ParlamentBLOG
Beszállt a pont, elszállt a figyelem

Ha van türelmed, ha mazochista vagy, vagy éppen érdekel, mit terveznek, mi a céljuk, már elolvashatod a kormányprogramot. Egyetlen rövid idézetre hívom csak fel a figyelmet. A médiáról szóló fejezetben a semmiből belezúg egy pont a mondat közepébe, feltehetően kosz az, mely egyszerre csúfította el a netes és a nyomtatott változatot is. A véletlent látszik alátámasztani, hogy utána kis betűvel folytatódik a mondat, de aztán valahonnan, talán az ablakon beszáll egy tárgyrag, hogy aztán minden úgy folyatódjon tovább, mintha 'mi sem történt volna: "Kezdeményezzük, hogy a kommunikációs törvény elveire támaszkodva megszülessen a közszolgálati médiumokról.(sic!) szóló törvényt (sic!), új, korszerű irányítási, ellenőrzési és normatív finanszírozási szabályokkal." Semmi baj, biztosan siettek, más dolguk volt, az asszony leküldte őket a boltba, vagy horgászni mentek a haverokkal, buli volt, a másnaposságra nem akadt otthon korhelyleves, elaludtak a piszkozat felett, és  amikor megszólalt a kakukkos óra, első riadalmukban húztak egyet a szövegen, de javítani már nem volt elég figyelem. Persze, a kormányzásra már nem ez lesz jellemző, hogy húzunk, aztán javítani nem lesz elég figyelem?! Hiszen elmaradnak a haverok, a horgászbot eltörik, lesz otthon korhelyleves. Ugye?
{ komment (2) } { permalink }  
Farokügyben lobbizik a hercegnő
Erzsébet brit királynő skóciai rokona levelet intézett a Skót Parlament minden egyes képviselőjéhez kutyafarok-ügyben. Hamilton hercegnője azért lobbizott, hogy a napokban tárgyalt állategészségügyi- és jóléti törvényben tiltásként szerepeljen a kutyák farkának megcsonkítása. A Skót Vadőrök Szövetsége nevetségesnek tartja az ötletet, mondván a dolgozó vadász- és kotorékebek farkát épp azért kell kiskorukban megcsonkítani, hogy később ne okozzon nekik sérülést.
A konzervatívok kompromisszumkészek farokügyben, javaslatuk szerint a munkakutyák farka legyen kivétel a törvényi szabályozás alól. Az kétségtelen, hogy az általában érzéstelenítés nélkül végrehajtott csonkítás ellen mind a brit állatorvosok királyi testülete, mind pedig a skót állaorvosok is szót emeltek már. A kutyák farka most a politikusok kezében van.
{ komment (1) } { permalink }  
43:31

Jeles nap a mai. A velveten olvasom, hogy két politikai sztár kaphat ma tortát különböző mennyiségű gyertyákkal teletüzdelve. Negyvenhárom gyertyával vezet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és 31-hez erősítheti a tüdejét Batiz András kormányszóvivő. Mindketten ma ünneplik a születésnapjukat. Mivel az ország felemelkedéséért dolgoznak ők...(hm!), de nemcsak ezért, hanem az illem miatt is, mondjunk köszöntőt! Hegesszünk ide jókívánságokat, bíztatásokat, nehogy szó érje házunk elejét! De különbözőket találjunk, egyiknek például azt, hogy Hajrá Magyarország, hajrá Viktor!, a másiknak pedig Csak neked, csak itt, csak veled!, aztán hagyjuk a becsaptak, blöfföltek, követeljünk, illetve a rugalmas, élhető, dübörgős jelszavakkal színesített munkájukba alámerülni őket. Mi meg csak kibekkeljük valahogy ezt a napot!
{ komment (3) } { permalink }  
Uniós pofonok, Guantanamó, vízum

Eddig volt némi fenntartásom az unió parlamentjével, talán a túl messze, túl általános, túl blabla-sztereotípia miatt - tudom, bennem van a hiba -, de a mostani, immár ismételtnek készülő karakán kiállás előtt le a kalappal! A 2004-es kemény mondatok után - a terrorizmus elleni küzdelem során "nem lehet megsérteni a nemzetközi jogot és a bevett, közös, alapvető értékeket, mint amilyen az emberi jogok tisztelete, a jogállamiság és az vonatkozó genfi egyezmények” - ismét arra készülnek, hogy felszólítsák az amerikaiakat Guantanamó bezárására.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Ebédszünet
Ebédszünet, ketten vagyunk a szaunában. Társam, "dumás Gusztáv" tojásfejű svéd, homlokáról nagy cseppekben hull az izzadság a mai Dagens Nyheternek a filmek elfogadott valótlanságairól szóló cikkére. Lőttek a nyugalomnak... - A járdán egymást üldöző gépkocsik vezetőit nem jelentik fel, a zöldséges nem követel kártérítést a feldöntött pultért! – kacag fel a Gusztáv. - Ha valakinek annyi esze van, hogy a járdán próbáljon rövidíteni, az miért ütközik neki egy gyümölcsös-standnak? És az ütközéskor miért nem nyílik ki a légzsák? Már olvastam a cikket, ezért félfüllel hallgatom a felolvasást. Szaunázni ültem be, nem csevegni. Kit érdekel az, hogy a barlanglakó ősember asszonyának frissen borotvált a hónalja, hogy a szereplők székrekedés-, szénanátha- és menstruáció-mentesek, soha nem prüszkölnek, nem fújják az orrukat? Na jó, a haldokló kivételesen köhöghet.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
A mindenség zavara
A  mondatoknak megvan a maguk helye, bár értelmük néha kevés, nem is baj, hiszen az a céljuk, hogy csak az érzelmek izzanak mögöttük. Gyenesei István független képviselő szerint van úgy, hogy az ember akkor veszti el a szüzességét, amikor nem számít rá. (Érdekes felvetés, szűzbeszédben fogant) Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető négyszer figyelmezteti Gyurcsányt, hogy figyeljen rá. A miniszterelnök éppen nem beszél senkivel, nem néz tévét, nem hallgat rádiót, nem sziesztázik, ezért csak legyint, "csak önt hallgatom", mondja. -Egymásra vagyunk utalva, önök ránk, mi az ellenzékre - így Gyurcsány. (Olcsó szesz! )- Vegye komolyan az ellenzéket - így Navracsics. (Ugyanaz a kábulat!) -Szégyelld magad - így egy ismeretlen fideszes Szilinek. -Szégyellje magát az, aki egy nővel egy házelnökkel szemben ilyet megenged - így Szili. Végül a legszebb és legigazabb Hende Csaba mondata, ami tisztább az előbb felsoroltaknál,  hiszen a kétségbeesés szülte, a félsz, az igyekvés. És mennyire lopva született! Hiszen Hende az ülés kezdetén a folyosón futva ejtette el. Csak egy szó, melyben benne volt az emberi gyarlóság, a mindenség, a világegyetem zavara: Elkéstem!
{ komment (0) } { permalink }  
Ráérős szivarok

Egy remek hírrel kell szolgálnunk. Fidel Castro személyi orvosa kijelentette, "páciense" akár 140 évig is eléldegélhet. Hogy a kubaiak mennyire tapsikoltak örömükben az információ hallatán, nem tudni, ám ha ez tényleg így van, valahogy meg kellene tudakolni, mi lehet a kubaiak atyjának titka. Talán az ultraerős szivarok? Netalán a remek karibi klíma? Felmerül a kérdés, egy ilyen berendezkedésű országban mi szükség van egyáltalán parlamentre? Törvényhozás Kubában is létezik, igazán nem túlságosan gyakran ülésezik. Ezért még a helybélieket is némi meglepetésként érhette a hír, amely szerint június 10-én összeül a karibi állam törvényhozása. Hogy mit csinálnak a szorgos honatyák? Amint a La Prensa Latina latin-amerikai hírügynökség közli, "10 állandó bizottságot hoznak létre, megvitatják a helyzetet, eszmét cserélnek munkájukról, és levonják a következtetéseket". Hm, a jelek szerint nem is lehet annyira rossz dolog kubai képviselőnek lenni. Azért szurkoljunk nekik: csak bírják a kegyetlen iramot!

{ komment (2) } { permalink }  
Cserebere
Ha gondolod, cseréljünk! Te a miénk, mi a tiéd. Persze, mi csak állóbannert tudunk fogadni, helyszűke miatt. A mi hasonló reklámunkat lent találod, jobbra. A fekvő méretünk 468x60, az álló pedig 120x240. Ha nem érted félre. ;-) Írj!
{ komment (2) } { permalink }  
Az öreg szocialista

Jönnek az öregek az MSZP-ben - olvasom többhelyen is. Az országgyűlési bizottságok vezetőinek névsora úgy néz ki, mint Horn Gyula idején. Róluk egyszer, hajdanában  írtam már valahol egy régi déli riporter-blogon, de mivel a világ nem ment előbbre, nem fordult ki tengelyéből, az idősebb szocialisták nem estek át semmilyen átváltoztató műtéten,  megmaradtak olyannak, amilyennek, ezért most is aktuális lesz ez a szösszenet. "(...)Az idősebb szocialista cigarettázva laza. Szeret udvarolni újságíró- és aszisztens hölgyeknek, sárga ujjperccel mutatva rá a megoldandó problémára, mely urambocsá! gyakran súrolja a nemiség határát, majd az asszonyemberek viháncolásán elandalodva társadalmi networkról búg alkalmi soundbite-ot a közelben aktivizálódó első Híradó-kamerába. Az öreg szocialista nem vén szocialista. Tudja ezt ő is, ezért szereti a végeérhetetlen értekezleteket, melyen Majakovszkijról kevés, ám arról sokkal több szó esik, hogy vajon a pártnak van-e kormánya, vagy a kormánynak pártja. Az öreg szocialista már régóta gondolkodik ezen a kérdésen, így különböztetve meg magát a tyúk és a tojás elsőbbségét fontolgató szürke tömegtől...

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Beszavazóshow

Okinak, Frenkinek, Lacinak és minden médiazúzdába utalt önjelöltnek most ismét megadatik a lehetőség arra, hogy villogó vakukkal égesse magát pecsenyeszínre, hiszen a Fidesz grádicsokon lépdelve, vagy a párt titkos ereszcsatornáján felkúszva bárki bejuthat a kollégiumi társak elefánttornyába, ahol már kattannak a vakuk, zümmögnek a kamerák, mint apró méhecskék a pipacsos médiamezőn. Az önkormányzati választások előtt ugyanis Miskolcon, Szegeden és Pécsett titkos polgármesterjelölt-választást tart a Fidesz. Ezt egyébként a nagy demokrata, Kövér László jelentette be. Szerinte bárki javasolhat bárkit - az illető beleegyezésével - az adott város fideszes polgármester-jelöltjének.

{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
1.0-ás bétaváltozat
És most lássuk a koialíciós asztaloknál zajló közelharc legújabb eredményét. A linóleumon, a szemétkosárban összegyűrt papírok, a kávéautomata kifogyott, a titkárnők idegszanatóriumban pihennek. Lamperth (helyettese Szekeres), Petrétei, Hiller, Kiss, Gráf, Veres, Iváncsik, Somogyi, Molnár, Persányi, Kóka, Szilvásy -  ez a legújabb kormánylista variáció. Nevezzük bétának. Összehasonlítva a korábbiakkal, a külügyet rosszul tippeltem, mivel az nem lesz szadeszos tárca, bármennyire is tepertek a szocik. Nem tévedés: a szocik! Õk akarták ugyanis  liberális testvéreiknek átadni a Külügyminisztériumot, hogy cserébe megkaphassák az egészségügyet. De a Szadesz Magyar Bálint kifúrásáért elégtételt vett rajtuk: ragaszkodtak az egészségügyhöz, és a szociknak egyáltalán nem tetsző Molnárhoz. Bosszú? Talán. Hiszen nem az ő elképzeléseiknek megfelelő reformcsomagot viszi majd a minisztérium, de mégis, de dafke...!. A honvédelemhez Iváncsik mellett Juhászt is írtam, de időközben kiderült (számomra), hogy az MSZP alelnök inkább a pártjában akar irányító posztot. A többi nagyjából stimmel. De persze, még péntekig lehetnek változások, akkor, ígérem, már nem írom le újból a kormánylista 2.0-ás bétaváltozatát. Minek?!
{ komment (4) } { permalink }  
Scotlandnál a labda, rálövi, gól! Vezet Trinidad!

Meglepő bejelentést tett Jack McConnell skót miniszterelnök a közelgő futball világbajnokság kapcsán. A kormányfő ugyanis, miután a skóciai válogatott nem jutott ki a világtornára, az angol csapat helyett Trinidad & Tobago nemzeti tizenegyének fog szurkolni. Egyfelől azért, mert a csapatban hat, skóciai csapatokban játszó idegenlégiós is helyet kapott, akik közül az egyiket ráadásul Jason Scotland-nak hívják. Hajrá-hajrá! (klikk tovább...)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Lukas a fehérorosz légtér
Pestiesen szólva igazán "tökös legény" a fehérorosz államfő, Alekszandr Lukasenko. Azok után, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok szigorú beutazási tilalmat rendelt el vele - és hű követőivel - szemben, éppenhogy Lukasenko fenyegette meg a a Nyugatot. Mert - mint mondta - nem fogja engedélyezni, hogy hazája légterét a nyugati államok használják. "Válasszák a baltikumi vagy az ukrajnai légifolyosót, de mi lezárjuk a fő repülési útvonalat" - közölte országértékelő beszédében. Mindenesetre mondatai hallatán nem fogta el rettegés a vezető légitársaságokat. A Lufthansa szóvivője közölte: nem okoz különösebb többletkiadásokat a cégnek, ha meg kell kerülni az országot.
{ komment (0) } { permalink }  
Dzsórdzsbus, nát dábljú
Kezdetben kissé ingerlékeny voltam a hír hallatán, de most már megértem azoknak a szlovák ellenőröknek a felindultságát, akiknek -  amikor véletlenül idegenvezetőnek néztek egy magyar töritanárt -, úgy kisült a civilizáltságért felelős membránjuk, hogy az önmegsemmisítő mechanizmus beindulása előtt még utolsó erejükkel rendőrért sikítottak. Feltéve, ha ezt a videót megnézték, bár akkor lehet, nem elégedtek volna meg ennyivel, hanem azonnal vésztörvényszéket állítanak fel. A filmben külföldi turistáknak beszél egy magyar idegenvezető. A Dzsórdzsbus, nát dábljú résznél Dantonért kiáltottam és imádkoztam, hogy legalább a sansculotte-ok paskolják meg ezért az országimázsért.
{ komment (5) } { permalink }  
Nagy gáz van
Lassacskán az a benyomás alakulhat ki bennünk, hogy az ukránok be akarnak kerülni a Guinness Bookba, a híres Rekordok Könyvébe. Mert azért az nem akármilyen teljesítmény, hogy bár szinte napra pontosan két hónapja, március 26-án rendezték meg a parlamenti választást, a kormányt még mindig nem sikerült felállítani. A narancsszínű forradalom pártjai újra meg újra hitet tesznek amellett, hogy egymással lépnek koalícióra, de csak nem sikerül megállapodniuk – még a miniszterelnök személyében sem. Múlt héten aztán úgy látszott, végre megoldódnak a gondok, mert Viktor Juscsenko elnök közölte, Julija Timosenko lesz a kormányfő, de azóta méla csend honol az ukrán belpolitikában. Ma azonban különös dolgok történtek...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Sportellátmány

A jó öreg aszfalt- és üvegzsebügyi Keller László most éppen a Parlamenti Sportegyesület elnökeként egzecíroztatja a törvényhozóinkat. Azt követeli, nyilatkozzanak vajon milyen sportágat szeretnek szabadidejükben űzni, feltehetően azért olyan kíváncsi, hogy hírlevelekben, futárcsomagokban személyre szabottan tájékoztathassa őket arról, hogy éppen milyen alkalmat teremtenek a felkete öltönyből és laptopból összeszegecselt, ám izomzattal kevésbé rendelkező képviselőknek ahhoz, hogy megbonthassák az irodai rendet. Az adatlapon szereplő sportágak közül nekem leginkább a darts feküdne, mert azt fél könyökkel a pultra támaszkodva, laza sör társaságában is lehet űzni...

{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Állítsuk össze a kormánynévsort!

Most pedig összeállítom a kormánynévsort, ha Feri a lacafaca közben véletlenül nem érne rá körmölni. Fogadni.., na azt azért mégsem, inkább totózni merek csak. Ha június 9-én - ez az új időpont! - megalakul a kormány, visszakeresem ezt a postot és beismerem, hogy tévedtem, de fátylat rá,  vagy fárasztóan, unalmasan villogni fogok azzal, hogy hát igen, hát igen, én bizony, nagyon, de nagyon eltaláltam. Mit beszélek! Tudtam! Úgy tudtam, hogy még magamnak se hittem. Feltéve, persze, ha eltalálom. Tutinak hitt tippek - Kancellária: Szilvásy György, Földművelésügyi és Élelmezési Minisztérium: Gráf József, Gazdasági Infrastrukturális Minisztérium: Kóka János, Gazdaságfejlesztési Minisztérium: Kiss Péter, Kulturális és Oktatási Minisztérium: Hiller István, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium: Göncz Kinga....
{ komment (8) } { permalink }   { tovább }
Svédország bezár, avagy: kufircolás a fajhatáron
A svéd parlamenti választásokig kevesebb mint félév van hátra. A közvéleménykutatások szerint a baloldal támogatását élvező szociáldemokrata-bal-zöld tömb és a polgári "négyek" szövetsége egy hónap múlva fej-fej mellett vonul nyári szabadságra. Svédország június 23-án "bezár", és augusztus 10-e előtt a kutya sem törődik a politikával. Ezalatt kell stratégiát választani, és eldönteni azt, hogy a szeptemberi hajrában mit kapjon a választó. Magasan szárnyaló retorikát vagy konkrét döntéseket tárgyi kérdésekben.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Na de Pistám!

ATV. Pont 7. Vasárnap este. Vendég: Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, aki most hallja először a szocialisták javaslatát, mely szerint Demszky Gábor akkor lesz közös koalíciós főpolgármesterjelölt, ha Molnár Gyula szocialista budapesti elnök főpolgármester-helyettes lehet. Ezt a kérést, követelést, Hiller István pártelnök néhány perccel ezelőtt árulta el ugyanitt, Kálmán Olga műsorában. (Egy kis ízelítő, a teljes szószerinti szöveget a tovább gombra kattintással olvashatod el.)
"Kálmán Olga: - Játsszunk egy kicsit. Mondjuk én vagyok Hiller István. Azt mondom, hogy Gábor, szeretnénk Molnár Gyulát főpolgármester-helyettesként indítani. Milyen szempontjaitok vannak arra vonatkozólag, hogy ő lehet, hogy nem lehet? (...)
Kuncze Gábor: - Nézd, Pista! Nem gondolod, hogy esetleg a külvilág azt fogja gondolni, hogy még meg sem nyerték a választást, és már osztogatják a pozíciókat?
Kálmán Olga: - Nézd, Gábor! Ti léptetek először. Nem is egyeztettetek velünk, és bedobtátok Demszky nevét.
Kuncze Gábor: - Na de Pistám...."
{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
Montenegró: a ma fia, vagy a maffia fia?
Akkor most örüljünk annak, hogy elszakadt Montenegró vagy sem? Megkockáztatom, a mi szempontunkból nagyjából mindegy, bár abban biztosak lehetünk, hogy a magyar turistáknak több procedúrán kell átesniük, ha el akarnak jutni az egyébként szépséges montenegrói tengerparthoz. Rossz nyelvek szerint egyébként Crna Gora elszakadása Milo Djukanovics miniszterelnök saját biznisze, s nemcsak arról van szó, hogy a helybéliek ráébredtek arra, milyen szívesen élnének egy önálló országban. Felülről ébresztették rá erre őket. (Három-négy éve még a negyven százalékot sem érte el a függetlenségpártiak aránya)
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Csinálják a fesztivált: politika és fotókiállítás Edinburghban

Különleges kiállítással nyitják meg az idei Politika Fesztiválja elnevezésű programsorozatot Edinburghban, idén augusztusban. A Skótszágházban megtartott politikai majálison vendégszerepel majd ugyanis a World Press Photo idei díjnyerteseinek legjobb felvételeiből összeállított kiállítás. Az, hogy ezalatt politikusok is beszédeket és fórumokat tartanak majd, feltehetően csak rontani fogja a színvonalat. :-)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Litván egyperces

Hogy ez a litván honatya, minek nézte a mikrofont, azt a fantáziátokra bízom. De megértést! Van az úgy, hogy a politikus elfárad, olyannyira, hogy rajta a koffein, az interpelláció és a rock and roll sem tud segíteni. Mindenesetre most megtudhatjuk, hogy a parlament, nem csak Litvániában, a viszkető orrokra gyógyírt, a babrálásra időt és a csókra mikrofonnyi teret ad. A történelem meg várhat.
{ komment (2) } { permalink }  
Harc az indiai parlamentben

Egy kis vita, semmi több. 1904-ben Tisza István miniszterelnök elhatározta, hogy módosítja a Házszabályt, s ezzel letöri az ellenzéki képviselők obstrukcióját. A házelnök  egy zsebkendővel jelzett. A kormánypártiak tudták a dolguk, az ellenzékiek felugrottak a helyükről, nem értették, mi a szösz történik.  A Házelnök pedig nagy nyugalommal kihirdette, hogy a parlament elfogadta a módosítást. A kissé ingerlékeny ellenzék szétverte az üléstermet, összetörte a székeket, ajtókat és azzal ütötte a kormánypártiakat. A vége persze az lett, hogy a Házat feloszlatták és új választásokat írtak ki. Az indiaiak valószínűleg nem tudják mi az a zsebkendőszavazás, de verekedni azt bezzeg...
{ komment (1) } { permalink }  
Parázs a birkapaprikás alatt
Öt évvel ezelőtt, ugyanebben a hónapban és májusnak is az első napjaiban Cegléden megerősítették, Budapesten pedig a reformerek leváltották pártelnöki tisztségéből Torgyán Józsefet. A ceglédi gyűlésen, Torgyán a Nemzetbiztonsági Hivatal embereit vízionálta, majdnem megverték a kisgazda államtitkárt, a kisgazda reformereket lekomunistázták és kidobták, kivezették a teremből, vagyis zűrzavaros volt minden, a zaj elhalatszott a Balkánig, ahol testvéri dallamként üdvözölték azt az albán birkapásztorok. Orbán vasmarka már szorította Torgyán gigáját. A nagy hangzavarban a kisgazda elnök azt kérdezte, megerősítik-e hivatalában. Sokan nem hallották a kérdést, a kézfelemelést nem számolták össze, nem csináltak ellenpróbát. Végül Torgyán maradhatott. A ceglédi háborút a szombati Fidesz kongresszus juttatta eszembe. Ahol ugye béke volt, "bölcs szembenézés". De mégis valaki mondja meg: hova jutott a Fidesz, amikor 1751 küldöttből 1023 szavaz, és ennek is csak a nyolcvan százaléka erősíti meg Orbánt és elnökségét a hivatalában? 58 százalék nyolcvan százaléka a többség? A többségi akarat? Orbán a kongresszusal végérvényesen belépett Torgyán sátrába, hogy eladomázgassanak a messzi legelőkről és testvéri dallamot fütyörészve nézzék, hogyan duruzsol a parázs a birkapaprikás alatt.
{ komment (5) } { permalink }  
Szijjártó, Ripli és Robbie!!!
Bár konzervatív fiatal ő, de nem ajánlja ov.-hez vagy pz-hez hasonlóan a Magyar Nemzetet, vagy a Demokratát, hanem kifeszített tenyérrel csap bele a polgári lecsóba, amikor kijelenti, ő bizony hosszú vonatozása idején a Céltudatos és Kalandvágyó Férfiak lapját részesíti előnyben, melynek online címoldalán éppen egy Ripli és egy Lia nevű leányzó laza segédeszközzel gyűri egymást mezítelenre, sőt fiatal politikusunk három felkiáltójellel üvölti az ájerbe, hogy bizony száz komolyzenei koncertet dobna sutba egyetlen Robbie Williams koncertért. Szijjártó Péter  legalább nem képmutató. Az őrült Neoton rajongó fiatal politikusunk bizonyára enyhe sokkot kapott, amikor meglátta Gyurcsányt kedvenc színésze Hugh Grant szerepében tetszelegni, táncikálni a kampány alatt. Már értem az eszeveszett igyekezetet, hogy  egy Nomentana fedőnevű segédbaltával  - melynek éle alá érdekesmód ma önként hajtotta fejét a kormányfő - miért akarta Gyurcsányt három felkiáltójellé pépesíteni. (Szijjártó interjú a fidelitas.hu-n)
{ komment (7) } { permalink }  
A kormányfő kódja

A film pedig nyilvánvalóan bántó, sértő lehet hívő, vallásukat gyakorló vagy nem gyakorló polgárok sokasága számára - írja Gyurcsány blogjában arról, hogy miért nem ment el a Da Vinci-kód című film bemutatójára. Szerinte "alig kikerülhető, hogy Magyarországon ne folyjon le ugyanaz a vita, amely folyik egyébként szerte a világon, hogy vajon meddig mehetnek el ezek a filmek? (...) Politikusként ebbe a vitába nem érdemes belemenni, de azzal számolni kell, hogy ilyen vita lesz. Szabad-e, hogy tárgya legyen a vitának, hogy a miniszterelnök ott volt? Bár félhivatalos szerepben, de mégis. Valószínűleg nem jó ez.." Hajlamos vagyok egyet érteni vele. Mert egy kormányfő mettől magánember? Vagy baromság a kérdés, hiszen egy kormányfő nem úgy néz ki, mint például egy inka szobor, melynek egyik oldala nő, a másik férfi, nincs magánember és kormányfői oldala, hogy könnyű legyen neki, és azt a felét fordítsa a nyilvánosság felé, amelyik az adott helyzettel kompatibilis. A kormányfő hivatala végéig nem lehet magán önmaga. De mégsem csupán egy Hivatal járkál személyében az utcán, aki úgy néz, lép, ahogy a Köz nézne, lépne. Ennél azért több. De mégiscsak a Köz embere ő, aki a váltókat is csak felhatalmazással nyithatja ki, ha az indóház mellől kirobogna a vonat. Vagy úgy álságos az egész, ahogy van?
{ komment (3) } { permalink }  
Ja, vi elsker dette landet

Hogyan keresett a kocsmában svéd trónörököst a Napóleonhoz küldött küldönc és ennek mi köze a norvégok nemzeti ünnepéhez, mely az 1814-ben elfogadott norvég alkotmánynak állít emléket? Osloban ma népviseletbe öltözött, zászlót lobogtató, boldog norvégok kórusban éneklik a norvég himnuszt. "Ja, vi elsker dette landet...". (Szó szerint: Igen, mi szeretjük ezt az országot….). A trónörökös pár az osloi királyi palota ablakából integet az osloi gyerekek hagyományos felvonulása résztvevőinek. Az izomláz garantált, ugyanis a menet az idén rekordhosszúra sikeredett: 107 iskola, közel 40 000 tanulója vonul el a palota előtt. A stockholmi ”száműzetésben” élő; 8000 norvég polgárnak a Skansenben tartanak ünnepi rendezvényt a délután folyamán. Ahogy elnézem, jól fog majd jönni az esőköpeny...De nézzük, honnan is ered ez az ünnep!
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Elkészült a piszkozat

Úgy látszik, sok minden belefért a tegnapi napba: Gyurcsány blogja szerint "elkészült a Kormányprogram első írásos változata, mától kezdve több síkon folynak az események. Folynak a tárgyalások azokról a kérdésekről, arról a pár kérdésről, amelyek még nyitottak. Nagyon kevés ilyen kérdés van." Na ne csigázz! Mindennapra jut egy Ránéztem az órára a kormányprogram előtt fél kilenckor - típusú hír, melyet redundancia körettel szervíroznak. Persze, ha nem lenne morzsa, akkor meg az lenne a baj, tudom. De részemről inkább a semmi.

{ komment (3) } { permalink }  
Jönnek a csehszlovákok!
Akár a Cseh Köztársaságban is megismétlődhet az, ami Magyarországon. Vagyis előfordulhat, hogy csakúgy, mint négy éve, ezúttal is a baloldal nyeri a választást. Igaz, erre azért az esély nem éppen nagy, az viszont felettébb valószínűnek tűnik, hogy megint a szocdemek alakíthatnak kormányt. A jobboldali polgári demokraták, akik évek óta vezetik a pártok népszerűségi listáját, ugyanis már csak másfél százalékkal vezetnek a szociáldemokraták előtt, legalábbis a STEM közvéleménykutató iroda jelentése szerint. A kutatás szerint a Zöldek népszerűsége jelentősen visszaesett. Bár sokat lendíthet a párton, hogy a legendás volt köztársasági elnök, Václav Havel bejelentette: a párt mellett kampányol. A voksolást néhány hét múlva rendezik meg. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a szociáldemokraták kisebbségi kabinetet alakítanak, amelyet a kommunisták – úgymond – ellenzékből támogatnak.
{ komment (0) } { permalink }  
Első lajstrom
Bár máshova írtam, de azt hiszem itt is helye van az első leltárnak, amit első blikkre kapartam össze az első napról: Az új parlament első napján könnyű rekordokat dönteni, hiszen minden szó, mozdulat vagy sóhaj egyes lajstromszámot kap az ország házának feljegyzéseiben. A párkányon talán lesz hely. Ez volt a ciklus első, parlamenti folyosón elhangzott képviselői mondata, mely napok múlva nyerhet csak értelmet, amikor a helyét a karzat vagy a páholy, esetleg a patkó fogalmak veszik át. Kell idő ahhoz is, hogy megnyugodjanak az első kapkodó tekintetek, meggyűrődjenek az első zakók és ne tévedjenek el a termek között az első, tétova képviselői mozdulatok.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Károly herceg a Skót Parlamentbe tart

Díszvendégként beszédet mond Károly herceg a május végén Edinburghban megrendezésre kerülő kulturális-turisztikai konferencián - értesült Scotland ügynök. A brit trónörökös a Skót Parlamentben is látogatást tesz majd feleségével, Kamillával. Ez lesz az első alkalom, hogy Károly herceg tiszteletét teszi a Skótszágház épületében. Abban az intézményben, amelyet édesanyja, Õfelsége, a királnyő adott át néhány évvel ezelőtt.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
És azt tudod-e, hogy Dávid...?

És azt tudod-e, hogy Dávid majdnem Orbán mellett kapott helyet az új ülésrendben, de az előzetes egyeztetésen elvérzett a javaslat? Ki tudja miért? (Nem tudom, ki volt az az őrült, aki a jobboldalt majdnem asztal alatti rugdosásra kényszerítette) Az ülésrendet egyébként ezer meg ezer tárgyaláson alakították ki a pártok. Annak idején én is kezdeményeztem ilyet, nehogy már a sonka fedőnevő hölgy jusson szomszédomul, de Mária néni ofői szigorán borzalmasat bukott a javaslat és menten felvétettem a hülyék, elmeszociálisok táborába, akik közvetlen a tapló és az eminens padsorok sarkán kaptak hosszú szamárpadot.
{ komment (2) } { permalink }  
Tudod-e?
Kissé megengedő voltam az imént, de tudta-e valaki, hogy 1990-ben a komenista Németh- kormány belügyminiszterének választásokról szóló beszámolóját 97 százalékban elfogadta a Ház 332 igen, 1 nem és hét tartózkodás mellett? Pedig csalásokra, törvénytelenségekre a háborús logika alapján akkor gyanakodhattak volna némiképpen!  (Jesszus, hát véletlenül akkor nem Orbán Viktor volt az egyik távollévő , aki később 1994-ben, 1998-ban, és a hídfoglalás 2002-es évében megszavazta ugyanezt a beszámolót) Csak tudnám Áder miért nem nyomott idén gombot?
{ komment (0) } { permalink }  
Galamb szállt le a női mosdóra

Szürke galamb szállt be a parlament női mosdójába, verdesett picinyt, s majdhogynem sikításra késztette kolléganőnket, aki átverekevedve magát a folyosói képviselőhadon azonnal jelentette nekünk, hogy bizony furcsa dolgok történnek az első napon. Ehhez képest semmiség az, hogy Sólyom bejelentette, Gyurcsányt jelöli kormányfőnek, hogy az ellenzék nem szavazta meg a választási bizottság és a belügyminiszter jelentését a voksolásról. Bár a kereszténydemokraták és a fiatal demokraták jelezték, hogy nem vonják kétségbe az eredményt, de ezt azért mégsem. De fátylat rá, hiszen ennél mégiscsak fontosabb volt, hogy a történelem első, az alkalomra csináltatott öltönyében, izzadt tenyérrel mászkált a folyosókon a termek elrendezésén próbált eligazodni, a kifüggesztett  ülésrendet kapkodta nyugtalan tekintettel. Merje a jelenlétét bárki kétségbe vonni!
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
A mi képviselőházunk
Most, hogy az országnak háza ünnepi rajtot vesz, finom ruhákban gyülekezik a képviselők hada, ne feledkezzünk el nagy példaképünkről, az első parlamenti "bloggerről", akit pont ezen a napon, május 16-án, persze, 96 évvel korábban, jubileumi ünnepséggel köszöntött az irodalomkedvelők csapata. Mikszáthnak talán terhére is volt ez az ünnepi dajdaj, hajcihő, köszöntő levéláradat, így hát ne ömlengjünk mi sem, hanem idézzük fel egy-két  régesrégen, az 1884-es esztendőben kelt írását, melyekből (Mi képviselőházunk) nem csak az derül ki, hogy ki bukott, meg és ki nem, hanem még a parlamenti büfé használatához is kellő tájákozottságot szerzünk,  sőt, a képviselői tétovaság első napi természete is felsejlik előttünk, mely gyakran torkollik abba a kérdésbe, hogy "Ugyan, hogy is hívnak téged, kedves barátom?". Aztán amikor elolvassuk a jegyzőválasztás első napját (Megalakulás), azonnal rájövünk, hogy az akkor és a most között, legalábbis az első napi eseményeket lajstromozva, semmi különbség nincsen, ugyanazt írhatjuk le most is, mint akkor: "A folyosókon még nincs semmi élet. Hiszen a Ház még csak csecsemőkorát éli. (...) Az öreg képviselők még mindig ösmerkednek a fiatalokkal, a fiatalok pedig még mindig ösmerkednek a viszonyokkal. Nézik a helyiségeket, a könyvtárt, a büfét. Hiszen ez mind, mind az övék! Nézik a minisztereket áhítattal, s a miniszterek is nézik őket szeretettel. Hiszen ezek mind az övéik!"
{ komment (1) } { permalink }  
Koncentrált blog egy Kanári-szigeteken töltött hétről

Zsoltson Kanárin járt. Merüljünk el tökéletesen parlamentes postjában a holnapi rajt előtt. Egyébként ez a parlamentblogos legénység úgy látszik, egy helyre startol, csak különböző időpontokban. Úgy tudom, Scotland is állandóan odatart, de az ő gépét folyton Skóciába térítik el. (Üdv: Déli)
 "Közel félezren lehetünk az óriási Airbusban. A túlsó széksor szélén ülő kövér öregember kezében könyv. Vékony, nem a Korán, inkább meséskönyvnek saccolom. Magdi, a Zasszony barátnője a múltkor a fiával repült Budapestre. Amint a gép elérte a repülési magasságot, a mellettük ülő, szakállas, arab kinézetű férfi kikapcsolta a biztonsági övet, felpattant a helyéről, és a mosdóba zárkózott. A 155 centi magas Magdi agyában lázasan keringtek a gondolatok, míg végül önfeláldozóan helyet cserélt a fiával. Inkább őt ejtse túszul..."
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
A helyettes pakol
A parlament feles többséggel megválasztott legfőbb ügyésze távozófélben van. Hivatali ideje lejárt, dolgozószobájából kifogyott a levegő és az abból nyíló kis pihenőszoba sem nyújt már nyugalmat. Magánjogi helyettese, aki korábban az ombudsmani hivatal vezetőjeként dolgozott az akkor még jogőr Polt mellett, szintén pakol. Neki ugyan nem kellene, de biztos, ami biztos. Tudja, hogy nincs kímélet a magán- és büntetőjogi helyetteseknek. Vagy mennek maguktól, vagy "önszántukból".  Más verziót a szokásjog nem ismer. Polt beiktatása után az akkori bűnügyi helyettes Fábián János nyugdíjba vonult, Sátori János pedig lemondott...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Volvós férfi menni parlament

Zsoltson összeállításából kiderül, hogy a svéd parlamenti képviselők többsége bizony Volvóval jár, inkább politikus, mintsem tanár, vagy földműves. A svéd országgyűlési képviselő elsősorban férfi. Ha véletlenül kibukik a parlamentből, akkor szerencsétlen mintegy 47 ezer eurót, vagyis körülbelül 12 millió forintot vihet haza.
{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
Legyen kedves, adja vissza!

Pocakosnál olvasom, hogy az uniós fideszes, pontosabban néppárti képviselőknél kiverte a biztosítékot, hogy jövő kedden az a bolíviai elnök mond beszédet Európa Parlamentjében, aki "állami ellenőrzés alá vonta hazája földgáz- és olajmezőit, és felszólította a külföldi vállalatokat, hogy amennyiben nem fogadják el a kormány új feltételeit, akkor hagyják el az országot". Pocakos azt sejteti, hogy Szájerék meg akarják zavarni Morales felszólalását. Pikáns! Némi pontosítás, az EP e-mail-hírlevele szerint "hétfőn 17 óra után beszél Evo Morales bolíviai, kedden délben Mahmud Abbasz palesztin, szerdán délben pedig Karolosz Papouliasz görög elnök" az uniós képviselők előtt. De ez persze kukacoskodás. Mindenesetre érdekes, hogy pont....
{ komment (7) } { permalink }   { tovább }
Robbant és újjáépít
Másutt írtam már a szocialistákról, itt csak felidézem egy-két korábbi mondatomat. Ha már a liberálisokat próbáltam alant egy-két mondattal csúnyán jellemezni, hát ne hagyjuk békén az MSZP-t sem! A szocialista párt egyszerre erős és gyenge. Vidéken a párt szervezettsége meglehetős egyenetlenséget mutat, hol jól szervezett, erős, hol meg csak papíron létező csapatocskákat láthatunk a szocialisták haditérképén. A nyilvánosságból kivesztek az MSZP tervezőkörei a Sikeres Magyarországért Egyesületek, melyek ugyan még a kampány előtt halvány reflektorfényt kaptak, de azt nem verték vissza, elnyelték mint a fekete lyukak. Az MSZP platformjai, tagozatai gyengélkednek, vagy csak nevükben léteznek.... 
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Egyszerűbb, ha magunkba nézünk

Olvasom, hogy az  Új Szónak Fodor Gábor azt mondta, "Kétségtelenül az eddigi legliberálisabb miniszterelnöke van ma Magyarországnak, és paradox módon ez nekünk liberálisoknak problémát jelent. De nem kell félnünk, fel kell vennünk a versenyt, örülnünk kell annak, hogy van kihívás. Az biztos, hogy az SZDSZ-nek is jó néhány tételben változtatnia kell a politikáján. A választáson elért hat és fél százalék nagyon szép eredmény, de nem lehetünk elégedettek." Igaza van, az SZDSZ átalakulásra szorul: többnyire patyomkin-alapszervezetek alkotják, nem szervezett, nem tudott túllépni értelmiségi hálózatos jellegén, és a határon túli magyarsághoz való viszonyában szemérmesség, nemtörődömség jellemzi a pártot...
{ komment (8) } { permalink }   { tovább }
Glavas, a vasakaratú
A nacionalista érzelműek alighanem a szívükhöz kaptak Horvátországban, amikor kiderült: a törvényhozás felfüggesztette Branimir Glavas mentelmi jogát. A képviselő ugyanis majdnem akkora jelkép sokak szemében, mint a néhány hónappal ezelőtt letartóztatott Ante Gotovina. Glavast – hozzá hasonlóan – háborús bűnökkel vádolják, Ettől függetlenül nem kis meglepetés a képviselőház döntése. Részint azért, mert a parlamentben a kormánypárt, a jobboldali HDZ képviselői vannak többségben.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
A mozdony hamarosan indul
Újdonsült honatyáink biztosan tele vannak izgalommal, arcukra halvány rózsákat festhet az adrenalin, talán ismét úgy érzik magukat, mint amikor úttörőtáborba készülve el kellett dönteniük, hogy a nyeles fésű mellé tegyék-e a Búvár zsebkönyvet, vagy a társak harsány röhögését elkerülendő az úszónaciban rejtsék-e el a játékkatonakészletet. Az Országgyűlés honlapján minden megtudhatnak arról, hogy mi vár rájuk. Először is, ha véletlenül nem lesznek bizottsági tagok és véletlenül Budapesten laknak, akkor költségtérítéssel együtt mintegy 370 ezer forintot kapnak. Egyéb esetben jóval többet. Kaphatnak diplomata útlevelet, melyet asszonyaik, férjuruk is birtokba vehet. Aztán sietniük kell, hiszen itt az ideje a cipő kisuvickolásának, esküvői öltöny porcicától való mentesítésének, ugyanis akár már  holnap fel kell szaladniuk a parlamenti főemeletre, ahol a megbízóleveleket fogadó állomás közbeiktatása után - először, vagy sokadjára - rámosolyoghatnak a bájos büféskisasszonyokra. Aztán készülhetnek a nagy kirándulásra: a mozdony jövő kedden délután kettőkor indul.
{ komment (0) } { permalink }  
Balszektor, jobbszektor
Megegyeztek végre a pártok és alá is írták, hogy először is május 16-án lesz a parlament alakuló ülése (erre a napra Sólyom már régen összehívta az ülést), a házelnököt az MSZP jelöli (a szokásjog szerint ezen nem lehetett vita), a két alelnök egyikére az SZDSZ, másikra a Fidesz tesz javaslatot, további alelnököket az alakuló ülést követően választanak. ( Vajon ki adja a további alelnököket Shrek vagy a Csillagszemű Juhász?) Meghatározták azt is, hogy a pulpitusról nézve az ülésterem bal oldalán az MSZP, mellette az SZDSZ frakciója foglal helyet, (Hol a jó égben ülnének szerencsétlenek? Megvan! Csillár?) jobb oldalon - balról jobbra - az MDF és a Fidesz képviselőcsoportja következik oly módon, hogy a KDNP képviselői a Fidesz-frakció soraiban ülnek majd, a független képviselő pedig az ülésterem jobboldalán kap helyet. (Meg nem erősített információink szerint a jobboldalnak az elnöki pulpituson adtak volna helyet, ezen elvitáztak egy darabig, aztán kiderült, hogy ott kevés a szék!) Az ülésrenddel a Fidesz és a KDNP nem értett egyet, de tudomásul vették (Vessenek a mókusok közé, ha értem! Persze, lehet, hogy a Fidesz is baloldalon akart ülni, hogy onnan szolidarítson, a KDNP pedig kiült volna a kissámlira és árulta volna a konzultációs téglajegyeket.) Az üléssorozaton elfogyott 342 kávé, 187 üdítő, a felszolgálók a poharak sorsáról rendkívüli egyeztető ülést hívtak össze. A hosszas késhegyig menő vita után végre megállapodtak abban, hogy mindet elmosogatják.
{ komment (0) } { permalink }  
Erdei sanzon az elnöki budiról
Királyunk 60-éves születésnapját kétnapos ünnepi rendezvénnyel ünnepelte az ország. A royalisták a stockholmi Palotától a Városházáig vezető út mellett gyűltek össze, a republikánusok a közeli ”Királyi Fáskert” téren osztogatták a királyság megszüntetését szorgalmazó röpcéduláikat. Hiába volt belépőm a rendezvényekre, a ragyogó idő keresztülhúzta a számításomat. ”A svéd ilyenkor hallgat az erdő hívó szavára” – hívott fel vasárnap kora reggel Sanyi. Előszedtem a hátizsákot, és a vikingektől kitaposott, évezredes ösvényen ballagva hallgattam Sanyinak az ünnepi alkalomról és a nagy emberekkel való találkozásáról szóló történetét…
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Készül a Nagy Múúú: műtehenek Edinburghban

Közel száz életnagyságú műtehén lepi el a skótok fővárosát, így például a Princess Street Gardens-t vagy a Royal Mile-t. A műanyag Tehénparádé május 15. és július 23. között lesz látható. Várhatóan egy tehénkét a Skót Parlament is befogad majd, Mike Pringle képviselő ugyanis támogatásáról biztosította az akciót.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Elnökök, jelöltek
Valószínűleg kevés országa akad a világnak, ahol annyira összetett és bonyolult lenne az elnökválasztás folyamata, mint Olaszországban. A ma kezdődő voksolási procedúrán összesen 1010 képviselő szavazhat: a képviselőház 630, a szenátus 325 tagja, hét „életfogytiglan” megválasztott szenátor, valamint a régiók képviselői. A szavazást a képviselőház új elnöke, Fausto Bertinotti vezeti. Az egyes jelöltekre a pártok tesznek javaslatot. Az első két szavazási fordulóban kétharmados többséget kell megszereznie a jelöltnek ahhoz, hogy hazája köztársasági elnökévé tegyék meg. Ezt követően az abszolút többség is elegendő. Az elnök megválasztásához hosszas egyeztető tárgyalások szükségesek.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
A hadak készülődnek
A pontos dátum május 26-a péntek és 27-e szombat. Ekkor tartanak a kormányprogramról közös frakcióülést a szocialisták és a szabad demokraták. A képviselőtestületek közösködésének korát éljük. Elég csak Orbán és Semjén szövetségére, a furcsa Magyar Szolidaritás elnevezésű frakciószövetségre gondolni. Azt hallani Gyurcsány az összes leendő miniszterével aláirat majd egy papírt, mely egyfajta hűségesküként szolgál, hogy a megszorító intézkedések elleni tiltakozásul nehogy ciklus közben felálljanak a helyükről. Így tettek ugyanis a Horn-kormány idején többen. A hadak felállnak, rendezgetik soraikat, felvonulnak az ágyúk, mögöttük a gyalogság csillogtatja fegyverét a korai napfényben. Készülj fel te is!
{ komment (0) } { permalink }  
Kacagtató idézetek
"Én vezető akartam lenni, azt akartam, hogy a világ kicsikét olyan legyen, mint amilyen én vagyok. Azt gondoltam, hogy egyszer miniszterelnök leszek. (...) Ma már kinevetném magam, de akkor ezt komolyan hittem" (Gyurcsány Ferenc, Népszabadság, 1996. szeptember 21.)Véletlenül bukkantam rá erre az idézetgyűjteményre. Gyurcsány bizonyára most harsányan nevet saját 1996-os önmagán, ahogy felteheően Orbán is kacarászik az 1989-es Viktoron, ha ezt visszaolvassa: "Ha a választásokon csak pártok indulhatnak - amit helytelenítenék -, akkor kényszerűségből talán létre fogunk hozni egy választási pártot, amit azonban a választások után sürgősen feloszlatunk." [...] "A hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta szociálliberális meggyőződésűek. A Századvég című lapunknál ugyanakkor dolgoznak olyan reformkommunista szerkesztők is, mint Stumpf István és Wéber Attila. Õket változatlanul barátaimnak tartom, de egyszersmind politikai ellenfeleimnek is." (Orbán Viktor, HVG, 1989. augusztus 26.)
{ komment (2) } { permalink }  
Kitakarítom, avagy: nyugszik a beteg
Csak gereblyézzünk, csak seperjünk! Hol levelet, hol szemetet, mindegy mit, csak rend és tisztaság legyen. Mármint a fejemben. Aki utálja a vázlatokat, ugorjon! A köztársasági elnöknél kezdődött tárgyalási nagyüzem közben egy dolog kezd egyre világosabbá válni: Sólyom László várhatóan május 16-án nevezi meg kit javasol a kormányfői posztra. Erre egy április végi közleményében  - akkor még feltételekhez kötve - találhatunk utalást: "...lehetőleg már az Országgyűlés alakuló ülésén". Nem kérdés, hogy Gyurcsányt javasolja, hiszen a szokásjog, meg a számára oly' fontos Láthatatlan Alkotmány miatt nem tehet mást....
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Kis magyar kampányretro
Furcsa, ugye, hogy retropostnak kategorizálom ezt a kis linkajánlót, pedig jogos, hiszen a választási kampány már a múltté, politikusaink most éppen koalíciókötéssel,  vagy túlélési technikák gründolásával vannak elfoglalva. Az imént bukkantam rá egy csomó videóra,  fideszes reklámfilmekre, Orbán, Gyurcsány beszédekre a szoci kampányfőnök orrturkálós klipjére. Egyik fideszes filmben - Peltzné ugrabugrál a gyerkekkel és narancsot dobál a kameraman képébe, miközben hócsatakosak a magyar utcák - egy olyan szlogenre találtam, mely ahogy maga a klip is, a központi kampányban nem kapott szerepet, csak annak farvizén, a fideszes nők kampányoltak vele. 
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Blairnek most lehet árTony
Szegény Tony Blairt egyre többen bántják. Olyannyira, hogy egyesek megkérdőjelezik kabinetjének alkalmasságát a kormányzásra. Ez persze túlzásnak látszik, ám Blair ma maga is elismerte: bőségesen akadnak gondjai. „Különösen nehézzé válik a kormány dolga, ha már harmadik mandátumát kezdi meg” – mondta. Szerinte azonban a bírálatok megalapozatlanok, mert hát az utóbbi hetek eseményei mégsem befolyásolhatják kilenc év eredményeit. Mindenesetre Blairt már saját pártján belül is bírálják. A Munkáspárt egyik képviselője, Wayne David felszólította a miniszterelnököt, ugyan, határozza meg pontosan, mikor adja át a kormányfői bársonyszéket Gordon Brown pénzügyminiszternek.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Cudar logika

"(..) még ezen a héten megkezdem a tárgyalásokat a pártelnökökkel, illetve a miniszterelnök-jelöltekkel arról, hogy kit fogok javasolni az Országgyűlésnek miniszterelnöknek. Ezt mondta Sólyom a pártok elnökeivel való tanácskozás után. Az Alkotmány arról direkte nem határoz, hogy a  mindenkori államfőnek a legtöbb mandátummal rendelkező párt jelöltjét kell ajánlania miniszterelnöki posztra. De utal rá egy meglehetős lakonikus rendelkezésben: "A miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a Kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz." Ez a passzus, persze feltételezi a többséget, de az államfő ad absurdum javasolhatja a kisebbségben lévő párt kormányfőjelöltjét is, hiszen ezt jogszabály nem tiltja neki, de ez meglehetős barátságtalan lépés lenne, hisz ha a képzeletbeli menetet végigvisszük, akkor szintén ad absurdum  a parlament feloszlatásáig juthatunk el. De legyünk jóhiszeműek és higgyünk a mindenkori államfő bölcsességében és abban, hogy betartja a szokásjogot.

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Beteljesedett

Ahogy megjósoltam, május 16-ra hívta össze a parlament alakuló ülését Sólyom László. Most már biztosnak látszik, hogy öt frakció - MSZP, SZDSZ, Fidesz, KDNP, MDF - uralja majd a patkót. A KDNP végül a jobboldalnak még Orbán ellenében is kiharcolta a több pénz, több bizottsági tagság, több felszólalás lehetőségét. Emelett, persze, Semjén - erősítendő a pozícióját -  elmondhatja magáról, hogy önálló képviselőcsoportot csinált a szerteszéjjel kaszabolt kereszténydemokratákból. Hogy mellette szervilissé tett egy nagymúltú alakulatot, kit érdekel! A cél szentesíti az eszközt. Hogy egy banális közhellyel rakjunk pontot a post végére.
{ komment (6) } { permalink }  
Tartan Week - képekben

Az amerikai Delaware állam kormányzója, Ruth Ann Minner volt az első, aki díszvendégként megtekinthette az amerikai Tartan Week-en készült és a Skót Parlament földszinti termében kiállított fotókat. A különleges felvételeket a Skótszágház hivatásos fotósa, Andrew Cowan készítette. A tengerentúli eseménysorozat egyik legfontosabb eredménye az a politikai formáció, amely a jövőben Skócia érdekeit fogja képviselni az amerikai kongresszusban.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.