ParlamentBLOG
Koirala kórja, K. O. Nepálnak?
A nepáli hírek iránt különös érdeklődést mutató olvasóink nagy megkönnyebbüléssel fogadhatták a hírt, amely szerint végre megoldódni látszik a belpolitikai válság, Gianendra király a jelek szerint valóban lemond hatalmának egy jelentős részéről. Erre utal, hogy négy év után ma összeülhetett a parlament, amelyet annak idején maga az uralkodó tiltott be. De azért az újjáéledő nepáli demokráciában is akadnak sajátos események. Végre-valahára a maoisták, illetve a hét párt alkotta ellenzék kinevezhetett egy miniszterelnökjelöltet. Választásuk Girija Prasad Koiralára esett. Nem mondhatnánk, hogy az úriember ereje teljében lenne. Szegény 84 éves már. Elvben ez még nem lenne gond, de sokan felvetik a kérdést: a nepáli apó mennyire lesz képes orvosolni az ország megannyi baját...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
A koalíció nem szivárog
Az újságok, tévék azzal voltak, vannak tele, hogy semmi sem szivárgott ki a kormányüdülő kerítésén, talán csak egy vakond, de az is inkognitóban, bár ez az állat alaposan lejáratta a fajtáját az államfőválasztáson, így felesleges volt figyelni rá, a kormányőrkutya sem törődött vele. Annyit lehet tudni, hogy Gyurcsány értékelt, aztán szekció-vita - érdekes ez a szó, rokon lehet a kekeckedéssel, legalábbis hangzásilag - következett és bumm, ennyi meg egy bambi, hogy kellően közhelyes és stupid legyek. Gyurcsányék ügyelnek arra, nehogy valami morzsa, vagy cupák a koalíciós egyeztetésről kikerüljön, hiszen - mint hallottam egy benfentestől - az összeröffenésen szabad a vita, az anyázás, a trompf, bár ebből az előzetes elképzelésekhez képest állítólag kevés adódott, de biztos ami sicher - tán központi akarat miatt? -   kikapcsolták a politikusi telefonokat, hogy egyetlen nagyszájú, kotyogásra képes egyeztetőt se lehessen elérni.
{ komment (21) } { permalink }   { tovább }
Inkább különválnának

Az utóbbi években is több olyan jelentés látott napvilágot, amely azt taglalja, jó döntés volt-e egy államnak meghagyni Bosznia-Hercegovinát, s egy országba „kényszeríteni” a szerbeket, horvátokat és bosnyákokat. Kétségtelen tény ugyan, hogy a nemzetközi közösségek igyekeztek azt sugallni ezen népcsoportok számára: békében megférnek egymás mellett, a nemzetiségeknek azonban több mint egy évtizeddel a boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény után sem fűlik a foga a közös multikulturális állam fenntartásához.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Rászervezés
Kicsit kezd bohózattá fajulni az a fideszes taktika, mely szerint  állandóan a szocialisták rendezvényére kell rászervezni a jobbos happeningeket. Lásd: április 2-ai naggyűlés körüli hercehurca, majd Városliget kontra budai vár, május 1-én szoci majális kontra fidesz nagygyűlés és most május 20-a a kongresszusok napja. Értem én a médiamegfontolásokat, hogy a kongresszusi Fidesz számvetés így nem uralja túlságosan el a híreket, de egy idő után az unos untalan rászervezés az önállóság hiányát, az indokolatlan, visszatetsző dacot, gyermeteg puffogást sugározza a polgároknak. Ezt nem érezni, nem tudni, nem felmérni több mint hiba.
{ komment (4) } { permalink }  
Morzsák az asztalterítőn
Azt hallani, hogy Sólyom László államfő május 16-ra hívja össze a parlament alakuló ülését. Kezdetben felmerült a május 18-i dátum is, de azt állítólag a köztársasági elnök elvetette. Az ok talán ez lehet: " ...tárgyalni fogok a pártok vezetőivel, hogy ez az alakuló ülés a lehető leghamarább megtörténhessen". A parlament alakuló ülése előtti hétvégén ülhet össze az MSZP kongresszusa, mely jóváhagyja a kormányprogramot, a koalíciós szerződést. (Kihúzás: az idő meghaladta ezt a mondatot: a kongresszus május 20-án lesz.) Hogy miért kell gyorsan kongresszust tartani? Az ok ismét Sólyom választások utáni közleményében keresendő: "Amint pedig ismerni fogjuk a végleges eredményt, külön-külön tárgyalni fogok a pártok vezetőivel és a miniszterelnök-jelöltekkel annak érdekében, hogy a miniszterelnök jelölése és a kormány alakítása minél hamarább, tehát az Országgyűlés alakuló ülésén megtörténhessen". A koalíciós tárgyalások holnap kezdődnek Balatonöszödön. De ne gondolja senki, hogy péntekre eredmény lesz. Egyelőre nem tudni, hány fordulós egyeztetést tartanak, de hogy többmenetes lesz, az már most is borítékolható. És különben is, a politikai döntés nem a hatvan-hetven fősre tervezett balatonöszödi meetingen születik majd meg, hanem szűk körben. Több morzsát most nem találtunk a piros kockás asztalterítőn. A lapok csak ennyit hagytak nekünk az alapos tisztogatás után. 
{ komment (2) } { permalink }  
Sztriptíz-törvény: semmit a kéznek...

Most először, törvényi keretek között is szabályozni fogják a felnőttbárok sztriptíz produkcióit – adta hírül a skót sajtó. A skóciai kormány hamarosan új szabályokat vezet be az erotikus iparágban: előírták például, hogy a nézők és a táncosok között legalább egy méter távolságnak kell lennie, a táncosok pedig nem imitálhatnak nemi aktust.
{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
Csatornaszag

A Panama-csatornával szinte mindig gondok voltak. Megépítésének ötlete 1876-ban vetődött fel, mivel látták, micsoda pénzügyi sikert jelentett az 1869-ben megnyitott Szuezi-csatorna. A munkálatokat, amelyek 1881-től 1889-ig tartottak, megannyi nehézség hátráltatta. Sokat mond például, hogy az építkezés idején összesen 22 ezer munkás vesztette életét. (Ez napi hét-nyolc embert jelent). A legtöbben maláriában vesztették életüket. A másik gondot az jelentette, hogy a párizsi központú Panama-társaság csődbe ment, vagyis elfogyott a pénz az építkezésre. Végül azonban ezt a nehézséget is sikerült áthidalni.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Szép példa
Rímelve Orbán korábbi mondatára - érzem a puskaporszagot -  valami nagy-nagy változást érzek a levegőben. Na, ennyit az önjelölt váteszi szerepről, beszéljünk komolyan: Gyurcsány győzelme, Orbán veresége nemcsak a jobboldalt formálhatja át, hanem balra is hatással lehet, megkeveri a besavanyodott kulimászt és talán valami ehető főztöt készít belőle. Nemcsak a jobboldalnak van szüksége  átalakulásra, a radikalizmussal való leszámolásra, a cikkcakkok helyett az elvek mentén való politizálásra, de a baloldalnak is meg kell újítania stílusát, végérvényesen háttérbe kellene szorítania a csákmátéit, tartuffjeit, leszerelni a végvári vitézeit, és kalapácsot, szögmérőt adni a kezükbe, hogy a szabad utat kapó építészmesterek mellett dolgozhassanak. De az újságírás új korszaka is eljöhet, ahol nem a politika kiszolgálása, a felszín kapargatása zajlik éjjel-nappal, nem az öncélú, szervilis játék a föl-föl dobott kövekkel. Ahol nem a politikusi mondatok ide-oda ráncigálása dívik, hanem a lényeget ragadja meg az alkotó kéz és nem a zsigerek, hanem az ész munkál. A jobboldali sajtó első szép példája Tihanyi Örs cikke a Magyar Nemzetből... (Kattints tovább)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Keleten a helyzet változatlan

Az mindenesetre érdekes, hogy a narancssárga tengerben a piros szigetcsoportok, földrészek valahogy inkább kelet felé úsztak, hogy Ukrajnánál és Romániánál ütközzenek a határkövekbe. A Fidesz kampánya arra épített, hogy minden szar, a világ megszűnt forogni, kibillent tengelyéből, ezáltal trópusi vihar, káosz köszöntött Árpád népére, és a véres kard országában kifogyott a kumisz, sőt, mi több: a nyereg alatt puhított hús. A keleti régió, a legszegényebb Magyarország valahogy nem ette meg ezt a pempőt, hogy miért, ezen Rogán csapatának a  kongresszusi guillotin alatt majd egy pengesuhanásnyi ideig el kell gondolkodnia.
{ komment (2) } { permalink }  
Inkább a haverok, a sör, vagy a fanta

Elemzi a rosseb. Csakhogy Scotlandnak válaszoljak. Egyelőre azzal vagyok elfoglalva, hogy kidühöngjem magam, mert én tulajdonképpen utálom a tömeget: akár a spontán összeverődöttet, akár a szervezettet, akár a veszteset, akár a győzteset, mert minduntalan bajom támad vele, most éppen sajtós karkötőmre fájt a foga, szorította a kezem rendesen, mintha mérhetetlen nagy gazdagság lenne az én osztályrészem, egy csodafegyver lenne a birtokomban, amivel be lehet törni a Téli Palotába, vagy az Egri várba, vagy mittomén mit képzelt, mi ez az épület, gondolom csak az lebegett a szeme előtt, hogy ott benn, a szoci házban sok a celeb, akikkel együtt lehet fényképeszkedni, ezért nyomták, taszigálták az emberek egymást, szorítottak engem ide-oda kényük kedvük szerint.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Igen, MSZP!

Déli Riporter épp dolgozik nagyon, ezért helyette teszem közzé a gyorshírt:
az MSZP-SZDSZ koalíció megnyerte a 2006-os parlamenti választást. Déli gondolom
hamarosan elemzéssel jelentkezik. Az ő dolga...
{ komment (0) } { permalink }  
Kampány-konyec


Retro-leszek. Önismétlő. Jobbat most nem tudok, így ajánlom ezt a két héttel ezelőtti ajánlót, mivel rövidesen Magyarországon kampánycsend lép életbe. Szóval, ismét Mikszáth mester jön, választásokról írt hosszabb lélegzetű "postjával". Aludjatok jól, vasárnap este nagy valószínűséggel úgysem tudtok meg semmit. Pontosabban, a teljes bizonyosságra ismét két hetet várni kell.
{ komment (1) } { permalink }  
Rémségek kicsiny boltja

PC felhívás, a 2006-os kampány  végvonaglásának idejéből, melyből megtudhatjuk, hogy a rémségek kicsiny boltjában bizony, az Ördögűző lánya lakik, aki csúnya, szakállas pénzembereket árusít persely gyanánt.
{ komment (0) } { permalink }  
Csalás, szag, Hitchcock
A csalásnak - különösen, ha választási ő - nincsen illata, annak bizony szaga van: ott pityog, ha kell, ha nem, az orr szőrszálai között, olyasmi, mint ha a csűr meg a széna szagmolekuláit ragyásra bombáznánk egy csipet trágya, meg magas oktánszámú hordók bűzatomjaival. Vagyis szaglik, de nagyon. A csalásnak nincs arca, csak pártja van: arctalanul osonkodik az urnák körül, bele-beledobál valamit, közben vigyorog, nem látjuk, de tudjuk, hogy ezt teszi, most is vigyorog, a szemét!, és persze nem tavi kavicsot dobál, nem, nem, kérem!, és mégis sötét hullámokat kelt az emberek szívében. De mindez nem elég, mert ő persze, ezen is vigyorog, láncszavazógépével berreg, fröcsög, hogy aztán hetykén szétkaszabolja az iszonyodó lelkeket, aláfestésül kint zuhog az eső, villámlik, és Hitchcock madarai lecsapnak a szavazatszámláló billentyűkre hogy a csalás pártjához hozzáadjanak még egy embert. Pfúj!
{ komment (0) } { permalink }  
Távol Afrikában - skót elszámolás

Közzétette a Skót Parlament a kormányfő legutóbbi afrikai útjának költségeit – erre kötelezi őket ugyanis az információ-szabadságról szóló skóciai törvény. Eszerint több mint tizenhárommillió forintnyi fontsterlinget költöttek el arra, hogy Jack McConnell kormányfő ápolja a skót-malawi kapcsolatokat. A dologban nem ez a szép, hanem, hogy ezt kötelezően és tételesen nyilvánosságra hozzák - írja Scotland ügynök. A részletekért klikk tovább...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Egy igazi Lovag
Bármilyen különös is, de még akár hónapokat vehet igénybe, amíg minden kétséget kizáróan kiderül, ki is nyerte az olasz parlamenti választást. Mert jóllehet, a Legfelsőbb Bíróság már szerdán kihirdette: a Romano Prodi-vezette balközép koalíció nyert, Silvio Berlusconi (még) hivatalban lévő miniszterelnök egy párttársán kresztül közölte, nem fogadja el a voksolás végeredményét, nem ismeri be vereségét, nem gratulál Prodinak. Erre mondhatjuk: talpig úriember. Már csak azért is, mert a Lovagnak nevezett Berlusconi pontosan tisztában van azzal, hogy szemernyi esélye sincs az eredmény megváltoztatására.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Kampányjujj

Egyszer el kell jönnie annak az időnek, amikor nem berozsdásodott, nyikorgó vasú harcosok csépelik egymást az olajozó műhely bejáratánál.  Amikor nem csak tartás lesz a küzdőkben, nem csak azt tudják, hogy alkalmi közönségüknek nem illik serényen és ritmikusan jujjogatva, 16 éve bibis kezüket mutogatni, hanem azzal is tisztában lesznek, hogy a segélyrendszer, a földprogramok, a társadalombiztosítás, vagy más komoly ügyekben nem csak jól lehet vívni egymással, hanem uras is, igazi Harcoshoz illő. (Idézetekkel is tűzdelt tér fogad odaát, ha tovább lépsz.)
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Sae help me God
Történelmi tettet hajtott végre Maureen Watt, a Skót Nemzeti Párt újdonsült parlamenti képviselője, miután nem angolul, hanem az észak-keleti doric dialektusban tette le hivatali esküjét - jelenti Scotland ügynök. Maureen a nemrég elhunyt Margaret Ewing helyét vette át a Skótszágházban. Hogy a doric eskühöz mit szól majd a brit királynő – nem tudni.
Angol: I, Maureen Elizabeth Watt, do swear that I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth, her heirs and successors, according to law, so help me God.
Doric: I, Maureen Elizabeth Watt, depone aat I wull be leal and bear ae full alleadgance tae Her Majesty Queen Elizabeth, her airs an ony fa come aifter her, anent the law. Sae help me God.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
A felpumpált egó savazni indul

Fábry a képhatalomtól és saját egójától menthetetlenül megrészegült. A legprofibb showman ma Magyarországon, ugyanakkor folyamatosan, kéjelegve veszik el a saját farka, a WC-n produkált száraz, illetve másféle tartalom és a coitus bermudaháromszögében. Most Dávid Ibolyáról szerzett egy rigmust, ami miatt az ORTT vizsgálódik.(..)A műsorszolgáltató 2006. április 18-án több esetben lejátszotta csütörtöki műsorának előzetesét, ahol a következő mondat hangzott el a showman szájából: "Zöld erdőben jártam Ibolyát találtam nem akar szavazni le kéne savazni".A hatósági ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az elhangzott mondat sérti-e a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 3. paragrafus (2) bekezdésében foglaltakat..."

{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Az én képviselőm
Ez az én képviselőm. Feje Dávid, szeme Orbán, orra Kuncze, szája Gyurcsány. És nem a rím kedvéért. A mindenki.hu-n játszadoztam ezzel. Azt hiszem, vasárnap rá fogok szavazni. Ahogy Kuncze mondta egy fórumon nagy buzgalommal ajánlva egy képviselőjelöltet, úgy fogom én is ajánlani új Gólemem a t. olvasónak: jól húzzanak be neki, egy x-et a neve mellé.
{ komment (5) } { permalink }  
Beszélő KRESZ-táblákat akar a skót kormány

Különös és költséges programba fogott bele a skót kormányzat: elektronikus rendszámtábla-felismerő és több nyelven beszélő KRESZ-táblákat szeretnének kihelyezni a fontosabb skóciai utak mellé. Az elképzelés szerint a külföldi autósokat kedvesen üdvözölné és saját nyelvén figyelmeztetné a baloldali közlekedésre és a szabályokra - írja Scotland ügynök.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Feledékeny az olasz jobboldal
Azért el kell ismerni, Silvio Berlusconinak bőségesen van bőr a képén. Jóllehet, éppen egy hete hirdették ki a nem hivatalos végeredményt Itáliában, a miniszterelnök mindez idáig nem ismerte be választási vereségét, s a balközép koalíció győzelmét. Ezzel a stratégiájával azonban még a rá szavazók sem értenek egyet. Egy a minap megjelent közvéleménykutatás szerint az olaszok 96 százaléka (!) nem ért egyet a miniszterelnök magatartásával. Sokan azt kérdezgetik: „Most mit gondol rólunk a világ?” Meggyőződésem, a világ már akkor igencsak csodálkozott, amikor kiderült, hogy Romano Prodi balközép koalíciója alig több mint 25 ezer szavazattal nyert. Ez azért felettébb váratlan, mert Berlusconi szinte semmit sem csinált az eltelt öt év alatt, „csak” saját vagyonát gyarapította, amit már 10 milliárd eurósra becsülnek. Vagyis a kontinens egyik legtehetősebb üzletemberévé vált. Ám hazája gazdasági növekedése már csak 0,6 százalékos, a gazdaság romokban hever.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
A kommunizmus vicces története
A sarló és a vicc (Hammer and Tickle - the Communist Jokebook)címmel egyórás húsvéti dokumentumműsort sugárzott a svéd állami TV. A BBC, a német ZDF a francia ARTE, a svéd SVT, a kanadai Documentary Channel, a dán TV2 Danmark, a finn YLE és az ausztrál SBS TV pénzelte , terjedelmes "folklór-archívumot" bemutatni szándékozó műsort 56-os és 68-as képsorok, a berlini fal, Reagan és Gorbacsov TV-fellépései, Trabant nosztalgia-találkozók és szoborpark-riportok közé tűzdelt viccekből állították össze. "Mi történne akkor, ha Szaud-Arábiában bevezetnék a kommunizmust? Eleinte nem sok, de hamarosan importálni kellene a homokot" – emlékezett vissza az egyik kelet-európai emigráns, aki azt is kiszámolta, hogy naponta átlagban három vicc született...
{ komment (8) } { permalink }   { tovább }
A legerősebb pánt

"A legerősebb pánt ma én vagyok, ezért irányul ellenem az agresszivitásuk, dühük és gyűlöletük(..)" (O.V.Magyar Nemzet) "(..)...áldozat abban az értelemben, hogy ne legyek az én személyemnél fontosabb cél elérésének akadálya. Ezért kellett a miniszterelnök-jelöltségtől félre lépnem. Ugyanakkor a hűség, ami azt jelenti, hogy természetesen vezetem tovább a kampányt, vezetem Fideszt, rám lehet számítani. A következő napokban is az élen megyek, sőt a választások után is lehet rám számítani, mert maradok, és ha van bizalom, én fogom vezeti a Fidesz Magyar Polgári Szövetséget a jövőben is". Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a Vasárnapi Újságnak.
Bíztatnia kell, erőst sugározni az utolsó pillanatig. Reménye ugyan elúszni látszik, de a csúfos kudarc és a hajszálon múlott győzelem között szakadéknyi a különbség. Egy márciusi háttérbeszélgetésen állítólag azt mondta újságíróknak, hogy 2002-es első forduló után tudta, hogy vége. Csak a csúfos kudarcot akarta elkerülni, ezért hajrázott, és végül győztesen jött ki a bukásból. Most is ezért támad, küzd, inai megfeszülnek, ellenfeleire olvas, riasztani próbál, mert hideg fejjel látja, hogy a félsz mindent üt ebben a posztkommunista kártyajátékban. Közben, még ha a kártyalapokat figyeli is, tudja, hogy a háttérben saját szánhúzó kutyái már éhesen méricskélik őt.
{ komment (5) } { permalink }  
J'accuse!

"(...)Elhiszem, hogy nehéz vele szembenézni. Pedig elég megnézni Orbán Viktor arcát: mindent megmutat. Mutatja a romlást, amelyen ő és a jobboldal keresztülment az elmúlt évtizedben - de különösen az elmúlt négy esztendőben. Nézzétek meg a 2002-es és a mostani fotókat: íme az ember, akit nem a hatalom, hanem a hatalomvágy rontott meg!
Aki politikailag, szellemileg és morálisan lezüllesztette és tönkretette a magyar jobboldalt. Aki nemcsak a szélsőjobbal, de a szélsőballal is mutyizott. Aki önző hatalomvágyától hajtva gátlástalanul és felelőtlenül manipulált a határon belül és kívül élő magyarok nemzeti érzéseivel, szervezeteivel és politikusaival. Aki miatt elveszítettétek józan ítélőképességeteket és olykor a méltóságotokat. Nyissátok ki a Magyar Nemzetet, a Demokratát, hallgassatok, nézzetek bele a Vasárnapi Újságba, a Hír Tévébe, olvassátok, hallgassátok Bencsiket, Bayert meg az összes többit, és ne beszéljetek "radikális jobboldali véleményformálókról". Mert ezek Orbán lapjai, ez Orbán rádiója, ez Orbán tévéje, ezek Orbán emberei. A ti lapjaitok, a ti rádiótok, a ti tévétek, a ti barátaitok. Tiétek a Vizsla is, meg a szerverbetörés is. Tiétek a sok hamis ígéret, a sok hazugság, a csalás, az erőszakosság.
Tiétek Mikola és Semjén, tiétek a populizmus - tiétek Orbán.
Az MDF nem a tiétek. (..) "
{ komment (11) } { permalink }  
Harci segítség a kő meg marad
Végzet, idegen tőke, küzdelem, harc, erőösszpontosítás, államcsőd, magyar Magyarország - nem, nem és nem!, nem a Fidesz szavai ezek, hanem Csurka Istváné. Aki ezt félreérti az áruló, mert valódi szervezetekkel, termékekkel, tartományokkal, e-mail címekkel, logókkal, személyekkel vagy eseményekkel fennálló hasonlóság a véletlen, hangsúlyozom: a véletlen műve. Aki ezt ennek ellenére vitatja az ellen  "a Szent Korona jegyében kínáljuk fel harci segítségünket, minden sérelmet félretéve, ahogy az egy Szent István-i és Bocskaira felesküdött magyarhoz illik. Most nincs más megoldás, de ez van. "Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad."
{ komment (1) } { permalink }  
Kutyául vannak a svájci pitbull-tartók

Jaj, jaj, ezer bocsánat! A mylord írta ezt a postot, csak valami gebasz miatt délit írt ki. Visszacsinálni nem tudom. Sorry!

Szomorú napok várhatnak a pitbull tartókra. Na nem itthon, hanem Svájcban. Igaz, a parlament egyelőre nemet mondott egyes képviselők azon felvetésére, amely szerint a nem túlságosan barátságos kutyulik lábára kössenek útilaput, ám akadnak olyan honatyák, akik továbbra is kötik az ebet a karóhoz. Hogy aztán a törvény ebek harmincadjára jut-e, nos, egyelőre nem tudni, de az kétségtelen tény, hogy az állattartók – aggódván a derék négylábúak életéért – sokáig kutyául érezték magukat. De most fellélegeztek, hiszen a jelek szerint mellettük áll a honatyák többsége.Ugyanakkor Kathy Riklin képviselő asszony, a parlament tudományos bizottságának elnöke szerint a törvényhozás rossz döntést hozott, s mindent megtesz azért, hogy a pitbullokat tiltsák ki Svájcból.

{ komment (0) } { permalink }  
A győztes tábora a múltban sem állandó
Először a magyar jelzőt is ide akartam biggyeszteni, de hülyeség lenne, hiszen nem csak a magyarra jellemző az, ami a napokban történik. Bizonyára lesznek avatottabb emberek akik elemezni fogják, mi zajlik a tömeg lelkében. (Persze, tudom értelmetlen ez a szópárosítás, de ha azt elfogadjuk, hogy az egy négyzetméterre jutó emberadag adott helyzetben bizonyos hatásokra  azonosan tud reagálni, akkor helytálló a kifejezés használata.) De térjünk a lényegre: Gyurcsány akárhová megy, korábban nem, vagy csak ritkán látott tömeg fogadja. Most, de csak most látszik, hogy a győztes tábora még nemgyőztesen is nagy volt. Bár, nem voltak ott, de vele voltak. Mert ha nem, most sem lennének ott. Vagyis a győztes tábora sohasem állandó. A múltban sem. A másik érdekesség, hogy Orbánhoz nyílt levél fogalmazódott. Nem istenítő, ahogy korábban szokásos volt, hanem búcsúzásra felszólító és múltbeli elégedetlenségre is utaló. Mert a vesztesek tábora a múltban is tudta, a múltban is kritikus volt. Láthatjuk, a múlt sohasem ugyanaz. A jelen formálja.
(A kép elvileg nem ide való, de a jelenbe mindenképpen)
{ komment (2) } { permalink }  
Helytartók háborúja

Azt hallani, Bod Péter Ákost, volt TIT, volt MNB elnököt, volt pénzügyért javasolta volt Orbán a polgári koalíció kormányfőjelöltjének. Egy új kormányfőjelölti javaslat komolyságáról már írtam, csapda, hiszen ciklus közben könnyű bizalmatlansági indítvánnyal kinyírni egy madöfös kormányfőt. Nem beszélve arról, hogy a fideszes többség vajon minden miniszterelnöki javaslat mögé felsorakozik majd? Nem kell hozzá jósnak lenni, hogy lássuk, az esetleges madöf főnöknek, minden egyes döntés előtt térden csúszva kell könyörögni a fideszes helytartótanácsnál: foglyotok vagyok, de kérlek mégis segítsetek! Na, ebbe épeszű politikus nem megy bele. Dávid Orbánnak címzett levele, mely az összes fideszes programpontot kéri fideszes aknavetőkkel kilőni, tulajdonképpen harakirit kér OV-től, aki bár eddig is megalázkodott, térden csúszott ideiglenes madöfös helytartója előtt, de ezt azért mégsem...Egyébként nagyon úgy fest, hogy a térden csúszós, canossa-járós történetnek sok értelme nincsen, már a Magyar Nemzet is a vereségre való felkészülésre "buzdít", az adatok pedig négy forgatókönyvről beszélnek, melynek kimenetele mindegyik esetben ugyanaz: jobboldali bukás. Szóval, sok hűhó semmiért. Hacsak Orbán túléléséért nem...
{ komment (3) } { permalink }  
Egyszerű kérdés

Nem lehet olyanokra bízni az ország kormányzását, akik még egy olyan egyszerű dologban sem tudnak megállapodni, mint a választási együttműködés. (Gyurcsány Ferenc mai.)
Mi is volt csaknem fél évig azzal a végtelenül egyszerű kérdéssel, hogy ki legyen a koalíció államfőjelöltje?
{ komment (1) } { permalink }  
Összeszűkül-e a szem?

Orbán állítólag már belemenne abba, hogy Dávid legyen a kormányfő. Csak a túlélésre játszik. A presztizsveszteségtől rettegés már a múltté. Az már bekövetkezett. Orbán a budai Várban nem volt átütő, nem volt karizmatikus, nem volt kemény. Ehhez képest a Testnevelési Egyetemen elmondott 2002-es beszéde játszott az idegeken, kinek önbizalmat adó, kinek félelmet generáló kisüléseket okozva. Most átadná a kormányfői posztot. "Õszintén", "gálánsan", "hittel". Hogy miért? Mert Medgyessy példája is mutatja, milyen könnyen és végeredményben megrázkódtatás nélkül le lehet cserélni menet közben egy miniszterelnököt. A csapda készen áll. Kérdés, hogy a manapság Vasladyként emlegetett madöf elnök belesétál-e. Egyelőre minden jel arra utal, hogy megáll a verem szélén, és észreveszi a mélyben rejlő ölnyi lándzsákat. Persze, ha a Nap vakítóan süt, könnyen összeszűkül a szem.

{ komment (3) } { permalink }  
Hol bolt, hol nem bolt

Az MSZP és az SZDSZ azon túl, hogy megállapodott abban, a második fordulóra 55 liberális és 3 szoci jelölt visszalép koalíciós társa javára, leboltolták, hogy Steiner és Csécsey ősszel közös polgármesterjelölt lesz. A szocik nehezen nyelték le a békát, nehezen törődtek bele, hogy három körzetben éllovas politikusuk  - Steiner, Kökény, Varju - visszalépjen, de végül megszületett a koalíciós megállapodás. A Fidesz pedig kölest hint az MDF kendermagosa elé - Martonyi lehet a közös kormányfő, Dávid lehet a közös miniszterelnök, sok helyen visszalépnek a fórum javára -, de egyelőre nem tudni, hogy a csőr lecsap-e a finomságra. Az árusok portékájukat kiterítették a szőnyegre, már készülnek a nagy vásárra, hol bolt, hol nem bolt, vége fuss.
{ komment (3) } { permalink }  
Megrendelték, jól megkapták
Érdekes felmérési adatokat tettek közzé a minap a Skót Parlament kommunikációs osztályának munkatársai. Egy, a Skótszágház megrendelésére készült tanulmány szerint ugyanis a skótok markáns többsége a helyi törvényhozás működésével kapcsolatban gyökeres változtatást sürget, míg csupán a megkérdezettek egy százaléka vélte úgy: a Skót Parlament tökéletesen működik. A független szakértői csoport által készített felmérés szerint a megkérdezettek harmincnyolc százaléka úgy látja: néhány dologban változtatni kellene, míg huszonhárom százalék szerint elég sok mindent kellene javítani a működésben. További harminckét százalék úgy vélekedett: egy-két dologban érdemes lenne változtatni, de általánosságban minden rendben. Csak a megkérdezettek egy százaléka mondta viszont azt, hogy a Skót Parlament tökéletesen és megfelelően dolgozik, míg hat százalék egyáltalán nem válaszolt, mondván fogalma sincs a skót politikai élet eseményeiről. Lehet, hogy utóbbiak járnak jobban…
{ komment (0) } { permalink }  
Róma elesett
Úgy tűnik, Róma is elesett… Az első exit poll adatok után egyértelműnek látszik, hogy a Romano Prodi-vezette baloldali pártszövetség nyerte a parlamenti választást. Sőt, az Unione várakozások felett teljesített, mert 50-54 százalékos eredményt ért el, a Silvio Berlusconi kormányfő által fémjelzett Szabadság Háza csak 45-49 százalékot. Vagyis egyértelműnek tűnik, hogy kormányváltás várható Itáliában. Ami az egyes régiókat illeti, Észak-Itáliában ugyan Berlusconiék szerepeltek inkább jobban, Közép-Olaszország egyes régióiban azonban valósággal megsemmisítő vereséget szenvedtek.
{ komment (0) } { permalink }  
Mentes és diadalittas

Bocsánat, bocsánat, bocsánat! Legalábbis a borivóktól, mert  - mea culpa -  lassú sörözéssel és persze, munkával telt a nap, melyen a szerkesztői akarat a Köztársaság térre bilincselt.  A jó ég tudja, de a nyugalom, mely valami különös jóstehetség  miatt rámereszkedett - persze, maradjunk inkább a véletlen ráhibáztál, öcsi mondatnál, vagy a komló jótékony hatása magyarázatnál -, valahogy nem engedett ki belőlem egyetlen izgatott sóhajt sem, de még egy bepörgést sem hagyott a kisimult idegeimnek, mert annyira biztos voltam a végeredményben, ami lássuk be, lehet még oly' szoros is, de az exitpollok alapján valamennyire előrelátható volt. Persze az MDF bejutására nem tettem volna egy likas fillért sem, de ez mit sem változtat a lényegen, ha már úgy is tudom, pontosabban: tudni vélem, hogy körülbelül mi lesz, akkor meg minek rohangáljak, neki kell támaszkodni a falnak, bedobni egy kávét és fontos közlendőket kell tenni Winklernek, körülbelül olyanokat, hogy  bizony, Lu mögötted ült a Megasztáron.

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Kampány-pirula

Hogy senki ne maradjon kampány nélkül, hiszen lehetnek olyanok, akiknél borzalmas elvonási tüneteket okoz a választási hadjárat hiánya, esetleg levertek, bambán néznek a mezőre, ahol birkák kampányolnak utódokat, vagy a téglabordájú házfalakra merednek kifejezéstelen tekintettel, ahol a reklámok fölött macskák teszik ugyanezt, vagy a képernyőt lesik és ilyen baromságokat olvasnak, mint ez itten, tehát a fájdalmat enyhítendő, csendben - nehogy tovább add! - ide kopizok egy linket, hogy segítsek. Ezek a kampányok kicsit mások, mint amit mostanában megszoktál. Ha másként nem rendelem, kérdezze meg.....és a többi, és a többi.
{ komment (1) } { permalink }  
Kampánycsend

Magyarországon kampánycsend lépett életbe szombaton nulla órától vasárnap este hétig. Bár, ezt ti úgy is tudjátok!  Addig is ajánlom mindenki figyelmébe Mikszáth mester választásokról írt hosszabb lélegzetű "postját". Okulásul? Dehogy is, csak unaloműzőnek, szórakoztatásként, míg fel nem dübörögnek a harci kürtök, amikor magyarázattal és dicshimnuszokkal jönnek elő este hét után a politikusok, ki-ki eredménye, habitusa szerint, amikor  majd mindannyian megtudjuk, hogy egy párt győzelme az ország boldogulásával egyenértékű, tejjel-mézzel folyó kánaán lesz itten, tehát italos este lesz a holnapi egész Magyarországnak. Kinek a búsulat, kinek a boldogság láttatja majd isteni akaratnak a borivás szükségességét.
{ komment (4) } { permalink }  
Visszafogottak vonósnégyese
Sajnos, majdnem bealudtam, a tévévita 2. cseppet sem hozott lázba. Ebből az adásból kiderült, hogy Orbán az első vitán nem visszafogott volt, hanem félt, gyámoltalan volt, sőt, mi több: összeomlott, ahogy tegnap is találgatni mertem, hiszen ma volt igazán visszafogott, ma volt magánál, ma volt profi. Belenézett társai szemébe és élt a képernyőn. De nem verte le Gyurcsányt, aki hozzá hasonlóan profi volt,  aki végre eldugta az oroszlánt magában, körmeit visszahúzta, elegáns volt, nem pökhendi. Dávid Ibolya meg próbálta egyiket-másikat szapulni, beszorította magát a sarokba, ahol Kuncze mosolygott vidáman, nevető negyedikként, a két nagy hol egyik, hol másik buksiját simogatta, mindenki kompromisszumkész volt, angyalok suhantak át a színen, miközben  a két kicsinek a két papírszobor mellett mínuszba fordultak a percei.
{ komment (5) } { permalink }  
Narancshéjjal és szójababbal a graffiti ellen

Különleges, természetes alapanyagú védőanyagot fejlesztettek ki a skótok, hogy megvédjék a graffitizőktől az edinburghi várat. A csodaszert narancshéjból, tejszínből, szójababból és más magokból keverték ki. Ez az elegy a szakértők szerint könnyedén lemossa a falakra szórt festéket, ráadásul óvja is az ősrégi köveket a további pusztulástól - írja Scotland ügynök.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Új külsőt kap a parlament
Általában az egyes országok lakói vannak olyan "nacionalisták", hogy a saját parlamentjük épületét tartsák a legszebbnek. Pedig egy biztos: a Magyar Országgyűlés épületénél nem létezik szebb a világon. De azért el kell ismerni, hogy a svájci, pontosabban berni törvényhozás ("Bundeshaus") épülete sem kutya. Két évre azonban bezárja kapuit a 104 éves építmény. Felújítják ugyanis az épületet, amely a tervek szerint 83 millió svájci frankba kerül majd. Júliusban kezdik az intenzív építési munkálatokat.
{ komment (1) } { permalink }  
A whisky, a golf és a képviselő anyukája

Igencsak meglepő eredményt hozott az a felmérés, amelyet a Scotsman című skót napilap készített a skót parlamenti képviselők körében, Skócia hét csodáját illetően. Ismert, a lap most szombaton teszi közzé a hetek óta tartó szavazás végeredményét. Nos, a voksoló képviselők között volt olyan, aki Skócia hét csodája közé saját édesanyját szerette volna bejuttatni. (Részletek alább...)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Trükk vagy valóság 2.

Fideszes fülesek szerint Orbánnnak az volt a taktikája, hogy a vitában ő játsza a 2002-es Medgyessyt, az esetlen, visszafogott embert. De még ehhez mérten is szürkébb, laposabb, idegesebb volt, Gyurcsány pedig mint egy elszabadult ló vágtatott végig rajta. Hogy stílszerű legyek: a magyarok taktikája is ez volt a kalandozások során. Visszavonulni, hadd bátorodjon fel az ellenfél, aztán amikor tiszta erőből, lelkesen, hajrázva üldöz minket, lecsapni. Az MSZP még az üldözésnél tart, még visszafogható az a ló. Tegnap késő este kaptam egy szoci sms-t: a Szonda ezer fős telefonos reprezentatív felmerése szerint a válaszadók ..............(mivel elvileg nem lehet publikálni adatokat, ezért töröltem. De az sms-t küldő párt alapján lehet tudni, kit hoztak ki győztesnek. Bocs.)
{ komment (3) } { permalink }  
Trükk, vagy valóság?
Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy Orbán csak a feszültséggel terhes pillanat miatt volt olyan visszafogott, csendes, és rossz a mai miniszterelnöki tévévitán. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy profi riposztozó sokszor levegő után kapkodjon, hogy mindenki lássa mennyire izgatott. Gyurcsány persze érezte, hogy megfogta: fölényes volt és olykor pökhendi, agresszív, de felkészültnek látszott. Nem tudom Orbán volt-e most az okosabb, hogy előcsalogatta az oroszlánt, aki megmutatta karmait, erejét, amitől a bizonytalanok elriadnak, vagy éppen összeomlott. Nem tudom higgyek-e a szememnek? Valóságot láttam, vagy csapdát esetleg trükköt? Nem tudom, mit szólnak ehhez a választók: a fölényes és gyakorlati vagy a visszafogott és elméleti mellett döntenek majd?
{ komment (4) } { permalink }  
El a kezekkel tőlük!

Nem szoktam csak egy linket csatolni, pedig könnyű, elintéztem, megvolt, felhívtam rá a figyelmet, aztán utánam az özönvíz!, csak most, kivételesen, mert egyszerűen minden szó, amit írni tudnék a történetről -  melyben politikai érdekek miatt, osztályfőnöki igazolással, vagy pénzért fiatalokat, pontosítok: gimnazistákat, tiniket, használnak, küldenek az utcára, kampányoljatok, tanuljátok meg, ez munka, a voksolás nem lelkiismeretünk választása, csak egy árucikk bevezetőkampánya - nem tűrne nyomdafestéket, ezért marad a link, szárazan, kopogósan. Választás 2006, kampány a Balkántól északra, észak-nyugatra.

{ komment (0) } { permalink }  
Akárhonnan is fúj, hideg az északi szél
Jó pár évtizede hallottam utoljára ezt a szót: Agitátor! Kora hajnalban járták az utcákat, becsengettek minden kapun, nógatták a későnkelőket. A környékünkön lakók a közeli Hadsereg Házában szavaztak. Az épület előtt katonák álldogáltak, bent karót nyelt választási biztosok mellett szürke öltönyös úriemberek tevékenykedtek. A fogorvos várótermének a feszültsége keveredett a hullaház hangulatával. Fülkék is voltak, de oda csak az osztályellenség ment be. Az IGEN-hez ugyanis semmi mást nem kellett tenni, mint komoly arccal leadni az összehajtott cédulát.
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Mozg.kamp.

Megkezdődött a mozgósító kampány. Szép jó napot kívánok a ... nevében jöttem. Szeretném átadni önnek .... levelét! - én speciel erre a mondatra sem jövök ki a béketűrésből, mondhat bárki bármit nem fogom egyetlen agitátornak - sem vörösnek, sem narancssárgának - kötelező haladási irány gyanánt megmutatni az utca végét, és ha álldogálnak még, hát hadd tegyék,  nem fogom sem csendben, sem hangosabban mondani, sem magamból kikelve üvölteni, úgy hogy nyakamon dagadjanak ki az erek, hogy Nem érti?!, nem kiabálok úgy, hogy ne lehessen érteni azt, hogy Ez magánterület!, és ha álldogálnak még, hadd tegyék,  én nem fogok káromkodni sem, erre végképp nem vagyok alkalmas, nem borzolom össze a hajamat, nem leszek hajlandó úgy kinézni, mint egy őrült, és a kutyámat sem ösztökélem nagyobb mozgási sebességre egy laza Torokra kiáltással, mert nem vagyok olyan alkat. Csak csendben annyit jegyzek meg, hogy Jó napot kívánok, én nem jövök ki a béketűrésből, mondhat bárki bármit nem fogom egyetlen agitátornak - sem vörösnek, sem narancssárgának - kötelező haladási irány gyanánt megmutatni az utca végét...
{ komment (11) } { permalink }  
Skót szamurájért szállnak harcba a képviselők

Tartsuk ébren a skót szamuráj emlékét! – hívta fel politikustársai figyelmét Alex Johnstone, a skót konzervatívok parlamenti képviselője. Igaza is van, Japánban ugyanis sokkal nagyobb becsben tartják Thomas Glover örökségét, mint skót szülőhazájában. Tudja egyáltalán valaki, hogy a japán technikai fejlődés alapjait egy skót tette le? Hogy a Mitsubishi-t egy skót alapította? Na, ugye… (Klikk tovább)
{ komment (7) } { permalink }   { tovább }
Göran V Bushsson, avagy: Bush svéd

George W Bush, az Egyesült Államok elnöke Svédországból származik, írja a hétfői Svenska Dagbladet.Tíz nemzedékre visszamenőleg svéd név bukkant fel a Bush családban. ”Måns Andersson a Bush család ”legrégebbi” ismert európai gyökere - nyilatkozta David Emmi, a Swedish Colonial Society tagja. Bush családban volt már elnök - Franklin D. Roosevelt -  Nobel-díjas - Carl Sandburg - és asztronauta   - Edwin "Buzz" Aldrin. Ez a gyűjtemény most egy svéd dohányültetvényessel gazdagodott. A Bush családfa ”legmélyebb gyökere” eddig Robert Mercer volt, aki az ismeretlen származású Ann Mounts-t vette feleségül. David Emmi talált bizonyítékot arra, hogy Ann Mounts apja Christopher Månsson volt, akit a faluban Christopher Mountains-nak neveztek.

{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Zöld fizetést mindenkinek!

Az állami svéd televízió dokumentumsorozatban mutatja be a szeptemberi választási viadal résztvevőit. Tegnap – "A fundamentalisták" címmel - a Zöldeken volt a sor. Hatalomra törő párt lett a radikális alternatív-mozgalomból. Így lehetne leírni a svéd Zöld Környezetvédő Párt (MpG) 25 éves történetét. Saját bevallásuk szerint "a zöld vízióknak más ideológiákban nem találtunk helyet, ezért 1981-ben megalapítottuk a Környezetpártot, és 1988-ban bejutottunk a parlamentbe". A problematikát balról megközelítő Zöldpártos a környezetvédelem megoldását nem az új technikában, és a társadalom racionális "környezetbarátosításában" keresi, hanem környezetretorikába öltöztetve, hagyományos marxista módon kritizálja a kapitalista rendszert.

{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Kampánynevező
Megkeződött a kampány a gátakon, a Fidesz és az MSZP is jelentős kampányerőket mozgósít, hogy letörjék a partra tolakvó hullámokat, no és persze szavazatokat gyűjtsenek.  A Fidesz saját költségvetésből csoportosít át pénzt a védekezésre, az MSZP pedig Gyurcsányt már nem engedi a héten ide-odautazgatni, hanem kiküldi a gátra, hadd küzdjön a voksokért. Gyurcsányra mellesleg ráfér a kikapcs., mivel szombati mondataiban úgy kergették egymást a túlpörgetett szavak, mint mókust a szabadulási vágy a köré zárt kerékben. Sőt, a mondatvégi szavak gyakran nem tudták, hogyan kezdték az elsők. Fáradt. Ez pedig életveszélyes a szocialisták számára, hiszen pár tucat óra és fittnek kell lennie, amikor összecsap Orbánnal. Munka, munka, munka - megtaláltatott a közös kampánynevező.
{ komment (6) } { permalink }  
Skótok szállták meg a Nagy Almát
Április elseje és nyolcadika között a Nagy Alma kiltbe öltözik, skótdudások fújják a sárga taxik között, miközben vöröshajú felföldiek éneklik a skót himnuszokat. A gyengébbek kedvéért mindez annyit jelent, hogy New York városában megkezdődött a Tartan Week! Úgy tudni, idén – műtétje után – ismét szoknyát húz Sir Sean Connery filmszínész és némi botrányos körítés után jelen lesz Jack McConnell skót miniszterelnök is az amerikai forgatagban.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Április, április

Zsoltson retropostja 2002-be, annak az évnek április havába vezet minket vissza, amikor Budapesten a japán vakuvillogtatók nem is sejtették, hogy valami választás készül Magyarországon. Pedig ott volt az az utcákon, a  telefonokban: "Este csörög a telefon. Valami Viktor keresi a házigazdát. - Hívja fel később! – mondom. – Valami Péterrel beszél a másik vonalon."
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
A papírszobrok elindultak

Birodalmi papírlépegetők lépték át Budapest határát, és ronda vörös színükkel, meg az alattuk futó luxuslimuzinokkal riogatják az embereket, de mi nem hagyjuk magunkat, lézerkardunkkal nem engedjük, hogy a Mókusok közé vessenek minket (sorry! © mr. Woody Alen), nem ezért csináltuk a rendszerváltozást,  felismertük őket a nagy gülü szemükről, bár lopakodnak, lopakodnak, de mi látjuk őket, mert mi nem legóemberek, hanem országépítők vagyunk, akik szelídek ugyan, de nem ostobák, nem leszünk balekok, esküszünk, esküszünk, rámutatunk ezekre a rusnya papírszobrokra: ők azok, ők azok, kedves barátaim, tisztelt hölgyeim és uraim, jó reggelt, ÉBRESZTÕ! Ébresztő Magyarország!  (Kép: Fidesz.hu)

{ komment (4) } { permalink }  
A fontos ember

Két utcányira a sültkolbászagos, gyermekváras, unitedes, piros táblás, majálisos, igen-igenes, húzzunkbelés, lufis, gyurcsányos, hilleres, szilis, ranschburgos, kosárys nagygyűléstől csendes és üres a járda. Még idehallatszik Gyurcsány mondata, melyben egy olyan országot képzel el, ahol tízmillió V.I.P. ember, tízmillió rendkívül fontos ember él. Az utca üres. A kerítés szélén egy kopott pulóveres férfi üldögél.
- Nem érdekli a gyűlés? – kérdezem tőle. Õ legyint. Lassan, bizalmatlanul törnek fel belőle a szavak.
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.