ParlamentBLOG
Elszámoltatást, de milyet?
A kampányban még vezető téma volt az elmúlt 20/8/4 év felelőseinek azonosítása és "elszámoltatása". Lehet, hogy az európai válság miatt hamarosan új felelősöket kell keresni? "Aki keres, az talál!" - mondja a mondás. Kérdés, hogy büntetőjogi, vagy politikai értelemben lesz-e elszámoltatás?

A rendszerváltás óta eltelt 20 év a nagy remények és még nagyobb csalódások négyéves ciklusainak ideje is volt. Az oly hőn vágyott nyugati életszínvonal csak nem érkezett el, pedig sokan várták. A várakozások által felkorbácsolt remények kisülése után menetrend szerint érkező csalódottság rendre felelős(ök)ért kiált. Nincsen ez idén sem másképp.

A választási kampány elején még a Jobbik vetette fel a "20 évet a 20 évért!" jelszót, ami a nyugat-európaihoz közelítő általános jólét elmaradását öntötte egyszerű szavakba. A Bajnai-kormányt kívülről-belülről támogató pártok ebbe a versenybe értelem szerűen nem neveztek be, hatalmuk még pislákoló tűzénél melegedtek. Az így támadt űrben a Fidesz jó érzékkel vette fel újra az elszámoltatás témáját.

A nagy ellenfél, Gyurcsány Ferenc és közeli harcostársai körüli ügyek (költségvetési adatok választás utáni nyilvánosságra hozatala 2006-ban, 2006. októberi rendőri túlkapások, sukorói telekcsere, stb.) melegen tartása mellett a BKV-botrányok lehetőséget adtak arra, hogy a Fidesz a helyzettel való általános elégedetlenséget (protestet) is megszólítsa. Ezzel tovább tudtak távolodni a 2008/2009 során tett jóléti típusú üzeneteiktől is, amelyeknek más mellett a népszavazási és EP-választási sikerüket is köszönhették. A nagyon általánosra sikerült választási programban már nem is voltak konkrét jóléti ígéretet.

A kampány érdemi szakaszához érve a Jobbik hangosabban, míg a Fidesz következetesebben követelte az elszámoltatást. A törvény előtti felelősségre vonás irányát erősítette a ciklus végére magára találó nyomozó- és vádhatóság is, amely megalapozott gyanú alapján akár előzetes letartóztatásokat is eszközölt. A magyar néplélek irtózik a nem szabályos felelősségre vonástól, mert ki tudja, hogy a beindult gépezet mikor és kinél áll meg.

A választás után a Fidesz által szorgalmazott elszámoltatás részleteit még nem ismerjük. Lehetnek egyesek, akik Keller László volt közpénzügyi államtitkár ténykedését megszégyenítő eredményességet várnak, mások azt feltételezik, hogy az új kormány a nehéz gazdasági helyzetről látványos akciókkal kívánja elterelni a közvélemény figyelmét. Itt is igaz lehet azonban, hogy az ÉLET írja a legjobb forgatókönyveket:

Két alapvető irány mutatkozik: Egyik a már 1999-ből ismert , ún. "fehér könyv", amely a lezárult kormányzati ciklus ügyeit foglalja össze és mutatja be. Ez a politikai felelősség megállapításának eszköze, és akár az új kormány megalakulása után néhány hónappal - akár a bevett 100 napos türelmi időszak vége felé - az önkormányzati kampány idejére elkészülhet.

Másik - rögösebb - útként a büntetőjogi elszámoltatás kínálkozik. Itt csak megingathatatlan bizonyítékra épülő, alapos gyanú esetén lehet az eljárást, adott esetben a mentelmi jogtól való megfosztás megindítani, bár a vádalkuk beindult lavinája itt még akár meglepetést is hozhat. Ez az út már csak ezért is hosszabb és problémásabb is. Egy jogerős ítélete éveket kellene várni, és addigra a most még aktuális ügyek helyett jönnek újabbak.

A görög válság hullámvasútba ültette a forint árfolyamát, ami a devizahitelesek életét nehezíti. Ha a görög válság átterjed Spanyol- és Olaszországra, vagy Portugáliára az próbára teszi fő nyugati felvevőpiacaink törékeny gazdasági növekedését is. Akkor biztos elmarad-kitolódik a várva várt fellendülés. Ebben az esetben már késő lesz a 2006-2010 ciklus vélt vagy valós felelőseire mutogatni.

{ komment (0) } { permalink }  
Hozzászólások
 
Nekem is lenne ehhez egy-két szavam.
 

 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.