: semleges díszletek, semleges műsorvezetők. Hogy végtelenül gonosz legyek a tévés fiúkkal: a semleges kifejezés a magyar politikában a színtelen szinonímája. (Gonosz, gonosz, gonosz!)
{ komment (15) } { permalink }  
Lula nem lett politikai hulla
Fellélegezhet José Inácio Lula da Silva brazil államfő fél évvel az elnökválasztás előtt. Egy parlamenti bizottság ugyanis kilenc hónapnyi kimerítő munka után felettébb részletes, 1 839 oldalas jelentést tett közzé a korrupcióról, s az államfőt nem említik benne. Sőt, megállapították azt is, hogy a voksok megvásárlásával kapcsolatos botrányban sem érintett. Tizenkilenc parlamenti képviselő azonban igencsak nehéz helyzetbe került, hiszen őket szó szerint is megemlítik. Három honatya időközben el is vesztette mandátumát, közöttük a minden hájjal megkent José Dirceu, Lula elnök egykori kampánystratégája. A jelentésben bizonyítottnak találták, hogy a kormánytábor rafinált képviselőinek bankszámlájára 21 millió euró folyt, méghozzá felettébb kétes körülmények között.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
A svéd Cunami és az ő gyümölcse

Zsoltson helyszíni tudósítása következik a svéd parlamentből, ahol éppen az Alkotmánybíróság elmarasztaló döntése apropóján a kormányfőt szapulják a Cunami idején tanúsított svéd töketlenség miatt: "Göran Persson orrát a zsebkendőjébe dugva hallgatta a fejéhez vágott kritikákat. A kérdések elhangzása után feltápászkodott, és a meghűléstől szenvedő arckifejezéssel, nyöszörgő de mégis dorgáló hangon ilyesmikkel vezette be a mondanivalóját: „Ez a nap túlságosan konstruktív ahhoz, hogy elrontsuk”. „Egyszer már letárgyaltuk, ideje már a tanulságokat gyümölcsöztetni”. „Mint kormány nem vagyunk rosszak, habár az is igaz, hogy jobbak is lehetnénk.” „Lehet, hogy nem ez a legjobb kormány a világon, de az ellenzéke sem az.” Amikor meg a válasz konkrét részéhez ért, akkor a segítőkész pártkolléga lecsapta mint a taxis az órát. „Time!”
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Kis vita a gaelic úttáblákról
Kisebb vita alakult ki Észak-Skóciában a gaelic nyelvű útjelző táblák miatt a Felföldi Tanácsnál. Míg az egyik képviselő ellenzi, hogy a Caithness város körüli táblák kétnyelvűek legyenek, addig a másik kolléga a gaelic használata mellett érvel. David Flear képviselő kisebb értelmezési és nyelvi vitába keveredett egyik vezető kollégájával a Felföldi Tanácsban. Flear ugyanis amellett foglalt állást, hogy az Észak-Skóciai régióban lévő Caithness városának környékén nem lehetnek kétnyelvűek az útjelző táblák, mivel ez a régió nem kötődik a gaelic kultúrához és történethez.
Ez már Hamish Fraser képviselőnek is sok volt és a Felföldi Tanács tagjaként közölte: számos gaelic nevet használnak a városban és környékén; így bizonyosan beszélték a gaelic-et annak idején a régióban. Ráadásul, mondta Fraser, a Tanácsnál az a gyakorlat van érvényben, hogy minden felföldi útjelző táblát két nyelven kell megjeleníteni. Nem lehet szelektálni a régiókat – mondta Fraser. És győzött. Képünkön egy Skye-szigeteken lévő úttábla
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
A bűnkampány hete
Az elmúlt napok kommunikációs viadalai kicsit a vízilabdázók felszín alatti akcióira hajaznak. Vagy másra? A Fidesz legfőbb törekvése az, hogy Gyurcsányt egyre jobban belenyomja a bűn Szalay utcai mocsarába: költségvetési bizottsági ülést kezdeményezett, de a hozzá hű ifjak is lépnek, szombaton tüntetni fognak az ingovány utcájában. Emellett az ellenzéki párt igyekszik választási csaló feliratú papírlapot akasztani az MSZP nyakába és így kalodába zárni őt. A megsebzett fölött álva a fideszes fiúk még egy kíméletlen poént is elsütöttek: felvetették a törvénymódosítás szükségességét, a parlament összehívását, melyre a földre küldött szocik fogcsikorgatva, nagyokat nyelve csak egyet mondhattak: természetesen, egyetértünk. Az MSZP a bűnvádakra  - a kutyaharapást szőrével-elv alapján - bűnkampánnyal válaszolt...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Lemondhat a miniszterelnök!
A mai és a holnapi nap sorsdöntő lehet a francia CPE-törvény, no és Dominique de Villepin miniszterelnök szempontjából. A francia Alkotmánytanács (az Alkotmánybíróság helyi megfelelője) ma határoz arról a jogszabályról, amely ellen hetek óta milliók tiltakoznak Franciaországban, holnap pedig Jacques Chirac elnök (ő van a képen) mondja ki a boldogító igent (vagy nemet). Mindenekelőtt fontos hangsúlyozni, hogy a francia Alkotmánytanács nem rendelkezik olyan kiterjedt jogkörrel, mint a magyar. Vagyis nem semmisítheti meg a törvényhozás által már elfogadott jogszabályt, csak módosításokra tehet javaslatot. Csak előzetes normakontrollt végezhet, vagyis a parlament által még nem szentesített törvényeket semmisítheti meg.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Vége a cirkusznak, vízum kell a cicusnak!

Tiltott lesz Skócia területén belül vadállatokat szerepeltetnie, használnia az utazó cirkuszoknak – így döntöttek minap a skót parlamenti képviselők. A most tárgyalás alatt lévő, úgynevezett állatjóléti törvényben számos más fontos tiltás is szerepel, így például a kutyák farkának megkurtítása vagy az állatviadalok rendezése és filmezése. Részletekért klikk tovább...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Az utolsó utáni második
Az utolsó ülés utáni utolsó ülés után, lehet, hogy lesz még egy utolsó ülés. Politikusaink ugyanis nem tudnak elszabadulni a finom patkótól, ahol meleg van, a büfében olcsó a tárkonyos leves, a piros szőnyeg komótosan issza fel a hangokat, a vidám csaták zaját. Lánclevél lehet a főmenű, a törvény módosítása, melyet könyörgöm, tegyenek meg gyorsan és kíméletesen, és hamar hagyják el a parlamentet, másszanak bele egymás képébe inkább a tévéstúdiók monitorain. Jó, igazságtalan vagyok és finnyás, igen, módosítani kell a törvényt, hogy megbízzanak egymásban, hogy összehajtogathassuk a boríték nélküli szavazólapokat, hogy ne lehessen utána senkinek, de senkinek hidat foglalni, csalást emlegetni, dőlhessünk végre hátra nyugodtan, és elégedetten konstatálhassuk, hogy ez a garnitúra  így, vagy úgy nagyjából, de korántsem egészében kicserélődött. Csak gyorsan üljenek egy sokadik utolsót, de tegyék, könyörgöm, kíméletesen, mert már nagyon unom ezt a végstációt,  már jobb' szerettem volna nem látni ezt az utolsó rángást a haldokló inakban.
{ komment (1) } { permalink }  
A svédek nem kopogtatnak
A svédnek nehezen lehetne elmagyarázni a „kopogtató cédula” fogalmát. Ugyanis errefelé nem szokás kopogtatni. Ismerős, barát telefonon bejelentkezik, lehetőleg egy héttel azelőtt. Régebben még előfordult, hogy csengettek, az ajtónyitásra legtöbbször öltönyös Jehova tanu vagy porszívóügynök fogott a mondókájába. Hamarosan mi is követtük a svéd példát, és „Nem vásárolunk semmit!” automatikus felkiáltással az orrukra csaptuk az ajtót. Állítólag hozzá vannak szokva. Reklámmal telefonon szoktak zaklatni.  Ilyenkor azt mondom, hogy „jaj, éppen vendégeim vannak, de adja csak meg az otthoni számát, később visszahívom.” Világos, hogy nem adja meg. – „Azért, hogy ne zavarjam?” - kérdezem ilyenkor.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
A rettegésorigó külföldre tolódott
Nem hiszek ebben a robbantás mizériában, melyben a "Védjük meg a..." vs "Akik nem akarnak félni, azok jöjjenek!" - jelszavak pinpongoznak majd az Andrássy út és a Kossuth tér között. (Kérjük, hogy az autósok a Váci úton áthaladó jelszavakra  fokozottan figyeljenek!) Qui prodest? Mármint a fenyegetés neuronok közé ültetése és langymeleg nyilatkozatokkal való unos untalan locsolása. A külföldi maffiának? A szociknak? A Fidesznek? Már hetek óta félelemmel birizgál minket mindkét politikai erő. Eddig mindegyik tábor a másikban látta a félelemkeltőt, félő, volt, hogy a húr túlságosan is túlfeszíttetett. Most - hála istennek! - a politikai kordinátarendszerben a rettegésorigó külföldre tolódott. Felsóhajthatnak végre a kampánystratégák, a kommandósok meg 24 órás műszakban unatkozhatnak a háztetőkön egészen addig, amíg galambtollas, vagy guanós nem lesz a hátuk. 
{ komment (14) } { permalink }  
Persson meglepetése
Göran Persson miniszterelnök szeret meglepetést okozni. A tegnap délelőttre összehívott sajtókonferenciára Jan Eliassonnal, az ENSZ-közgyülés elnökével állított be, akit újonnan kinevezett külügyminisztereként mutatott be. A beállt napfogyatkozásban tökéletes csend honolt a szociáldemokrata berkekben. A polgári szövetségnek a meglepetéstől kihagyott az amúgy is aritmikus pulzusa. Göran Persson azzal, hogy karrierdiplomatára bízta a válságtól sújtott külügyminisztériumot, régi hagyományt bontott. Utoljára a II. Világháború előtti években állt diplomata a svéd külügy élén.
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Papírblog
Hát akkor kísérletezzünk! Összegyűjtöttünk sok-sok postot a lassan féléves termésből, kicsit rendszereztük, adtunk hozzá csipet képet aztán beleraktuk ebbe a papírblogba, ami lényegében nem papírra készült - csak ha kinyomtatod -, nem blog és nem is hagyományos magazin. A Kuster bűvös kezei alatt és számtalan kreatív ötlete nyomán mégis olyan lett, mint egy újság, amiben Magyarország, Európa, Ázsia, Afrika, Amerika oldalak vannak, ami kicsit betekintést ad abba, hogy hoppá, hoppá, mi valóban többet blogolunk, mint négy éve.
{ komment (3) } { permalink }  
Ukrajna: mindent a tőke irányít
Nem született meglepetés a vasárnapi ukrán parlamenti választáson, vagyis a közvéleménykutatók által megjövendölt sorrend alakult ki: első helyen az Oroszország-barát Viktor Janukovics tömörülése, a Régiók Pártja végzett, néhány százalékkal mögötte az egyedi frizurájáról ismert Julija Timosenko pártja. Leszakadva mögöttük lett harmadik a narancsszínű forradalom hőse, Viktor Juscsenko elnök fémjelezte Mi Ukrajnánk. Bár a narancssszínű forradalom pártjai elvi egyetértésre jutottak arról, hogy koalícióra lépnek egymással Timosenko asszony vezetése alatt, az a gyanúm, hogy Juscsenko sokkal szívesebben lépne frigyre régi riválisa, Janukovics pártjával.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Női kéz sütötte el az edinburghi nagy vasat

1861 óta minden nap (kivétel vasárnap) díszlövést adnak le az edinburghi vár tetején lévő One O’Clock Gun-nal, azaz az egy órai ágyúval. A katonai esemény ideje – mily meglepő – délután egy óra. Az elmúlt 145 évben női kéz nem érinthette az ágyút, szigorúan csak férfiak süthették el a történelmi fegyvert. Most azonban megtört a jég, Allison Jones tüzér a minap első nőként kezébe vehette a nagy vasat. Részletek tovább...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Kinek higgyünk?

Zsoltson a svéd parlamenti választások történetét járta körül, onnan, hogy a 1917-ben a királynő az új képviselőket úgy fogadta, vezessétek be a söpredéket, és odáig, hogy a polgári pártok akkor vesztettek, amikor a szocdemek térfelén kezdtek játszani. A svéd szocdem és polgári lap a napokban ugyanarra a következtetésre jutott: "olyan vezetőket kapunk, amilyeneket megérdemlünk". Zsoltson -  áthallásra okot adó postjában -  azt írja, hogy "a szociáldemokraták a „jut is marad is”elvre és az emberi lét biztonságára alapozott népszerű politikájuk révén az utóbbi 74 évből 65 éven át kormányozták Svédországot. És nem akkor veszítették el a hatalmat, amikor az ország gazdasága rosszul ment. Hanem akkor, amikor a hatalmat természetes kiváltságnak tekintették és a politikájuk veszélyeztette a svédek biztonságát. A polgáriak utoljára 1991-ben nyertek választást, amikor a választókkal elhitették – nem volt nehéz – azt, hogy a szociáldemokraták kollektívizmusa zátonyra futott, a hatalom elkényelmesedett, és eljött egy új kezdet ideje".

{ komment (6) } { permalink }   { tovább }
Cincognak az egerek...

Nincs otthon a macska, cincognak az egerek – szól a régi közmondás. A Skót Parlamentben ha lennének egerek, hát most cincoghatnának rendesen. Kisebb belpolitikai vihart kavart ugyanis az eset, hogy Jack McConnell miniszterelnök hazatérve távol-keleti útjáról, máris utazik tovább a tengerentúlra. Ráadásul pont akkor, amikor helyettese nyaralni megy. De ki vezeti majd az országot? Részletek itt...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Blackjack
Azt hittem, Mikola és Kósa után már nem lehet.., de igen, igen!, Surján szerint például a jobboldal nem lop, Semjén pedig Gyurcsányt bírálva Hitlerrel példálózik: "Hitlerék is magánügynek tekintették a vallást, jött is utána Gestapo, Auschwitz, börtön". Csak azt tudnám, néhány harmad- negyedvonalbéli miért érzi annak szükségét, hogy politikust játszon? Miért akarnak 18-ra unos untalan húzni még egy lapot? Talán a bankosnak akarják megmutatni, milyen profi, higgadt játékosok ők? A terem füstbodraitól már nem látják, a zajtól nem hallják, hogy könnyelműségük láttán a nők hogyan sikkantanak, a férfiak az értetlenségtől hogyan csóválják a fejüket, amikor az egy lapra feltett összes bizalomzsetonjukat besöpri a kaján vigyorú bankos.
{ komment (7) } { permalink }  
Párnagázcsata
Hogy ki volt az az okos kampány-guru, aki azt mondta Ádernek, hogy János, párnagázzal támadj, nem tudom. Hogy ki volt az az okos, felkészült szakember, aki abból indult ki, hogy ez a téma jó, hatásos, értik az emberek, umbuldát feltáró kemény és határozott kijelentéseket lehet tenni, melytől Rozi néniben rögtön felmegy a pumpa és irtózatos csatakiáltással vési, lángszórózza bele az ikszet a Fidesz melletti rublikába. Ki volt az az agyament, aki azt mondta, párnagázcsatát az ügyészségen is folytatni kell - tudjuk, négy éve már kampányhelyszín! - és Kufsteinig kell üldözni vele Kókát? Jöhettek volna a düznivel, amiben  nem zlinyál a blonyó, ezért sürgethették volna az azonnali, mindenre kiterjedő, alapos abcengolást, esetleg követelhették volna a statáriális vizsgálatot és a blonyó nem zlinyálásaért felelősek büntetőjogi agyonverését. Körülbelül ugyanilyen hatást értek volna el.
{ komment (1) } { permalink }  
Szinglik és őrmesterbajszok
Ha megengedő akarok lenni, mert nem tudom elképzelni, hogy Fideszék csak töketlenül tudnak kampányolni, akkor azt mondom, a mikolai ámokfutás a szélsőjobbnak tett gesztus. De tartok attól, hogy erről szó sincs. Mikola jópofi akart lenni, mindenek házi orvosaként minden slamposságtól mentes, kemény gerincű, ellentmondást nem tűrő úriember. Csak nem így sikerült. Feltehetően hozta magát. Befogadásra képtelen, intoleráns szavak cicáztak az őrmesterbajszok alatt: 
"És igenis, a mindenkori irányításnak, menedzsmentnek, hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát. A közösség …. a közjó és az igazságosság szellemében. Mit jelent a másik oldal? Az egyén parttalan szabadságvágynak a kibontakozását kell segíteni, nem kell a közösség, …. önmegvalósító, singli mai … singli életforma, az az igazi. Nem közösségek kellenek, hanem singlikből összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet a …….. fiúk, a lányok nyakába fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno. Elgondoltam ezt a két képet, két világ. Döntenünk kell a két világ között. Az egyik oldalon az élet kultusza, az egyén, a közösség boldogulásának a segítése, a másik pedig az önpusztító, talán prolongált öngyilkosság-kép is aposztrofálható"
{ komment (8) } { permalink }  
Nemzeti himnuszt keresnek maguknak a skótok

Tucatnyi éremmel tértek haza nemrégiben a skótok a Brit Nemzetközösségi Játékokról. A siker mellé azonban egy komoly dilemma is párosult: mi legyen Skócia hivatalos himnusza? A játékokon ugyanis a Scotland the Brave hangzott el minden díjátadón, a skót nemzeti foci- és rögbicsapat mérkőzésein ezzel szemben mindig a Flower of Scotland dallamai csendülnek fel. McConnell miniszterelnök nemzeti vitát javasol az ügyben, méghozzá politikusok nélkül - írja Scotland ügynök. Részletek tovább...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Az igényes választó nem dönt automatikusan

Zsolt Zsoltson éppen Bernard Manin A reprezentatív demokrácia elvei című könyvét olvassa. Az államtudományok professzora azt állapítja meg, hogy a választó a NEM-mel befolyásolja a vezetőket. Íme egy érdekes idézet: "az igényes választó nem automatikusan tartja meg, vagy váltja le a vezetőket. Ezért se hagyja befolyásolni magát az ígéretektől és a szép vízióktól. Tekintsen inkább vissza, és mondjon feltétel nékül nemet, ha a hatalom nem tartotta be az ígéreteit, és nem vállalta ezért a tőle elvárható felelősséget. Azok a választók, akik ritkán vagy soha nem adják meg a vezetőknek azt a lehetőséget, hogy hatalmon maradjanak, megtanítják a vezetőket arra, hogy jobban vigyázzanak. Ennek van visszaütője is. Miért hallgassanak a vezetők a választókra, ha azok rendszeresen a hatalomváltásra szavaznak?" De Zsoltson részletesebben is beleszalad a témába. Kattints.

{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Vénusz beveszi a skót fővárost
Szerelmi fészekké alakul át a Skót Nemzeti Galéria egy egyedi marketing-ötletnek köszönhetően áprilisban. Az edinburghi intézményben a szerelem istennőjének, Vénusznak szentelnek külön tárlatot; s a tervek szerint az egyik este csak a szingliké lesz, akik talán épp Titian: Vénusz kiemelkedik a tengerből című alkotása láttán (lásd fotónkat egy kilttel cenzúrázva) fognak egymásba szeretni. A Skót Parlament néhány képviselője - kultúrszeretetből vagy szingliség okán - máris jelezte részvételét a nem mindennapi eseményen. Részletek alább...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Ukrán jelmondat: inkább az ellenségem, mint a barátom

Egyelőre teljes rejtély, miként végződik a vasárnapi ukrán palamenti választás. Egy azonban biztos: a tavalyelőtti narancsszínű forradalom erői ma már ezerfelé húznak. Hogy mennyit változott bő egy év alatt a helyzet, híven igazolja: a közvéleménykutatási adatok szerint a megbuktatott elnök, Leonyid Kucsma bizalmasa, Viktor Janukovics tömörülése, a Régiók Pártja a legesélyesebb a győzelemre, mintegy harminc százalékra számíthat. Második lehet Julija Timosenko tömörülése...
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Jobbhorog és balegyenes
A Miép-Jobbik dafke szembeszáll az MSZP-vel, közvetlen szomszédságukban, ugyanabban az időpontban fog tüntetni, így várhatóan lesz síp, kürt, jelvényárus, és lesz minden, csak békesség nem. Nem több ez, mint azt általam ismertetett szoci kommunikációs forgatókönyv szélsőjobbos átírása.  A Fidesz így sokkal nagyobb és egyben nyugalmasabb tüntetést tud összegründolni vasárnapra. A szocialista tüntetés pedig összefolyik a szélsőjobbos handabandázással, ribillióval, és a nyugalom jelszavát a Fidesz-demonstráció kaján vigyorral orozza el. Persze, közük hozzá nulla, vállvonogatás áll majd szemben az ennek ellenkezőjét hajtogatók érveivel, mi nem csodálkozunk, hiszen mindannyian tudjuk: amit egy párt boszorkánykonyhájában kifőznek annak sem szakácsa, sem kuktája nincsen.
UPDATE: Rendőrség fityiszt mutatott, Miép-Jobbik alkudozna, azt mondja, odébblép egy picinyt, de hadd tartson demonstrációt.
{ komment (0) } { permalink }  
Gyilkosság állami megrendelésre
Észak-Koreáról igazi rémtörténeteket hallani, a sztálinizmus még álló bástyájában az elmúlt öt évben állítólag többmillióan váltak éhínség áldozatává. Kim Dzsong Il államelnök őrületeiről megannyi cikk, könyv jelent meg. Ma azonban újabb szörnyűségeket mesélt egy fizikus az ottani állapotokról. Ri Kvang Csol tavaly menekült Dél-Koreába. Egy emberi jogi kongresszuson azt állította, hogy a bármiféle testi fogyatékkal születő gyermekeket azonnal megölik. „Észak-Koreában éppen emiatt nincsenek fogyatékosok” – közölte. A meggyilkolt gyermekeket mihamarabb eltemetik. Ezt az elképesztő gyakorlatot az állam szorgalmazza.
{ komment (1) } { permalink }  
Van aduja az ellenzéknek
Nagy kő eshet le azon olvasóink szívéről, akik szívükön viselik a vanuatui kormány sorsát. Nos, még mielőtt elárulnánk a jó hírt, el kell mondanunk, hogy a sziget a Csendes-óceánban terül el, körülbelül egynyolcada Magyarország területének, s a hivatalos nyelv vanuatu. Szóval, megbukott a Ham Lini miniszterelnök kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány, mert a törvényhozás harminc képviselőjéből húsz elutasította.  Az ellenzék vezetője, Serge Vohor szerint a kormányfő túl gyenge, nem alkalmas az ország vezetésére. Az ausztrál ABC közlése szerint az ellenzék arra számított, hogy sok kormánypárti képviselő áll át az oppozícióhoz. Ám végül csak a pénzügyminiszter, Sela Molisa voksára számíthattak. Ez utóbbi árulása nem meglepő: ő akar a miniszterelnöki bársonyszékbe ülni.
{ komment (1) } { permalink }  
Az átkozott texasi és a lusta idióták
A svéd külügyminiszter lemondását "Persson kinyitotta a csapóajtót Freivalds alatt" címmel kommentálja a mai Dagens Nyheter. Göran Persson tízéves miniszterelnöksége alatt 52 miniszter fordult meg a bársonyos székekben. (Az összehasonlítás kedvéért Tage Erlander 23 éves "uralkodása" alatt 56-an ízlelhették meg a hatalmat.) Freivalds tartja a rekordot: őt egyszer már (2000-ben) menesztették az igazságügyminisztéri székből. Miniszterbukás kitűnő alkalom arra, hogy parlamenti képviselőink, minisztereink már-már szólásmondássá előlépett bakijait felidézzük. Az egyik nagyokos tízegynéhány évvel ezelőtt az "utolsó Szovjet tagállamnak" nevezte Norvégiát.
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Nincs sok értelme egy ilyen vakcinának?

"Eddig 20 ezer dózist gyártott a madárinfluenza H5N1-es vírusa elleni oltóanyagból az Omninvest Oltóanyag-termelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft., amely a világon elsőként gyártja a vakcinát" - nyilatkozta az Ominveszt szóvívője a (Budapesten megjelenő) Metró újságnak. A hírt a stockholmi Metró is átvette. Anders Lindberg, a svéd Társadalmi igazgatóság járványvédelmi osztályának a szakorvosa szerint Svédországban leghamarább 2010-ben lehet szó "nagyipari" vakcínatermelésről. A késés oka az, hogy Svédországban egyáltalán nem gyártanak influenzavakcínát. "Senki sem tudja azt, hogy milyen lesz a következő pandémia-vírus. Egyáltalán nem biztos, hogy pont a H5N1 lesz, akkor meg nincs sok értelme egy ilyen vakcínának" – kommentálta a hírt a svéd szakértő, aki valószínű, hogy hallásból értesült a Metró tegnapi cikkéről, amely így folytatódott: "Emberről emberre azonban nem terjed és bízunk benne, hogy nem is jön majd létre egy ilyen mutáns vírus. Ám ha ez megtörténik, attól számítva, hogy az Egészségügyi Világszervezet izolálja és átadja számunkra a vírust, két hónap alatt gyártunk ellenvakcinát - folytatta a szóvivő.

{ komment (1) } { permalink }  
Gyurcsány új blogja

Ez már sok! Ha az ember túl sok gyümölcsöt,  zöldséget, ételt,  cukrot, vagy mittoménmit eszik, egy idő után émelyegni kezd.  A blogtereseknek jó, hiszen több olvasót vonz, Gyurcsánynak jó, mert nagyobb közösség előtt postolhat, de én tele vagyok vele. Gyurcsány új blogja  ennek a postnak a témája, melyet a blogtéren indított. Nem csodálkoznék azon, ha Orbán lenne a titokzatos jobbos blogger, akinek kilétét még nem fedték fel a blogteres fiúk. Gyurcsány ugyanis akkor vállal ilyet duplán, ha tudja: van tétje. Nekem ez már túl sok a jóból. Eddig én is nyomtam a gázt, Mea culpa!, de lássuk be: bedobtuk a gyeplőt a lovak közé, és lassan letapossák a veteményt!
{ komment (0) } { permalink }  
Ami késik, nem múlik
Bár a lottóötöst találnám így el! Tegnap este azt írtam, hogy az  MSZP ma dönt arról, hogy mi legyen a nagygyűlés-dömpinggel. Azt jósoltam, hogy nagyobb esélye van annak, hogy ők tartják Bolondok napján a nagygyűlést. Mert ha nem hátrálnak meg akkor saját nyugalom-szlogenjüket cáfolják meg. Egy jóslatom - melynek persze infóalapja is van - még nem jött be: "...lesz itt Charta dögivel, mozgalomhirdetés, aláírásgyűjtés (...) hogy a visszakozás ne okozzon túl nagy horzsolásokat a kampányon, az önérzet és az önbizalom ne sérüljön már annyira, hogy sántítva érjenek csak be az áprilisi választási célba". De ami késik, nem múlik.
{ komment (7) } { permalink }  
Jégen jöttek, jégen mentek

Zsolt Zsoltson hangversenyen járt. A zene hallgatása közben feleleveníti nekünk a svéd-orosz háborút, melyben Finnország a hadizsákmány szerepét töltötte be. A postból több egyéb más mellett hamarosan megtudjuk azt is, hogy Észak Gibraltára, hogyan veszett el. " A hétszáz éve svéd fennhatóság alatt álló Finnország orosz kézbe került. "Észak Gibraltárjának" árulásszámba menő elvesztése fájdalmas fejezet a svéd történelemben. 1808 őszén maga IV. Gusztáv Adolf svéd király vezette a Finnországban rekedt svéd seregek megmentésére irányuló hadjáratot. Az oroszok már várták őket, és meghiúsították a partraszállást. A király hirtelen haragjában lefokozta a svéd tiszteket. (Rossz nyelvek szerint tudomására jutott az, hogy a csata előtti éjszaka a tisztek Turku kikötőjének a kocsmájában együtt mulattak orosz kollegáikkal.) "

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
A bukáshoz Cunami nem elég

A ma délelőtti svéd lapok Online változatai első oldalon közlik a szenzációs hírt: Laila Freivalds külügyminiszterasszony benyújtotta a lemondását. Az elmúlt hétvégén kiderült, hogy a külügyminiszterasszonynak mégis volt tudomása arról, hogy a minisztériuma nyomására ”bezárták” a szélsőjobboldali svédországi-demokraták pártjának Mohamed-karikatúrákat közlő honlapját. A Tsunami-csapás utáni zavaros idők alatti viselkedése miatt is kemény kritikával illetett miniszter a polgári pártok képviselőinek követelésére mondott le. ParlamentBLOG:
A Cunami svéd utóhullámai ,Sértődött világok, Zöldségesnél a gúnyrajzok, Gúnyrajzok célkeresztben

{ komment (0) } { permalink }  
Rasmussen, kellett ez neked?
A politikában érzelmi sivatag veszi körül a vezetőt. Barátságról szó sem lehet, legfeljebb időleges munkaközösségről. Körülbelül ez a tanulsága Poul Nyrup Rasmussen önéletrajzi írásának, a Voksevaerknek. Rasmussen „barátjának”, Svend Ankennek a kimesterkedése után lett 1992-ben szociáldemokrata pártelnök és dán miniszterelnök. Tíz év múlva rajta volt a sor. Az a Moggens Lykketoft lökte ki a székből Rasmussent, aki 1992-ben rávette őt a Svend Anken elleni "puccsra".
- No Jumurdzsák - mondta Dobó -, hát kellett ez neked?
- Ma nekem, holnap neked - feleli mogorván a dán.
{ komment (0) } { permalink }  
A meghátrálás taktikája

Az MSZP holnap dönt arról, hogy mi legyen azzal a fránya nagygyűlés-dömpinggel, melyet mint egy bowling-golyót Gyurcsány engedett szabad útjára, csak közben Orbán - meglehetős szabálytalanul - elégurított egy másik bamba golyót, biztos, ami biztos kétkilós helyett ötkilósat, hogy a kisebb, piros gömböcske ide-, meg odacsapódjon a pályán, és ne találja el a bábukat. A szocik először azt kérték, hogy Orbán ne április 2-án tartsa a heppeningjét, hanem előbb, de a fideszes elutasítás miatt most azon fő a fejük, mit tegyenek, ha korábban nyugalmat ígértek a ribillióval szemben. Ha belemennek abba, hogy ők tartják Bolondok napján a nagygyűlést - márpedig ennek van nagyobb esélye - , akkor egy ellenzéki kaján vád lesz az osztályrészük: bizony fiúk, meghátráltatok! Ha viszont nem teszik ezt, akkor saját nyugalom-szlogenjüket cáfolják meg. Ezért a legvalószínűbb megoldás,  menekülés a kutyaszorítóból az lesz, hogy a szocik valamelyest meghátrálnak. Esetleg április 2-a délelőttre, bár ezt Orbán kérte, így kicsi a valószínűsége, vagy elsejére, de akkor lesz itt Charta dögivel, mozgalomhirdetés, aláírásgyűjtés, ahogy már egyszer megjósoltam volt, hogy a visszakozás ne okozzon túl nagy horzsolásokat a kampányon, az önérzet és az önbizalom ne sérüljön már annyira, hogy sántítva érjenek csak be az áprilisi választási célba.
{ komment (6) } { permalink }  
Általános sztrájkra várva
Franciaországban mindig aggasztó jelenség, ha a fiatalok az utcára vonulnak. Az pedig végképp nem sok jót sejtet, ha az ifjak egyre nagyobb és nagyobb számban tiltakoznak. Hétvégén egyes állítások szerint másfélmillióan tüntettek az ország megannyi városában. Igaz, most már nemcsak az ifjak fejezik ki tiltakozásukat az úgynevezett CPE-törvénnyel szemben, hanem a szakszervezetek is. Keddre és csütörtökre terveztek újabb felvonulást, az este folyamán pedig arról döntenek az érdekvédelmi szervezetek, hogy – amennyiben a kormány nem vonja vissza a vitatott jogszabályt – milyen választ adjanak. Egy biztos: a kabinet egyelőre legalábbis nem fúj visszavonulót. Ezt Dominique de Villepin miniszterelnök tegnap világossá is tette. S a közvélemény majdnem kétharmada is úgy véli, hogy a kormányfő nem lesz hajlandó visszavonulót fújni. Nem kell nagy jóstehetség annak megjövendöléséhez, hogy általános sztrájkot hirdetnek majd ki.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Kikérem magamnak!

Mintegy húsz százalékponttal győzött a jobboldali, egyébként független jelölt Szentendrén. A szocialistáknak most nemcsak régi kampánytechnikájukat kell kisatírozniuk piros kockás füzetükből, hanem azon is el kell gondolkodniuk, hogy mit ér a jelölt, ha feladja. Az MSZP-s Drobilisch ugyanis az utolsó héten már nem vállalt televíziós interjúkat, ha nyilatkozott, azt mondta, csalódott a kampányban, vagyis a "hagyjatokengembékénmostinkább...duzzogok" kemény, meggondolt és jól kiérlelt kampánytechnikáját alkalmazta, hadd féljen már az a cudar, független jelmezes, fideszes Dietz. Az előző szocialista polgármester alatt nem fejlődött a város. Ennek a tételmondatnak az igazságában a legtöbb szentendrei egyetért, még akkor is, ha mindenki tudja, hogy a fideszes többségű képviselőtestület és a város első embere rogáni-steineri háborút folytatott egymással, melynek végén Miakich polgármester vette a kalapját, és ő is feladta. Tanulság az persze nincsen. Ha csak az nem, hogy a szocialista feladók nem voltak harcra érettek, a Fidesz pedig ügyesen harcolt. Csak egyet nem tudok, és nemcsak a 46 százalékos részvétel miatt kérdezem: hol voltak a mozgósítók? Se innen, se onnan, engem nem akart mozgósítani senki. Kikérem magamnak!
{ komment (0) } { permalink }  
Drága baleset: biztosítás nélkül a Skótszágház?
Úgy tűnik, hogy a skót adófizetőkkel fizettetik majd meg a Skót Parlamentben legutóbb történt “baleset” helyreállítási költségeit, mivel félhivatalos források szerint a négyszázmillió fontból felépített impozáns épületnek nincs biztosítása, sőt az építő garanciavállalásának határideje is lejárt. A keresztbelengő fagerenda miatt jelenleg le van zárva az ülésterem.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Nyeregben a svéd polgári erők?

Az egyik legtekintélyesebb svéd közvéleménykutató intézet, a SIFO felmérése szerint a svéd választók 38%-a érdekesnek, 54%-a pedig egyenesen unalmasnak tartja a parlamenti választásokat. A felmérés kimutatta azt, hogy a választásokkal járó felhajtás iránti érdekődés egyenes arányban nő a választó jövedelmével és képzettségi fokával. Ugyancsak a SIFO szerint, ha a választást ma tartanák, akkor a svéd választók 51%-a a polgári szövetségre szavazna. A kedvező mutatóktól vérszemet kapott polgári szövetség az egyik különbizottságot a másik után nevezi ki. Az egyik bizottság a szociáldemokrata-zöld elődöknek az utóbbi időben hozott politikai döntéseit vizsgálja felül. A választásokig hátralevő időben átnézik a folyamatban levő állami kivizsgálásokat, hogy hatalomváltás esetén a parlament elé terjesztett „nem tetsző” törvényjavaslatokat azonnali hatállyal visszavonhassák.

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
2 in 1 nagygyűlés
Szájtátian bámuljuk mindazt, ami körülöttünk, dúl, morajlik, érveket hallunk ide-oda és most már nem tudjuk, hogyan döntsünk, melyik félelmet engedjük be a zsigereinkbe: a köztársaság-óvót, vagy a spekuláns ellen védekezőt. Esetleg mindkettőt, hiszen mindkét gyűlés április 2-án lesz, hát akkor tartsuk már együtt, és közösen reszketve tüntessünk Óceánia, vagy Kelet-Ázsia ellen. Addigra úgyis kiderül, melyik ellen viselünk háborút. Gyurcsány szombaton hívott gyűlésre, majd nagy sietséggel Orbán másnap. Gyurcsány sakkot adott: a félelem hatásos fegyver, szavazókat ad. Orbánnak egy menekülési útvonala maradt: az ellentüntetés, mely szintén a félelemre épít. A két gyűlés így kiolthatja egymást. Ügyes. Egy kampányszemét azért még megmarad: a félelem, persze. Dehogy mitől is, arra senki sem emlékszik majd. Bűngondol lenne.
{ komment (0) } { permalink }  
Új mozgalmi szelek

Olvasom, hogy "A köztársaságért aggódókat várja április 2-án Budapestre nagygyűlésre Gyurcsány Ferenc. Ezt miskolci nagygyűlésén jelentette be a miniszterelnök, több ezer ember előtt." Nemrégiben azt írtam:  "Védjük meg a Köztársaságot! Nem hiszem, hogy tévedek: a következő hetek szocialista kampányszövege ez lesz." A korai '90-es évek megmozdulásához  hasonló - az MSZP és a Szadesz egymásra találását elősegítő - Charta mozgalomról szólnak a fülesek: kulturális programokkal, aláírásgyűjtésekkel, nagygyűlésekkel. Csupán kampánytechnika - írtam korábban Carolusnak. Orbán a köztársaság ruha szövege és az MSZP Védjük meg a köztársaságot jelszava. "Ízlés dolga, hogy melyiket tartjuk normafelrugónak. Orbán hideg fejjel, taktikázva szól jobbra. Gyurcsány hideg fejjel taktikázva - középre szól, baltábort erősít - húzza meg a vészharangot. Az egész, persze, veszélyes, mert nem mérik fel, hogy a rideg kampányérdekek érzelmeket korbácsolnak fel".
{ komment (0) } { permalink }  
Kampányköz, Q8-as utcasarok

Egy minisztériumi tisztviselő, aki Q8-nak nevezi magát nyílt levélben tálal ki egy újabb Bokros-csomag terveiről. Szerinte elkészült a Pénzügyminisztériumban annak a megszorító csomagnak egy része, amelyről Veres János tárcavezető beszélt korábban külföldi újságíróknak, derül ki a magát Q8-nak nevező PM-tisztviselő a Világgazdaság internetes fórumán nyilvánosságra hozott leveléből:  "Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mindenek előtt engedje meg, hogy bemutatkozzam. A pénzügyminisztérium Q8 nevű, vezető beosztású köztisztviselője vagyok. Mint a minisztérium régi munkatársa, koromnál és neveltetésemnél fogva baloldali érzelmű embernek tartom magamat. A Fidesz-kormány alatt ugyan nem váltottak le, de úgy érzem, folyamatosan mellőztek...."

{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Igazságpróba
Igazságpróbát javasol az MSZP a Gyurcsány-Orbán vitára, szakértő és számítógép segítségét kérik majd. A telefonos segítség - De kár, Vágó úr! - , úgy látszik, most kimarad, és a hazugságvizsgáló valamint a gaz gyaurt a vita végén megsemmisítő villamosszék is a raktárban marad. Még csak le se porolják! Ez a bejelentés csak arra jó, hogy legutóbbi Gyurcsány-Orbán vitára emlékeztessen, üssön egyet a fideszes vezéren, elhintse a bizalmatlanság magvát - úristen, túl sokat olvasok polkolumnistákat! -, hiszen az MSZP szerint Orbán a tavaly júliusi vitán nem mondott igazat , pontosabban a kormánypártok szerint magának sepert be egy szoci eredményt, amit Gyurcsány ott és akkor nem vett észre. Persze, ha ez igaz, ki a hibás?
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
PB-párt és a kampánycsend
Még mindig X-re veszem a holnapi szentendrei időközi polgármesterválasztás - mint tudjuk országos főpróba! -  eredményét, egyelőre ugyanis egyik jelölt sem ütötte át az ingerküszöböt. Igaz, van egy nyögvenyelősen magamra tukmált favoritom, de nem árulom el ki az, elvégre kampánycsend lenne, mégha különös is, hiszen a városi választásra vonatkozik, az országos kampányra nem. Ha leírom, hogy MSZP, MSZP, MSZP és hozzáteszem, hogy Fidesz, Fidesz, Fidesz, akkor elvileg kampánycsendet sértek. A választási bizottság szerint a kampánycsendsértés a helyi médiumokra, jelöltekre vonatkozik, az országosra nem. Én pedig nem vagyok helyi médium, tehát nem sértek kampánycsendet. Ki érti ezt?  Ha  én országos politikus lennék, akkor ma egy kicsit több sajtótájékoztatót tartanék, megjelennék a télbúcsúztató bálon, seprűfesztiválon, bikmakkszedők egyletében és csak a pártom nevével - legyen az mondjuk stílszerűen: PB-párt -  köszönnék,  dícsérném a jó kosztot, engedném előre a hölgyeket, kérdezném meg merre van a mosdó. Más szót ma nem ejtenék ki a számon, esetleg még a hajrá, éljen szavakat toldanám hozzá. Így nem sértenék kampánycsendet, mert országos politikus volnék, aki országosan kampányol. Persze, a helyzet idióta, nem a szabály kitalálói, hiszen egy országos választási kampány halmazába  betüremkedett egy helyi halmaz, mely - mint tudjuk: országos főpróba! - lehet, hogy a nagy halmaz minden jellemzőjét átírja, mégha oly' kicsi is.
{ komment (0) } { permalink }  
Metróterroristák és utazó karmesterek

Megütöttem az SMS-ujjam. Jobban mondva becsípte az emelhető íróasztal, amit a születésnapomra kaptam a Zasszonytól. Villanymotor segítségével gombnyomásra emelkedik-süllyed. Csak az a baj vele, hogy a vezetékeinél fogva ráncigálja a földre állított számítógépet. Éppen azt igazgattam, amikor a Zasszony belibbent, és "Úgy-e, hogy nagyon örülsz!?" felkiáltással megnyomta az egyik gombot. Aprót sikkantottam. Sikerült sajnáltatni magam, aztán hamarabb feledésbe merültem mint Gorbacsov. A reggeli kávé mellé a polgári napilapot, a Svenska Dagbladetet olvastam. Az egyik cikkben a szociáldemokrata - szosszé-nak rövidítik - miniszterek havi fizetésével (bruttó 11.000 Eu, és az esetleges sikertelen választás után érvénybe lépő, százezerre rúgó ú.n. "ejtőernyő"- biztosításukkal hergelték a korán kelő olvasót.

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Utolsó szirénhangok

Ebben a postban a parlament elhaló szirénhangjait igyekszem felerősíteni, az utolsó lehelletet, az utolsó suttogást, mely lassan elveszni látszik a kampányzajban. El nem hangott  kérdéseket, interpellációkat, az utolsó, ámde pompás azonnali kérdést és az utolsó szavazást, mely gyilkos méregként a ciklus agóniáját befejezett múlttá tette.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
IRA-terrorista járt a Skótszágházban

Heves vitát váltott ki a Skót Parlament képviselői között, hogy az edinburghi intézmény vendégül látta azt a Martina Andersont, aki az IRA tagjaként részt vett egy 1984-es robbantásos merénylet végrehajtásában. Anderson tizenhárom évet ült börtönben, most többek között a skót-ír kapcsolatokat igyekszik megerősíteni.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Szlobo most igazán erős

Szlobodan Milosevics volt jugoszláv és szerb elnök halála kapcsán már rengeteg értékelés látott napvilágot. Halálának körülményeivel nem érdemes foglalkozni, már csak azért sem, mert számos egymásnak ellentmondó értékelés látott napvilágot. Egy azonban biztos, ügyes húzás volt, hogy szülővárosa, Pozsarevác lett a szombati temetés színhelye. Ha ugyanis Belgrádban kerülne sor rá, akkor "Jugoszlávia sírásójának" nyughelye a szélsőségesek zarándokhelyévé vált volna. Pozsarevácba viszont akárhányszor zarándololnak el a szerb nacionalisták, annak nagy lehet ugyan a füstje, de a lángja semmiképpen sem.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Döglött madarak a svéd parlament mellett
Ma reggel bemondta a rádió, hogy két döglött vizimadarat találtak a Stockholmot keresztben átszelő Strömmenben. Úgy látszik, párja került a vasárnap óta döglött kacsámnak. A stockholmi Express on-line változata vastagbetűs címmel kiáltja a világnak: Döda fåglar hittade vid riksdagen azaz Döglött madarakat találtak a Parlament mellett.
{ komment (0) } { permalink }  
Petőfi kampányol
Egy kis kampányretro. Talán alkalomhoz illő. Egy részt idekopiz. Nincs áthallás, nincs kacsintás, csak idézet van.  
"Ez az ember, ha ugyan embernek lehet nevezni, mondá nagy részegen mellettem, hogy "szemtelen". Még se gondoltam, hogy rólam beszél, amint feléje fordulok, azt mondja: igen, igen, szemtelen! mit szemtelenkedik itt? Odaléptem hozzá, s így szólék:
- Kérem az urat, válogassa meg a szavakat.
- Nem válogatom meg a szavakat - felelt a részeg pimasz -, hogy' mert az úr itt szemtelenkedni?
- Még egyszer ismétlem - szólék -, válogassa meg a szavakat!
Mire ezt kimondtam, azt vettem észre, hogy körülvett egy egész dühöngő részeg csorda. A jel meg volt adva, mindenhonnan tódultak felém, s több mint száz torok bőgte körülöttem:
- Ez a hazaáruló, ez az akasztófáravaló muszka spion, aki el akarja adni az országot; szaggasd szét, üsd agyon! ..."
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Márciusi fahrt
Brüsszeli e-mail jött. Mottóul jobb híján Adyt ajánlom - Elhiszed-e egy ismeretlen, Álmot szövő költő szavát? - a háttérben lassú dobpergés, cimbalomfutam legyen és a rökönytől, meghatódottságtól nedves, hitetlen szemeket kapjon el a közelítő, lassú fahrt: "Március 15-én az Európai Parlamentben képviselt magyar pártok, a Fidesz, az MSZP, az SZDSZ, az MDF, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja és az RMDSZ, valamint a magyar parlamenti alkalmazottak közösen ünnepeltek Strasbourgban. A megemlékezésen beszédet mondott a néppárti Járóka Lívia, a szocialista Hegyi Gyula és az RMDSZ megfigyelője, Kónya-Hamar Sándor."
{ komment (0) } { permalink }  
Puci takács és a kampányszavak
Még januárban vetődött fel ez a szlogen, majd búvópatakként csörgedezett valahol a mélyben, hogy aztán ismét megnyissák előtte az utat a szocialisták kampányemberei. Akkor Kerényi forradalmat emlegető beszédére hozták fel, most a Múzeum lépcsőjén Gyurcsány hozta vissza a köztudatba: Védjük meg a Köztársaságot! Nem hiszem, hogy tévedek: a következő hetek szocialista kampányszövege ez lesz. A Megcsináltuk, az Igen, a Rosszabbul élünk, mint négy éve, a Na, ezt jól megcsinálták mellett újabb rendezvényekkel, talán plakátokkal nyomatékosított kampányszót gereblyézhetünk a választási szóhalomba. Mivel szeretjük és gyakoroljuk a múltidézést, kerestünk és találtunk néhány 16 évvel ezelőtti, márciusi kampánymondatot.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Magyar fotók a Skót Parlamentben - helyszíni riport!

Scotland ügynök megígérte, be is tartja jól. Örömteli hír tehát, hogy megnyílt az első magyar fotókiállítás a Skót Parlament épületében, köszönhetően az Albannach Skót Kulturális Egyesületnek és néhány skót politikusnak, akik örömmel segítették a magyar tárlat létrehozását. Az impozáns épületben egy héten át lesz látható a tabló, amelynek különleges időszerűségét az Edinburghban megtartott Magyar Nap, a hagyományos márciusi ünnepség adja meg. Fotók és bővebb beszámoló.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Ronaldinho!

Bodil Malmsten svéd költőnő írja a blogján: "Micsoda kiváltság távirányító-gombnyomásra Ronaldinhot nézni! Ahogy táncol a pályán – habár a táncol túl egyszerű szó – és amikor megáll, az a pillanat a lépés után és előtte. Úgy érzed, hogy éppen akkor értetted meg a focit, régi barátaid felébrednek örök álmukból, megértően bólogatnak, és jó éjszakát kívánnak." Ebből kiderül az, hogy Bodil nem a focipályán nőtt fel és az is, hogy a Barcelona-Chelsea meccset látta. Szerencséje volt. A Real Madrid–Arsenal meccsen a szemet gyönyörködtető pörgetések, villámgyors nekirugaszkodások helyett egy másik, egyre inkább teret hódító technikai megoldás riasztotta volna el: a belecsúszó szerelés. Ellentétben a klasszikus „Mátrai-féle” becsúszó szereléssel, a _bele_csúszó szerelés több mozzanatból áll.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Sajnálom, régi adatok voltak

A szeptemberi parlamenti választásokra készülő svéd pártvezetők első nyilvános vitáját február 19-én közvetítette a TV4 csatorna. (Lásd a február 20-i postot.) Az azóta eltelt három hét alatt szakértők elemezték a polgári ellenzék és a vörös-zöld kormánypárt simára fésült vezetőinek a ”vita hevében” elpottyantott érveit, és tegnap nyilvánosságra hozták az analizis eredeményét. A vitapartnerek érveikhez szabva, egyszerűsített összefüggésben használták a statisztikai mutatókat. A súlyos érvekként felhozott adatoknak csupán a fele bizonyult (tökéletesen) helyesnek. Az analízis eredményének  nyilvánosságra hozása után a riporterek kérdéseire a ”sajnálom, de régi adatok álltak a rendelkezésemre” szerű mentegetőzés volt a leggyakoribb válasz.
{ komment (0) } { permalink }  
Scotland ügynök bejelentkezik
Kedves Bloggerek, kedves Déli Riporter, Mylord, Pocakos és a többiek. Gyors kapcsolat után örömmel jelentem, hogy némi hóvihar és vízszintes eső után sikerült kisebb delegációnkkal eljutnunk a Skót Parlamentbe, ahol megnyitottuk az első magyar fotókiállítást. A részleteket később. Már megérkezett az asztalhoz az újabb sör, úgy hogy jelentés vége. Scotland ügynök, Murrayfield Hotel Bar, Edinburgh, Skócia. Enter...
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Kicsit beach
Nem öntömjén - utalva a címre - inkább csak örömünket fejezi ki, hogy valami változott a blogon. Új, kibővített rovatrendszert hoztunk létre, mely csak első lépcső a változásban, a többi maradjon meglepetés, fedje balladai homály, de csak egy darabig, addig, amíg el nem készülünk vele. Új rovatunk a Négyszemközt, mely feltöltés alatt áll, és rendhagyó interjúkat tartalmaz majd, a Parlament light, melybe parlaMentes, velünk történt, politikához, parlamenthez csak kicsit, vagy sehogysem kapcsolódó történeteket pakolunk. Ja és a Retro, melyet azért hoztunk létre, mert eddig sok régi parlamenti történetről emlékeztünk meg, bogarásztuk a százéves újságokat, helye meg nem volt, hát, gondoltuk, csináljunk neki egy rovatot, hogy könnyebben megtalálhassuk a múlt-postokat. Na eddig tart a szolgálati közlemény, ha fejlemény van, újból jelentkezünk. Kikapcs.
{ komment (0) } { permalink }  
Párizsban járt az ősz államelnök
Amikor közvetlen ismerőseimmel közöltem, Párizsba utazom, valamilyen oknál fogva mindenki úgy nézett rám, mintha meg akarna ölni. A „megszólítottak” tekintete mindent elárult: A kampány kellős közepén képes vagyok itt hagyni a pácban egy egész országot, s a fény városában lébecolni? Mielőtt elsüllyedtem volna szégyenemben, igyekeztem magabiztos, sőt kissé lekicsinylő hangsúllyal válaszolni, hogy a másik érezze, itt bizony nagy hibát követett el: Méghogy én ilyet tennék? – kérdeztem felháborodottan, s vörösödő fejjel. - Felháborító! Magával a köztársasági elnökkel megyek Párizsba. „Az ő kíséretének leszek a tagja” – közöltem, miközben igyekeztem a fejemet feljebb és feljebb emelni, hogy a másik lássa: lám, nem vagyok akárki!
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Könnyelmű tett, avagy: a svéd madártetemek
Zsoltson madárvész-bizonyítékot talált. Fotózott, újsággal egyezkedett, de végül nem kapta szárnyra a világhír: "Az utolsó digitális kockák voltak hátra, amikor egy fekete, lebegő tárgyat vettem észre a vízben. A teleobjektívvel bezoomoltam. Egy kacsa volt, a fejét furcsa szögben a víz alatt tartotta. Azaz inkább a víz tartotta a fejét. A parton ácsorgók közül mások is észrevették, és a maroktelefonjaikkal a kezükben azon tanakodtak, hogy a rendőrséget vagy a nemzeti mentőszolgálatot értesítsék. Mások aggodalmas arckifejezéssel vizsgálták a cipőjük talpát, nem léptek-e bele fertőzött madárszarba. Döglött kacsa ilyen népszerűségnek még nem örvendett. Én addig különböző szögekből lefényképeztem, majd metróra pattantam, és egy óra múlva már az egyik tabloid újság szolgálatos szerkesztőjével egyezkedtem a fényképek kizárólagos jogáról."
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Jobban élünk, mint négy éve

Többször foglalkoztunk már Kubával, az unió állásfoglalásával, mely többi között az emberi jogok tiszteletben tartását követelte az öreg Castrótól, vagy azokkal a liberális politikusokkal, akik a Socialismo o muerte eszményét követő ország ügyében szólaltak fel az unió parlamentjében. Most csak könnyed kikapcsolódásként bizonyos szószerkezeteket vizsgálunk meg, melyek egykor Magyarországon is összetörték a lelket. Kutakodásaink célpontja a Kubai Köztársaság Nagykövetségének oldala. A kubai fogalmazóemberek a szavak kiválasztásánál mindig ügyelnek arra, hogy azok érthetőek, szemléletesek legyenek, akár ez a régvolt magyar értelmező szerkezet, mely a jelzett személy és a vessző után kapcsolódott bele a mondatba: Tito láncos kutyája. (A kubai fotóért köszönet Jetphotographernek és a kép készítőjének, Lacinak)
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Foci és prostitúció
Még el sem kezdődött a német foci-vb, máris a rendezvény "leányvállalata" ellen tiltakoznak a politikusok. Jövő héten Anna Záborská, a szlovák uniós képviselőnő szóbeli kérdést tesz fel az unió parlamentjében a foci, a prostitúció, a szervezett bűnözés kapcsolt témakörében. Hogy miért? Mert szerinte az olimpiai játékok vagy nemzetközi sportesemények együtt járnak a prostitúció iránti megnövekedő kereslettel. A legtöbb érintett nő a szervezett bűnözés áldozata, akiket gyakran a legális munkavégzés lehetőségével csábítanak el, majd később prostitúcióra kényszerítik őket". Adatai nincsenek arról - még hogy is lennének? -,hogy a német labdarúgó világbajnokság idején hány nő esik majd a kényszerprostitúció áldozatául, de szerinte a szomorú statisztika csak nőni fog.  EU igazságügyi biztosa  ezért is minden unión kívüli állampolgár számára átmenetileg visszaállítaná a vízumkényszert a német futball-vb idejére. Eközben Berlinben a legnagyobb stadion mellett hetven szobás bordélyházat építenek.
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Akupunktúra
Zsolt Zsoltson parlament- és politikamentes napot tart, amihez mi is csatlakozni fogunk. Zsoltson baratja, a sofőr és stand-up komikus Sanyi - akivel Zs. a napi eseményeket tárgyalja meg - akupunkturára ment. Bátor ember! "Levetkőztem, és igazodtam, azaz hasra feküdtem. A kínai a jobboldali ágyon fekvő, időnként nagyokat rugó pasas hátára harcászati térképet hímezett. A baloldali szomszédra sandítottam, tekintetünk találkozott. Ekkora szomorúságot szem sarkából még nem láttam. Valami nagy baja lehetett, mert még a nagylábujjából is tűk álltak ki. A kínai közben végzett a rugdalózóval, és fölém hajolt. Mélyet lélegeztem, és minden szúrás után kiengedtem egy kis levegőt.
– Lazítani - mondta a kínzóm – Hálomnegyed óla, jönni."  - ennyit izelítőül, Zsoltson barátjának kalandjait a tovább gombra klikkelve olvashatod el.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Kolonc a bársonyon nyakon

A vezető svéd napilapok tegnap jóformán meg sem említették a Nemzetközi Nőnapot. Talán azért, mert a feministák 1970 óta a magukénak vallják. Emlékszem, hogy a szocializmusban sem lelkesedtünk érte. Ezen a napon munkásnők egy órával a munkaidő vége előtt mehettek haza azért, hogy beálljanak az élelmiszerbolt előtt kanyargó sorba. Na meg furcsán hangzott a „Boldog Nemzetközi Nőnapot, elvtársnő!” köszöntés. Mindegyre a „Szovjetúnió” folyóiratban gyakran szereplő Nyina Hruscsova képe jelent meg az ember szeme előtt.

Ideje lenne rehabilitálni ezt a szép, tavaszi ünnepet. A Szovjetúnióra már csak a legöregebbek emlékeznek, és a skandináv feminizmus is beleolvadt a szélsőbal-homo-mozgalomba. Legyen március 8 az extra-elismerés ünnepe. Amikor a férfi – olyan elcsépelt közhelyekből kiindulva, mint „ sikeres férfi mögött legalább egy Nő áll, míg a sikeres nők többnyire egyedülállóak” – eltöpeng azon, hogy nem-e csupán kolonc a bársonyos bőrű, illatos nyakon.

{ komment (6) } { permalink }  
Az utolsó mohikán gombot nyomat

Göndör lesz az utolsó mohikán - vallotta be saját maga az ATV-ben. Az egyetlen szocialista  indián, aki mégis elmegy a holnapi utolsó utáni utolsó parlamenti ülésre, amit a Fidesz kezdeményezett három javaslatáról az otthonteremtés plusz, a Nomentana-vizsgálóbizottság, és a 14. havi nyugdíj ügyében.  Göndör a napirend előttiek - ahol még a Fidesz tarolhat  - után kézfelemeléses voksolás helyett gombnyomásos szavazást kér majd a napirendről, így könnyen kiderülhet, hogy a gyűlés nem határozatképes, mindenki mehet Isten hírével, az ülésnek vége, slusszpassz, hullhatnak a virágok, hiszen Nőnap, a kampány meg zúghat az utcákon, tereken. Arról most ne essék szó, hogy ki kit vádol majd kampánnyal,  vagy megfutamodással és szociális érzéketlenséggel a plenáris ülés gyors halála miatt. - Frakciódöntés. Ez a feladatom - mondja Göndör a tévében. Gyorsan kapcsolok át, egyetlen gombnyomással. (Update: fájdalom, de szerdán nem leszek a parlamentben, munka-munka-munka, de talán nem is lesz érdemes.)
{ komment (3) } { permalink }  
Nepál a maoisták csapdájában
Egy biztos, amennyiben olyan hirdetést találunk, amely rendkívül olcsón kínál Nepálban egy ingatlant, ne habozzunk soká: mondjunk nemet. A Himalájára települt országban ugyanis polgárháború dúl. A maoisták harcolnak Gyanendra király csapatai ellen. Az uralkodó tavaly február elsején oszlatta fel a törvényhozást, azóta kemény kézzel irányítja országát. Mondhatjuk azt is, diktatórikus eszközökkel kormányoz, de nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a kabinet ellenfelei, a maoisták sem nevezhetőek a demokrácia megtestesítőinek. Hét nepáli politikai pártnak elege lett a kommunisták fellépéséből, akik egyáltalán nem válogatnak az eszközökben: akik az útjukba kerül, azt kegyetlenül kinyírják. 1996-ban kezdték meg előrenyomulásukat a 75 körzetből ötvenben. Az azóta eltelt időszak alatt 11 ezer rendőr, polgári személy és lázadó vesztette életét.
{ komment (0) } { permalink }  
Polgári privatizátorok, szocdem szent tehenek

Stockholmot hetek óta félméteres hó borítja, a csatornákon termetes jégcsapok lesnek az arra járókra. Az évszakhoz és a sokévi átlaghoz mérve kemény hideg van Svédországban. (Nesze neked globális felmelegedés!). De a fény már visszatérőben van, és a tavasz a sarok mögött leslekedik. Tegnap volt az első alkalom az idén, hogy világosságban értem haza. A posta az előszobaszőnyegen, cipő lerúgva, TV bekapcsolva, három közepes krumpli a mikróba. Számla, számla, számla, reklám. A "kettesen" hatórás hiradó, a Z-csatornán Dave Letterman. Dave szerint az Al Quaida szigorított a tagsági feltételeken: Négy elemit, és orvosi igazolványt követel a jelölttől. Az utóbbival bizonyítja, hogy egészségi állapota megengedi azt, hogy felrobbantsa magát.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Korai önfény?

Egy idézet, önfény gyanánt:-), egy elhagyott blogból, Déli Riporter 2005. májusi postjából: "Ha jók az információim a 2006-os magyar választás "új fegyvere" az sms és az e-mail után a blog lesz. Persze, a mai bloghelyzethez képest nem kell nagy robbanásszerű változást várni, de hogy a kampánykelléktár egyik eszköze az internetes napló lesz, az szinte biztos. A napilapok bulvárosodása, a tabloid újságok hihetetlen sikere kellőképpen előkészíti a terepet a politikusok személyes webnaplóinak."  Gyurcsány, Lamperth, Demszky, Kovács Kálmán, Csőzik, Horn Gábor és a többi és a többi. A botrányok középpontjában is egy politikusi blog: Pásztor Tiboré. 2005. májusában ezt is írtam: "Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a kampánystartégák már most gondolkodnak azon, hogy jóval a kampány előtt indítsanak nem politikusi blogokat is, melyek politikai "alvó" állapotukból a kampány idején reaktivizálódnak. Addig is tucatnyi kapcsolódást, hivatkozást, olvasót érhetnek el. De izgalmas lesz megfigyelni a már most létező független politikai blogokat is, hogyan viselkednek majd a kampány idején: leteszik-e a garast egyik, vagy másik tábor mellett." Na ennek - mármint a reaktívnak - még nem látom nyomát. Lehet, hogy korai az önfény?
{ komment (11) } { permalink }  
Féltonnás fagerenda lengett át az üléstermen
Bár az elmúlt napok, hetek publikációi szerint túlzottan sok itten a skót tartalmú írás, azért Scotland ügynök mégis veszi a bátorságot, hogy egy újabb érdekességet osszon meg az olvasókkal. Kisebb baleset történt ugyanis a minap a Skót Parlament üléstermében. Egy majd féltonnás tölgyfagerenda elengedett a mennyezetről és keresztbelengett a termen. Még szerencse, hogy épp akkor senki nem állt az útjában, mert bizonyára halálra csapja. George Reid, a Skót Parlament elnöke némi angolos hidegvérrel úgy fogalmazott: mélységesen nyugtalanító az eset.
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Nullvízió

Egyre több buszvezető betegszik meg a sebességkorlátozó zökkenőktől - írja a mai Svenska Dagbladet. A közúti közlekedés biztonságával foglalkozó svéd parlamenti bizottság 1997-ban megszavazott "Nullvízió" tervezete értelmében a modern svéd közlekedés nemhogy halottat, de még egy komoly sebesültet sem követelhet. Az első részcélkitűzés 10 évre szól. Ezalatt az időszak alatt a halálos balesetek áldozatainak a számát a felére kell csökkenteni...
(Képünk csak illusztráció, egy lávafolyamnál nincs is nagyobb fekvő rendőr.)
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Díszzsidózó szocialista

Pásztor Tibor szocialista önkormányzati képviselő blogjában így ír Deutsch-Für Tamásról: "Bevallom, először én is meglepődtem, amikor a Gyurcsány hármas jelszavának első kritikái megjelentek, hogy hogyan nem gondolt erre az eddig profin teljesítő kreatív csapat. Pedig gondolt. Nem volt ez más, mint egy magasra földobott, szépen csavart labda, amit a Fidesz kettes számú dízszsidója nagy svunggal ütött le." Ezt azért mégsem. Ha lejjebb azt írtam, hogy mocsár, akkor ez húszszor az! Respekt Rogán: "Gyurcsány Ferencet és Hiller Istvánt kérdezem: maradhat-e képviselő a Magyar Szocialista Pártban egy olyan politikus, aki internetes naplójában lezsidózza a Fidesz egyik vezető személyiségét. Elfogadható-e az MSZP vezetői számára a nyílt, kódolatlan zsidózás a magyar politikai közéletben?" Pásztor utolsó bejegyzése így szól: "Elmentem Erdélybe, hétfőn jövök, félek tőle, hogy addig off vagyok". Jogos.
UPDATE: Pásztor Tibor időközben reagált: "Ha akaratom és szándékom ellenére megbántottam volna Deutsch-Für Tamást, akkor ezúton is elnézést kérek tőle, és mindazoktól is, akik félreértették ezt a kifejezésemet." Szerintem itt kellett volna abbahagyni a postot, de ő folytatja. És ez nem elegáns.
UPDATE2: "Nem engedhetem, hogy a Fidesz az én meggondolatlan naplóbejegyzésemet felhasználva próbálja elfedni saját kampányának törvénytelenségeit, ezért a mai nappal lemondtam a Magyar Szocialista Párt fővárosi választási listáján való szereplésről" (PT-blog). A történetnek vége.

{ komment (14) } { permalink }  
Silvio csodái
Olaszországban a magyarral lényegében egyidőben, április 9-én és 10-én rendezik meg a parlamenti választást. Lehet, hogy túlzás, de az országban zajló választási kampány még a miénknél is egy fokkal durvábbnak látszik. Ne feledjük például Silvio Berlusconi kijelentését arról, hogy ugyebár ő az olasz belpolitika Jézus Krisztusa. Itáliában tulajdonképpen a közvéleménykutató irodák küzdelme is zajlik. Berlusconi azonban e tekintetben sem hagyta magát: mivel a cégek szinte egytől egyig az Unione névre hallgató baloldali blokkot hozták ki népszerűbbnek, a miniszterelnök egy amerikai céget bízott meg a kutatással, amely - láss csodát - a Berlusconi által fémjelzett "Szabadság Házát" hozta ki az első helyre. A legfrissebb felmérések (gyorsan vessük közbe: ezt nem az amerikaiak végezték) azért nem támasztják alá Berlusconi derűlátását. A La Repubblica szombati számában közölt felmérés szerint az Európai Bizottság egykori elnöke, Romano Prodi baloldali blokkja 51,4 százalékra számíthat, Berlusconiék ennél pontosan öt százalékkal kevesebbre. Nagy előnynek tűnik ez egy hónappal a választás előtt. Persze minden csak az utolsó pillanatban dől el. A mellékelt kép akár fogpasztareklámnak is elmehetne.
{ komment (0) } { permalink }  
K.O. a koszovói kormányfőnek
Számítani lehetett arra, hogy Ibrahim Rugova koszovói elnök halála után alaposan átalakul a tartomány belpolitikai térképe. Kétségtelen tény, hogy ez a folyamat lassan, de biztosan zajlik. Számomra mindenképpen meglepő volt, hogy a tartomány jelképének is tekintett Rugova halála után a pártok milyen könnyűszerrel képesek voltak megállapodni az új elnök személyében: Fatmir Sejdiu Rugova jobb kezének számított, mondhatni harcostársa volt. Ez az egyetértés azt mutatta: a közismerten széthúzó koszovói albán pártok mindent elkövetnek azért, hogy megvalósuljon álmuk, s a tartomány függetlenné váljék.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Amikor a biztonság felülírja az esztétikát
Talán a Skót Parlament új épületének spanyol tervezője, Enric Miralles sem gondolta volna korábban, hogy az általa megálmodott épületet egyszer majd maga a megrendelő kérésére fogják elcsúfítani. A Parlamenti stáb ugyanis kénytelen volt védőkorlátot húzni az épület elé, mert egy bámészkodó turista nemrég véletlenül fejest ugrott egy díszmedencébe.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Az élő influenzarakéták Stockholmba mennek

"Most mondta a rádió, hogy öt uppsalai patológust beoltottak madárinfluenza ellen, mert minden különösebb védőintézkedés nélkül boncolták a kacsatetemet. A helyet ahol a madártetemeket találták elkerítették, és egész Svédországban kijárási tilalmat vezettek be a háziszárnyasokra. Nem adok rá két hetet, és Stockholmba is megérkeznek az élő influenzarakéták. Akkor mit csinálnak? Bekerítik majd a parlamentet?" - mondja a mai svéd fagyos reggelen Zsoltsonnak Sanyi, az amatőr sakkozó, galambász és stand-up komikus. 
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Mennyi vesződség két mázsa papirosért!
Szerdán csak három téma az utolsó utáni utolsó ülésen.Három ellenzéki javaslat: otthonteremtés-plussz, 14. havi nyugdíj és a kormányfő cégügyét vizsgáló bizottság létrehozása. Borítékolt kormánypárti nemek, ellenzéki jaj: a kabinet az emberek ellen, reaxnak szoci-jaj: kampányhely lett a parlament, és így tovább, és így tovább. Annyira kimódolt, annyira előre megírt minden, annyira keserű komédia ez! -  bár ébren tartásra gyártják, már belelustul a figyelem.
"Ma már megvannak a mandátumok, s amikor majd november 25-én halomra rakják őket a korelnök elé, aki nyilván Janicsáry Sándor, az »admirális« lesz (hacsak nem fiatalodott meg azóta), igazán föl lehet kiáltani:
- Mennyi vesződség, mennyi zaj, mennyi pénz ezért a két mázsa makulatúra papirosért! "(Mikszáth)
{ komment (0) } { permalink }  
Emeljük fel!

158 éve. Március 3-án Kossuth a pozsonyi alsótáblán mond beszédet, az abszolutizmus végét sürgeti: “emeljük fel politikánkat a körülmények színvonalára”. Felirati javaslatában jobbágyfelszabadítást, önálló kormányt, reformokat követel.  Az udvar húzza az időt. Kossuth a pesti radikálisokhoz fordul. Még 12 nap.
100 éve. A Fejérváry kormánynak alig egy hónapja van hátra. Ady lassan elveszti sajtós állását. Még friss, februárban jött ki az Új versek. Dr. Füredi a titkos betegségek főorvosa női nemi bajok és impotencia kérdésében a Kerepesi úton reggel 9-4-ig és este 7-8 között rendel. Mérsékelt díjak!
303 nap van 2006-ból.

Múlt-postok a parlamentblog.hu-n:
Az únó nemzet és a tilinkó királya Fülspecialista és a kormány sajtósa Dr. Füredi és a kormányválság Kedves Pistám! -árnyékállami post Újév bíztat

{ komment (0) } { permalink }  
Üdv az olvasóink között!

Attól tartok, a Magyar Hírlapnál dolgozó Varga Gergő pontosan tudja, hogy kik írják ezt a blogot. Attól tartok, éppen ezért született meg a parlamentblogot kárhoztató írás. De végül is mindegy. Azt írja, hogy senkinek nem ajánlja. Mert az oldal semmire nem jó, azt szimplán butának tartja.  "A  blog készítőiről nem érdemes találgatásokba bocsátkozni, érdektelenek." Gratula, Gergő! Üdv, az olvasóink között!
update: Úristen, itt lent, sokszor leírtam a mocsár szót. Bocs, Gergő!
update 2.: Lassan írom, tökéletesen érdektelenül és bután, csak nézek ki abból a nagy buta fejemből, közben nyálam csorog, bután röhögve ütöm azt a zsíros klaviatúrát, szóra szó, betűre betű, ki tudja miért?, fogalmaznék, de nem tudok, csak azt tudom, hogy semmire sem lesz jó ez a bejegyzés, érdektelen szösszenet, de hörögve, sipítva röhögök magamon, vagy inkább az X meg a Z  betűkön, amit az előbb tömzsi ujjaimmal leütöttem, a K betű beragadt, de azt is püfölöm, persze, bután, hátha kijön belőle valami, de az istennek nem jön. Ennyi azért még összejött: januárban összesen 23133 volt a parlamentblogot látogatók összes látogatása, februárban 20598. Köszönet érte!

{ komment (17) } { permalink }  
Magyarország bekaphatja?

Mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár,mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár, mocsár - és nem tudok, de már nem is akarok a felsorolás végére sok, pontosabban elég felkiáltójelet rakni. (A Fidesz kampánycsapatára ráférne egy kis továbbképzés.)  Íme a hír: Magyarország bekaphatja! - Deutsch-Für Tamás szerint ezt üzente Gyurcsány Ferenc kézmozdulata, amit Karcagon kaptak lencsevégre. Újságírók szerint nem, míg a fideszes politikus szerint egyértelmű a kormányfői kézmozdulat.  Deutsch-Für ezért nyilvános magyarázatra szólította fel a kormányfőt. Batiz András kormányszóvivő egy mondattal reagált erre: "a Fidesz ma olyan mélyre süllyedt, ahová nem tudjuk és nem is kívánjuk követni."

{ komment (0) } { permalink }  
Nyuszik, őzgidák és a számháború

Van valami bájos abban, ahogy politikusok időjárástól függően hó-, vagy terepszín ruhájukat felöltve, hó-, vagy sárhalmok rejtekéből kiabálnak át számháborús ellenfeleiknek: gyere vitázni! Majd azonnal behuzzák buksi fejüket, nehogy észrevegye őket az ellenfél, de ha "neadjisten" rajtakapják őket, a nyuszikra fogják, vagy a serdületlen őzgidákra, hogy azok rikoltozták tele a mezőt. Áder János igencsak meglepődött, amikor Kóka János a kiabálást komolyan véve lerohanta őt, és az a fránya liberális fickó valami furcsa hévvel rögtön időpontokat akart egyeztetni. (Kóka Áder párbeszéd szó szerinti leirata a turul nyomán. Ja, és nyomd meg a tovább gombot.)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Svéd-magyar párhuzam, avagy: etika és kampány
A Zöldek "gyűlésbe hívják" a svéd parlamenti pártok vezetőit. A felhívás célja az, hogy közösen visszaállítsák a választóknak a politikusokba vetett bizalmát. - Valamennyiünk érdekében áll, hogy 2006-ban egy olyan választási mozgalomnak legyünk a részesei, mely során tényekre alapozott vitát folytatunk, nem pedig egymás személyét támadjuk. Egymás javaslatait, ideológiáját kritizálhatjuk, de ne süllyedjünk a személyes támadások szintjére - nyilatkozta Hakan Wahlstedt, a Környezetvédő Párt titkára.A parlamenti pártok közül csak a Zöldek büszkélkedhetnek politikusainak kidolgozott etikai szabályzattal, amit röviden így lehet összefoglalni: egy politikus ne a saját maga, a rokonai vagy a pártja hasznát tartsa szem előtt hanem a társadalom javáért dolgozzon. Legyen példakép, folytasson a kinyilatkoztatott elveinek megfelelő életmódot. Tartsa magát az igazsághoz, ne ferdítse el a tényeket, és kerülje a személyes támadást.
{ komment (4) } { permalink }  
Jelöltek, web, ötletek
Keressük ki irányítószám alapján ki boldogít majd minket, persze, ha megválasztják, és ugyancsak ez a kód segít, hogy megtudjuk, mit tettek (vagy nem) eddig helyben. Ez az MSZP új netötlete, mely kicsit előbbre jár a Fidesznél. Az ellenzéki párt oldalán térkép segítségével  jutok el a kívánt célig, de ott a jelöltről nem tudok meg semmit, azokról csak egy másik menüpontban találok tájékoztatót. Nehéz lett volna összekapcsolni?
{ komment (0) } { permalink }  
Sprechen Sie Deutsch?
Na ja. Stílszerűen talán így kezdhetnénk a következő gyöngyszemet, amely e sorok írójának reményei szerint a közismerten a hasukat szeretők :) tetszését is maradéktalanul elnyeri majd. A német ajkúak számára minden bizonnyal jó hír, hogy Goethe és Schiller nyelve gyakran hallható az Európai Parlamentben. A német nyelv ugyanis egyre népszerűbb Európában. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió polgárainak második kedvence a „deutsche Sprache” az „english” mögött.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Övé a felelősség

Mindennel megvagyok elégedve, de amivel nem, azért a Rogán hibás. Így foglalható össze Orbán nyilatkozata, melyben ügyesen, kimódoltan hárított el egy kampányhibákra utaló kérdést: "nyilván csak a saját munkámról tudok nyilatkozni, a pártkampányt Rogán Antal irányítja, övé a felelősség" A Mancs nyomán a Hírszerző már arról ír, hogy Rogán kampányfőnök alól kicsúszott a talaj. Ezt semmi más nem bizonyítja jobban, mint Orbán rövid, kímélő egyszersmind kivégző szózata: a pártkampányt Rogán Antal irányítja, övé a felelősség.
{ komment (7) } { permalink }  
Burmai ellenzéki kapta a Palme-díjat

A 2005 év Olof Palme emlékalapítványának a díjazottja "az elnyomó hatalom elleni békés ellenállást jelképező" burmai ellenzéki politikus, a szobafogságban levő Aung San Suu Kyi. A Palme család és a Szociáldemokrata Párt vezetősége által 1986-ban alapított Olof Palme emléke alapítvány díját Sein Win, Burma száműzetésben működő kormányának a miniszterelnöke, a díjazott unokatestvére vette át Lisbet Palme asszonytól. A kétszáz személyt befogadó terem színpadának hangulat(meg)világítása ellenére sikerült néhány képet készítenem. A díjátadást megelőző emlékgyűlésen Göran Persson miniszterelnök, szociáldemokrata pártelnök méltatta neves elődjét. Beszédében kiemelte Olof Palménak a palesztin ügy rendezésében vállalt aktív szerepét, az Arafattal folytatott tárgyalásait, melynek eredményeképpen Izrael és a PFSZ elismerték egymást. (Jó emlékezőtehetséggel megáldott kortársak és Pacepa ezredes emlékiratai szerint a Nobel-békedíj után epekedő Ceausescu is keményen dolgozott Arafat arculatépítésén, azaz terroristából politikussá való átgyúrásán.)
{ komment (1) } { permalink }  
Kétpárti blog

Egyelőre kétpárti, aztán több. Ez is blog. Csapody és Simon Gábor, egy madöfös és egy szoci írja.  "Írtam persze naplót, a megfelelő életkorban, de bizonyos dolgok följegyzését leszámítva úgy döntöttem már rég, hogy a kérdésre, hogy most akkor vagy a naplónak élek, vagy pedig mennek a dolgok, ahogy mennek, de nem a feljegyzés a fő cél – úgy válaszolok, hogy csak ritkán írok föl valamit emlékeztetőül, amit fontosnak gondolok. Hiszen ehhez igazából két ember kellene: az egyik, aki valóban csinálja a dolgát, meg egy másik énje, szervezője, keze, aki önmaga dolgozó felét még tovább is "ön-adminisztrálja".- írja Csapody, aki kezet fogott Putyinnal - azt hittem csontosabb, de erős a kézfogása"- és fodrásznál volt, de nem hajat nyíratni, hanem fotózkodni,  arról mesél, hogy volt régen egy soproni lobbi, amit Hiller, Kránitz, Csapody, Simon, Szájer alkotott. Pártok, amik együttműködnek. Furcsa? Nem az. Szerintem. Simon pedig arról ír, hogy újraolvasta tegnap  Debreczeni József  Népszabiban megjelent írását, melyet kötelező olvasmánynak tart minden politika iránt érdeklődő számára. "Értem, hogy miért fáj annyira a jobboldalnak az a néhány sor, amit a változó vezérről megírt. Értem és olvasom..."
{ komment (0) } { permalink }  
 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.