ParlamentBLOG
A meztelen igazság

Aki eddig azon törte volna a fejét, érdemes lenne Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán államában valami színes lapot indítani, amelyben ledérnek látszó hölgyek tűnnek fel, itt és most ki kell jelentenünk: ne tegye. Amint az AP hírt adott róla, letartóztatták az országban megjelent első Playboy szerkesztőjét és a címoldalon szereplő modellt – a keményvonalas iszlamisták nagy örömére. A magazin még áprilisban kezdte meg működését, ám hatalmas tiltakozó akciók indultak ellene. Végül a szerkesztőséget a túlnyomórészt buddhisták lakta Bali szigetére helyezték át. A lap egyébként kevéssé hasonlít a világ megannyi államában megjelenő kiadványhoz, hiszen meztelen nőket nem ábrázol. De már a lap neve is megütközést keltett. Olyannyira, hogy a keményvonalas muzulmánok olyan törvényjavaslatot akarnak benyújtani a parlamentben, amely megtiltaná az erotikus művészet, irodalom és kultúra terjesztését Indonéziában.

{ komment (6) } { permalink }  
Van lány a szervezetedben?
"A Fideszről általában az hírlik, hogy "macho" párt. Bár ez az állítás nem igaz a Fidelitasra, a honlapon szereplő hírekben általában fiúk szerepelnek, önkormányzati és országgyűlési képviselőink többsége is fiú. Ennek ellenére tudjuk mindannyian, hogy nagyon sok lány is van a szervezetünkben.(Fidelitas)"
Nem tudom milyen volt előtte, mert észre sem vettem. De egy reggel találtam egyet én is. Kifújtam és ott ült a zsebkendőmön. Barna haja volt, zöldeskék szeme és mosolygott. Nagyon megszerettem.  Azóta nincs lány a szervezetemben.
{ komment (1) } { permalink }  
Van-e zavar a győztesek tekintetében?

Ezt a gyurcsányi mondatot soha nem fogom elfelejteni. Csak mert szeretem a hazugot hazugnak tudni, az igazat igaznak: "A kampányban három témáról beszéltem gyakran: a történelmi léptékű fejlesztésekről részletesen, a reformokról részlegesen, a kiigazításokról esetlegesen. Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét. Ez politikailag racionális volt, mert megteremtette egy igaz fordulat esélyét. És fordítva: a közerkölcs szerinti igazság politikai hazugság lett volna." A kampányban folyamatosan cáfolták a Fidesz olykor túlzó vádjait, azzal igyekeztek elterelni a figyelmet a hatalmas hiányról, hogy a gazdaság többi mutatója viszont jó. Vagyis nem az a baj, hogy nem fejtettek ki mindent, hanem az, hogy palástoltak, takartak, bíztattak, mint egy jó bűvész, ne idenézz, hanem azt figyeld! Így különösen pikáns ez a mondat: "Van egy erkölcsi dilemma: Miként mondható el az embereknek, hogy a politikai és a hétköznapi erkölcs között időnként felmerülő különbség olyan helyzetet diktál, amelyben, ami igaz és helyes politikailag, nem feltétlenül igaz és elfogadható a hétköznapi erkölcs mércéje szerint."

{ komment (2) } { permalink }  
Fociban az egység
Ukrajna alighanem a labdarúgó világbajnokság legunalmasabb nyolcaddöntőjén győzte le Svájcot tizenegyesekkel a labdarúgó világbajnokságon. Az esemény óta több nap telt el, a sportbéli siker hatásai azonban olyan mértékűek, amelyet nehezen tudnánk felmérni. Ukrajna ugyanis két részre szakadt: az ország keleti része Oroszországhoz húz, e régióban él az orosz ajkúak többsége, a középső és nyugati régióban viszont inkább a Nyugat felé orientáltak. A márciusi választás utáni patthelyzet során jelentősen megcsappant az ukránoknak a politikusokba vetett bizalma. Sokan úgy látták, azért képtelenek a rendszerváltó, úgynevezett narancsszínű pártok közös nevezőre jutni az új kormány megalakításáról, mert mindegyik csak a saját érdekeit tartja szem előtt. Az ukrán csapat sikere révén közelebb került Kelet a nyugati országrészhez. Ha az egykori legendás játékos, Oleg Blohin válogatottja még jobb eredményeket tud felmutatni, akkor az is megeshet, hogy az ország egységessé, vagy legalábbis az eddiginél egységesebbé válik, hiszen a 47 milliós lakosság egyöntetűen szurkol az aranylábúak sikeréért. A szociális és politikai különbözőségek háttérbe szorulnak.
{ komment (0) } { permalink }  
Elcsenték, fújhatják...

Bizonyosan nem ilyen zsákmányra számítottak azok a tolvajok, akik a minap ki-, illetve elemeltek egy laptopot a Skót Parlament közelében parkoló BBC-s furgonból - értesült Scotland ügynök. A számítógépen volt ugyanis a Skótszágház közpetíciókkal foglalkozó bizottságának aznapi ülésén készült teljes hanganyaga és jegyzőkönyvei. Michael MacMahon, a bizottság vezetője arra kérte az ismeretleneket, hogy legalább a vonatkozó anyagokat juttassák vissza a Parlamenthez, különben az egész munkájukat fújhatják. És nem skótdudával. A tolvajok eddig nem jelentkeztek, az pedig továbbra is kérdés, hogy miért egy BBC-s furgonban volt a bizottsági jegyzőkönyveket tartalmazó laptop.
{ komment (0) } { permalink }  
Elemcsere
Bocsánat, kis ideig el. A belelendülésig az elmúlt napokra emlékezésül egy kis affér Kunczéval, mely bármennyire is viccelődősnek tűnik, azonnali szúrás volt benne, némi düh, de röhögéssel végződött, amit én nem is annyira, de ő annál inkább abszolvált. "Morgást, nyűgöt, elvágyódó sóhajokat, tapintható álmosságot hozott a meleg a parlamenti folyosókra. Az Össznépi Nagy Kábaságot még a Szonda közvélemény-kutatási adatai sem tudják szertefoszlatni, melyek szerint a Fidesznek 30, az MSZP-nek 28, az MDF-nek 3, az SZDSZ-nek pedig 2 százalékot adott az összes választó morgós, nyűgös, álmos akarata.
- Most miért ilyen rosszak az eredményeik? - kérdezem Kuncze Gábortól, aki mereven a szemembe néz, összeszűkül a szája és morgósan kiböki:
- Volt már ilyen.
- Nem a régmúltat kérdeztem.... "
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
James Bond beijedt a Skótszágház elnökétől?

Meglepetésre lemondta augusztusi szereplését a skótok méltán neves színésze, Sir Sean Connery - írja Scotland ügynök. Az egykori James Bondot – aki skót származása ellenére a Bahamákon él – az edinburghi Politika Fesztiválra hívták, s a tervek szerint a Parlament elnökével beszélgetett volna a nyitónapon. Miután azonban kiderült, hogy George Reid elnök a nőkkel szembeni erőszakról is faggatni kívánta a skót sztárt, Sir Sean indoklás nélkül lemondta a szereplést. Puff neki.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Midsommar

Júniusban mintegy vezényszóra virágba borul a svéd természet: egyszerre virágzik az orgona, a gyöngyvirág és a gesztenye. A levegõ tele van lebegõ szálakkal, bolyhokkal, a tavak vizét vastag virágporszõnyeg borítja. Ha minden jól alakul, akkor szép időnk lesz holnap, Midsommar estéjén. A „Nyár közepének” előestéje Szilveszterhez mérhetõ általános dorbézolási lehetõség. Na meg kötelesség, egyfajta muszáj-ünnep. Az ország apraja-nagyja elhagyja a városok betonrengetegét, hogy a nyárilakok szélvédett teraszán, terített asztal mellett koccintson a nagy eseményre.

{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Bushland 2.

Pocakos kedvéért az Air Force One, egy Pest környéki kertből fotózva. Bokor Gyuri éppen magyar földre száll. (Hozott, rokoni anyagból dolgozom)
UPDATE: Hogy mit csináljon B. Pesten? Õ a blogján megadja a tippet.  Más. Gyurcsány-blog: "Az Elnöknek, viszonozva is saját személyes ajándékát – egy a méretemre készített futócipőt kaptam tőle Washingtonban –, mi egy, az Õ méretére készíttetett huszárcsizmát ajándékozunk".
{ komment (7) } { permalink }  
Bushland

Csütörtök. Magyarország=Bushland 
{ komment (3) } { permalink }  
Zsebbevágó skótszágház

Némileg visszaesett a Skót Parlament látogatottsága, ezért – minő logikai bukfenc – megemelték a belépők árait. Eddig három és fél fontért lehetett bebocsátást nyerni a Skótszágház épületébe, az új szabályozás értelmében azonban ma már öt fontot, azaz kétezer forintot kell kiperkálnia a kíváncsi turistáknak. (Gyors összehasonlítás: a magyar Parlamentbe a belépő szintén kétezer forint, igaz mi még ÁFÁ-t is rászámolunk. Az uniós állampolgároknak nálunk ingyenes a belépés. Az ingyen belépő mellé azonban sem vécézési lehetőség, sem udvarias beléptetők, sem türelem nem jár. Erről majd később...) A Skótszágház első évében majd félmilliónyi látogatót számoltak, kérdés hogy a drágítás után mennyien mennek majd most. Igaz, a megemelt árért megemelt szolgáltatás is jár, a skótok egy órásra bővítették az idegenvezetővel terhelt túraidőt és a korábbinál több rejtekhelyre is beengedik a látogatókat. Érdekesség, hogy habár megemelték a belépők árát, feltehetően így sem tudják majd fedezni az idegenvezetők és az adminisztráció éves szinten majd százharmincmillió forintos költségét. Valamit valamiért. 
{ komment (0) } { permalink }  
Hat óra
Hol érhető tetten az ellentétes politikai kommunikáció, ha nem a címadásban?! A kormánypártok Reform és új egyensúly címmel kezdeményeztek politikai vitanapot, mert ugye, a kapával verlek fejbe helyett mégiscsak jobban hangzik a mezőgazdasági eszközzel simogatom meg a buksid kitétel. Az ellenzék pedig a Gyurcsány csomag megszorító intézkedéseiről javasolt vitát. Mert ugye, mégiscsak jobb egyenesen, komolyan beszélni a zsebfakasztó intézkedésekről, arról, hogy már megint rabigába hajtanak minket a nemzetáruló hazugok, minthogy az önkormányzati rendszer átalakításáról, az állam lebontásáról értekezzünk. Mert abból esetleg még jó is kisülhet, ami a kormányt véletlenül nem kapás gyilkosnak, hanem ugart feltörő pionírnak állíthatná be. Végül az egymásnak feszülő izmokat irányító neuronok úgy döntöttek, hogy valahogy olvasszák össze a két címet, így lett belőle Reform vagy megszorítás, és a vitát hétfőn azon frissiben meg is tartják. Most mindenki örülhet és beszélhet el hat órán keresztül a másik mellett: a Fidesz végre ujjal mutogathat a kapás gyilkosokokra, a kormány pedig piedesztálra emelheti az ugart feltörő pionírokat. De hogy ebből vita nem lesz, az tuti fix.
{ komment (12) } { permalink }  
A technozene nem is tudom, hogy mi

Nem beszélt technozenéről, mert azt sem tudja, az micsoda, de szinglikről sem szónokolt az ex-miniszterelnökhelyettes-jelölt, aki egyébként jól érzi magát a bőrében, jó kondícióban van, egyszóval, minden happy. Csak a média kiragadta a mondatait, gyűrte, csavarta, aztán meg sárba tiporta szegényt. Azt sem mondta, hogy körmöst kéne bevezetni, csak arról beszélt, hogy a tanára adott neki, ha csúnyán írt. Kálmán Olga kínzószékében Mikola doktor vallott a kampányról. Az interjú végén a huzat véletlenül becsapta a stúdióajtót. Ez a beszélgetés rövídített változatából sajnos nem derül ki. De az adásban hallani lehetett. Figyelmetlen, slendrián időket élünk! (Katt a beszélgetésre)
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Bocsánatos gyilkosságok
A madárinfluenza magyarországi felbukkanása miatt veszélyeztetett szárnyasok megsemmisítése során hogyan biztosítják a nemzetközileg kidolgozott humánus bánásmód követelményét? - kérdezi és vár írásbeli választ az agrárminisztertől Gusztos Péter szabad demokrata képviselő. Igaza van, a humánus bánásmód kijár a szárnyasoknak. Hogy ne terjesszék a kórt, felteszem, sűrű bocsánatkérések közepette, udvariasan írtják ki őket. Esetleg először kinyírják őket, persze egyesével altatóval, hogy ne fájjon, de csak azután teszik ezt meg, hogy a szerencsétlenek találkoztak a tojóikkal, egy utolsó laza tojásgyarapító akció lezavarása céljából, majd a nyaktiprás után, amikor a kaparójukra kicsi cédulát raktak és betolták a tetemüket a hűtőkamrába, na akkor kérnek tőlük bocsánatot.
{ komment (6) } { permalink }  
Mir, avagy a paravánok rezzenése
A nacionalizmus, vagy nemzet, provokátorok, akik a konfliktust gerjesztik, és ez az orosz fasizmus! kifejezések sorának végére a mir, avagy béke szó tehet csak pontot, na meg egy jól irányzott tasla zárhatja csendesre az orosz tévében szereplő két politikus vitáját. (via: crazyrussianvideos )
{ komment (0) } { permalink }  
Dick, a jövő ura
Bush már nem fontos.Hiába látogat nemsokára Magyarországra! A jövő ura, elnöke Cheney! Bush-t eltávolították, a gyanútlan Condyt zenehallgatás közben cápák ették meg, Rumsfeld Anthrax-tartályba esett, amikor főnöke halálán virgonckodott, és feltámadt a galaxis új ura, a mindent elsöprő hatalmatosság, a nagy, a félelmetes Dick, a terminátor szörnyvéder. Legalábbis a képernyőn.
{ komment (0) } { permalink }  
DJ-Isten
Kaptárlakónál találtam ezt a filmet. Gyönyörű! Példázata hitnek, politikának, szabadságnak.Ha egy rendszerbe belenyúlsz, emberi sorsokat próbálsz megváltoztatni olyan felfordulást okozhatsz, amilyet még csak elképzelni sem tudtál addig. A kormány által hangoztatott reformkorszak oktatófilmje is lehetne. Mármint a politikusokat oktathatná. Például arra, hogy nem elég a hit, a lelkesedés. De még a jószándék sem.  Annál azért több kell. (Lásd az OÉT ülést, ahol Gyurcsány fejéhez csak rakétákat nem vágtak hozzá)
{ komment (0) } { permalink }  
Kotyogós vércse-harc
Hacsek és Sajó ugrabugráltak volna örömükben, ha olyan jelenetet írtak volna nekik, mint amilyent Kuncze és Pokorni urak improvizáltak legutóbb a parlamentben. Pokorni éppen a kormányprogramot szedte volna ízekre, mint egy vércse az áldozatára, hatalmas magasságokból csapott le,  éles, nagyszerű  karmán megcsillant a napfény..., amikor Kuncze, a kibicvércse közbekotyogott: körmöt kellene polírozni.  (A vércseharchoz menj a tovább-gombra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Becsúszó szerelés

Komoly politikai vihart okozott angol földön Jack McConnell skót miniszterelnök legutóbbi kijelentése. Mint arról Scotland ügynök egyszer már beszámolt: a skóciai első miniszter a foci világbajnokság kapcsán kijelentette, hogy ő bizony – miután Skócia válogatottja nem jutott ki a tornára - csakis a Trinidad & Tobago nemzeti tizenegyének fog drukkolni. Mindezt azzal indokolta, hogy ebben a csapatban játszik a legtöbb Skóciában légióskodó focista. Az angolok felemásan fogadták a kirohanást, egy angol vállalat már le is mondta skóciai konferenciáját. Ez pedig komoly bevételkiesést okoz a helyi szállásadóknak.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Hiába kérdezi meg tízszer...!

Könyörgöm, ne üsd, ne bántsd ennyire, hiszen csak feladatot teljesít, kétszázszor el kell mondania azt a szót, hogy hintapolitika, meg hogy pannon puma, nem tehet róla, tedd el azt a korbácsot, ne, ez már sok, azt az asztalt  nem kellett volna a fejéhez vágni, most meg mit akarsz azzal a baltával, ne, ne....!!!! Kálmán Olga Szijjártó Pétert először megverte, feldarabolta, aztán szép lassan ette meg, ahogy a busók országának miniszterelnöke szerint az elefántokat szokás.
"KO: - De ön most megint másról beszél.
SZP: - A gazdaság állapota nagyon rossz.
KO: - Most megint másról beszél.
SZP: - Önök feltették valaha ezt a kérdést az eddig kormányzóknak és az ez után kormányzóknak, hogy uraim, hogyan lehet az, hogy választások elõtt önök azt mondták, hogy minden rendben van a gazdaságba, most meg elõállnak azzal, hogy azért kellenek a megszorítások, mert a költségvetés helyzete tarthatatlan.
KO: - Mert, hogy a kettõ két különbözõ dolog. De egyébként, ha megnyugtatja, pont tegnap tettem fel Hiller Istvánnak ezt a kérdést. De ismétlem, másról beszél.
"
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Olcó luha, pannon puma
A pannon pumázással már tele a hócipőm. Még tavaly decemberben írtam arról, hogyan próbálták ízekre szedni ezt a Kóka-szókapcsolatot, meg egyebet is. A magas égből közben minduntalan ránkszakadt egy lózung, egy címke: bankárkormány, pannon puma, szélkakas és a legújabb a hintapolitika is. Hogy soha ne legyen elég a jóból! Mint az ovisok, amikor egymásra mutogatnak a homokozóban, pedig egyszerűbb lenne a homoklapáttal elintézni a dolgot, de tudják, akkor az óvónéni, lehet, hogy kicsit mérgesnek mutatkozna, és ebből kifolyólag kifejezetten szar lenne nézni a szobasarkot uzsonnaidőben.  Kóka egyébként még tavaly szeptemberben a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában dobta be a köztudatba ezt a marhaságot...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Élőlény, tárgy, rákérdezhetek?
Az MSZP-nek három ügyvezetője lesz. Mondhatnánk elég egy is, legalább csak önmagával, vagy a titkárnővel veszik össze, de hogy három, az már ugye, sakkhoz sok, egy jó kártyázáshoz meg kevés. Egyik Juhász lesz a tisztújító kongresszus után, a másik Hiller, aki a főideológus szerepét kapja, de hogy ki lesz a harmadik az Istennek sem árulják el. Meg fogsz lepődni - mondják még egy háttérbeszélgetésen is, de fityiszt mutatnak, ha furmányosan, olyan keresztkérdésekkel teszem próbára őket, hogy:  élőlény, tárgy?, vagy olyannal, hogy: rákérdezhetek? Különben meg nem vagyok meglepődős fajta, legutóbb akkor lepődtem meg, amikor a fűnyírót rátoltam egy kőre és a hatalmas kattanás meg a szikra olyannyira elgondolkodtatott, hogy képes voltam elengedni a gázkart. Így hát meg sem kottyanna egy harmadik név. Kéretik engem nem kímélni!  Az ismeretlenről annyit kehet tudni, hogy a társadalmi kapcsolatokért lesz felelős, tehát népszerű emberanyagból lesz válogatva, amolyan Schmitt Pál, vagy Göncz Árpád-féle puzzleból rakódik ki, hogy a végeredmény láttán az öregasszonyok is félretegyék a kötésüket: már megint az a snájdig ember van a tévében! De persze, feltehetően nem róluk van szó, hiszen Schmittet lefoglalta már egy párt, Göncz Árpád pedig visszavonult, most éppen  a lánya helyettesíti. De akkor ki lehet? Tippeket elfogadok!
{ komment (4) } { permalink }  
Az élet nagy igazságtalansága

Az előbb rendezgettem a házi archívumom - firkák a gyűrött papíron, kukába vele! - aztán  a neten keresgéltem valamit és véletlenül rábukkantam egy 2003 májusi cikkemre. Gyurcsány akkor készült sportminiszter lenni. Laza volt, de kicsit fáradt,  nem csoda, én voltam a huszadik, akinek aznap interjút adott. Túl voltunk a híres kádköves sajtótájékoztatón, amikor Gyurcsány Toldit játszva felmutatta, mit is gyárt a cége. Faggattam mindenféléről, például Szilvásy György GYISM-közigazgatási államtitkár esetleges távozásáról. Õ erre azt mondta,  "korábbi üzleti természetű kapcsolatunk miatt ma a hazai közvélemény nem nézné jó szemmel a közös munkát". - Az élet nagy igazságtalansága, ami Szilvásyval történik - tette hozzá. Ezután arról kérdezősködtem, hogy mi újság a pártbeli szerepével. Azt mondta, nem akar indulni az MSZP elnöki posztjáért. Ma Szilvásy Gyurcsány kancelláriaminisztere, és az év végi MSZP kongresszuson várhatóan Gyurcsány lesz a pártelnök. Csak három év telt el. Ennyire sokat változott volna minden? Vagy minden előre kódolt volt, csak akkor az erő, a hátszél hiányzott? (Kérdésben az állítás - szokták mondani.)

{ komment (1) } { permalink }  
Leáldozóban a masszmédia kora

A svéd Üzleti és Társadalmi Tanulmányok Központja (SNS) kimutatása szerint csökkent a médiumok szerepe a választási mozgalomban. Az újságírók vezette masszmédia kora lecsengőben van. A választók és a képviselők direkt kontaktusának reneszánsza elé nézünk. A svéd választó aránylag jól informált, de enyhén blazírt nézője a politikai játéknak. Kevesen élik bele magukat, és még kevesebben vesznek személyesen részt a választással járó munkálatokban. Máshol megszokott az, hogy az egyén szerepet vállal azzal például, hogy gyűlésekre jár, plakátok ragaszt, stb. Ebből a szempontból Svédország a 24 (meg nem nevezett) megvizsgált ország közül az utolsó helyen áll.

{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Kik ezek a lányok?

-Gyönyörű - bök oldalba 73-as a karzaton. - Mi van? - rezzenek össze, miközben lenn a patkó közepén Gyurcsány a zászlóba kapaszkodva éppen az eskü szövegét mormolja. - A lány, te szerencsétlen - suttogja 73-as és mutatja a másik oldali karzatot, ahol egy barna hajú, mandulaszemű, fehér bőrű lány néz le egykedvűen az ünneplő képviselőkre. - Nem csúnya! - mosolygok 73-asra, aki legyint és le sem veszi a szemét a lányról. Biztos, nem fogalmaztam elég pontosan.Most neheztel? A sajtónak rendelt karzat meglehetősen zsúfolt. Állok és számomra szédítő mélységre nézek, melynek alján kopasz fejekre, friss hajkölteményekre bukhat a tekintet.

{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
A skót parlamenti vécépapír és a poharas tej

Megunták a skót képviselők, hogy az újságírók folyton a zsebükben turkálnak, ezért tavaly eldöntötték, hogy minden egyes pennyvel elszámolnak és az eredményeket közzéteszik a Skót Parlament honlapján. Így a Skótszágház az első törvényhozás a világon, amelynek tagjai minden egyes kiadásukkal nyilvánosan elszámolnak: a milliós taxiszámláktól a negyvenkét pennys poharas tejig.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Meggyőző mese a nemzetről

A foci VB alatt a kutya sem fog törődni a politikával, ezért a svéd média záróra előtt kiárusítja az utolsó politikai tanácsokat. A svéd parlamenti választások eddigi tapasztalata az, hogy mindig az a párt vagy csoportulás nyert, amelynek volt egy meggyőző meséje a nemzetről. Arról, hogy kik vagyunk, honnan jövünk és hova tartunk. Szép gondolatok az igazságról, a jó társadalomról, a hazafiasságról és a szolidaritásról. Annak ellenére, hogy a retorika és a valóság között néha szakadék tátong, a szavak megkoptak, nagy részük már nem időszerű, mégis alapvető emberi értékeket érintenek, ezért nem szabad lebecsülni a hatásukat. Ez a politikai tromf jelenleg az őszi választásokon esélyes, rutinos szociáldemokraták kezében van.

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Iskolai tockosért kiáltanak a skót nyugdíjasok

Feltehetően elege lett a neveletlen és ugrabugráló nebulókból annak a skót parlamenti képviselőnek, aki a szigorúbb nevelést szorgalmazza. John Swinburne, a Skót Nyugdíjasok Egységpártja képviseletében azt javasolja, hogy vezessék be ismét a testi fenyítést a skóciai iskolákban. A tanárok szerint az erőszak csak erőszakot szül. Klikk tovább...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Négy évig szívunk!
Itt az ideje a tisztázó beszélgetésnek! Történjen az például régi államtitkár és új miniszter között. Most éppen egyik a másiktól készül válni – új seprű, lám már seper! –, és hogy méltó keretet adjanak az ünnepi, vagy gyászos pillanatnak a piros kárpitos széken ülve hagyják kizárni tekintetükből a folyosón ide-oda suhanó törvényhozói kontúrokat. Komor perc ez, és mégis formálódik az új kormány! Itt az ideje a tisztázó beszélgetésnek! Történhet az a kormányprogram vitájában, ahol Kóka játszani akar, Mikola őszintén beszélni, Demszky dícsérni a kormányt, Pokorni pedig tisztázni mindent, de leginkább a tandíj-ügyet, csakhogy Kuncze folyton megzavarja. - Kuncze Gábor hagyjon engem békén! – fakad ki Pokorni, de addigra már a halaszthatatlan reform, a fejlesztés, a patrióta, illetve az adóemelés, a mellébeszélés, a megtévesztés kifejezésekből olyan túltermelés mutatkozik, melyet egyetlen valamirevaló piac sem tudna befogadni, nemhogy feldolgozni!- Deák úr mi lesz velünk? – kérdezte valamikor a kereszténydemokrata Deák Andrástól egy öreg kommunista. Legalábbis Deák úr parlamenti anekdotája szerint. - Négy évig szívunk - idézi fel válaszát a képviselő, de pontosít azonnal: „Ezt válaszoltam volna, de ilyet képviselő nem mond”. Mondja most Deák úr. Csakhogy tisztáztuk ezt is!
{ komment (0) } { permalink }  
Takarékoskodás vagy vébé?
Németország a labdarúgó világbajnokság lázában ég. Nincs ebben semmi meglepő, az egész világ lélegzetvisszafojtva várja a nagy eseményt. Bangladeshben például az egyetemi vizsgákat felfüggesztik erre az egy hónapra abból kiindulván, hogy a diákok úgyis fittyet hánynak ez idő alatt a tanulásra. Németországban a vébé idejére hatalmas turistaáradatra számítanak. Abból kiindulván, hogy a szövetségi parlament, a Bundestag épülete rengeteg embert vonzana, úgy okoskodtak, meg kell építeni a német olimpiai stadion kicsinyített mását. Az építményt kedden nyitották meg, s már az első nap ezrek és ezrek vették szemügyre a 22 méteres kupolát. A sajátos épülettel egy a gond: bár a parlament finanszírozta, a befektetőket egyáltalán nem érdekelte a miniaréna, így a költségeket túlnyomórészt a törvényhozásnak kell állnia. Pedig hát Németországban is mindig arról beszélnek: takarékoskodni kéne. De így?
{ komment (0) } { permalink }  
Megint a csehek járnak jól?
Ha időnként erőt venne rajtunk a keserűség a nem éppen magas színvonalú magyar politikai közélet miatt, már két példa is azt mutatja: van nálunk lejjebb is. Merthogy az olasz választás bizonyos tekintetben alulmúlhatatlan volt. De a cseh kampány is sok meglepetéssel szolgált: két képviselőt megvertek, egy konferencián pedig az egykori egészségügyminiszter még hivatalban lévő kollégájának húzott be (Videó). Jirí Paroubek szociáldemokrata miniszterelnök - eleinte úgy látszott – nem akarja elismerni a konzervatív Polgári Demokrata Párt (ODS) győzelmét, végül azonban ha burkoltan is, de beismerte a vereséget, s közölte, ő csak azzal a módszerrel nem értett egyet, ahogyan a jobboldali párt győzelemre tört.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Világszám
Havas-Forró kereszttüzében a vásárlók okoskönyve felirat előtt egy volt pénzügyér, majd miniszterelnök, ma utazó nagykövet, az útelágazások térképészeti felelőse ül, akit a cudarok anno kicsinyességgel vádoltak, pedig csak a gazdaságra akart vigyázni. Figyeljünk a gazdaságra! It's the economy, stupid! Mert annak lába szára mocsárban tapod, ami tudjuk, lassan magába szippantja őt, mármint a gazdaságot, ha nem vigyázunk! Õk meg politikai döntést hoznak! Eh! Én szóltam! Miniszterhelyettesként. Hogy miről van szó? Hát a világútlevél bevezetéséről.
{ komment (0) } { permalink }  
Negyvenmilliárdos munkaszüneti nap

És még azt hirdetjük, hogy nem fukarok a skótok! Skóciai barátaink legfrissebb terve, hogy Szent András, a skótok védőszentjének napját a jövőben munkaszüneti ünnepnek nyilvánítják. De még mielőtt meghoznák az ezzel kapcsolatos döntést, gyorsan kiszámolták, hogy mekkora bevételkiesést okozna az új törvény. A vizsgálat szerint az ünnepnap majd negyvenmilliárd forintnyi kárt okozna a skót gazdaságnak. Hát, akkor most mi legyen...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Leleplezték a bekiabálót
Na végre! Fellebbent a fátyol. Eddig csak arról szóltak hírek - írtunk mi is róla -, hogy  a legutóbbi ülésen valaki -  annyi bizonyos, hogy fideszes honatya, de hogy ki, az eddig nem derült ki -  bekiabált, és a Szili Katalinnak szánt "szégyelld magad"- mondat nagy vidáman, mint egy idióta motoros hol egyik, hol másik oszlopnak csapódott. Szili erre felhorgadt és imígyen fakadt ki: "Képviselő Úr! Visszautasítom, és kérem, hogy ezt a stílust ebben a Házban mellőzze! Egyelőre még az elnök én vagyok! Ha valakinek szégyellnie kell magát, akkor azt hiszem, hogy ezért a megnyilatkozásért kell. Egy nővel szemben, azt hiszem, ezt nem lehet használni! Nem csak egy elnökkel szemben!" Ezután Répássy a frakciója nevében bocsánatot kért Szilitől. A parlamenti napló szerint a dorongot Domokos László hajintotta el. Domokos, békési törvényhozó, ez már a harmadik ciklusa. Minden bizonnyal átkozhatja a sorsot, hogy ilyen helyen kellett politikusként szocializálódnia. Csak azt tudnám, hogy a parlamenti napló miért tartotta fontosnak megjegyezni, hogy egy szoci jegyző dobta fel a kiabálót? Csak a miheztartás végett? Vagy a jegyzetelő kritikája ez? Egyétek meg amit főztetek? Vállaljátok a nevetekkel, ha bemártotok valakit?
{ komment (1) } { permalink }  
A győztes tasla
Azért ez a tasla megmarad az örökkévalóságnak. Emlékezzünk rá, mint a politikusi szeretet és az azt kibuggyanni segítő pletyka mementójára. Már csak azért is, mert azt olvasom, hogy a Csehországban a Polgári Demokratikus Párt -  melynek oszlopos tagja videónk főhőse, az erős kezű Macek - kapott kormányalakítási megbízást. Beverekedték magukat. (Igaz, nem vitték túlzásba.) És ha kormányoznak már, a taslát tekintsük  Macek magánmunkássága részének. Vagy minek.
{ komment (3) } { permalink }  
Skeldar és Jas

Pénteken a linköpingi SAAB gyár szerelőcsarnokában magyar zászlóval díszített állványok között járkáltam, és a gondos kézimunkával épülő JAS-Gripen  előtt hallgattam az előadást a gyár hatvanéves történetéről, és az eddig legyártott 4000 repülőgépről. Búcsúzás előtt az előcsarnokban megtapogattam a Skeldar névre keresztelt, hadi- és civil célra egyaránt felhasználható - csupán 150 kiló nehéz - robot-helikoptert.
{ komment (1) } { permalink }  
Tiszavirág-képviselők
A mai Dagens Nyheter egy új jelenségről, a tiszavirág-életű parlamenti képviselőségről ír. A napokban ugyanis 94 svéd képviselő jelentette be azt, hogy nem áll ki az őszi választásokon. A hír beindította a statisztikusok nyálkiválasztását. Szerintük harminc-negyven évvel ezelőtt még 5-6 választási periódus kellett ahhoz, hogy az egész képviselőtestület kicserélődjön, manapság már 3-4 is elég. Az is igaz, hogy 1990 előtt nem négy, hanem háromévenként rendeztek választást. Korábban a polgári pártok, most pedig a vörös-zöld koalíció vezet a "frissítésben". A szocialdemokraták is "vedlenek": az eddig 25 százalék helyett a képviselőik 29 százaléka mond le a politikában való szereplésről. Rosszindulatú spekulációk szerint a vereség előszele futamította meg a baloldali képviselőket.
{ komment (0) } { permalink }  
ParlamentBLOG Club
 Na, megnyitottunk. Asztalok rendben, székek a helyén. Lépjetek be. Chat, blog, wiki, képfeltöltés. Na és linkgyűjtemény. Ahol már megtalálod Zsoltson fotóoldalának linkjét, sőt, a régi blogjaimat is felvettem a kedvencek közé. A ParlamentBLOG Club nem a parlamentről szól, hanem rólunk, rólatok. Használjuk közösen. Néhány fotót már felraktam. Kezdetnek elég lesz.  Egyébként a grou.ps-on alakítottam egy csoportot, melynek linkjét itt a jobb hasábban találod.
{ komment (0) } { permalink }  
Persányi fotózkodni ment

Persányi Miklós a kormánytagok fotózásán kicsit meglepődött. Amikor a fotóapparát előtt gyülekeztek, meglátta volt szociális miniszter társát. Gondolkodott, törte kicsinyt a fejét és rájött az Igazságra, mely a Bölcsek Kövéből kiszabadulva ott leng a Világmindenség felett és csak nyújtózni kell érte, hogy az ember elérje. Persányi Miklóssal Kálmán Olga beszélgetett.
Kálmán Olga: Göncz Kinga neve igencsak meglepte az újságírókat, meg mindenkit, aki figyeli a híreket. Önök tudtak-e errõl a döntésrõl? Vagy valóban ez utolsó elõtti pillanatban született?
Persányi Miklós: Hát az utolsó egy-két napban szereztünk errõl tudomást. Én mondjuk akkor, amikor az elõzõ napon a kormánytagokról ugye fényképet kellett készíteni, amelyet a sajtóanyagba a mai napon..
{ komment (6) } { permalink }   { tovább }
Bejelentve

{ komment (1) } { permalink }  
Kijárna neki egy kormánypárti bravó is
Napok óta bennem motoszkál és mégis elfelejtettem leírni: Navracsics Tibor keddi, frakcióvezetői szűzbeszéde -  melyben a többi között azt kifogásolta, hogy a kormányfő a saját értelmezésében adta elő azt a kormányprogramot, amit rajta kívül nem sokan ismernek - megérdemelte az ellenzéki bravót. Sőt, a kormánypártit is megérdemelte volna, de a szocialista és liberális politikusok feltehetően a döbbenettől, hogy vége Charles Bronson korszakának és egy inteligens, komoly, érvelni tudó, és elegánsan döfködő politikussal állnak szemben, két állvesztés és a három, lassú fejhorgadás között csak a Néma Levente szerepére érezték magukat alkalmasnak. Gyurcsány arcába gyúrt. Zavart volt. Látszott rajta, érzi, tudja, nem lesz könnyű dolga. Áderrel még könnyű volt, minden megszólalásával saját magát húsz ponttal rövidítette meg a népszerűségi toplistán. De Navracsics más. Nem coltos típus, inkább az agy, aki ha belép egy párbajba, már az első szavával gúzsba köt. Utána jöhetnek a takarítók. De nem lesz sok dolguk.
{ komment (6) } { permalink }  
Szijjártörp

Izmos leépítésekről beszélt Gyurcsány Ferenc a minisztériumok kapcsán és elhatározottságát bizonyítandó két lyukkal arrébbgombolta saját nadrágját is. Az előretolt fideszes főkommunikátor reflexből csapott le a bejelentésre és frissen bandázsolt öklével gyorsan bevitt néhány gyomrost. "A miniszterelnök mellébeszél és nem az ország valódi helyzetéről ad felvilágosítást" - mondta Szijjártó Péter, mutatóujját magasra emelve. De a fiatal kommunikátor - szemöldök ráncolás közben - elcsúszott egy mesebeli banánhéjon. A Fidesz hivatásos megmondója ugyanis szószerint azt mondta az RTL Klub híradójában: "A ma előadott közigazgatási hókuszpók semmi mást nem szolgált, mint hogy tovább folytatódjék a figyelem elterelése a rendkívül súlyos problémákról." Nos, a fiatal Szijjártó feltehetően hókuszpókuszt akart mondani, annak mégiscsak több értelme van. Bár lehet, hogy készül az újabb fideszes retorika, amelyben Aprajafalva privatizálása ellen szólítanak fel és médiaegyensúlyt követelnek a hupikék törpikéknek. Persze, azért abban is van valami freudi, hogy a gonosz Hókuszpók ezek szerint a szocik táborát erősíti.

{ komment (0) } { permalink }  
Még meggyilkolhatják a gyermekkirályt

Ha már idéztünk egyszer, ne is hagyjuk abba. Magyar Bálint meglepően őszintén beszélt  Kálmán Olgának az ATV-ben arról, hogyan  lépett vissza a miniszterségtől, melynek következménye az lett, hogy Molnár Lajos egészségügyi miniszterségére rábólintottak a szocik, sőt  a visszalépés hatására azonnal rendeződtek az egészségügyi reform vitás kérdései és a liberálisok választhattak a külügyi és a környezetvédelmi tárca közül.  Magyar beszélt arról is, hogy miért félti az oktatási reformot, mely szerinte olyan mint egy gyermekkirály, rajta még a korona, de legyilkolhatják. Egy érdekes interjú részlete, mely a koalíciós egyeztetés természetrajzáról árulkodik.
{ komment (9) } { permalink }   { tovább }
 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.