ParlamentBLOG
Jobbegyenes Majtényiért
Sólyom László ma aláírta azt a törvényt, mely a vizitdíjat beemeli a költségvetési kategóriák közé. Ezzel az államfő akkora jobbost vitt be, felteszem bosszúból,  a Fidesznek, mely felért egy lórugással. Mielőtt az előbbi mondatot megmagyaráznám, egy kis jogszabály értelmezés: ha húsz alkalomnál többször kell orvoshoz menned, akkor az önkormányzat visszatéríti neked az efölötti díjat. A település nyúlna is a zsebébe, de ott egy likas fillér nincs erre a célra.  Így hát a törvényhozók a jogszabálymódosítással elkülönítettek 100 millió forintot. Csak jótékonyságból?  Csak felelősségtudatból? Ugyan már! 

 A Fidesz vizitdíjjal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését egyszer az Országos Választási Bizottság visszadobta, mondván: költségvetést érintő tételt nem lehet voksolászatilag megtorpedózni. Az Alkotmánybíróság viszont megállapította: ez nem költségvetési tétel. Így ismét az OVB elé került  a javaslat. Úgy tűnt, a testületnek nincs más választása, ezért igyekezett az időt húzni. Csak arról döntött, hogy majd dönt. Mintha valamire várt volna, valamire, ami ma öltött formát.

Ma ugyanis egy májusban elfogadott parlamenti döntést végre kihirdetett a köztársasági elnök. A vizitdíj költségvetési tétel lett. Az Alkotmánybíróság érve semmibe foszlott. Kis, ám lényegesnek tűnő intermezzó az ügyben, hogy hétfőn este a Fidesz és a KDNP elutasította az államfő favoritjának, Majtényi Lászlónak ombudsmanná választását. Kedden délelőtt Sólyom aláírta azt a törvényt, mely az ellenzék vizitdíjas népszavazási kezdeményezését lehetetlenné tette. Sólyom visszavágott. Bevitte a jobbost. Majtényiért. Bosszúból.

{ komment (2) } { permalink }  
Hozzászólások
 
Nekem is lenne ehhez egy-két szavam.
 
2.

karmazsin mondja:

Szerintem nem erről van szó. Az AB döntése pusztán jogi szempontból vállalahatatlan volt (= ezentúl minden szarról lehet népszavazni, ha *bevételi* és nem kiadási tételt érint, mert az Alk. szövegét elqrták). Sólyom szerintem egyszerűen továbbra is a "láthatatlan Alkotmányt" tartotta szem előtt a döntésénél, elejét véve az ország elmontypythonosodásának.

2007. június 13. 10:50 | karma.blog.hu

1.

Pocakos mondja:

Nem azért, de ha ez így van, akkor nagyon szar ez a rendszer (demokrácia?), ahol piti, kisstílű személyes "nézetellentétek" döntik el egy ország, nép/nemzet sorsát stb. Az egész még csak nem is "orwell"-i. ----- Különben: ".....ha húsz alkalomnál többször kell orvoshoz menned, akkor az önkormányzat visszatéríti neked az efölötti díjat......" - írod. mennyi idő alatt kell ennek a húsznak összejönnie? Hónap, év ? Aztán újra kezdik számolni? Vagy átr lehet vinni a következő évre, hónapra stb.-re is? ;-) Mindenesetre valódi "marketing" szemlélet: "az első húsz után ingyenes" - most jut eszembe: qrva ország vagyunk! ;-))

2007. június 12. 21:50

 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.