ParlamentBLOG
Taki bá 2.0

Van az úgy, hogy az ember olyat hall, aminek még ő sem örül. Így voltam én is a minap, amikor a népes hallgatóság tagjaként beültem Takács Albert leendő igazságügyi és rendészeti miniszter bizottsági meghallgatására. Taki bát, vagy ahogy mdf-es körökben hívják: "a rendőrségi lisztferenc", nem kell feltétlenül szeretni. Nekem is vannak fenntartásaim. Az azonban mindent elmond, hogy az egyik fideszes képviselő (korábban kormánytag is volt, bár akkor még más színekben utazott) azt röfögte oda párttársának: "Minek fotózzák annyit ezt a senkit, menne inkább fodrászhoz. Ahüjje..." Az illető később miniszterjelölturamozta Takácsot és ha támadólag is, de benyalt neki a kérdések alatt. Hát, ennyit a törvényhozás felkent tagjairól. Ami pedig Taki bát illeti: azt beszélik, hogy Vízvári Györgyöt nevezi ki budapesti főkapitánynak. Mert hogy haverja meg rokonnya nekije. Ha így lesz és kiderül, hogy haver meg rokony, akkor Taki báról is megvan a véleményem. Bár, már most is.

Update: részlet a (közszolgálati!) MTV Este című műsorából. Az újságírónak csak félve mondható Krizsó Szilvia a kérdező. Tessék: (Katt a továbbra)

{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Emese jósdája

Az Emese bálon alakult meg egy fontos szervezet, Szilvásy Péter, a kancelláriaminiszter testvérének Kormányzati Tanácsadó Jósdája, mely állítólag a kormánynak is készít anyagokat, és a többi között azt is nagyon tutira tudja, hogy az augusztus 20-i vihar a "kollektív tudat manipulálásán keresztül kiváltott paranormál jelenség" volt. Az Emese bál valami titkos labor lehet, a transzcendens tudományok vegykonyhája, ahol ősi táltosok szelleme kísért, hogy a főpapnő és a papnők könnyű lábakkal kezdhessék meg a táncot a magyar retró diszkóban, melyet B. Tóth László celebrál Magyarország nagyobb dicsőségére. (Tovább is van)
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Mosd ki a szád!
Na végre fellebbent a lepel, a jegyzőkönyvvezetők hosszas kutakodás, néhány napos töprengés és ellenőrzés után rájöttek arra, mit is mondott, pontosabban szólt be Domokos László fideszes képviselő nemrégiben Lamperth Mónikának. Több mint egy hete írtam az esetről, melyet akkoriban még nem rögzített a jegyzőkönyv és kénytelen voltam a Gyorsírás Univerzum Domokos Lyukának elnevezni a papíroson keletkezett űrt. A nagy zajban nem hallottam semmit, csak később Szili házelnök morgását... (Katt a továbbra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Félreérthető
Hogyan jutunk el a bocsánatkérésig három felvonásban? Kommentár nélkül.
1. Vasárnap este. Eörsi Mátyás SZDSZ frakcióvezető tévényilatkozata: Kóka János gazdasági miniszternek, és egyben a párt elnökének a legtöbb gondja ma, speciel, az MSZP pénztárosával van, aki hát állandóan nyomhatják, hogy milyen döntéseket kell hozni, és ő azt mondja, hogy nem, én a gazdaság és a köztársaság érdekében hozok döntéseket.
2. Kedd reggel. Eörsi Mátyás egy másik tévében: Én csak azt mondtam és ezt megismétlem, hogy ezzel az autópálya építési költségcsökkentés, jelentős költségtérítés csökkentés, ez bizony nem szocialistákat mondom, szocialisták mögötti gazdasági körök érdekeit is sértette, és az, hogy ebben Puch Lászlónak szerepe lehetett, tényszerű tudomásom erről persze nincsen, ezt én éppenséggel szocialistáktól hallottam.
3. Kedd este Eörsi egy napilapnak: Ha félreérthető volt a nyilatkozatom akkor elnézést kérek.
{ komment (2) } { permalink }  
Kérek egy jegyet a királynőre!
Különleges élményben lehet része néhány szerencsés skót választónak. Az újonnan megválasztott Skót Parlament június 30-i ünnepi ülésén ugyanis részt vesz II. Erzsébet angol királynő is, parlamenti beszédét pedig nyolc kiválasztott a helyszínen hallgathatja meg. Sajnos, magyar állampolgároknak nincs esélye bejutni a szerencsések közé; de a Skótszágház tévécsatornáján azért még nyomon követhetjük az eseményeket. Az mindenesetre érdekes lesz, hogy az angol királynő egy olyan új skót miniszterelnök előtt beszél majd, aki épp Skócia függetlensége mellett harcoskodik - jelenti Scotland ügynök.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Gyurbán Fektor

Most kaptuk ezt a képet. Forrás nem ismert. De vajon ki lehet?

A: Gyurcsány Ferenc

B: Orbán Viktor

C: A nagy büdös politikai vegykonyha legújabb klónterméke, hazánk megmentője.

{ komment (0) } { permalink }  
Terrakotta fők
Kinek kell egy harminc centi magas terrakotta Gyurcsány? Neked sem? Kár. Pedig jól néz ki. Lehet morcosan nézni rá, megpaskolni a terrakotta fejét, számlaidőszakban leverni a komód tetejéről és ráugrani. Harci terrakotta-vudu gyurcsi. Minden háztartásban ajánlott. Nem kicsit, nagyon. Orbánból is készült hasonló. Igaz, öt centivel alacsonyabb, mint a plasztikfletó. Diszkrimináció, pfúj. De legalább mindkettő tizenegyezer forint csupán. Megérik a pénzüket.
{ komment (0) } { permalink }  
oszodibeszed.com

Na itt aztán tényleg levadászhatod ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet. A totóval, játékkal, Orbán-fóbiával és Gyurcsánymosdatással feltuningolt oldal nem akar mást, mint hogy elmagyarázza nekünk: a kormányfő szuperman, egy Rambó, aki meg merte, meg meri tenni. Csak azt nem értem - álnaív kitétel - , minek most megmagyarázni azt a meglehetősen túlzó beszédet, melyre sokhelyütt találó a jobboldal értelmezése, Gyurcsány tényleg azt gondolta, amit mondott,  de lényegében csak azért született, hogy felrázza, felpofozza, megijessze a tohonya, pénzüket féltő szoci képviselőket. Mintha szaporodnának az ilyesfajta oldalak (lás: fidex.info.hu), mintha valami kezdene beindulni. Feltehetően a szocik nem akarjáka mélységből örökre tétlenül nézni a magasban röhögő Fideszt.
{ komment (3) } { permalink }  
Az igazságot, mint ideát

Azt hallani, hogy egy felvételről sugárzandó ma esti tévéműsorban Gyurcsány a szocialisták legerősebb embereként Szekerest, Kisst, Lendvait és Szilit nevezi meg. Az Élet és Irodalom mai cikkében pedig az jelent meg, hogy a kormányfő pártbeli belső ellenzéke a ludas az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésében. Az írás négy politikust nevez meg, akiknek érdekükben állhatott a felvétel kiszivárogtatása: Szekerest, Kisst, Szilit és Puch László pénztárnokot. Lendvai Ildikó kimaradt a felsorolásból, pedig akár Rajnai Attila bele is írhatta volna, ha már a kapcsolatrendszert feltérképezte. Lendvai Szekerestől inkább távol, de Kiss Péterrel szinte egy platformon áll. Õ korteskedett Kiss mellett Medgyessy bukása után amikor Gyurcsánnyal szállt harcba a miniszterelnöki pozícióért. Nincs kétségem affelől, hogy sem Lendvainak, sem Kissnek nincs köze a felvétel kiszivárogtatásához. (Katt a továbbra)
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Taki bá

Ez a mi jó Ferink már megint sokakat meglepett. Leváltotta (bocs, elfogadta a felmentési kérelmet) Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert. Mondván, hogy ez így nem jó. Igaz is, egy jogtudós légyen bármily tiszteletreméltó és felkészült, alkalmatlan arra, hogy egy félkatonai szervezetet vezessen. Mondjuk szétcsapjon két veszekedő dandártábornok között, akik alapból úgy mennek be egy szobába, hogy "jó napot, jelentkezem, kérek engedélyt bejönni". Na, egy jogtudós erre feltolja a szemüvegét, köhög néhány paragrafust és megmurdel. Feri alapgondolata volt hülyeség, mármint hogy be kell vinni az igazságügy alá a rendészetet. Végülis a környezetvédelem megkaphatta volna a titkosszolgálatokat és akkor teljes a kép. Erre most, mikor mindenki egy tökös, kigyúrt bicepszű, konczgábor jellegű miniszterért kiált, Feri előáll Takács Alberttel. Minden tiszteletem, de látja valaki maga előtt, amint Takács Albert verbális háborút vív Semjén Zsolttal a parlamenti patkóban a rendőrséget védve? Vagy, ahogy Takács Albert elszámoltatja a főkapitányokat egy jó kis székházostrom után? Na, ugye. Feri előhúzta a kalapból. A nyuszi meg jön neki egy szívességgel. A rendőrök meg... Na, nekik meg már mindegy. Ajaj...
{ komment (0) } { permalink }  
Első Magyar Párnacsata
Az imént kaptam egy szoci e-mailt, mely lényegében Meghívó szerkezetben íródott: "Két perc rosszalkodás avagy Gyermeknapi párnacsata a Városligetben. Guiness Rekord Kísérlet! 500 gyerek 2 percen át párnacsatázik egymással, előre meghatározott szabályok szerint, hogy felállítsa az Első Magyar Párnacsata rekordot. A rekordkísérletben fővárosi ifjúsági és szociális intézmények gondozottjai vesznek rész. A rekordkísérletet elindítja: Burány Sándor, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke." Amennyiben Burány párnával meri elindítani a rekordkísérletet, ha odacsap a dög rosszcsontoknak, csak úgy indításként, megalapozva a vad mókát és kacagást, táblákkal fogok felvonulni Kossuth téren  a kormány azonnali leváltását, Burány példás megbüntetését, vasra verettetését, és párnákra szögezését követelve. De legyünk megengedők, hátha nem úgy gondolja, nem lazítja meg a nyakkendőjét, nem tűri fel az ingujját, nem torzul el az arca és az első kormányzati év megannyi megaláztatása nem dagaszta fel a karizmát. (Katt a továbbra)
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Vállald be!

"A FIB Tolnai Szervezete almát osztott a tolnai buszpályaudvaron. A buszra várók nagyon örültek annak, hogy különösebb politikai indok nélkül is gondoltak rájuk."
(És ti miért nem vállaljátok be?)
{ komment (3) } { permalink }  
Fütyüljünk!

Fütyüljük ki a hihetetlenül megemelkedett vonat- és buszjegyárakat. Hozz magaddal egy sípot! (Fidelitas) 

Fütyüljük ki a benzin szagát, a pénztárgépet, a cigaretta papírját, az eladónő kontyát, a gumiabroncsok nyomát az aszfalton, a kertitörpe színét, a frissen nyírt füvet, a locsolócsövet, a téli és nyári fagyit, a nők lábát, a szoknya redőjét, az emelkedőt, a lankát, az árkot, két pipacsot, szúró fájdalmat, két pohár bort, a flaskát, a diófát, az árnyékot, a hűvöst, na meg a nevetést, a kolbászt és a hagymát a tányéron, fütyüljük ki az egész Napot! (Déli Riporter)

{ komment (1) } { permalink }  
Sólyom húrja

Sólyom László az új ombudsmanok jelölésénél végképp túlfeszítette a húrt. Most vagyunk abban a lélektani pillanatban, amikor kikerekednek a szemek, bennakad a szó, lelassul az idő, de még nincs kiáltás, nincs káromkodás, hiszen még nem tudjuk, az a bizonyos húr elszakad, vagy visszavág-e úgy, hogy sérülést okozzon annak, aki megfeszítette. Mára már természetessé vált, hogy Sólyom nem egyeztet a pártokkal akkor, ha valamilyen tisztségre kiválaszt valakit. Mivel az országgyűlési biztosok jelöléséhez kétharmados parlamenti többség kell, tehát konszenzus a pártok között, és a leendő jogőrök a parlament ellenőrzése alá tartoznak majd, Sólyom mostani lépését nem nevezhetjük bátor tettnek, karakánságnak, a szent civilség megnyilvánulásának, hanem tudatos falnak futásnak, dafke-lépésnek, mely nem illik a Köztársaság első emberéhez
{ komment (7) } { permalink }   { tovább }
Don Pepe
Gyurcsány Ferenc ismét belemélyítette kanalát a bulvárba, csak úgy kávé előtt, két vajaskenyér és némi tánc közben. Blogbejegyzésében a minap menesztett Petrétei Józsefnek akart könnyes, vállveregetős búcsút inteni, amolyan: "hiányozni fogsz, haver!" stílusban. Kiderült például, hogy mindketten "KISZ-eztünk", és a miniszter úr "nagyon tudott mulatni. Pár pohár bor után ült a kör közepén és széles gesztusokkal magyarázott, parodizált, anekdotákat mesélt". És, ami igazán liptayclaudiashowssá teszi az egészet: "Sokat olvasó, elmélyülésre képes, de nagyon vidám embernek ismertem meg. Mindenki csak úgy emlegette: Pepe." Elképzelem, ahogy kormányülésen Ferenc névsorolvasást tart: "Szilvy, Kisspeti, Lampi, Pepe, Szeki, Fodri, Gráfi, Eüágika, Kóki, Gönczke, Hillerpisti, Veresske. Mindenki itt? Ja, a Bajnai Gordi és a Drazsé késik. Bennragadtak Silly Katinál". Na, hát, erről meg ennyit.
{ komment (1) } { permalink }  
Szocdem maláta és Arnoldson Sigrid

Ezekkel a szocdemekkel mindig baj van. Az asztalosmunkások a Vig-utcza 16. szám alatt gyűltek, de hál istennek Krecsányi kerületi kapitány feloszlatta őket, mert az egyik szónok az ö engedelme nélkül akart beszélni. Aztán ujpesten is mozgolódtak, később meg népgyűltek ugyanott, hát persze, hogy a rendörségnek a "szónokok" lázitó beszéde miatt fel kellett őket oszlatnia. Miközben Terlanday Gergely szent Ferenczrendü áldozár s nyugalmazott gimnáziumi hittanár elment közülünk, mennyi hangulattal és regényes fantommal telik meg kedélyünk és népesül be képzelmünk, mert Carmen alakjára gondolunk. Nem csoda, hiszen Arnoldson Sigrid, ez a csodálatos asszony játszta el nekünk Carment. Miközben tavaszi kalapokat hordunk, melyek nagy választékban a Legrandtól kaphatók, tudjuk, biztosan tudjuk, hogy dr. Korányi és dr. Kétly egyetemi tanár urak által gyógycélokra ajánlott malátasör idegbajokban, vérszegénységnél, emésztési zavaroknál, gyengeségnél stb. kiváló sikerrel használtatik. (Parlamenti bloggerünk újságját az Országos Hírlapot olvasom éppen 1898. májusából)
{ komment (1) } { permalink }  
Finom vita a rendőrségről
„Végiggondolnám milyenek a magyar közállapotok, ahol Gergényi Péter főkapitány Pintér Sándor volt belügyminiszterrel lép azonos gazdasági társaságba""Amit ön művel, az bántó, brutális és méltatlan. Ha ez önhöz méltó, akkor ön nagy bajban van. Azt szeretném önnek mondani, hogy ahhoz nem kell ám politikai bátorság, hogy valaki személyeskedő legyen, durva helyenként ocsmány”. "A múlt héten még csak annyit mondott, hogy olvasni jó, most már látom, hogy valóban olvas is, és ez rendkívül pozitív dolog". (1. Eörsi.  2. Gyurcsány Semjénnek. 3. Navracsics Gyurcsánynak)
{ komment (2) } { permalink }  
Domokos-Lyuk

Azt már talán soha nem fogjuk megtudni, hogy Domokos képviselő száját milyen vérlázító mondat hagyhatta el. Hiába kérdezősködtem mindenkitől, senki sem tudta, miért horgadt fel Szili házelnök. Domokos uramat meg elérni volt lehetetlen sürgős és permanens parlamenti szavazás miatt. A parlamenti jegyzőkönyv első munkapéldányában olyan tátongó lyukat hagytak a beszólás idejére, hogy azt méltán keresztelhetjük el a Gyorsírás Univerzum Domokos-lyukának. Lamperth Mónika felszólalása és Domokos uram bekiabálása után  keletkezett Szili-felhorgadás azonban megmaradt: "Arra kérem Domokos László képviselő urat, a jegyzők is hallották a mostani bekiabálását, amit nem ismétlek meg, mert azt gondolom, hogy én magam is abba a hibába fogok esni, hogy a Ház tiszteletét rombolom. Arra kérem, hogy ha a miniszterasszonyban a minisztert nem tiszteli, akkor legalább a nőt tisztelje benne. Erre kérem a jövőben, jó? Ön tudja, miről van szó",
Könyörgöm valaki árulja el, hogy miről!
{ komment (4) } { permalink }  
Angyali üdvözlet
Igazi gyöngyszemet kotortam elő a parlamenti jegyzőkönyv első, mai, még csak papíron létező munkapéldányából. Azt láttam, hogy Semjén Zsolt meglehetősen zokon vette, hogy Horn Gábor valamit felé kiált, de nem lehetett kivenni, hogy mi volt a Kérném jegyzőkönyveztetni! semjéni mondat kiváltó oka. Hát meglett. Miután a többi között a KDNP inkvizítora azt mondta Gyucsányhoz adresszált üzenetében: "Nem a rendőrség bűnei az okozói az ön politikai válságának, hanem az ön politikája az okozója a rendőrség bűneinek", meg azt fejtegette, hogy a Széna téri tolvaj rendőr nem csinált mást kicsiben, mint amit a kormány nagyban, Horn így fakadt ki: "Kérjél elnézést, te sötét bunkó!" Angyalok trilláztak és langy paradicsomi szellő süvöltött át a termen.
{ komment (6) } { permalink }  
Félig jós

Nemrégiben írt jóslatom félig meddig valósággá vált. "Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy már most megállapítsuk: a Széna téri túszejtő halála, és a bankrablás körülményei néhány napon belül politikai üggyé válnak. Így volt ez korábban a nagy visszhangot kiváltó bűncselekményeknél, és így lesz most is. Minden a rendőri intézkedés szakszerűségén múlik..." Persze azt nem tudhattam, hogya Széna téri helyszínelők között lesz egy megtévedt, ahogy azt sem, hogy öt rendőr később megerőszakol egy lányt, ahogy azt sem, hogy a móri bankrabláshoz is lesz egy rendőrségi szál. A sok mozaikdarabka végül tegnap összeállt: Gyurcsány leváltotta az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt. A rendőrséget önmagától nem fogom megvédeni - mondta amúgy unalmas beszéde egyetlen érdekes részénél Gyurcsány. Igaza volt. De mi lesz Petréteivel? Meddig ússza meg még a sok töketlenkedést? Lényegében sem Bene, sem Gergényi, sem Petrétei nem felelősek közvetlenül azért, mert van  néhány tróger a testületben. De az általuk vezetett, illetve felügyelt testületben történtek sorozatos mellélövések és szarháziságok. Menniük kell. Városi legendaszámba megy: Japánban, ha késik a vonat lemond a közlekedési miniszter. Mikor következik be ez nálunk?
UPDATE: Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter benyújtotta felmentési kérelmét vasárnap Gyurcsány Ferenc kormányfőnek, amelyet a miniszterelnök elfogadott.
{ komment (8) } { permalink }  
Szabad az Õszöd
Június 6-a piros betűs nap lesz Magyarország életében. A Fidesz először a parlamentben emlékezik meg a 2006-os nagy pillanatról, már be is nyújtottak egy irományt, mely politikai vitanapot szorgalmaz Gyurcsány őszödi beszédének évfordulóján. Az új, ünnepi 24 óra, melyet gázálarccal, utcai zavargások imitálásával, kordonokkal és azok lebontásával fog emlékezetessé tenni a nép, az igazmondás napja lesz. Reggel felvonják az igaz Országzászlót, az igaz közjogi méltóságok először megdobálják Gyurcsány arcképét, majd elzarándokolnak Õszödre és megkoszorúzzák az elfeledett lehallgatókészülék szobrát. Este az Operában ünnepi műsort adnak; a darab előtt minden igaz megjelent beszédet mond, majd közösen eléneklik a Himnuszt.  Otthon az anyák igazat mondanak gyermekeiknek, az igaz apák bevallják féltett titkaikat. És amikor éjfélt üt az óra, szabad a tánc, a sör, a buli és mindenekelőtt végre szabad a hazugság.
{ komment (2) } { permalink }  
Véletlen
Véletlen hírkasza. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület péntek-szombaton rendezi meg a Temetkezési Kellékek Nemzetközi Kiállítását (Temexpo), Budapesten a Hungexpo Vásárközpontban. - A Fidesz szombat-vasárnap Budapesten a Hungexpo Vásárközpontban tartja tisztújító kongresszusát. Deutsch-Für Tamás szerint a Fidesz-kongresszus a jövőről szól.
{ komment (1) } { permalink }  
Két Alex a Skótszágházban
Történelmi pillanat, megválasztották az első nacionalista miniszterelnököt a Skót Parlamentben. Eszerint az új kormányfő (azaz első miniszter) a Skót Nemzeti Párt vezetője: Alex Salmond lett. A Skótszágház új elnöke pedig Alex Fergusson lett, a május harmadiki választásokon ismét gyengécske teljesítményt nyújtó konzervatívok képviseletében. Az ügy pikantériája, hogy a kisebbségi kormányt alakító Alex Salmond a skót függetlenség mellett kardoskodik, addig az új parlamenti elnök pártfilozófiája szerint az uniónál nincs jobb. Izgalmas négy parlamenti évnek nézünk elébe - jelenti Scotland ügynök.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Gyurcsány Orbán székére tör
"Gyurcsány Ferenc aktívan részt kíván venni a Fidesz-MPSZ munkájában, olyannyira, hogy fontolóra veszi: kíván-e indulni a legnagyobb ellenzéki párt elnöki posztjáért" -  ez a meghökkentő mondat az mszp.hu oldalán szerepel abban a cikkben, mely a Fidesz alapszabályát elemzi. A Fidesz alapdokumentuma szerint ugyanis az a politikus is az elnökség tagja, aki  a Szövetség tagjai közül miniszterelnök volt (ennek hiányában a megelőző kormányzati időszak miniszterelnöke). Így lényegében Medgyessy és Gyurcsány is Fidesz elnökségi tag - állítja a cikk meglehetős iróniával. Azt már én mondom, ha Gyurcsány indulna a Fidesz elnöki posztjáért, és egészen véletlenül még győzne is, akkor végre önfeledten zavaroghatna maga ellen - persze, ezt most is megtehetné, hiszen egy ellenzéki elnökségi tag, legyen tökös legény! -, megdobálhatná magát tojással, kenyérrel, aztán monnyon le! - követelhetné a parlamentben, majd leülne, és felpattanna a kormányfői székből, hogy legyávázhassa saját magát.  Óriási perpatvar törne ki, és az egymásra támadó politikus hadak után nem maradna más, mint kő, puszta és a Lipót, mely tündöklő csúcsaival smile-t rajzol a felhőkre.
{ komment (0) } { permalink }  
Ajándék
Pettkó képviselőt nagy öröm érte. Nemcsak boldogító, parlamenti születésnapi ajándékot kapott a sorstól, még  többen meg is gratulálták és mindez az utókor okulására jegyzőkönyvbe is került. Történt, hogy végre napirendre tűzték a képviselő indítványát, mely az APEH-nél a bankkártyás fizetést tenné lehetővé - és ő imígy indokolta önfeledt örömét:  Harmadszor pedig azért örülök, hogy épp a mai napon kezdődött a vita, mert ez így ma a születésnapom ajándéka is számomra. Ott csengtek bongtak az angyalkák a feje felett, amikor az elnök így köszönte meg a képviselő felszólalását: Köszönöm szépen. Gratulálunk a születésnapja alkalmából, abban reménykedve, hogy még más ajándék is vár képviselő úrra, mint ez a mai napirendre tűzés. Már a csivitelő jószágok aranyától lett terhes a levegő, amikor - üröm az örömben - a felszólalásra emelkedő államtitkár kissé lefitymálta a jeles napot: ennél szebb és nagyobb ajándékot is kapjon a képviselő úr a születésnapjára. Az erőteljes pofon után jött a feketeleves,  Gegesy uram emelkedett szólásra, és lecsapta azonnal a pattogó labdát: Születésnapos és nem születésnapos képviselőtársaim javaslatát a magam részéről támogatom. Mindezek után az elnök szólalt meg és a végső szúrást ő adta meg az akkor már sápatag angyaloknak és Pettkó uramnak: Köszönöm szépen. Kérdezem, kíván-e még valaki köszöntőt mondani.
{ komment (1) } { permalink }  
Gyenge országnak, gyenge háza
Navracsics után most Keleti György lett rosszul az ülésteremben. Állítólag fronthatás okozta és nem ez az első eset ma. Istentuggya, de itt valami nagyon kezd elromlani. Képviselőink, mint a marionettbábok, akiknek eldobták a zsinórját, csuklanak össze az országnak házában, amit ráadásul finom hűs levegő és nem trópusi meleg lengedez át meg vissza. Kezdem azt hinni, vagy túl öreg a képviselői felhozatal, vagy a törvényhozói egészség olyan, mint a száraz gally a túrabakancsok alatt, úgy törik. Mi van itten kérem? Valamennyi törvényhozót felül és alul kellene vizsgálni. A fiatalokat katonai szolgálatra kellene vezényelni, hogy a málhazsákok és  vegyvédelmi felszerelések súlya alatt edződjenek hozzá a megpróbáltatásokhoz, az öregeket pedig posztgraudális tornára kellene fogni és kitiltani kezükből a kávét és a cigarettát. Gyenge országnak, gyenge a háza! Hogyan lesz itten erős a magyar?
{ komment (0) } { permalink }  
Skót függetlenség: mandátum hiányában elnapolva

Történelmi tettet hajtott végre a Skót Nemzeti Párt a május eleji választásokon, s bár sikerült megtörnie a Munkáspárt (Labour) évtizedes egyeduralmát, kénytelen lesz lemondani elszakadási terveiről, miután a Skótszágházban csak egy mandátummal tudtak többet szerezni a baloldali ellenfélnél. A koalíciós mérleg nyelve ezúttal a skót liberáldemokraták lesznek, az egyezkedés már folyamatban - jelenti Scotland ügynök. Továbbiért klikk...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
OV-TV
Na végre! OV levetkőzte idegenkedését az internet és mindenfajta médiatechnika iránt és tévéadást indít saját, megújult honlapján. Annak idején Gyurcsány-blogjára fanyar mosollyal legyintett a Fidesz, de most látva a politika által kiváltott mérhetetlen undort az ellenzéki vezető hétköznapjait nyilvánosság elé tárva mutatja meg halad a korral, mégha megáll, köhécsel is közben, mint egy patika felé cammogó szépkorú. A hivatalos nyilatkozatokból az tetszik ki, hogy Orbán nem akar Győzike-showt, valóságshowt csinálni, csupán azt a képzetet próbálja eloszlatni, hogy a politika és politikusok távol állnak a valóságtól: Politika? Tudjuk: mosolyok, kézfogások, viták, beszédek, koszorúzások... Vagy nem csak ennyi? Mi történik két vállveregetés közt? Hogyan dolgozik egy politikus? Elhúzzuk a függönyt: jöjjön, nézzen be a kulisszák mögé! Sőt, OV videóüzenetben is válaszol a hozzá érkezett kérdésekre. Se podcast, se komment, se rss. De legyünk megengedők, ne fikázzuk azonnal: az öregurat még csak most tuszkolták be a hálóba, hátha megfiatalodik kicsinyt.
{ komment (3) } { permalink }  
Hagyni a fényt
Túlzás, sőt nemigaz lenne azt állítani, hogy - a két tábor címkéit alapul véve -  a magyarellenesség és az antiszemitizmus csapott össze  verbálisan tegnap a pesti alsó rakparton a szocik Békelánc demonstrációján. Inkább egyszerűsítsük le arra, hogy az indulatok kecmeregtek ki a honfiúi keblekből. Távol álljon tőlem, hogy egybemossam a két, lélekszámban meglehetősen különböző nagyságú tábort, ezért szögezzük le: aki zsidózik az rongy ember, sőt: Nemember! Megzavarni más megemlékezését, nem komilfó dolog. Tojást dobálni meg tahóság. De azt mégis ajánlom átgondolásra, fontos-e pártpolitikai alapon, demonstratíve emlékezni. Tudom, ízlés dolga. De talán nem kellene a baloldal erejét olyan rendezvényen megmutatni, melyhez inkább a csend, a főhajtás a méltó, hogy hallani lehessen a szél sustorgását, hagyni a napfényt, hogy betöltse a tekinteteket.
{ komment (7) } { permalink }  
Esőember

Különleges interjút készített Scotland ügynök az egyik (azóta újraválasztott) skót parlamenti képviselővel. Mike Pringle a Skót Liberális Demokraták színeiben indult Edinburgh déli körzetében, miután négy évvel ezelőtt meglepő módon néhány szavazattal legyőzte az abszolút befutónak hitt munkáspárti jelöltet. Mike őszintén beszélt a politikáról és nézeteiről, ráadásul mindezt úgy, hogy az interjú még a választások előtti napon készült; vagyis nem tudhatta, hogy másnap meggyőző fölénnyel újra parlamenti képviselőnek választják a skótok.

Az interjúért klikk tovább...

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Lovasberény minusz gyök pí
Scotland lenti kötözködése fül mellett el. ;-) Én is szeretlek!  A homoerotikus vonalról elmozdulva, nehogy a barátnék még félreértsék, térjünk rá hétfőre rendelt témánkra, mely ma uralta a parlamenti közbeszédet. Mi más, mint Lovasberény volt a menü, melynek eredménye lényegében egyenlő a nullával, de túl megengedők voltunk, mondjuk ki bátran: minusz gyök pí osztva cosinus alfával. Ez a képlet nem csak az eredmény nagyságát szimbolizálja, hanem a lényegét is. Szeretnék találkozni azzal az okossal, aki érti, hogy a magán- és a közbiztosító egyensúlya apropóján miről beszélnek már hetek óta ezek a "szépemberek". A szocik azt mondják, csak abban nem tudnak megállapodni, hogy mekkora szeletet szedjenek le az állami hagymából a magánkezek. Vagy ez mindegy is? Lovasberényben nem is erről volt szó?  A koalíciós egyeztetés lényegét igyekszem mostan levezetni részben szoci, részben szadesz információk segítségével. Adott két kormányzó párt: A és B. (katt a továbbra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Miss Skót Politikus 2007

A Parlamentblog skóciai tudósítója, nevezett Scotland ügynök sikerrel hazatért a skóciai választásokról - ennek köszönhetően a napokban folyamatosan anyagokkal látja majd el szeretett webújságunkat. (Nem is baj, mert Déli Riporterünk nem erőltette meg magát az elmúlt napokban...) Bemelegítésként egy kis bulvár: a nagy voksolás közepette a neten meghirdették a legszexibb - parlamenti és helyi - képviselőnők versenyét. (Talán lopták az ötletet?) Mindenesetre a verseny szoros, egy időben Karen Utting vezetett (tejóisten!), de olykor átvette a stafétát tőle Jackie Baillie is (teatyaúristen), hogy aztán gyorsklikkelések után ismét helyreálljon a világ rendje. Postunk publikálásakor Nicola Taylor Rowan vezet. Úgy legyen.
(Képünkön balról jobbra, a dobogósok közül: Karen Utting, Jackie Baillie, Ruth Cameron, Nicola Taylor Rowan, Gillian Cole-Hamilton, Natalie Maver)
{ komment (0) } { permalink }  
Széna tér

Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy már most megállapítsuk: a Széna téri túszejtő halála, és a bankrablás körülményei néhány napon belül politikai üggyé válnak. Így volt ez korábban a nagy visszhangot kiváltó bűncselekményeknél, és így lesz most is. Most nem írok Kuncze belügyminisztersége alatt történt robbantássorozatról, mely után még Horn Gyula száját is az hagyta el, hogy az ami Magyarországon van, az nem közbiztonság. Hagyjuk most a Viszkis romantikus ízt kapott történetét is. Hátha valaki nem emlékszik, jöjjön két, ma már kevésbé ismert példa, mely a maga idejében egy országot tartott izgalomban. (Egy régi blogban írtam már a történetekről, a törzsvendégektől elnézést) A kilencvenes évek derekán egy rumi elmebeteg barikádozta el magát a házában és robbantással fenyegetőzött, ha nem láthatja nevelőotthonban élő fiát.
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Rosszkedvünk tele

Hogyan kerül a gyros a jó öreg városligeti virsli és mustár, meg a söröspohár szomszédságába? Korda György pókerimádata, vagy Monte Carlo, mint vágyálom, a majálisozó, vékonypénzű közönség elé? Hogyan lehet a megszorításokról úgy beszélni, hogy tapsot is kapjon érte a politikus? Mindez maradjon a május elsejei képtelen zsongás titkai között, ahol a meleget mérték nélkül adják, lassan mozog enni, inni, perecezni a tébláboló tömeg, és mindenki egyszerre engedi játszani, vattacukrozni a kiskorúakat.- Nincs jobb dolga? Nem kéne a családjával lennie? - bök a szólásra emelkedett Gyurcsány felé egy fiatal nő és azonnal belebucskázik a néhány száz, politikától menekülő közé. A többség marad. Vár.A pártelnök Rólunk szól. Legalábbis a háttérre, piros pólókra kapcsolt szlogen szerint. Az MSZP majálisán a választásihoz hasonló eufóriának nincs nyoma.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.