ParlamentBLOG
Tahó söpredéktől a Tanácsköztársaságig

Az egészségügyi változások komolyságához méltó vitát hoztak össze a törvényhozók hétfőn a parlamentben: több alkalommal dafke felrúgták a házszabályt, kiabáltak és olyan fontos kérdéseken időztek, hogy aznap reggel nyolc, délelőtt tíz, vagy délután 14 óra 46 perckor tették-e fel az Országgyűlés hálózatára a minisztérium koherenciazavarokat kiküszöbölő, fogalomtisztázó javaslatait. Kövér László az egyik, Konturt csófoló kormánypárti zajba így avatkozott bele: Tahó söpredék!

Még minden rendben lévőnek tetszett Mikola István (Fidesz) és Nagy Kálmán (KDNP) felszólalásakor. A fideszes és a kereszténydemokrata képviselő példákon keresztül hívta fel a figyelmet a koherenciazavarokra. Aztán Horváth Zsolt (Fidesz) megadta a későbbi csörte alaphangját: a tárca utolsó pillanatban beadott 133 javaslatával az a nagy gond, hogy "ennyiszer játszottak a magyar polgárokkal, ennyiszer játszottak a magyar emberekkel". Hiába figyelmeztette a házelnök a házszabály betartására - csak a módosítókhoz szólhat hozzá -, Horváth folytatta és úgy mentette magát, mint aki a koalíció hászabályellenes tette miatt ragadtatott hászabálysértésre.

Béky Gabriella(SZDSZ) ezután nekilátott csodálkozni: miért nem olvasnak a képviselők dokumentumokat a hálózatról. Heintz Tamásnak (Fidesz) sem kellett több, azt panaszolta el, hogy ők hajnalban jöttek Budapestre az egészségügyi bizottság ülésére és néhány perc után távozniuk kellett onnan: "ez a magyar törvénykezés megalázása!" Erre Mikola sem bírt a benne feszülő indulattal, és meglobogtatta a kezében tartott papírt: "Ebben a pillanatban hozta be a terembiztos az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság kötegnyi módosító javaslatát" .

Lett erre borzalmas hangzavar, melyet Szili úgy igyekezett csitítani, hogy felvilágosította a képviselőket, ajánlási pontokról és nem módosító javaslatokról beszélnek a törvénykezők, kérte is őket ne tévesszék meg a nézőket. Avarkeszi Dezső (MSZP) erre úgy vágott oda, hogy a javaslatok 14 óra 46 perckor jelentek meg a parlament hálózatán. Pettkó András (MDF) úgy trompfolt, hogy az 12-kor még nem volt ott. Kósa Lajos - aki a meglehetősen szokatlan elnöknő kifejezéssel illette Szilit - drámai hangot ütött meg: "Egy egyszerű vidéki önkormányzat a kóbor kutyák összefogásáról szóló rendelet megalkotásakor komolyabb magatartást tanúsít."

A szocialista Tatai-Tóth András esküdött rá, hogy reggel nyolc-kilenc között látta az iratot a hálózaton. Salamon László így folytatta volna a különös licitet: "Azon vitatkozunk, tisztelt képviselőtársaim, hogy 12-ig lehetett ma…" A mikrofonja ezen a ponton az elnök által kikapcsolódott: "Kérem, ne folytassa!" A patkó ellenzéki része felhördült. - Szégyelljék magukat! - csattant fel a házelnök, mire Nagy Kálmán is önvizsgálatra kérte kormánypárti képviselőket.

Lasztovicza Jenő (Fidesz) egy éles példával igyekezett a magyar reform hibáira felhívni a figyelmet : "Hiszen abban az országban, az Amerikai Egyesült Államokban, amire felnézünk, és önök is felnéznek, 50 millió ember ellátatlan e miatt a rendszer miatt." A szocialista Szabó Zoltán erre így pattant fel: "ennek a rendszernek ahhoz, amilyen az Egyesült Államokban működik, annyi köze van, hogy mind a kettőben orvosok gyógyítanak betegeket". Gógl Árpádnak (Fidesz) pedig azonnal a Tanácsköztársaság jutott eszébe: "a 133 pont engem emlékeztet valamire, már csak ezért se ajánlom az elfogadását".

A fideszes Aszódi Pál lányos zavarában elnök úrnak szólított Szilit. A házelnök mosolygott: "lehet, hogy túl határozott vagyok, de remélem, még valamit megőriztem abból, ami miatt nő vagyok". Aztán az a fontos problémakör került elő, hogy az alkotmányügyi bizottság a javaslatról nem is vitázott, hanem rögtön szavazniuk kellett (Salamon László). Meg azon, hogy ez nem is igaz, csupán nem szólt hozzá senki (Kökény Mihály). Meg arról, hogy Kökény ne beszéljen, hiszen elkésett az ülésről (Répássy Róbert).

Néhány perc múlva Kontur Pál, a Fidesz munkásembere emelkedett szólásra. Ennek hírét hatalmas felzúdulás fogadta a kormánypárti padsorokban. - Õszödön kellett volna kiabálni, uraim. Én szeretnék beszélni, egy egyszerű magyar munkásember - kiabált vissza Kontur, de a zaj csak nem csitult. Kövér László (Fidesz) ekkor így fakadt ki: "tahó söpredék!" Szekeres Imre (MSZP) azonnal reagált: válogasd meg a szavaid! És ez így ment egy darabig, egészen Horváth Ágnes egészésügyi miniszter felszólalásáig, aki a tiszteletkörök után így kezdte: "Azt hiszem, hogy talán a ciklus legjelentősebb törvényjavaslata áll előttünk, és itt áll a zárószavazás előtt".

{ komment (0) } { permalink }  
Hozzászólások
 
Nekem is lenne ehhez egy-két szavam.
 

 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.