ParlamentBLOG
A néma miniszter portréja

Ezzel a címmel akár szívbemarkoló, hihetetlen karrierről szóló fikciós drámát is prezentálhatnék, de az olyan sejtbénítóan közhelyes lenne, hogy inkább a megdöbbentő valósággal próbálkozom. A néma miniszter története a patkószagú életből építkezik. Forgács Imre egykor kisreményű igazságügyi miniszter-jelölt volt.

Rögös útja még a rendszerváltás előtt indult, nem hiába ragadt rá a „közigazgatás nagy eminenciása” cím. (Isten áldja Szollár Domokost, hogy ezt a kacajfakasztó nevet kitalálta!) Sokáig inkább a háttérben bújt meg, minthogy öntelten exponálja magát. De aztán Draskovics „Terrorizmusvan” Tibor távozásával már nem tudta tovább rejtegetni tehetségét. Decemberre a szocialisták felragyogtatták az ő csillagát: tárcavezetővé vált.

A kódexek szerint az igazi, kihagyhatatlan lehetőség február 15-én adatott meg neki. Ekkor már szemek háromszáznyolcvanhatjai meredtek rá: válaszoljon a miniszter az ellenzék csavaros, vérizzasztó kérdésére. Aztán megszólalt Avarkeszi Dezső államtitkár. Alig később újra őrülten remegtek a gyomrok, képzeletbeli hasnyálmirigyek ordítottak: Imre, kiáltsd a világba a törvény indoklását, jöjjék a miniszteri expozé. Imre sehol, megint Dezső telt alakja emelkedett a bársonyszékből. És a miniszter csak hallgatott, hallgatott és hallgatott.

Forgács Imre kisreményű miniszter-jelöltként érkezett: mindenki csak legyintett rá, kevés idejét, megválasztásának módját kritizálták. Pedig nagyemlékű tárcavezető lett. Egyetlen mondatot mond el a patkóban: „Én, Forgács Imre esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az alkotmányt a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom; a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; miniszteri tisztségemből eredő feladataimat a Magyar Köztársaság fejlődésének előmozdítása és az alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem.”

Lássuk be: sosem akadhat legyőzőre, mert e mondat nélkül más sem lesz miniszter.

{ komment (1) } { permalink }  
Hozzászólások
 
Nekem is lenne ehhez egy-két szavam.
 
1.

bogarka mondja:

Jo van na. Azert irhatna a szerzo, V. Csiko, valami informativabbat is.

2010. március 21. 17:57

 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.