ParlamentBLOG
Apámnak
Legyünk férfiak! Ha már úgy hozta a sors, hajtsunk fel egy kupicával, ne nézzünk az órára, az idő elvan nélkülünk is, mondjuk ki úgy, hogy nem csuklik el a hangunk, nem vizesednek a szemeink, mondjuk ki, lassan, érthetően, itt és most: Pungor János nincs többé.

De az azért mégsem járja, hogy úgy vedd a kabátod, úgy menj ki a nyikorgó ajtón sántikálva – az a fránya csipőprotézis! –, hogy azt se mondd meg, hogy miért!

Azt hiszed, hogy amikor már csak emlék az Ungaresca néptáncegyüttes, nem részed a TIT, a nyelvtanfolyamok, az Urbanisztikai Nyári Egyetem, a Hétfői Találkozások, nincs könyv, vagy CD, amit kiadjál, vagy címer, amit kutass, nem vagy egy a Cicelle Aranyháromszög Kulturális Egyesülettel, akkor csak így el lehet menni, ilyen gyorsan és kíméletlenül?! Egy éjszaka alatt? Hogyan képzeled ezt?!

Hiányzott a kultúra, a nyüzsgés, a szervezés, az a népművelés, amit művelődésszervezésre magyarított a rendszerváltó akarat?

Vagy az irodalmi kör hiányzott? Jeszenyin? Akiről legutóbb estet is szerveztél? Ég áldjon, árva földem, forrás itatta part? Ennyi? Csak ennyi volt?! Igen?!

Kérlek, ne csináld ezt! Ne lírázzunk megint! Gyere, gyújtsunk rá! Mesélj inkább! Dühödj bele, mint mindig, csapkodj, kiabálj, legyen vörös az arcod, mondd azt, hogy nem éri meg, nem éri meg! Holott mindketten tudjuk: megéri, de mégsem áruljuk el egymásnak.

Csak kiabáljunk, suttogjunk, aztán nézzünk magunk elé, mintha valami felitta volna az erőnk!

Szívd el a cigarettád! Csak félig, hiszen menned kell. Közben hadd nézzem megint azt az elviselhetetlen, megmagyarázhatatlan, érthetetlen és dühítő hitet az arcodon!

Legyünk férfiak! Ha már úgy hozta a sors, hajtsunk fel egy kupicával, ne nézzünk az órára. Mondjuk ki, lassan érthetően, hogy vége van.

Legalábbis erre az életünkre vége.

{ komment (3) } { permalink }  
Teve utca, Vasprefektus, székfogó

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány szerint az MTV-ostroma kapcsán készített rendőrségi vizsgálati jelentés elfogult, mert hogy a bizottság vezetője (nevesül Ignácz István from Pest megye) már régóta vágyakozik a BRFK első emberének székére, és ezért direkt őt hozta ki bűnbaknak... Nos, lehet, hogy Ignácz tábornok életének célja, hogy egyszer még budapesti rendőrfőkapitány legyen; és az sem kétséges, hogy a két tábornok egy kanál vízzel képes lenne agyonlőni a másikat, ha módja lenne rá. Éppen ezért csak annyit, hogy az MTV-ostromakor, 2006. szeptember 18.-án több mint kétszáz rendőr sérült meg, közülük többen súlyosan, kétszázmillió forint fölötti kár, az ország lelki és erkölcsi deficitje felbecsülhetetlen. Bene László országos rendőrfőkapitány - aki volt oly előrelátó, hogy Ignáczot bízta meg Gergényi ellenőrzésével (agyrém, hát annyi ráérős tábornok van még a Teve utcában) - a Magyar ATV-ben azt mondta: volt egy tíz perces időszak, még a kocsigyújtogatás előtt, amikor ha jól összefogják az erőket, az egész tömeg felszámolható lett volna. Na, kérem. BRFK-bársonyszék, féltékenység, Vasprefektus ide vagy oda. Ennyit a szolgálatról és védelemről.
{ komment (1) } { permalink }  
Gyurcsány és az orbáni boldogság

Tényleg! Doki megtalálta Gyurcsány horoszkópját az Asztroweben. Így hát Orbáné után ugorjunk neki ennek is. Gyurcsány az aktuális előrejelzés szerint kissé bajban van, hát ugye, a reformok meg a tüntetés, meg Balatonőszöd, nem is csoda!  "Nem kizárt, hogy kissé össze van zavarodva. Ennek legfőbb oka az, hogy mást diktál a szíve, és mást az esze, és Ön nem tudja, melyik utat válassza a jövőben." Na, ez nem szép egy kormányfőtől, még dönteni sem tud, csak tipródik a konyhában, miközben a beste kölkök is zavarják a gondolkodásban. De nézzük tovább: "Jobb, ha nem hoz döntéseket ezekben a napokban, mostanában ugyanis mást diktál a szíve és mást az esze, s Önnek fogalma sincs melyikre hallgasson?" Jó, ezt már tudjuk! De ha nem hoz döntést mi lesz Magyarországgal? Most amikor a Kárpát-medence Verecke felől árad, máshol apad?
{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
Britney, Orbán, és Ady

Az ember néha hajlamos arra, hogy web2-es szájtokon múlassa az időt. Az iwiw után néha, ölég ritkán, de azért belepistulok az asztrowebbe is, ahol híres emberek aktuális előrejelzéseit is el lehet olvasni. Orbán Viktor elkövetkezendő napjairól például ezt írják: "Agresszív és destruktív gondolatok keríthetik hatalmukba ezekben a napokban. Ne fojtsa el ezeket, mert betegség formájában jelentkezhetnek". No meg ezt: "Hajlamos arra, hogy a járt utat a járatlanért elhagyja. Ezzel most elég nagy felfordulást okoz, amiben még Ön sem igazodik ki.Gondolkodjon el azon, hogy munkahelyi konfliktusai - amelyek egyre szaporodnak - vajon nem az Ön merevségéből adódnak-e? Az életünk során többször is szükség van arra, hogy gondolkodásunk megújuljon, Önnél most jött el ennek az ideje! Fenn áll a lehetősége annak, hogy hivatását már nem tartja kielégítőnek. Ha így érez, merjen váltani. Változtathat munkahelyet mostanában, de csak akkor beszéljen róla, ha már meg van az új állása."

{ komment (6) } { permalink }   { tovább }
Benne leszek a phenjani tévében! (2.)
Bármilyen hihetetlen is, Észak-Koreában több televíziós csatorna létezik. Az itthoni híradókban néha bejátsszák a Koreai Központi TV egyes programjait. Ez az első számú, mondhatni mindenható televíziós adás az országban. Tulajdonképpen egyetlen pozitívumáról számolhatunk be: nincs benne Győzike show. De még a Jóban rosszban szereplőinek sem sikerült bevenniük Kim Dzsong Il rendszerének bástyáját.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Benne leszek a phenjani tévében! (1.)
Aki csillapíthatatlan vágyat érezne arra, hogy végignézzen egy észak-koreai filmhíradót, először azt javasoljuk neki: a kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Merthogy igen, van erre mód a neten keresztül is. Még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, azazhogy rizsbe, szóljunk néhány szót az amúgy nem létező észak-koreai internetről.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Női inspirációkra érzékeny férfiú

Valahogy kimaradt ez a költségvetési vita, nem is baj, nem ér az többet egy kalapkabátnál, hogy teljesen értelmetlenül fogalmazzak jólneveltségem okán. Nem érdekel, inkább vagyok  Boross-fan egy post erejéig. Bár némileg árnyékolja a képet, hogy  - ki tudja miért? - , a politikusok valami divatkórban szenvedve, vagy a nagy politika ólmos kezét lelökve a vállukról, aggkorukra vesznek fel szimpatikus jelmezt, de ez persze, akkor sem von el egyetlen betűt sem abból a mondatból, hogy le a kalappal! Mert ki tudna ellent mondani ennek: "Miféle ördög bújt belénk, hogy nálunk a nemzeti ünnep pártpolitikai programok közzétételének a napja, minden oldalról? Pár szót, illő főhajtást imitál, és utána arról szól, amiről mostanában szólnak. Hölgyeim és uraim, ez igazi szocialista örökség! (katt tovább)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Pizza, whisky, ájulásig verve
Amúgy aranyos, sőt mi több vicces ember is ez a Halász János. Egyszer már próbálkozott Hillert interpellálni egy jó dögös irománnyal, csak nem jött össze neki, mert az a beste miniszter nem reagált, mondván: nem tartozik a feladatkörébe a felvetés. Ma Halász ismét benyújtotta kérdőre vonását , csak most a jól agyonvegzált Petrétei miniszternek. A cím ugyanaz, hatásos, mint a könnygáz egy tüntetésen, üt, mint a sörbe csúsztatott tequila, és emlékeztet egy régi korra, amikor Gyurcsány még sportminiszterként, Hiller pedig egyszerű kultuszminiszterként hajtotta a szolgálati Audit, és mindketten autószerelőt játszottak pártjukkal, amin hol a karosszériát, hol az abban lüktető motort akarták kicserélni. És ha pihentek pizzát ettek whiskyvel, hogy terveket kovácsoljanak a Kovács László vezette MSZP dohos dolgozószobájának kiszellőztetésére. De ne maradjunk adósak a belevaló, hatásos és ütős címmel, mely nemcsak a hősi szoci múltat idézi fel nekünk, hanem a forradalom ünnepén a rendőrök által tilitolizott tüntetők sanyarú sorsát is más kontextusba helyezi: Arányos és jogszerű a rendőrök fellépése akkor is, ha a békésen pizzázó és whiskyt iszogató Hiller Istvánt és Gyurcsány Ferencet ájulásig verik?
(UPDATE:Szegény Halász! Ezt is visszadobták! )
{ komment (0) } { permalink }  
Marx tőkéje a színpadon
A világhíres német színtársulat, a Rimini Protokoll színpadra alkalmazta Karl Marx fő művének, a Tőkének az első kötetét. A Rimini Protokoll a színházi berkekben (egyesek szerint) nagymenő német csapat mely valóságos, közvetlen tapasztalatot nyújt a nézőnek. A német–svájci teatrológus alkotók valamilyen gondolat vagy logikai sor alapján kimetszenek a valóságból egy szeletet, és azt - Peter Brook módjára - "bekeretezik" a színházi helyzetbe. Felszámolják a színészt, és résztvevővé teszik a nézőt, akit arra kényszerítenek, hogy kezdjen párbeszédet a világgal, amelyben él. Olyan "fuck the art" szerűség.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Cipőt a cipőboltból

Le kell számolnunk azzal az ostoba nézettel, hogy a törvényhozók mind száraz emberek, fogalmazni sem tudnak, címadásban pedig olyan rosszak, hogy bukásuk megkérdőjelezhetetlen lenne az általános iskola alsó tagozatában, ha ott az évismétlést nem törölték volna el a szociálliberális nemzetrontók. Mert igenis zsenik ők, kérdésüknek sava-borsa van, és olyan címet adnak azonnali attakjuknak, ami mint a levesből kihalászott velőscsont: mélyében rejti az igazi zamatot. Lázár János fideszes törvényhozó azonnali kérdésének például olyan gyilkos és árulkodó címet adott, melytől rögtön megrettent a kormánypárti padsor és azonnal össze-vissza kezdett mutogatni nagy szégyenében: "Ki a felelős?"

{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
A parlament megtámadása
Minden bizonnyal sokat elárul mai közállapotainkról, ha egy 15 éves srác olyan videót gyárt, mely megmutatja, miként zúzódna porrá a parlament, ha úgy hozná a sors. A Battyhányi térről indított virtuális rakétákkal, no meg egy atommal  teszi  egy klip erejéig a földdel egyenlővé az Országnak Házát. Azt hiszem a sok okostóbiásnak el kellene gondolkodnia azon, hogy féktelen hatalomvágyuk, semmisemdrága-tetteik és szavaik, cinikus mosolyaik - most belehúzunk egy jó erős képzavarba -  mit romboltak le, szét, meg összevissza.
{ komment (11) } { permalink }  
Krisztus, vagy Barabás… vagy Bush?
Akkor hát mi lesz Bushsal a mai kongresszusi, illetve részleges szenátusi választás után? Ha mindkét házban többséget szereznek a demokraták ugyanúgy sanyargatják majd őt, mint Clintont a Monica-ügy miatt? Talán igen. Mert ha megnézzük azt, hogy Clinton Monica ügye milyen hatással volt a világra, illetve miként alakította Földünk sorsát derék George W. barátunk, ez utóbbi kiütéssel nyer. Mert nem sok amerikai elnök mondhatja el magáról azt, hogy hamis állításokra alapozva indított el egy háborút. Az iraki beavatkozáskor az amerikaiak túlnyomó többsége támogatta Szaddám rendszerének megdöntését, ma azonban a republikánusok népszerűtlenségének éppen az iraki háború totális sikertelensége az egyik oka.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Rendőrszotyola

Van amikor a hangrendben már nem találsz értelmet, zúgás tercel fújolásra, a focimeccsek lelátóihoz lesz hasonlatos a parlamenti patkó, csak a szotyola hiányzik, amit az előttünk ülő gallérjába lehet megfelelő csücsörítés után elhelyezni. -Október 23-án többszáz ártatlan polgárt bántalmazott a rendőrség- dől előre Kontrát képviselő, ellenzéki kollégái szintúgy, és műméreg ül ki az arcokra, hogy gyors és hosszú bariton morgást szüljön. -Higgadt tárgyalást, megkérem Kiss Attila urat ne kiabáljon közbe – próbálkozik Szili házelnök, de hiába. Csak pattognak ide-oda a mágikus szavak, melyek a szélgyelld magad, rátolták, nem tolták, tüntetők, csőcselék kifejezésekkel alkotnak laza csokrot. Petrétei miniszter már a hátán érezheti a szitkot, mert megfordul az ellenzéki padsorok felé: - Így nem fogunk előbbre jutni – fakad ki, mivel érveire érvek nem, csak olyan laza fújolás jön válaszul, amit Szili Házelnök még a rég elfeledett tisztelet szó rendíthetetlen ismételgetésével és csengőkocogtatással is nehezten tud kioltani. Gyomorrontásos nap ez. Ahogy mindegyik az volt az ötvenedik őszön.

(Képhez comment by kócos: Déli Riporter azt hitte, hogy nincs olyan szotyola, amelyet a parlamenttel illusztrálnak. Haha. Tévedett.)

{ komment (0) } { permalink }  
Népzavargások
Csapjuk fel kedvenc bloggerünk parlamenti karcolatának gyűjteményét és merüljünk el a magyar lélekben. Ne törődjünk kicsinyt az utcával, a Kossuth tériek már ezerfelé bomlottak, a nagy érzelemkitörések utcakövekkel való játék helyett már csak meleg szobákra korlátozódnak. Dőljünk hátra. Kis bor, és csettintsünk rá a jó fanyar ízre: "Tisza Kálmán más, egészen más tanulságot kell, hogy merített légyen a legközelebbi eseményekből. Kell, hogy megálljon egy percig és gondolkozzék. Mit hall odakünn? Zúg a nép. (...)Annyi bizonyos, hogy a fekély Tisza Kálmán kormányzásának idejében fakadt ki, s a történelem arra a lapra fogja följegyezni - melyről mi balgák, egykor úgy ábrándoztunk, hogy Magyarország fénykora lesz ráírva." (Mikszáth: Népzavargások II.)
"Budapest is kezd már nagyváros lenni. Akár egy Párizs. Fölpezsdül benne a vér, a szíve sebesebben kezd dobogni. Nem az a lassú, gondolatszegény város, ami Prága vagy Berlin, hanem az érzelmek városa, mellyel a napi sajtó játszik kénye-kedve szerint. Savoyai Eugen mondta egykor, hogy a magyar nemzetben nincs forradalmi anyag, s valóban nincs, még ma sincs. A magyar elem lobbanékony is, mindenekfölött szeret a maga esze szerint járni, s emiatt ritkán van egy véleményen, sőt az ezerfelé ágazik el." (Mikszáth: Népzavargások)
{ komment (0) } { permalink }  
Könnygáz nélkül ne sírj

Ha azt mondom, még az is lefagyott, keveset mondtam. A zoknim lucsok, a fejem lucsok, de nem is csoda ilyen latyakos, hóesést utánzó estében, amikor a Szabadság téri fiúk igyekeztek rendőrt találni a városban, nem verekedni, nem, csak harcolni kicsit a hazáért, de azok valahogy elvesztek, elbújtak, vagy feltehetően úgy álltak hozzá a kurva hideghez, hogy faggyatok csak ti meg, meneteljetek nyugodtan akár  ide akár oda a városban, ha már úgy hozta kedvetek, mi inkább melegszünk valahol, de hogy hol, azt tuti nem mondjuk meg. (Több kép és folyt. katt a tovább gombra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Új hős és a börtönnapló
Kialakulnak lassan a mítoszai, megjelennek az Istenei, betyárjai, kurucai, küzdelmes múltja is van, így lassan, fokozatosan, de már intézményesül. A Magyar Mérce honlapján azt olvasom, hogy következő számukban a tévéostromról közölnek posztert. Hős koroknak emlékéül. Minden bizonnyal. Jó lesz az ágy fölé, a Motorhead, vagy az ABBA, esetleg Szikora Robi és a gidák poszter helyére, oda, ahova a Vesszen Trianon szöveget festékszóróztuk a tapétára, közvetlen a Nagy Magyarország térkép és a Maya Gold fénykép közé. Szóval, termelődnek az új hősök. Jönnek elő a mélyből, legendáriumuk lesz, dicső múltjuk, börtönnaplójuk. Például Novák Előd is hős lett. Igaz, nem azonnal, de megérte a kitartás. Először tavaly ősszel tűnt fel, amikor a kuruc.info újságírójaként Ne legyetek hazaárulók, Autonómiát Erdélynek feliratú röplapokat szórt le a parlament karzatáról így tiltakozva Románia uniós tagságának magyar ratifikálása ellen.
{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
Felemészt a zűrzavar

Orbán Viktor harmincnyolc percen át ismertette megalakuló kormányának elképzeléseit, filozófiáját, "Az új évezred küszöbén" - kormányprogram a polgári Magyarországért című tervcsomagját a Parlamentben. A dátum 1998. július másodika. Minden egyéb kommentár nélkül, az elmúlt hetek, hónapok, vagy akár évek eseményeit szem előtt tartva, a volt miniszterelnök mondatai most mégis igencsak máshogy csengenek. Vagy csak az én fülem hord félre megint. Tessék csak olvasni...
{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
Senki többet, harmadszor
Szép is az, amikor az ember valami értékes kis csecsebecsére talál a piacon. A mai világban persze már a világhálón folyik a keresés, az üzletek e-mailben köttetnek, a vásárfia futárszolgálattal érkezik utánvét. Parlamentbloggereink egy helyes kis csecsére, illetve becsére bukkantak a Vatera honlapján. A leírás szerint: Sárga borostyánt utánzó szép műanyagból készült asztali gázos gyútjó, tölthető, kivehető belső résszel. 11 cm magas. Elején sárgarézből a Parlament hű mása látható. Postunk születésekor a csecse kis gyújtó ötezer forinton állt, de hétezres villámárért azonnal vihető. Tessék, csak tessék!
{ komment (1) } { permalink }  
Nem akartunk mi itt ölni, érted

Most ez háború? Vagy valakik játszanak? És kivel? Magukkal? A rendőrökkel? Velünk? Az országgal? Csak a maguk szórakoztatására? A hatalomért? Pro patria? Ugyan már! A kurva életbe - hogy finom legyek és megalapozottan göcsörtös!
 "A vízágyú megindult, a harckocsi megindult a vízágyúk felé, kérném hogy a mögöttem lévő gépkocsik tolassanak el, hogy mi is el tudjunk tolatni, mert ha a csövével nekünk jön, akkor meghalunk. Gyertek vissza"
"D: Kicsit hergeljétek a rendőröket, de úgy, hogy ne legyen összecsapás! És húzzátok magatokkal az Astoria felé! GY: Azt akarjuk. Mi ezt is csináltuk. Direkt ezért mentünk csak ki. Nem akartunk mi itt ölni, érted.D: Jó. Kénytelenek vagyunk elhozni azt a tömeget az Astoriától, anélkül vesztünk."
{ komment (0) } { permalink }  
Ál/Arc

Lebukott, nincs mese. Ennyi. Vége. Bumm. A Parlamentblog immáron megdönthetetlen bizonyítékkal bír arról, hogy egy és ugyanazon személy egyszerre két képviselői helyet is elfoglal a magyar Országgyűlésben. Nem vicc. Nem fotótrükk. Tessék csak jól megnézni. Kis hasfesték, szakáll, új szemüvegkeret és máris Nyitray András fideszes honatya mosolyog a kamerába. De ha megborotválkozik és a haját is biliformára nyiratja (mert nyitray), akkor máris átülhet az MDF padsoraiba, hogy Pettkó Andrásként nyomja a szavazógombot. Ez az igazi botrány, ideje lenne lebuktatni az illetőt. De vajon kicsoda rejlik az álarcok mögött: Pettkó vagy Nyitray nem létezik? Vagy egyikük sem valós személy és egy harmadik nagyon titkosügynök húzza magára mindkettejük álarcát? Hátborzongató...
{ komment (2) } { permalink }  
Novemberi tűz

"Tűzbe borul az ország, és a lángokban a hatalmat bitorlók megsemmisülnek. Elsődleges célpontok lesznek a nem védett hazaáruló besúgók és a hazánkban bomlasztó idegen ügynökök. A politika holdudvarához tartozó harmadvonalbeli pártvezetők és a pártokat támogató vállalkozók, polgármesterek. Célpontok lesznek a pártszékházak a kis falvakban éppúgy, mint a városokban" - így a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége. Kőrösi Imre a szervezet elnökségi tagja szerint ez törvényes. Õ már csak tudja, hiszen 1990-1994 között az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság MDF-es majd független tagja volt a parlamentben. Ugye, aranyos? De a legaranyosabb Kőrösi életrajzában szereplő anekdota, mely a lángokba borulást, a megsemmisülést, a célpontokat és a patak vért teljesen más megvilágításba helyezi. Rögvest kibomlik belőle, hogy a gyilok a Haza üdvéért lészen:  "Egyszer azt mondta barátjának Kozenkai Jenőnek: Te Jenő, mit gondolsz, mégis miért szidnak mostanában engem annyian? A válasz így szólt: - Bizonyára már megint valami hasznosat cselekedtél a Haza javára!"
{ komment (0) } { permalink }  
Gyurcsány Viktor

Nézelődés, tervezgetés, meg miegymás közben egy tavaly novemberi MTI-hírt találtam Déli Riporter, vagyis én, gyűjteményében. Hogy aktuális ez? Dehogy! Orbán és Gyurcsány gyilkos harca már a múltté, a biztonság kérdése nem aktuális, az MSZP már nem jön elő azzal a követelésével, hogy a Fidesz mutassa a kártyáit, mondja el a javaslatait. Ne kérdezd akkor minek!  Csak! Kell egy kis retro. "RÖVIDHÍR - OGY - Gyurcsány-Orbán megbeszélés a parlamenti patkóban Budapest, 2005. november 7., hétfő 14:39 (MTI) - Arra kértem a Fidesz elnökét, írja le a biztonságra vonatkozó javaslatát, amelyet jónak tartok, és hogy annak pontosan mi legyen a tartalma, azt tárgyaljuk meg - mondta a miniszterelnök a Parlamentben újságíróknak, miután az ülésteremben rövid négyszemközti megbeszélésre odaült Orbán Viktorhoz. "Azt mondhatom, hogy az elnök úr nyitott volt a felvetésemre" - közölte az MTI kérdésére Gyurcsány Viktor.(...) "

{ komment (0) } { permalink }  
 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.