ParlamentBLOG
Cselek
Minden létező politikai gumicsontot egymásra hajítottak a képviselők a patkóban, miközben az üléstermen túl Vajna producerrel az oldalán téblábolt ide meg oda a hazánkban ideiglenesen állomásozó Arnold Schwarzenegger. Lehet, hogy a parlamenti étterem böjti menüje csapta el többeknek a gyomrát, mert akár ketrecharc után a sporik szája, foghíjasak voltak a parlamenti széksorok. Volt itt „ciki külpolitikázás”, kontra kovácslászlózás, Szijjártó Péter megpillantotta az Iszlám Állam terroristáit az ország spájzában, Lázár János meg sóhajtozva így hajolt félre az LMP-s Szél Bernadett gázüzletági pofonjaitól: az ő erejét és képességeit bizony meghaladja mindaz, amit a főnöke feladatként rászignózott, így inkább nem válaszol.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Igazuk van?
Gothár Péter Megáll az idő című kultikus filmjében a börtönéből frissen szabadult, ’56-os forradalmár az átizzadt konyhafalnál ül, rágyújt, csípi a szemét a füst, köhög a neonfényben. Őze Lajos szerepe szerint arról beszélget barátja feleségével, hogy a hatvanhármas kádári országban mindenki mennyire csak a nyomorult kis életével, a saját túlélésével van elfoglalva. - És mindenkinek i-ga-za van! – szótagolja Őze. Arrogáns és cinikus. Ahogy a 2015 első parlamenti napján is mindenki az. És miért ne lenne mindegyikőjüknek ma is i-ga-za?
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Színjáték
– Megfújná?
– A maga kedvéért bátran!
Ennyi kellem és kecsesség ritkán fordul elő egy parlamenti párbeszédben, pláne, ha az egy ellenzéki és egy kormánypárti képviselő között hangzik el. Pedig az ország házában hallottam, szavamra!
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Szolgálat
Én láttam Polt Pétert! Hétfőn, a parlamenti folyosón fideszes korifeusok gyűrűjében bazsalygott Orbánra, éppen Lenkovics Barnabás alkotmánybírósági elnök megválasztását készültek ünnepelni. Azért hozakodom ezzel elő, mert az együttös Juhász Péter a Facebookon azt kérdezte: „Látta valaki mostanában Polt Pétert a munkahelyén?” Juhász azért kiáltott a legfőbb ügyészért, mert szerinte az V. kerületben bevett módszer volt, hogy eladás előtt bérbe adtak önkormányzati ingatlanokat, így később olcsóbban passzolhatták őket tovább.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Sóhaj
Túl vagyunk már Szijjártó Péter napok óta tartó kanosszajárásán: hétfőn a külügyminiszter például azt próbálta elhitetni velünk, hogy mi Ukrajna ablakába missziós virágokat viszünk, és az eddig ajnározott oroszokkal nem játszunk még pirospacsit sem.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Demonstrációk napja
„Ez van” – tárja szét színpadiasan a kezét Kunhalmi Ágnes. A házelnök az imént vitette ki az uniós zászlót, amit a szoci képviselő hozott be a terembe. Kunhalmi persze összekacsint a fotósokkal, akik a karzatról kihajolva fényesre vakuzzák az üres székeket. Ki tudja, hol kószál a törvényhozók többsége, a folyosói csengő már legalább negyven perce berreg, a teremszolgáknak cseng a fülük tőle, azt mondják, a házelnök feküdt rá a nyomógombra, hogy határozatképes legyen a patkó.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Van bajunk elég!
Akár egy kofa a levesnek való kendermagost, úgy kínálgatja széles vigyorral Schiffer András az LMP aláírásgyűjtő ívét a Parlament folyosóján:
– Egy jó kis adóhatóságot vizsgáló bizottság?
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Szteroid
Össze kéne hívni valamennyi parlamenti Gombnyomogató Jánost, meg annál is több hangmagyart, hogy Romsics tanár úrtól tanuljanak kicsit. Kockás füzetet kellene a kezükbe adni, jegyzeteljenek serényen, hogy ne csak a déli marhapöri és a monitorbúvárkodás közepette teljen el a négy évük. Anno Orbánra is ráfért volna egy kis szellemi szteroid, úgy talán nem erőltette volna annyira a Szabadság téri emlékművet.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Megvonom a szót!
Akár SMS-ben is lezavarhatták volna azt az igazságügyi bizottsági ülését, amelyen az új alkotmánybíró-jelölteket hallgatták meg a minap a színnarancs képviselők. Energiát spórolhattak volna így, hasonlatosan a csillárok takarékos izzóihoz, amelyek oldszkúlba oltott modern hangulatot kölcsönöztek a Parlament Nagy Imre Termének.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Jobb profil
Orbán járása fürge maradt, ám állát a választás óta jobban felszegi, karjait, akárha dinnyét cipelne mindkét hóna alatt, távol tartja a derekától. Hende honvédelmi miniszter görnyedten iparkodik mellette a parlamenti folyosón, valamit magyaráz neki, fejét felé fordítja, így csak profilból látszik az arca, ahogy a Főnök közelében mindenkinek. Inog Hende széke, írják az újságok, de ő most nem erre figyel, kezdődik az első őszi ülés, igazodik, jelent, ez a dolga.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
bull(a)shit
nem szabad azt gondolni, hogy egy politikus (netán kormánypárti) nem képes átfogóan, rendszerben, távlatokban gondolkodni. a fideszes Varga István is megmondta: azért van szükség új alkotmányra, mert ugyanazon a napon, amikor Orbán Viktor letette kormányfői esküjét, 1205-ben királlyá koronázták II. Andrást és "II. Andráshoz pedig az Aranybulla fűződik". na persze azt sem szabad gondolni, hogy egy politikus (netán kormánypárti) épeszű.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
a mobilok hálójában - játék

mivel lassan már egy szavazóautomatának több a mobilja, mint nekünk a látogatónk, - from the marketing point of view - játékot indítunk. tehát, aki megmondja, hogy a képen látható három nokia 6300 melyik képviselőhöz tartozik az...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Visszanéző: Szájkarate

Scheiring Gábor(LMP) jóvoltából végre felfrissült a parlamenti nyelvjárás, az avitt szókincsbe egy új kifejezés furakodott be: a szájkarate. Hallgassuk és nézzük csak ezt a pionyírt, akinek korszakalkotó felszólalása után a politikusok nyelvezete végre visszavonhatatlanul üde és friss leend.
{ komment (0) } { permalink }  
Visszanéző: Jobbikos hátra arc!

Az uborkaszezonra való tekintettel néhány klip a magyar parlament életéből. Elsőre egy kis jobbikos hátra arc, tüntetésekről ismert skandálással a hej, gárda, hej gárda dallamára. ;-)  Vona szemernyit lekésik, és azt sem tudja, mi a tosz van, de lényegében az utolsó pillanatban azért abszolválja a katonás hátra tekintést.
{ komment (0) } { permalink }  
SZALEFORELÉNER és a NEMESZ

Viccelődünk, viccelődünk? Hazaáruló besték! ;-) (MSZP javaslat Orbán fotók kifüggesztéséről) UPDATE: Már az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is. Orbán vicce akár a vírus... UPDATE2: A TASZ is profilt vált: megindítja komplex Nyilakozat-, Tábla-, és Portré-szolgáltató Üzemágát.

{ komment (0) } { permalink }  
Az államfő beszél, a képviselő hallgat... vagy mást csinál
Komolyan izgultak ám a képviselők, amikor az államfő-jelöltek szólaltak fel a Házban. (A beszédeket más honlapon keresgéljétek, köszi.) Szóval megint alternatív tudósítok, mégis, ki, hogy hallgatta Balogh Andrást és Schmitt Pált.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Merre csörög a micsoda?

Kivált unalmas napunk van eddig, ezért elkezdtük azt szemezgetni, hogy mégis milyen telefonja van vajon a képviselőknek. Az egész ott kezdődött, hogy Daher Pierre törtmagyar eskütétele alatt vagy háromszor csörgött „old telephone” stílusban egy mobil, szerintünk egy HTC márkájú. (A hangszín alapján, tényleg.) És akkor meg már miért ne soroljunk fel még néhányat.

tovább kattika, tovább!

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Orbán beszéd - ahogy Kósa látta
Valami gazdaság, meg adók, meg mittudjukmi, meg még, hogy majd mostantól – különben is, kit érdekel mégis, hogy miről magyarázott Orbán Viktor? Mert a tőzsdék – a hülyék, ha jó nekik – majd figyelik, meg zuhannak, vagy röpködnek, de hát ezen kívül tényleg nem számít. Az számít, ki mit csinált a patkóban, miközben a min. eln. beszélt. Hát nem véletlenül néztük mi is ezt:
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Budaházy in da house!

Bár Budaházy Györgynek - aki épp előzetes szabadságát/vesztését tölti - nem jött össze, hogy képviselővé váljon, azért mégiscsak bejutott a Házba. Igaz, nem ő maga - hiszen még a kopogtatócédulákat sem sikerült összeszednie -, hanem arcképes pólói. Be’ szép is az, amikor a karzatról egy rakat szimpatizáns azt ordibálja: börtönbe az ügyésszel. Mert hogy az a szemét nem szünteti meg rögtön a Budaházyék és Vona Gáborék ellen indított ügyeket. Hát ezért jó ebben az országban élni. A kurucokat sikerült kitiltani, de a gárdistákat már nem. Meg azért is jó itt élni, mert láthatjuk, ahogy Martensus verekedni hívja ki képviselőtársait. Magyarország az én hazám, itt nevelt fel apám, s anyám… lassan erre is ráférne már egy remake.

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Mélymagyar elegancia

Mai villanykérdésünk legyen, hogy melyik az a politikus, aki a képen látható övvel grasszált a héten a parlamentben? A pártot kitalálni - naná! - nem lesz rocket science, de hát azért mégis. Szóval, melyik jobbikos az, aki ezüstkeretes szemüvegéhez jó ízléssel veszi fel a szürke öltönyt és a hozzá illő inget, a fekete lakkcipőt, de rögtön el is csapja az egészet az övvel? katt a továbbra

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Új miniszter a kormányban
De akkor most kik ülnek a hol? Kicsoda a Pintér Sándor? A belügyi tárcavezető tán megfésülködött és ettől hirtelen elnavracsics-tiborosodott? Vagy elbambultunk és Navra behúzta a Belügyminisztériumot? De akkor ki lett az új közigazgatási és igazságügyi miniszter? Vagy az is Navracsics, csak klónozták? Vagy inkább Kósa Lajos az ott? De mit keres a Fidesz-ügyvezető elnöke a miniszterelnök-helyettes bársonyszékében? Vajon ő lett az új titok-miniszter a kormányban?!
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Hülye vagy fiam, vagy bármi
Éjfél volt.37 többségében ellenzéki képviselő mellett az LMP-s Vágó Gábor elvesztette a türelmét. Érvelt, magyarázott, de az álmos tekinteteket nem állhatta. Aztán imígyen fakadt ki: „Kérem önöket, tényleg válaszoljanak már, mert olyan, mintha a falnak beszélnék”. Végül leült, majd meg sem várva hogy esetleg valaki reagálna, megint szót kért: „Kedves kormánypárti képviselők, tényleg addig fogom nyomogatni a kettőperces gombokat, amíg önök nem méltatnak arra, hogy szóba állnak velünk.”
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Első csók
Na, akkor verjük is ki a fejünkből a 90-es évek népszerű – és rettentő bóvli – francia sorozatát, itten most politikáról van szó. Hogy mégis kit smaccantott le először Orbán Viktor, miután kinevezték. (Mert hogy aki nem tudná, az ország miniszterelnöke vagy húsz perce megint Orbán.) Nem feleségéhez rohant hátra, de nem is Semjén Zsolt nyakába borult, hogy baráti csókkal éltessék egymást és a kétharmados sikert. Az első csókot Lendvai Ildikó kapta, a szocialisták elnöke. Igaz, a kezére, de akkor is milyen szép.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Nagykoalíció
Orbán Viktor pár perce tette le hivatali esküjét, ezzel ő lett Magyarország új miniszterelnöke. Azt viszont csak kevesen veszik észre, hogy miután miniszterei csak pár óra múlva léphetnek hivatalba, addig a második Orbán-kormányban szocialista miniszterek ülnek... Klikk a továbbra
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Bebútorozás 2.0
És szinte már látjuk is, ahogy a képviselők szépen berendezkednek kicsi padjaikba. Ahogy kedvenc plüssállataikat elrejtik, szavazások előtt lágyan rámosolyognak, és megsimítják a buksiját. Aztán gombot nyomnak, lerúgják a kényelmetlen lakkcipőt és már az otthonos lyukas zoknijukból kilógó lábujjal ücsörögnek. Lábukkal kedvenc parafapapucsuk után kutatnak, kezükkel pedig a „te vagy a legjobb apu/anyu” bögrét keresgélik. Éjfélkor az ülés végén puszit dobnak egymásnak: jóéjt, barátom, jóéjt. Tán kissé távoli még víziónk, de az első lépést már megtették. A képen látható LMP-s Szilágyi László otthonosította laptopját. És következő lépésként már látjuk is, ahogy a Jobbik "a laptopom a magyaroké", az MSZP a "demokratikus ellenzéki számítógép", a Fidesz-KDNP meg a "nemzeti hálózatba kapcsolás" matricákkal dísziti gépeit.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Két levél között egy Fészbúk
Úgy látszik, valóban megjöttek az új laptopok a t. Házba, merthogy a képviselők HP márkájú vasaikkal ráröppentek az internet nevű csodára uzsgyi. Mi meg emiatt nem bírtunk jól neveltek lenni, és beleszemeztünk a képernyőikbe. Mesterházy Attila beszéde alatt például nagyon ment az Index. Láttunk kisebb hírportált is látogatódni: egy Hírextra képet is megcsíptünk. De volt ott még GMail is, merthogy a levelezés az fontos, akárhol ül is az ember. De a nagy kedvencünk – vajon melyik retard nem jött még rá? – a Facebook-ozás. Mert bizony meg kell kérdezni a barátokat arról, hogy mégis ki mit inzultálna nemzetileg. Azt meg ugye már tudjuk egy ideje, hogy az LMP a tumblr-en hasít. És akkor is könny szökik a szemünkbe, amikor valamelyik képviselő épp az ethernet csatlakozóval bírkózik, vagy az USB kábellel ismerkedik. Na, nem számítástechnikai tudásukért szeretjük a mi honunk atyáit. Habár azt sem tudjuk, mi másért…
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Orbán napja
Van abban valami lidérces és egyszerre funny, hogy a kormányprogram hivatalos parlamenti bemutatójára, kezdődő vitájára, Orbán Viktor első nagy T. Házbeli beszédére a mai napon kerül sor. Ma, ugyanis Orbán napja van. Minden tekintetben...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
A kurucok nem veszik be a T. Házat!
Tisztelettel jelentjük az Országgyűlésből, hogy a nagy magyar Ház tűzfalán aztán holmi szélsőség nem dobja át vaskarmát és nem húzza át kopasz radikális testét, hogy aztán belülről bomlassza, már puszta jelenlétével is szétrohassza a belső békét és demokráciát. Azt már nem. A kuruc.info a Parlamentben nem fog csak úgy bejönni. A rendszer nem engedi. Legalábbis nekünk legutóbb azt írta ki: nincs jogosultság. Kénytelen lesz az ember más honlapokat a falakon belül böngészni, ha tudni akarjuk mi történik szittyaland-en.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Martensus

Szegénykém, azt sem tudja, hogy hol van, mit zagyválnak a többiek, figyelmeztetik, ő leszarja, de magánbeszélgetésre, a folyosóra hívná a neki beszólót. Ó Jótét lélek! Biztosan simogatni akar, gondot elűzni, virágot adni, cuppogós puszival simára egyengetni ellenfele homloki gondredőit. Ó szelídség, és bölcsesség! Legyen hát mindannyiunk példaképe ez a szálfatermetű martensus dinoszaurusz, kinek fönt valamicske, de kebelében a végtelenség honol!
{ komment (0) } { permalink }  
Szimboleum
A parlamenti rajt előtt a közeli Bibó szobornál gyülekeznek a szocialisták. Megfogyatkozva ugratják egymást: valaki poénból az Országgyűlésből kiesetteket keresi. Az idősebb sóhajtozik, míg a fiatalabb a díszhalainak keres gazdát: nagy lett a szaporulat. Aztán Jobbikra hangol a szegfűs csapat:
- Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni – idézi a mestert Mesterházy Attila.
Majd’ mindenki piros nyakkendőt kötött, Lamperth Mónika vörös virágot tűzött a kosztümjére. Elvégre szimbolikus nap a mai.
(katt a továbbra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Orbán: forradalom, nyilatkozat a Zemberek akaratáról
Orbán a forradalmat lelakatolta egy semmitmondó politikai nyilatkozattal. Lássák a Zemberek, vége van a szoci teszetoszaságnak, az ellene felhúzott jobbikos barikádnak. A Fidesz kézbe vette, megforgatta azt a fránya forradalmat, és gyúrt belőle egy nemzeti összefogást (képzavart kergetünk zavartan) A Fidesz Delacroix-ja forradalmi képet maszatol és a Függetlenségi Nyilatkozattal dobja sutba az egészet.
{ komment (0) } { permalink }  
Radikális kaméleon
Vona Gábor nem viccel, ha egyszer azt ígéri, hogy ő bizony mellényben, akkor ő bizony mellényben. Hogy ezt csak kisebb dobócsellel - zakóban érkezéssel - vállalta be, hát az már egy másik kérdés. A szocialisták válaszul nagy dobásra készültek, csak épp nem sikerült nekik: elfordultak durcásan. Ennyire futta'.
{ komment (0) } { permalink }  
Karzaton mobillal (friss a zsemle!)
13.02. Promódos táskával benne antifa pólóval készülnek a szocik. Mesterházy súg-búg a szegfűsökkel. Vele zúg a terem. Vonán rajta a gárdás mellényke, csak azt a zakó takarja. Még szemérmes. Divatbemutatóra készül az ellenzék?

13.07. Kürtök, himnusz, Sólyom: "ünnep van. Vajon történelmi lesz-e a parlament. Magyarországot talpra kell állítani! Meginti a Jobbikot: nem hangozhat el gyűlöletre uszítás!

13.44 Horváth János korelnök épp a zsákmányszerzőket szapulja (jobb taps, bal zúg), kint a folyosón tibeti pap mutogatja laptopját egy öltönyösnek. A sajtószobában megannyi robot: merev fejek bámulják a monitort csak az ujjak mozognak a klaviatúrán.

14.45. A karzaton Philip és Kudlik Juli unatkozik. Lenn a páholyban Schmitt Pálné fehér attilában várja a szünetet. Szocik között terjed: Vona eskü közben leveszi a zakóját. Az MSZP úgy dönt: mégsem veszi fel a pólót csak képviselőik fordulnak el a Jobbikosoktól.

{ komment (0) } { permalink }  
Elszámoltatást, de milyet?
A kampányban még vezető téma volt az elmúlt 20/8/4 év felelőseinek azonosítása és "elszámoltatása". Lehet, hogy az európai válság miatt hamarosan új felelősöket kell keresni? "Aki keres, az talál!" - mondja a mondás. Kérdés, hogy büntetőjogi, vagy politikai értelemben lesz-e elszámoltatás?
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Parlamenti csaták
Bár hallottunk a magyar zsebkendőszavazásról, amelynek végén elégtételt a parlament bútorzatán vettek az ellenzéki képviselők, sőt lövés is dördült a Házban, - azok a cudar tiszás évek! -, de manapság bunyó nem történt a magyarság szentélyében. Jó lenne, ha lenne? Kellene „a fészkes fenének” (copirájt Kövér) ilyen bravúr! Ne adja Isten, hogy történjen ilyesmi, anélkül is szép balkános a polprofilunk, de ahogyan a „lógnifogsz”vs „sötétbunkó” párharcot figyeljük, még ez is bekövetkezhet egyszer. Addig is tekintsük meg, hogyan gyepálják egymást külhoni parlamenterek Bolíviától Koreán át Oroszországig. (Kezdjük egy közeli, ukrajnai csetepatéval aztán katt a továbbra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
A néma miniszter portréja

Ezzel a címmel akár szívbemarkoló, hihetetlen karrierről szóló fikciós drámát is prezentálhatnék, de az olyan sejtbénítóan közhelyes lenne, hogy inkább a megdöbbentő valósággal próbálkozom. A néma miniszter története a patkószagú életből építkezik. Forgács Imre egykor kisreményű igazságügyi miniszter-jelölt volt.

(katt tovább)

{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Az utolsó ülés

Vége van. Szétmentek. A 2006-os országgyűlés már a múlté. Az ismerős, megszokott alakok még egyszer végigdefilíroztak a folyosókon, bekukkantottak a büfébe, hol immár csendes pusztulás és magány van. Zajtalan, szelíd országgyűlés volt, sem nem rúgott, sem nem harapott, úgy is múlt ki tisztességesen, minden nyikkanás nélkül végelgyengülésben, mint egy jámbor aggastyán.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Semjén szerint a menny

"a kereszténydemokrata égi frakcióban" (egy képviselő halála után február 15-én a parlamentben)
{ komment (0) } { permalink }  
Nagy eminenciás begins

Érthetetlen okból bántják ezt a kormányt, még utolsó napjukon is adakoznak: egy szinte vadonatúj miniszter szónokol ma a patkóból. Aki nem tudja, kiről van szó – Forgács Imréről – még ne rohangásszon homlokkal a vakolatnak, csak december óta miniszter a miniszter. Õ volt az, aki a sokat dicsért Draskovics Tibort váltotta, ám eddig jobbára csak esküt tenni hallhattuk.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Új tavaszi sereg-szemle

Kénytelenek vagyunk e helyen is megállapítani. Az Országgyűlés választásról-választásra egyre kevésbé terepe a politikai kampánynak. A virtuóz szónokok helyett inkább a mobiltelefonok villognak a patkóban. Kár, hogy ez utóbbiaknak elvileg nem is lenne szabad.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Kontur igazsága
Az egészségbiztosítási vita legőszintébb mondata, a fideszes autószerelő Kontur Pál ajkát hagyta el. Eddig csak sejtettem, de most már tudom, mit nem műveltek az autómmal eddig: "Én az én világomból szeretnék egy hasonlatot hozni. Minden autótípusnak van egy gazdája egy országban, egy kereskedő. Az megkapja a gyártól a keretösszeget, abból csináltatja meg, fizeti, finanszírozza a garanciális javításokat. Minden egyes képviseletnek az a profitja, ami a zsebében marad, amit meg tud spórolni a garanciális javításokon. Vagyis minden egyes, vagy pénztárnak, vagy biztosítónak a profitja az, amennyivel kevesebbet költ a betegre, kevesebb megy ki a zsebéből. A megmaradó összeg tehát a profit. Tehát az a lényeg, hogy minél olcsóbb gyógyítási eszközöket, gyógyszereket írjanak fel, mert ha gyógyítanak egy embert, az a pénzt viszi ki a zsebükből."
{ komment (0) } { permalink }  
Tahó söpredéktől a Tanácsköztársaságig
Az egészségügyi változások komolyságához méltó vitát hoztak össze a törvényhozók hétfőn a parlamentben: több alkalommal dafke felrúgták a házszabályt, kiabáltak és olyan fontos kérdéseken időztek, hogy aznap reggel nyolc, délelőtt tíz, vagy délután 14 óra 46 perckor tették-e fel az Országgyűlés hálózatára a minisztérium koherenciazavarokat kiküszöbölő, fogalomtisztázó javaslatait. Kövér László az egyik, Konturt csófoló kormánypárti zajba így avatkozott bele: Tahó söpredék! (Katt a továbbra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Mit nyilatkoztál, Feri?
-Mit nyilatkoztál, Feri? – teszi Juhász Ferenc vállára a kezét a pártelnöke. Gyurcsány Ferenc azzal a Népszavával érkezett a parlamenti patkóba, melyben elnökhelyettese meglehetősen kritikusan beszél a kormányzásról, azt mondja, vissza kell térni a kollektív döntéshozatalhoz, a kormányfőnek meg végre erősödnie kellene.
- Olvasd el – böki oda Juhász. Legalábbis, ha jól olvasok szájról, mert a parlamenti patkóban éppen akkora a zaj, se nagyobb, se kisebb, hogy a voksolástól el ne aludjanak a törvényhozók. A pártelnök nekilát az újságnak, lassan rágja át magát a kritikus betűtengeren. Az elnökhelyettest mintha nem is érdekelné, mit csinál a főnöke, ő inkább szavaz is, meg újságot is lapozgat. A pártelnök pókerarccal olvas, szeme sem rebben. Amikor befejezi, Juhász felé fordul. Mosolyog. Helyettese is mosolyog. A nagy mosolygás átragad már Kiss Péterre is. Még néhány perc és az egész parlament mosolyogni fog, örömtüzek gyúlnak, és angyalhangú lányka-kórus adja elő az örömódát.
Gyurcsány végül kiböki:
- Jó hosszú!
{ komment (0) } { permalink }  
Amikor Szili húrja elszakad

Hadd tegyek annyi megjegyzést, ha már a képviselőtársukat nem, de legalább a nőt tiszteljék a képviselő asszonyban. >>>
Ha lehet, kérem önöket arra, hogy ne csak a frakciótársukat, hanem a nőt is tiszteljék a frakcióvezető asszonyban. >>>
Ha miniszter asszonyban a minisztert nem tiszteli, akkor legalább a nőt tisztelje benne. >>>
És hangsúlyozom még egyszer, hogy tisztelje bennem nemcsak az elnököt, hanem a nőt is. Kikérem magamnak a viselkedését! >>>
Kérem, hogy tiszteljenek meg azzal... - a házelnököt, de legalább a nőt tiszteljék bennem! >>>
{ komment (0) } { permalink }  
Botrány a román parlamentben

{ komment (0) } { permalink }  
Fertály

Baromság. Mármint a népszavazási karattyolás, melynek nem titkolt célja a Fidesz részéről a szocik mélybe nyomása (vizitdíj, napdíj stb,stb), az MSZP oldaláról pedig a Zuschlag-ügy semlegesítése, a kommunikációs térnyerés. Azért az mégiscsak nonszensz, hogy hetvenegynéhány kérdés gyűlt össze és nincs az az újkori Mózes, aki ketté tudná már választani ezt az egymásba kapaszkodó, egymástól függő áradatot. Ne is foglalkozzunk vele, inkább Szili Katalin házelnök-tanárnő - ideje lenne ezt a két funkciót is szétválasztani - parlamentben elhangzott mondata maradjon meg az utókornak, amivel a neki háttal karattyoló politikust figyelmeztette: sokszor látom a képviselők hátsó fertályát.
{ komment (0) } { permalink }  
Hazamenetel
– Magunk vagyunk? – kérdezi Lendvai Ildikó a munkatársaitól. A felsőházi teremben szocialista a zaj. Állítólag. Legyen ez a szó minden mondat alfája, hiszen nem vagyunk ott, nem halljuk, csak úgy tudjuk, és ezen ne csodálkozzunk, mert az olyan ténykérdés, mint hogy Balatonőszöd magyar település. Az MSZP-frakció zárt ülésére nemhogy nem engednek be újságírókat, hanem még „vadásznak” is rájuk: van, akit a karzatról szednek le, hallgatózó társai előtt pedig becsukják az önkényesen nyitott ajtót. Szóval, a felsőházi teremben szocialista a zaj: mi lesz itt, ha megint árpádsávos zászló csattan a hazakészülő törvényhozói autókon, ahogy a hagyomány a múlt héten megkezdeni látszott?
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Gyermekvoks-sirató

Éppen Mikszáthot olvastam, aki csaknem három emberöltővel ezelőtt, éppen ezen a napon, július 11-én karcolta papírra a bábák választójoga körül bábáskodó képviselők harcát, amikor beugrott, sejtelmem sincsen, mi lett Révész Máriusz gyerekvoksot követelő indítványával. Valahogy úgy elsikkadt fölötte a figyelem, mint bányatavon a hátsón lőtt vadkacsa. De előbb lássuk Mikszáth több mint százévvel ezelőtt született postját, melyet finom iróniával sózott ízletesre. A bejegyzésből rögtön kitetszik, hogy a nagy elméket korukban soha nem ismerték el, kifigurázták, verbális ütlegekkel szégyenítették meg őket. Szegény Révész!

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Pacsirta szólt vagy a fülemüle?
Mennyi kellem és kecs van ebben a párbeszédben, szinte izzik a levegő pedig fásultságnak kellene kitöltenie azt. A Nő: Szili Katalin. A férfi Garamhegyi Ábel államtitkár. Helyszín: Nem egy középkori lovagterem, nem is a reformkor bálterme, a századelő füstös, konyakos szalonja, hanem a parlament ülésterme. Idő: a nyári szabadság előtti utolsó ülés, napirend után, késő este.
Nő: Megadom a szót Garamvölgyi Ábel államtitkár úrnak.
Férfi: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés!
Nő: Bocsánat, Garamhegyi, elnézést
Férfi: Bele fogok törődni, elnök asszony...
Nő: Ne haragudjon, meg fogom tanulni, államtitkár úr. Bocsásson meg ezért, tudtam, hogy eltévesztem. Öné a szó.
Férfi: Nem tudok haragudni, elnök asszony.
Nő: Ettől még a szimpátiám óriási. Öné a szó.

Közben pacsirta szólt, vagy a fülemüle, és halkan csókolóztak a parlamenti angyalkák.
{ komment (1) } { permalink }  
Évadértékelő

Minthogy az országgyűlésről és a bibliáról van szó, nem veheti tőlünk senki messziről hozott hasonlatnak, ha a magyar parlament mostani működését Péter apostolnak a halászokról mondott e szavaival jellemezzük: "...és egész nap munkálkodván, semmit sem fogtanak vala." (Mikszáth)
{ komment (0) } { permalink }  
Páncélban merev

Szili szerint finomhangolás jellemezte a parlament félévét. Tudtak tenni azért, hogy megelőzzék: "demokráciánk a gyűlölködés páncéljába merevedjen". Mielőtt elképzelnénk azt a demokratikus  vitézt, aki merev fallosszal áll a páncéljában, szögezzük le, hangsúlyozzuk ki, húzzuk alá, hogy egy nagy szart! Már hogy finomra hangoljunk. Az egész parlamenti félévet nem más, mint az utcazaj, a lábdobogás töltötte ki, ellenzéki gyaurellenességgel nyakon öntött kormánypárti teszetosza-szag. Egyöntetűség csak ott mutatkozott ahol  a szakmaisággal megfertőzött törvényjavaslatokba az istennek sem tudtak betuszkolni egy kis politikát. Utcára kacsintós évad volt ez, ahol nagyobb volt a keletje a hazugozásnak, mint a fontoljuk meg-nek, ahol a cselnek elismerő csettintés jutott, az érveknek, meg legyintős röhögés.
{ komment (4) } { permalink }  
RrRr
Az őszödi beszédről annyit beszélt az ellenzék, hogy közkívánatra most  - amikor a postot írom - Gyurcsány megismétli a parlamentben. Trágárság csak annyi benne, hogy a Fene kacérkodik a Hétszázát-tal. Nem tudom jó ötlet-e előhozakodni azzal a szpíccsel, ami miatt felgyulladt Budapest. Gyurcsány befejezte, Göndör most szövegelemzést ad és megemlékezik. Aztán alternatív, pontosabban antiőszödi, reformellenes beszédet mond. Kéri a jegyzőkönyvvezetőket idézőjelekkel írják le mondatait. A Lipót felkelt, megrázkódott és lomhán elindult Budapestre. Jövőre érettségi tétel lesz az elhíresült szöveg tán így: mutasd ki Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédében a verbum stirpsek előfordulásának gyakoriságát. Az érettségi bizonyítványodat a pszichiátriai osztály sóval beszántott helyén veheted át.
{ komment (5) } { permalink }  
Kaviár vs linzer

Ha harc, hát legyen harc! Soltész Miklós KDNP tegnapi felszólalásával adhatunk egy pofást a linzerzabálás vádját népnemzeti nyakakba loccsantóknak: Örülök, hogy a szocialista képviselőtársak elmentek a halaszthatatlan kaviárevésre a büfébe, illetve annak is örülök, hogy Gyurcsány Ferenc esti meséje véget ért, kiosztotta a mesekönyveket, és az őszödi beszéd folytatását egy év után lezárta. Remélem fájt ez az offshore báróknak, a milliárdos szegénytipróknak! Szorgos pártunk győzni fog! (A képet csak egy gaz szoci biggyeszthette ide.)
{ komment (3) } { permalink }  
Gorombaságok könnyű tára
És tudja Gyurcsány úr - kezdte Semjén Zsolt a kört, melynek végén oly' szép gorombaságot kerekített, amivel Gyurcsányból is kihozta az ördögöt. Arról beszélt a képviselő, hogy a szocik tönkretették az országot, elszegényítették az embert, az off-shore bárók meg multimilliárdosok lettek. Következtetés: ha Gyurcsány ezt  látja, akkor cinikus és alkalmatlan, ha nem látja, akkor meg pszichológiai, szellemi problémák vannak vele.  Gyurcsány úgy beledurálta magát a válaszba, hogy sistergett körülötte a levegő: "Sportot űzni abból, hogy ki tud gorombább lenni, méltatlan a Házhoz, az ön által óvni kívánt politikai kereszténységhez, szerintem méltatlan egy normális felnőtt férfiemberhez." Miután így egymást - mondandójukat ékes szavak mögé rejtve - őrültnek, hibbantnak, gyermeteg baromnak állították be, le volt tudva a történet - macska meg fel volt mászva a fára - , mintha mi' se történt volna.
{ komment (0) } { permalink }  
Csakazértis
Mai napon, csak az 1877. esztendőben karcolta papírra jó parlamenti bloggerünk az interpelláció haszontalanságáról írt Apróságát.  Szegény két századdal előbbi törvényhozóink nem tudták még azt, amit a maiak, és azok közül is Katona Kálmán, aki az évszázados töketlenséget, ahogy illik, magyar virtussal szüntette meg. De lássuk elébb az idézetet: "A szfinx madár rejtélyes és néma, mint a sír. Elég baj az. És mégis meg akarják szólaltatni nem ugyan a szfinxet, hanem Tisza Kálmánt e keleti kérdésben a Simonyiak? Tőle ugyan nem fognak megtudni semmit; a szfinx nyelve nem a papagájé, melyet könnyen fel lehet vágni. Ajándékoznák a Simonyiak inkább a nemzetnek azt az időt, melyet a cél nélküli interpellációk felemésztenek! Régóta tudhatnák, hogy Tisza Kálmán sokat hasonlít ahhoz a bizonyos Bodónéhoz, aki mindig másról beszélt, mikor a bor árát kérték." Katona képviselő olyan interpellációt nyújtott  most be, mely nem ad lehetőséget a kérdezett mellébeszélésére, mert nem is érdekli őt a válasz, hanem csak a beolvasás, a Sturm, vagy ahogy a kertészbrigádunk szenyoritije, Pista bácsi  mondta volt: egy jó pofás: "amit nem tudtam elmondani Dr. Kóka János miniszter úrnak, azt most elmondom."
{ komment (0) } { permalink }  
Mosd ki a szád!
Na végre fellebbent a lepel, a jegyzőkönyvvezetők hosszas kutakodás, néhány napos töprengés és ellenőrzés után rájöttek arra, mit is mondott, pontosabban szólt be Domokos László fideszes képviselő nemrégiben Lamperth Mónikának. Több mint egy hete írtam az esetről, melyet akkoriban még nem rögzített a jegyzőkönyv és kénytelen voltam a Gyorsírás Univerzum Domokos Lyukának elnevezni a papíroson keletkezett űrt. A nagy zajban nem hallottam semmit, csak később Szili házelnök morgását... (Katt a továbbra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Finom vita a rendőrségről
„Végiggondolnám milyenek a magyar közállapotok, ahol Gergényi Péter főkapitány Pintér Sándor volt belügyminiszterrel lép azonos gazdasági társaságba""Amit ön művel, az bántó, brutális és méltatlan. Ha ez önhöz méltó, akkor ön nagy bajban van. Azt szeretném önnek mondani, hogy ahhoz nem kell ám politikai bátorság, hogy valaki személyeskedő legyen, durva helyenként ocsmány”. "A múlt héten még csak annyit mondott, hogy olvasni jó, most már látom, hogy valóban olvas is, és ez rendkívül pozitív dolog". (1. Eörsi.  2. Gyurcsány Semjénnek. 3. Navracsics Gyurcsánynak)
{ komment (2) } { permalink }  
Domokos-Lyuk

Azt már talán soha nem fogjuk megtudni, hogy Domokos képviselő száját milyen vérlázító mondat hagyhatta el. Hiába kérdezősködtem mindenkitől, senki sem tudta, miért horgadt fel Szili házelnök. Domokos uramat meg elérni volt lehetetlen sürgős és permanens parlamenti szavazás miatt. A parlamenti jegyzőkönyv első munkapéldányában olyan tátongó lyukat hagytak a beszólás idejére, hogy azt méltán keresztelhetjük el a Gyorsírás Univerzum Domokos-lyukának. Lamperth Mónika felszólalása és Domokos uram bekiabálása után  keletkezett Szili-felhorgadás azonban megmaradt: "Arra kérem Domokos László képviselő urat, a jegyzők is hallották a mostani bekiabálását, amit nem ismétlek meg, mert azt gondolom, hogy én magam is abba a hibába fogok esni, hogy a Ház tiszteletét rombolom. Arra kérem, hogy ha a miniszterasszonyban a minisztert nem tiszteli, akkor legalább a nőt tisztelje benne. Erre kérem a jövőben, jó? Ön tudja, miről van szó",
Könyörgöm valaki árulja el, hogy miről!
{ komment (4) } { permalink }  
Angyali üdvözlet
Igazi gyöngyszemet kotortam elő a parlamenti jegyzőkönyv első, mai, még csak papíron létező munkapéldányából. Azt láttam, hogy Semjén Zsolt meglehetősen zokon vette, hogy Horn Gábor valamit felé kiált, de nem lehetett kivenni, hogy mi volt a Kérném jegyzőkönyveztetni! semjéni mondat kiváltó oka. Hát meglett. Miután a többi között a KDNP inkvizítora azt mondta Gyucsányhoz adresszált üzenetében: "Nem a rendőrség bűnei az okozói az ön politikai válságának, hanem az ön politikája az okozója a rendőrség bűneinek", meg azt fejtegette, hogy a Széna téri tolvaj rendőr nem csinált mást kicsiben, mint amit a kormány nagyban, Horn így fakadt ki: "Kérjél elnézést, te sötét bunkó!" Angyalok trilláztak és langy paradicsomi szellő süvöltött át a termen.
{ komment (6) } { permalink }  
Ajándék
Pettkó képviselőt nagy öröm érte. Nemcsak boldogító, parlamenti születésnapi ajándékot kapott a sorstól, még  többen meg is gratulálták és mindez az utókor okulására jegyzőkönyvbe is került. Történt, hogy végre napirendre tűzték a képviselő indítványát, mely az APEH-nél a bankkártyás fizetést tenné lehetővé - és ő imígy indokolta önfeledt örömét:  Harmadszor pedig azért örülök, hogy épp a mai napon kezdődött a vita, mert ez így ma a születésnapom ajándéka is számomra. Ott csengtek bongtak az angyalkák a feje felett, amikor az elnök így köszönte meg a képviselő felszólalását: Köszönöm szépen. Gratulálunk a születésnapja alkalmából, abban reménykedve, hogy még más ajándék is vár képviselő úrra, mint ez a mai napirendre tűzés. Már a csivitelő jószágok aranyától lett terhes a levegő, amikor - üröm az örömben - a felszólalásra emelkedő államtitkár kissé lefitymálta a jeles napot: ennél szebb és nagyobb ajándékot is kapjon a képviselő úr a születésnapjára. Az erőteljes pofon után jött a feketeleves,  Gegesy uram emelkedett szólásra, és lecsapta azonnal a pattogó labdát: Születésnapos és nem születésnapos képviselőtársaim javaslatát a magam részéről támogatom. Mindezek után az elnök szólalt meg és a végső szúrást ő adta meg az akkor már sápatag angyaloknak és Pettkó uramnak: Köszönöm szépen. Kérdezem, kíván-e még valaki köszöntőt mondani.
{ komment (1) } { permalink }  
Gyenge országnak, gyenge háza
Navracsics után most Keleti György lett rosszul az ülésteremben. Állítólag fronthatás okozta és nem ez az első eset ma. Istentuggya, de itt valami nagyon kezd elromlani. Képviselőink, mint a marionettbábok, akiknek eldobták a zsinórját, csuklanak össze az országnak házában, amit ráadásul finom hűs levegő és nem trópusi meleg lengedez át meg vissza. Kezdem azt hinni, vagy túl öreg a képviselői felhozatal, vagy a törvényhozói egészség olyan, mint a száraz gally a túrabakancsok alatt, úgy törik. Mi van itten kérem? Valamennyi törvényhozót felül és alul kellene vizsgálni. A fiatalokat katonai szolgálatra kellene vezényelni, hogy a málhazsákok és  vegyvédelmi felszerelések súlya alatt edződjenek hozzá a megpróbáltatásokhoz, az öregeket pedig posztgraudális tornára kellene fogni és kitiltani kezükből a kávét és a cigarettát. Gyenge országnak, gyenge a háza! Hogyan lesz itten erős a magyar?
{ komment (0) } { permalink }  
Ki az a Freud?
Mi járt Kékesi Szomszédverő Tibor szocialista képviselő fejében, amikor az együttműködés fontosságáról beszélt.  Mi történt vele előző éjjel?  Ki engedett el mit? Hogy jön ide a szerelem? Utolsó kérdésünk: ki az a Freud? "(...) én is egy vagyok azok közül - remélem, nagyon sokan vagyunk ilyenek -, akik javíthatatlanul hisznek abban, hogy van értelme és szükséges is együttműködni. Úgy látom, úgy érzem, hogy Orbán képviselő úr egyik hozzászólásában erre egy reménysugarat el is engedett, hogy a reformok kapcsán van ilyen szándék is, tehát nem csak egyoldalú ez a szerelem."
{ komment (1) } { permalink }  
Mikola szerint a hit
Mikola doktor elmélyültségének, filozofikus gondolkodásának másik bizonyítéka következik. A hit, az ima értelmezésével semmi baj, helyeslően csettintünk is, furcsa bukét csupán az előadáshoz felhasznált parlamenti díszletek miatt érzünk.  Jövőnk esélye a gyermek című politikai vitanapon elhangzott mikolai esszében megtaláljuk a szolidaritás tegnap elhangzott értelmezését is. Üssük hát fel a Mikola-lexikont az I és H betűnél: "Tudni kell, hogy a hit, a jövőbe vetett offenzív, optimista viszonyulás, az ima, a fohász nem kevesebb, mint a megváltoztathatatlannak gondolt világfolyamatokba történő beavatkozás lehetősége. Itt pedig erre is szükség van, mert az ügy, amiről beszélünk, nemcsak bináris számrendszerekben, nemcsak statisztikákban, nemcsak adatokban, hanem spirituális értékekben is mérendő."
{ komment (0) } { permalink }  
Mikola szerint az ember
Ennél az interpellációs válaszra adott mikolai viszontválasznál kiesett a kezemből a toll. Mikola doktor filozófussá változott, körötte csend, amerre ment, és egy remetebarlang vágyódott utána:"Amit tisztelt miniszterasszony elmondott, az fából vaskarika, amit önök terveznek az nem szolidáris rendszer, márpedig Európában a legnagyobb érték a szolidaritás." Eddig semmi baj. Mikola képviselő szinuszgörbéje, és agyi aktivitása rendben volt. Aztán néhány hangsorral odébb elszakadt minden. Nem tudni, különórát akart-e adni az egészségügyi miniszternek abból, hogy mit jelent a szolidaritás, vagy valami nagy baj történt. "(...) Ez pedig abból fakad, mint a közel 130 éves társadalombiztosítási rendszer is, hogy az ember lényege az, hogy önmagát szubjektíve észlelni képes személyként jelenik meg a természetben, az embernek lelke van, önmagát szubjektíve észlelni képes személy, ezért felelős önmagáért, de ha önmagáért felelősséget visel, akkor embertársáért is felelős, hiszen az egyént, az ént mindig csak a te határozhatja meg. Ebből a magamért és embertársamért viselt, vállalt felelősségből építkeznek a közösségek és a nemzetközösség is, amelyik szolidaritást vállal a bajba jutott, a szenvedő, a kiszolgáltatott emberért.(..)"
{ komment (1) } { permalink }  
Kivonulás

Igencsak keménynek bizonyult Szili házelnök, hiszen nem tűrt se beszólást, se rajcsúrt, sem innen, sem onnan. Volt, hogy telefonozás miatt csípett fülön törvényhozót, aki rögvest menekülő üzemmódra váltott és úgy hagyta el a patkó leghátsó sorába száműzött, amúgy mozdulatlan Kuncze Gábort, hogy a légsodor szerencsésebb képviselőknél hajat, kevésbé szerencséseknél csak bajszot rezegtetett.
- Kérem, várjon, képviselő úr! - intette le később Szili házelnök a felszólalni kész szocialista Török Zsoltot, mivel kisebb erejű földmozgást észlelt az MSZP padsorokban, ahol a képviselők úgy döntöttek, tesznek társukra, beszéljen az, amit akar, nekik közfeladatuk van a toalettben, a dohányzóban, vagy urambocsá! a büfében. A fideszes képviselők minden bizonnyal a döbbenet miatt maradtak a helyükön, váltak sóbálvánnyá, hiszen ilyen kivonulást még ők sem láttak. Szili házelnök türelmesen megvárta a cihelődő szocialistákat, akik közül többen mégis visszaültek, talán rájöttek arra, hogy a Haza mindenekelőtt, vagy csak egyszerűen a frakcióbírságtól féltek. Török végre beszélhetett, az újdonsült egészségügyi miniszter válaszolhatott, de hogy miről is volt szó, biztosan nem jegyzik meg az almanachok. Azt már inkább, hogy április negyedik hétfőjén a szocialista mozdulatok elvágyódásról tanúskodtak.
Figyelemről és szolidaritásról egyáltalán nem.
{ komment (1) } { permalink }  
Gyerekvoks
A gyerekek után adna választójogot. Ezzel a módosítójavaslattal  támadta le az újságírókat békés tudósításuk közben Révész Máriusz. Azzal indokol: 10 millió polgárból mintegy kétmilliónak nincs szavazati joga. A legfiatalabb generáció sem személyesen, sem szülei útján nem szólhat bele az ország és a saját jövője alakításába.Meg kell szüntetni a családok kirekesztettségét. Okoskodjunk: ha  két gyerekem van az tehát három szavazati jog. Az asszony persze nem kap plusz kettőt, mert ő nő. Mehet az ombudsmanhoz sírni!. Ha a gyerek közben x pártért bömböl, de tönkretette a modellező játékomat, bosszúból az y pártot ikszelem be. Tudja, már ki az úr a családban! 
- Máriusz, te tulajdonképpen a tévében akarsz szerepelni. Ezzel az ötlettel végigházalhatod az összes műsort. Te ezt nem gondoltad komolyan!
- Miért? Gondolj bele korábban a nőknek sem volt szavazati joguk.
- Ja. És ehhez módosítani kell az alkotmányt, ami eleve lehetetlen. Működik ez már valahol?
- Nem. De el kell valahol kezdeni.
És itt befejezzük. Mert valahol be kell fejezni.
{ komment (9) } { permalink }  
A frakcióvezető elájul

Túl vagyunk már Szili Holocaust-megemlékezésén, Gyurcsány zéró tolerancia-kiáltványán, Bárándy Gergely gyűlöletbeszéd ellenes törvénymódosítása jön. - ...mely azt célozza, hogy ilyen borzalmak ne történjenek...- itt elakad. A vele szemben ülő Navracsicsnak hátrabicsaklik a feje. - Elájulok - állítólag ezt mondja a mellette ülőknek. Felugranak a képviselők. Répássy és Varga elkapja a karját. A kereszténydemokrata Nagy Kálmán, Mikola, Kökény siet hozzá. Orvosok mindannyian. Orbán és Gyurcsány egy lépésre egymástól. Mindketten az időközben földre fektetett frakcióvezetőt nézik. Szili szünetet rendel el. A parlament orvosai futnak be a patkóba.  -Van itt már orvos - inti le őket Orbán. Néma a terem. Felvillan egy-két vaku. - Megkérem a fotósokat tartsák tiszteletben Navracsics képviselő úr személyiségi jogait - inti le őket Szili, aztán kiküldi őket a teremből. - Rakd már le azt a gépet - morogaz egyik szocialista a még bent maradt fotósra. Navracsics lábát felteszik az egyik székkarfára. Tapintani lehet a feszültséget. Senki nem mozdul. Nyúlnak a percek. Infarktus, vérnyomás, vércukor? Találgatnak. Orbán a képviselők felé bólint. Navracsics segítséggel tápászkodik fel. Inge gyűrött. Arca krétafehér. Mosolyog. Bágyadt. Nincs teljesen magánál. Int a képviselők felé. Fellélegzik a terem.

{ komment (2) } { permalink }  
Kempelen kúpja
Molnár Lajos talán az egyetlen képviselő, kormánytag volt aki június óta nem tudta betartani a neki rendelt parlamenti időt. Az elnök minduntalan udvarias pohárkocogtatással, köszönöm miniszter úr megszólítással figyelmeztette őt, fejezze már be a felszólalását, különben olyan csúnyaságra lesz kénytelen, hogy a mikrofonja bánja, és hangszálai erőltetésének se lesz foganatja. Molnár kedvenc mondata: Ne riasztgassák a betegeket. Kedvenc ellenfele: Mikola István. Kedvenc kifejezése: ágyszám, kórház, de leginkább: kedves. Molnár nem szeretett tréfálkozni, nehezményezte is többször, hogy az őt interpellálók Kabos Gyulák próbálnak lenni. Õ példát mutatva nem is viccelődött tehát. De mi rajtakapuk: három felszólalás erejéig igyekezett mosolyt fakasztani, igaz gyengécske poénokkal. (Katt a tovább gombra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Poénsirató - Kis Kuncze-kalauz

Kuncze Gábor holnaptól nem pártelnök és valószínűleg frakcióvezető sem lesz. Kicsit kapirgáltunk a parlamenti szemétdombon Kuncze-krajcárok után - amolyan országgyűlési búcsúztatóként és gyorsan találtunk is aláírásgyűjtő kiscicákat, teliholdat, szalmonellákat és luxushülyéket, előbukkant egy tavalyi zakó, no meg a legrövidebb felszólalás is, amit nem überelt még semmilyen miniatűrizálási akarat. Az idézetgyűjteményhez, a best of Kunczéhoz katt a tovább gombra.
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Akiben egy író veszett el...
Kutakodva a parlamenti naplók elektronikus szemétdombján, mindig ráakad az ember egy-egy gyémántra. Azt megszoktuk, hogy Kuncze Gábor mélytenor mondatai mindig hoznak némi meglepetést, ne felejtsük azonban a többieket sem, akik - ha nem is annyira humoros formában, de - költői módon, élvezhető csomagolásban csesztették a másik oldalt. Jelen esetben Bogár Lászlóre emlékeznénk, aki az Orbán-kormány idején a MeH politikai államtitkára volt. Az Országimázs kapcsán mondott patkóbeli felszólalása rejt néhány irodalmian fényes fricskát. Csak két példa: "Bennem az önök kezdeményezése, tisztelt MSZP-s képviselők, egy regény kezdő mondatait idézi fel. A regény szerzője Stephen Leacock, a regény címe "Matild, a nevelőnő, avagy a rejtély kulcsa" (...) Nos, ez az opus az alábbi mondatokkal kezdődik:
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Kilátszik a majomsegg
Nem mintha nem lennék oda a formás fenekekért, de mintha mostanában a kelleténél többet foglalkoznának bizonyos hátsó területekkel. Igaz, hogy a parlamenti seggezésnek vannak hagyományai. Az Orbán-kormány idején a patkó egyik oldaláról az alábbi mondat hangzott el: "Ez a Széchenyi-terv tehát - összevetve a 2001-2002-es költségvetéssel - egy virtuális terv. Igaz rá az az indiai mondás, hogy minél magasabbra mászik a majom a fára, annál jobban látszik a feneke." A fenék ugyan nem kimondottan segg, de minden segg egyben fenék is. További fenékügyi kérdésekbe most nem bonyolódunk. Heti kvízünk, vajh ki idézte meg az indiai majom hátsóját a magasztos törvényhozás épületében?

A- Kuncze Gábor
B- Szekeres Imre
C- Horn Gyula

UPDATE: akkor tippelés után itt a megoldás, ki hitte volna, hogy ő ilyet is tud...
{ komment (2) } { permalink }  
És tudja, képviselőtársam, tiltottam nekik
Szalacsi kollega elmehet a sunyiba Kontur képviselő mellett. Ennek az állításnak az igazolásásra  felvezetünk egy rövid felszólalást, amit a Fidesz egyszem munkása követett el egy őszinteségtől lázrózsás pillanatban. Konturról eddig is tudtuk, hogy az óvodai jele a villáskulcs volt, és legjobb barátja a Viktor, de azt már nem, hogy van három fia, akik annak idején bömböltek azért, hogy krimit nézhessenek, mire Konturné igazat is adott nekik. De ő kitartott és rendszerbíráló ellenzékiként nem kért a T-k szentháromságából, csak tiltott, és nem tűrt, de nem is támogatott.  Aztán eljött a nagy nap. A 23 évessé cseperedett gyermekek a családi ebédlőasztal mellett, a rántott húsok, cubákok és rántott csirkék világában jól eltévedve bevallották azt, amitől jó Konturunk igazi pedagógusnak érezhette magát: ők bizony utálták a krimiket és köszönik szépen, hogy eltiltották őket. Isteni!
{ komment (2) } { permalink }  
Lost
Vannak olyan helyzetek, amikor kongani tud a parlamenti patkó, a házvezéren és jegyzőkön kívül néhány teremszolga lézeng vizes poharaik utáni keresletet kutatva a parlamentben. Így volt ez egy hete is, amikor az ülés jegyzőkönyv vezetői azt is le tudták írni, hogy a nagy tömegben melyik képviselő verte pirosra a tenyerét. "Mindenkinek jó pihenést kívánok, az ülést bezárom. Viszontlátásra! (Pettkó András tapsol.)" Aznap az utolsó pillanatokban kiderült, hogy elveszett a Fidesz pártigazgatója. A rendőrség körözte, a katasztrófamentők kutyái keresték, és a Csellengők című műsorban is bemutatták az arcképét. Az országos méretű akcióhoz a Házelnök is hozzájárult egy apró segítséggel: "Aki látja Kubatov Gábort, kérem, gombnyomással jelezze! "
{ komment (1) } { permalink }  
Én voltam Budaházy
Nem meglepő, hogy politikusainkat még a komoly ügyek is kedélyes mondatokra ihletik. Így egycsapásra, végérvényesen bebizonyíthatják, hogy a heteken át a közbeszédben tartott ötlet, javaslat, vagy téma, milyen könnyen feláldozható a kommunikációs bravúrok, replikák oltárán. Most éppen a szélsőségesek és jelképük ügye darálódott poénra a parlamenti ülésen.
Kuncze Gábor(SZDSZ): "Az Árpád-sávos zászlóval mint történelmi zászlóval nincsen semmi baj, csak szerintem nem lengette a kezét Árpád, amikor ez a zászló egyébként még nem is létezett."
Lendvai Ildikó (MSZP): "Megdobáltuk magunkat tojással, mert szeretjük, előzőleg Árpád-sávos zászlókat lobogtattunk saját magunkkal szemben (…), majd később én voltam Budaházy, rég akartam egy jó kis parókát."
Navracsics Tibor (Fidesz): "Kérem szépen, nem védjük az Árpád-sávos zászlót – az Árpád-sávos zászló van. Van. Ön (Gyurcsány Ferenc) például március 15-én kétszer is érintkezett vele. Nem láttam, hogy menekült volna (…)."
{ komment (3) } { permalink }  
Öreg hülye, nekem ne dumálj itt

Elhavazás megspékelve a mérhetetlen, kínzó és szokatlan fejfájással - nem panasz, csak dokumentálok, meaculpázok - vezetett oda, hogy tegnap kivesztek a betűk belőlem, no meg innen is. Pedig Navracsics igazán tollhegyre méltó tetteket vitt véghez (videó). Most nem akarok beállni a kizsidózikitten? kérdést boncolgatók sorába - vannak ők elegen, megjegyzem: Gyurcsánnyal ellentétben én nem akkor vagyok zsidó, meg fekete, görög, indiai, cigány és magyar, ha szidják őket, hanem eddig is, most is, és öt perc, sok év múlva is, hiszen egyek vagyunk és nem oszthatók - most csak egy kommunikációs suhintást vennék górcső alá. Nem volt túlságosan komilfó, és még finom voltam, hogy Navracsics Kuncze Fideszt ostorozó mondataira úgy vágott vissza, hogy boldog nyugdíjaséveket kívánt az elnökségéről leköszönő szabad demokrata hadfinak. Az udvariasnak tetsző rókakívánsággal és azzal hogy kicsikarta a Kunczét búcsúztató tapsot kommunikatíve mattot adott a szadesz vezetőnek, de le is söpörte a sakktáblát.
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Elmaradt gesztus

Történt egyszer egy szép balkáni demokráciában, hogy valaki egy kalasnyikovval jól kivehető üzenetet hagyott a rendőrség Teve utcai székházának ablakain. Tizenöt lövés, tizenötmilliós kár, személyi sérülés nincs. Szerencsére. A politikai elit persze ismét hozta a saját formáját: az egyik balról jobbra, a másik jobbról balra mutogatott. Az a szerencsétlen osztályvezető pedig, akinek az egyik lövedéket a karosszékének háttámlájából vették ki (mily szerencse, hogy nem ült benne), na, ő nem tud mutogatni senkire. Mert nem áll mellette ki senki. Ahogy a rendőrség mellett sem. Hiába a szép szavak a kormányzati pulpitusról, hogy "ne bánccsák kérem a rendőrséget", meg hogy "erős rendőrségre van szükség", ha közben a gesztusok elmaradnak, a kordonok meg elbontódnak. Fekete Gy. Attila, a Népszabadság szakújságírója a minap nekiszegezte a kérdést a rendészeti államtitkárnak: ugyan, emelnék mán meg azt a nyomravezetői díjat, úgy saját büdzséből. Píár helyett jobb helyen lenne az, nem beszélve arról, hogy jól jönne már egy gesztus a rendőrség felé. Kondorosi államtitkár bólogatott, hogy azt mondja: "mélyen egyetértek". De aztán egyeztetett a miniszterével és kiderült: Petrétei egy petákkal sem ad többet. Minek. Majd meglesz az a kalasnyikovos egyszer, nem? Szép. Szolgálnak és végük.
(Alább csatolva Fekete Gy. kontra Kondorosi - csak a hitelesség miatt...)
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Elszámoltak

Hosszú időbe telt, de végülis 2007. február 21-én lezárták az úgynevezett Hollyrood-projektet, vagyis a Skót Parlament új épületének elkészítését, elszámolását. Van is mivel elszámolni, mivel eredetileg negyvenmillió fontot szántak a beruházásra, ám valami furcsa oknál fogva a végszámla a négyszázmilliót is meghaladja. George Reid, a Parlament elnöke úgy fogalmazott: örülnünk kell az új háznak, de ezzel együtt a problémás kérdéseket sem söpörhetjük a szőnyeg alá. Ez a skót üvegzseb. Scotland ügynök jelenti.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Kordonbontom
Unalom, unalom, unalom. Gyurcsány reformmantrázást tartott, Navracsics és Semjén elővették tavalyi beszédeiket (kopirájt Kuncze), Mikola nekiment Molnárnak, Répásy és Szijjártó mondott egy-két kordonbontomot, aztán aludt mindenki, főleg én, és szájam szegletéből kicsorgott a nyál. (Fúj!) Ebédre tárkonyos raguleves, rizsfelfújttal 600-700 forintért, vacsira virsli, és most mint egy jóllakott óvodás gyorsan elfelejtek mindent, különösen azt, hogy  tulajdonképpen  mi a fészkes fenét keresek az Országnak házában, ahol nem történik semmi, csak a fideszesek járkálnak ki-be, amin szocik röhögnek egyet, meglehetősen kesernyésen, a cigaretta is keserű, a kóla meleg és az ablakból is a dögunalom teret látni. A mai nap tanulsága: Gál J. nem tud egyetlen idegennyelvet (Németh Zsolt),  Gyurcsány hazudós (Semjén Zsolt), Nem bírom fékezni magam (Mikola István), Nem szeretjük se a kordont, se a stoptáblát (Kondorosi Ferenc államtitkár), A szerelmespárok nem bújhatnak össze a Kossuth tér padjain (Szijjártó Péter), Az orbáni gőzmozdony elütötte a demokráciát(Mesterházy Attila), Lendületét vesztette Magyarország (Gyurcsány Ferenc). Ennyi, a többi néma csend.
{ komment (1) } { permalink }  
Lassan mondom: két szó

Fogod magad és beletapicskolsz abba a szarba, amit  jól  előkészítettek neked - összefogalva ennyit jelent az az agyamentség, amit a bulvármédia keltette árhullámok miatt tettek ki a parlament honlapjára. A képviselők költségtérítésének ügyében most összemaszatolták a minisztériumi hivatalnokokat is, de csak azért, hogy megmutassák, lám, lám! olykor-olykor, esetleg még ők is többet kereshetnek néhány honatyánál. Könyörgöm, nem arról a demagóg baromságról szól ez az ügy, hogy milyen sokat keresnek azok a beste képviselők! Lehet, hogy lassan kell mondani, hogy megértsék, nem az összeg nagysága a lényeg,  hanem két rövid szó: SZÁM-LA NÉL-KÜL!
{ komment (2) } { permalink }  
Lotyaszájú parlamenti aratómunkások

Szinte biztos, hogy ez a parlamenti év vigalmat nem hozott, képviselőink nem kurjongattak a jókedvtől, inkább verbális kardlapokat próbáltak ki egymás derekán. Nem is csoda a háborúskodás, hiszen idén szinte csak kampányt, korteskedést katalogizálhattak az elemzők, parlamenti munkát annál kevesebbet. Az országnak hasznos tett olyan hiánycikk lett, mint a Kárpát medence-lerakatban a monszun. Helyette maradtak az erőltetett igék, a vádló állítmányok és az olykor pompás, ám hasznavehetetlen riposztok.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Képviselőgépek
Van némi báj abban, ha a szoci folyosó dohányillatú ájerébe nehéz narancsillat furakszik bele. A költségvetés módosítóinak szavazása közben hirtelen asztal nő ki a földből tele naranccsal, almával, terülj, terülj! és a baloldal a szünetben frontális támadást intéz a gyümölcsök ellen héjakat, déli illatokat, zajt és rendetlenséget hagyva maga után. Fáradtak. Megmértem: az elnök felvezető és eredményt megállapító szövegével együtt a gombnyomogatás per módosítójavaslat uszkve húsz másodpercig tart. Hivatalosan egy voksolásra hét másodperc juthat nem értve bele a felvezetést és levezetést. Többszáz javaslat elfogadása, vagy elutasítása így eltart egy darabig. Hogy az elnök felevezető szövege és az a bizonyos hét másodperc elég arra, hogy a képviselők felfogják mire is voksolnak? Persze, hogy nem. De nem is érdekes, hiszen a frakcióigazgatók előre beleüvöltik a csendbe, hogy igent, vagy nemet kell nyomni. A szavazógépezet pedig működik rendesen. Az imént Mandur azzal próbálta felébreszteni a képviselőgépeket, hogy a módosító sorszámát sportriporterként kiabálva adta elő. Aztán mikor látta, hogy ez jó, akkor családapaként mesélősre vette a figurát. Jó törvényhozóink röhögtek kicsinyt, hogy aztán a mechanikus narancsevésből kigyógyulva újra,  végérvényesen és boldogan ismét droiddá válhassanak.
{ komment (1) } { permalink }  
Friss, finom a ropogós...

Szóval az úgy van, hogy kell a pénz. Mert a depresszió-kampányra kicsit sokat költöttünk. Az a sok szomorú nyugdíjas csak úgy falta az ingyen pogácsát a forgatáson, a végén meg tartotta a markát a tizennegyedik haviért is. Aztán meg bebuktuk tavasszal, úgyhogy az állami bödön sincs kanálközelben. Kell a pénz, na. Mit csodálkoztok. A rajongók meg úgyis imádják ezt a beöltözöm, kivonulok, vállalom, büszke vagyok, narancs vagyok, én megmutatom a kurvanyátokatnektek, haha, itt a zászló, én a tábor. Szóval, ezek meg veszik. Mert szeretik. Persze még röhögtek a Hiller-Haveres gagyiságokon, mondván: a korpás zakós szocik olyan hazudósok meg kommunisták, hogy Hiller-öngyújtókra verik. Magukat. De a csecse nekünk is teccik. Meg jól is fizet. Na, ez az igazság. Szóval megnyílt a Fidesz-shop. Lehet tódulni! Jól mutat majd minden polgári karácsonyfa alatt egy Fidesz-sapka egy pólóval (lányoknak szűkített is), meg a toll, a bögre, az öngyújtó és megannyi más becse, mint például a nagy kedvenc: Fidesz autósillatosító. Mély levegő, benntart, kipuffog. Persze narancsillatú. Csak semmi reformszag. Azért egy dolog mégiscsak gáz: a jó előre legyártott "Változás 2006" feliratú cuccok szavatossága bizony lejárt. Tessenek átcimkézni. Az most nagy divat...

(Illusztrációnk: így látja egy felsőbudai kisóvodás a Fidesz-shopból hazatérő szomszéd bácsit.)

{ komment (1) } { permalink }  
Fogaknak kerítésén szalmonellák ülnek

Meg kell mondjam, lesz némi hiányérzetem, ha Kuncze végleg kilép a politikai páternoszterből. Ma olyan megjegyzésekre ragadtatta magát, mely röhögésre, kacagásra, nevetésre, mosolyra késztetett mindenkit - pártállástól függően választva szinonímát a felsoroltak közül -, aki a patkóban hallgatta őt. Csak egy-két aranyköpés. A kormány - ellenzék szerinti - megatrédes kútmérgezésére célozva, azt találta mondani: "az egyik oldalon szalmonellák ülnek, a másikon pedig csupa egészséges sportoló, akik kirohangálnak a teremből". Egy közbeszólásra így tüzelt vissza: "nem úgy gondoltam, ahogy az ön fogai kerítésén az kiszivárgott".
{ komment (3) } { permalink }  
Édes patkó
Van úgy, hogy mértékletesség és türelem lesz sajátja a törvényhozóknak, ami mint valami furcsa vírus, úgy üt ki rajtuk, olyan hirtelen és megmagyarázhatatlanul, hogy jeleit első blikkre ragyának diagnosztizálnánk, pedig éppen ellenkezőleg, az egészség pírja az. Pokorni képviselő például harcosan kezdené védeni Jókai örökségét, lakását, parkját, melyet eladni merészel a lator kormány, mire Persányi miniszter meglepően reagál.- Azt mondja, szavát adja, hogy amíg ön miniszter, nem így lesz? - csodálkozik Pokorni. Persányi bólint, a képviselő elfogadja a választ és olyan ígéretet tesz, polgármesterként támogatja a parkot, hogy azonnal olyan képzetünk támad, mintha a nemzeti minimum megszületésének lennénk szemtanúi. És ez még hagyján! A fideszes képviselők elfogadják Kiss miniszter válaszát, az ellenzék nem vonul ki az ülésről, igaz, Gyurcsány sem beszél, a törvényhozók bocsánatot kérnek Szili házelnöktől, amiért nem asszonyozták le őt, igaz, ehhez az érintett felszólítása is kellett. Szóval olyan béke, mértékletesség és türelem honol, hogy az ember már cukrot sem kér a kávéjába. Nehogy megmérgezze már az a sok édesség.
{ komment (0) } { permalink }  
Női inspirációkra érzékeny férfiú

Valahogy kimaradt ez a költségvetési vita, nem is baj, nem ér az többet egy kalapkabátnál, hogy teljesen értelmetlenül fogalmazzak jólneveltségem okán. Nem érdekel, inkább vagyok  Boross-fan egy post erejéig. Bár némileg árnyékolja a képet, hogy  - ki tudja miért? - , a politikusok valami divatkórban szenvedve, vagy a nagy politika ólmos kezét lelökve a vállukról, aggkorukra vesznek fel szimpatikus jelmezt, de ez persze, akkor sem von el egyetlen betűt sem abból a mondatból, hogy le a kalappal! Mert ki tudna ellent mondani ennek: "Miféle ördög bújt belénk, hogy nálunk a nemzeti ünnep pártpolitikai programok közzétételének a napja, minden oldalról? Pár szót, illő főhajtást imitál, és utána arról szól, amiről mostanában szólnak. Hölgyeim és uraim, ez igazi szocialista örökség! (katt tovább)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Pizza, whisky, ájulásig verve
Amúgy aranyos, sőt mi több vicces ember is ez a Halász János. Egyszer már próbálkozott Hillert interpellálni egy jó dögös irománnyal, csak nem jött össze neki, mert az a beste miniszter nem reagált, mondván: nem tartozik a feladatkörébe a felvetés. Ma Halász ismét benyújtotta kérdőre vonását , csak most a jól agyonvegzált Petrétei miniszternek. A cím ugyanaz, hatásos, mint a könnygáz egy tüntetésen, üt, mint a sörbe csúsztatott tequila, és emlékeztet egy régi korra, amikor Gyurcsány még sportminiszterként, Hiller pedig egyszerű kultuszminiszterként hajtotta a szolgálati Audit, és mindketten autószerelőt játszottak pártjukkal, amin hol a karosszériát, hol az abban lüktető motort akarták kicserélni. És ha pihentek pizzát ettek whiskyvel, hogy terveket kovácsoljanak a Kovács László vezette MSZP dohos dolgozószobájának kiszellőztetésére. De ne maradjunk adósak a belevaló, hatásos és ütős címmel, mely nemcsak a hősi szoci múltat idézi fel nekünk, hanem a forradalom ünnepén a rendőrök által tilitolizott tüntetők sanyarú sorsát is más kontextusba helyezi: Arányos és jogszerű a rendőrök fellépése akkor is, ha a békésen pizzázó és whiskyt iszogató Hiller Istvánt és Gyurcsány Ferencet ájulásig verik?
(UPDATE:Szegény Halász! Ezt is visszadobták! )
{ komment (0) } { permalink }  
Cipőt a cipőboltból

Le kell számolnunk azzal az ostoba nézettel, hogy a törvényhozók mind száraz emberek, fogalmazni sem tudnak, címadásban pedig olyan rosszak, hogy bukásuk megkérdőjelezhetetlen lenne az általános iskola alsó tagozatában, ha ott az évismétlést nem törölték volna el a szociálliberális nemzetrontók. Mert igenis zsenik ők, kérdésüknek sava-borsa van, és olyan címet adnak azonnali attakjuknak, ami mint a levesből kihalászott velőscsont: mélyében rejti az igazi zamatot. Lázár János fideszes törvényhozó azonnali kérdésének például olyan gyilkos és árulkodó címet adott, melytől rögtön megrettent a kormánypárti padsor és azonnal össze-vissza kezdett mutogatni nagy szégyenében: "Ki a felelős?"

{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Rendőrszotyola

Van amikor a hangrendben már nem találsz értelmet, zúgás tercel fújolásra, a focimeccsek lelátóihoz lesz hasonlatos a parlamenti patkó, csak a szotyola hiányzik, amit az előttünk ülő gallérjába lehet megfelelő csücsörítés után elhelyezni. -Október 23-án többszáz ártatlan polgárt bántalmazott a rendőrség- dől előre Kontrát képviselő, ellenzéki kollégái szintúgy, és műméreg ül ki az arcokra, hogy gyors és hosszú bariton morgást szüljön. -Higgadt tárgyalást, megkérem Kiss Attila urat ne kiabáljon közbe – próbálkozik Szili házelnök, de hiába. Csak pattognak ide-oda a mágikus szavak, melyek a szélgyelld magad, rátolták, nem tolták, tüntetők, csőcselék kifejezésekkel alkotnak laza csokrot. Petrétei miniszter már a hátán érezheti a szitkot, mert megfordul az ellenzéki padsorok felé: - Így nem fogunk előbbre jutni – fakad ki, mivel érveire érvek nem, csak olyan laza fújolás jön válaszul, amit Szili Házelnök még a rég elfeledett tisztelet szó rendíthetetlen ismételgetésével és csengőkocogtatással is nehezten tud kioltani. Gyomorrontásos nap ez. Ahogy mindegyik az volt az ötvenedik őszön.

(Képhez comment by kócos: Déli Riporter azt hitte, hogy nincs olyan szotyola, amelyet a parlamenttel illusztrálnak. Haha. Tévedett.)

{ komment (0) } { permalink }  
Ál/Arc

Lebukott, nincs mese. Ennyi. Vége. Bumm. A Parlamentblog immáron megdönthetetlen bizonyítékkal bír arról, hogy egy és ugyanazon személy egyszerre két képviselői helyet is elfoglal a magyar Országgyűlésben. Nem vicc. Nem fotótrükk. Tessék csak jól megnézni. Kis hasfesték, szakáll, új szemüvegkeret és máris Nyitray András fideszes honatya mosolyog a kamerába. De ha megborotválkozik és a haját is biliformára nyiratja (mert nyitray), akkor máris átülhet az MDF padsoraiba, hogy Pettkó Andrásként nyomja a szavazógombot. Ez az igazi botrány, ideje lenne lebuktatni az illetőt. De vajon kicsoda rejlik az álarcok mögött: Pettkó vagy Nyitray nem létezik? Vagy egyikük sem valós személy és egy harmadik nagyon titkosügynök húzza magára mindkettejük álarcát? Hátborzongató...
{ komment (2) } { permalink }  
Novemberi tűz

"Tűzbe borul az ország, és a lángokban a hatalmat bitorlók megsemmisülnek. Elsődleges célpontok lesznek a nem védett hazaáruló besúgók és a hazánkban bomlasztó idegen ügynökök. A politika holdudvarához tartozó harmadvonalbeli pártvezetők és a pártokat támogató vállalkozók, polgármesterek. Célpontok lesznek a pártszékházak a kis falvakban éppúgy, mint a városokban" - így a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége. Kőrösi Imre a szervezet elnökségi tagja szerint ez törvényes. Õ már csak tudja, hiszen 1990-1994 között az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság MDF-es majd független tagja volt a parlamentben. Ugye, aranyos? De a legaranyosabb Kőrösi életrajzában szereplő anekdota, mely a lángokba borulást, a megsemmisülést, a célpontokat és a patak vért teljesen más megvilágításba helyezi. Rögvest kibomlik belőle, hogy a gyilok a Haza üdvéért lészen:  "Egyszer azt mondta barátjának Kozenkai Jenőnek: Te Jenő, mit gondolsz, mégis miért szidnak mostanában engem annyian? A válasz így szólt: - Bizonyára már megint valami hasznosat cselekedtél a Haza javára!"
{ komment (0) } { permalink }  
Játéknak katlana
Önfeledt játéknak katlana a parlamenti patkó, ahol így vagy úgy, de virgonc és tanulságos dolgokat művelnek idejük múlattatására a törvényhozók. A kereszténydemokrata Soltész Miklós játszik. Nem tesz úgy, mintha. Õ tényleg nem Gyurcsánynak beszél. Papírkáját szorongatva felriasztja jámbor tévénézőket, tévébemondókat meghazudtoló búgással megszólítja őket, rá figyelmezzenek, ha már a cudar kormányfő beszédét így is, úgy is megszavazza a Tisztelt Ház. Nyakó István is játszik. A szocialista politikus újságíróknak ünnepről beszél, hiszen az ellenzék véletlenül bent felejtette magát Gyurcsány felszólalása alatt a teremben. - Biztos szomjaztak már egy nyugodt szóra - játszik a szavakkal Nyakó. Révész Máriusz is játszik. Felkötött karral mászkál a padsorok között, helyre laptopján megveretéséről fényképeket mutogat a gaz szocialistáknak. A zúgásnak túl sok hely jut a patkóban, de a játék hatásos: a tévénézők szörnyülködve nézik a megfáradt, megvert fiatalembert és az ő spontán tüntetését a laptopjával. Mondom, önfeledt játéknak katlana a parlamenti patkó, ahol így vagy úgy, de szórakoztató dolgokra kerítenek sort a törvényhozók. Így legalább idejük múlik. A tanulság meg csak meglesz valamikor.
{ komment (2) } { permalink }  
Hetedik

Miközben halványkék zsákokba leltározzák a Kossuth téri tábor romjait, rendőrkezek alatt bomlanak a sátrak, katalogizáló kedvet hozott az utcai harcok utáni, első parlamenti nap. A "gúnyos taps" kapta nálam az első sorszámot, melyet a Fidesz, Gyurcsány felszólalása alatti ki-bevonulása váltott ki a szocialistákból. A kettes a bekötött fejű Révész Máriusznak jutott, akinek megjelenése nemcsak utcai hősnek kijáró tapsot hozott, hanem cinikus szópárbajt, szó meg-nem-adást, meg bekiabálós harcikedvet. A hármas számot a fideszes szarvasbőgésnek adtam, ami Demszky felszólalása közben keletkezett, mégpedig úgy, hogy a méltatlankodás szülte idő szó mindhárom betűjét olyan távolra helyezték egymástól a képviselők, hogy a hallgatóság egy erdei tisztáson érezte magát, madárcsicsergéses szép világban. A négyes számot a "Gyurcsány janicsárok" semjéni találmány kapta, mely az elnöki szigor miatt a hang lekeverése után keletkezett, de olyan erővel köpődött ki a keresztény politikusból, mint a megbolygatott kaptárból a gyilkos méhraj. Az ötös sorszámot a beszólások kapták, melyeknek alrendszereit "üdvözöljük Satu Ferdinándot" , "hazudsz", "szerencsétlen" szavak alkották. A hatos a "parlament tekintélye" kifejezésnek jutott. De az sajnos elveszett a hetedik sorszám kiosztásáig.
{ komment (0) } { permalink }  
Király

- Ki az a nő a magyar államfő mellett? - kérdezi egy angol fotós.
- Szili Katalin... - mondom.
- A parlament elnöke?
- Igen.
- Kösz - és ráélesít ezerrel a familyfotóra. Amikor eltűnnek az államfők, meg a királyok - az Õ Királyi Felségek, a Királyi Fenség, az Elnök Asszonyok, és Urak, a Miniszterelnök Urak, az Eminenciás Uram, az Excellenciás Hölgyeim és Uraim, a Nagytiszteletű Vendégeink, a Hölgyeim és Uraim - olyan lassan megyek le a néptelen lépcsőn, a piros szőnyegen, az oroszlánok között ki a térre, azon a kapun, ami mindig zárva van, csak kivételes alkalmakkor nyitják ki, amilyen lassan csak lehet. Hú, de király!
(A kép telefonbetyár-munka. Sorry)
{ komment (5) } { permalink }  
Ideje van
Mindennek megvan a maga ideje: a munkának, az ácsorgásnak, a szélkakas-fabrikálásnak, a jó- vagy rosszízű hazudozásnak, a Kossuth téri sátortábor-építésnek. Még a kivonulásnak is megvan a maga ideje, annak éppen a házelnök bejelentése és a kormányfő beszéde között találtak helyet az élelmes, ellenzéki spindoktorok.
A Fidesz folyosón képviselőtársaival Orbán Viktor ácsorog. Miközben Gyurcsány Ferenc a teremben beszél, ő már túl van a kötelező kézfogásokon, a négyszemközti kérelmeken, most békén hagyják, engedik olvasni, amit - én, a durva fráter - most meg fogok zavarni:
- Itt az idő. Nem mennek be a terembe?
- Majd, ha Navracsicstól megkapjuk a jelet - néz fel az iratból Orbán.
- Szerintem elaludt - mosolygok.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Kuncze, a liftes fiú
Túl Mátrai Márta frakcióirodába tartó parfümjén, túl a szocialista irodák homályán, melyből mosolygós irodisták kacsintanak vígan az alig lézengő Kossuth térre, kell a felvonó a fárasztó lépcső helyett. - Jó napot - így a bajsza alatt Kuncze, és nyomja is a liftben a főemelet gombját. Feje előre billen a mozdulatra, és akkurátusan teszi a dolgát.- Készítsünk ki pénzt - mosolygok az indexes kollégára. Az alkalmi liftes fiú az ugratásra fáradtan reagál: - Jöhet is az apró! Nincs nekem textilgyártó, vekkerkészítő ismerősöm.
A fojtott röhögés eltart addig, amíg a folyosón Szijjártó Péter be nem jön a képbe. A pártelnök és az ellenzéki szóvivő komolyan köszönti egymást. Szervusz, szervusz - mondják, hogy mint rendesen, ismét száraz legyen az arcuk, mint a Zöldszilváni.
{ komment (0) } { permalink }  
Biodíszlet

Brókerkormány, limuzinszocializmus, papagájkommandó és most biodíszlet-frakció. Új kifejezés született. Már úgy hiányzott. És milyen szép, hogy épp egy nemzeti gyásznapon, október hatodikán sikerült ilyen magaslatokat elérni. "Az országot kétszer rabolták ki, egyszer az államosításkor, aztán a privatizációkor, az állami vagyon elkótyavetyélésekor. Ez nagyjából ugyanaz a kör, és ehhez a szocialista képviselőket most biodíszletnek használják. A nép elszegényedik, Gyurcsány, Kóka és Veres milliárdos és jól szórakozik" - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a bizalmi szavazás előtti felszólalásában a Parlamentben. Biodíszlet, megismételte többször. Tetszett neki. Biodíszlet. Odatette. Az a Semjén Zsolt, aki meghajlott papírmasé figurája Orbán Viktornak, akit a Fidesz elnöke felfújható díszszövetségesnek használ a színpadokon; aki azt hiszi, hogy valaki, pedig csak egy mosolygó fej az Orbán Viktor mögött álló-ülő sorokban. Egy apró falucska a narancsos háttérországban. Jár neki a kockacukor.
{ komment (3) } { permalink }  
Magyar hercegnő a svéd parlamentben

A svéd parlament tegnapi megnyitóján három hercegnő ült az ünnepélyes alkalom tiszteletére átrendezett ülésteremben. Ketten – a trónörökös Viktoria és a nagy-nagynénije, Lilian – meghívottként voltak jelen. A harmadik a magát a szeptemberi választások alkalmára ”új munkáspártnak” nevező Mérsékelt Koalíciós Párt parlamenti képviselője, Walburga Habsburg Douglas. A 47 éves Douglasné született von Habsburg-Lothringen Walburga Maria Helene Elisabeth Franziska hercegnõ 1992 óta él Svédországban. Bevándorló eddig is akadt a 349 nép választotta képviselő között, de magyar hercegnő még nem. ( A meghívottak között volt édesapja is, aki a svédországi magyarság körében kampányolt a leánya mellett) Walburga hercegnő blogját és a vele készített interjúk szövegét a itt lehet elolvasni.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Zsákbanfutás, lepényevés és politika

Rekordot döntött idén a Politika Fesztivál, legalábbis ami a nézőszámot illeti. Több mint kilencezer látogatót regisztráltak a Skót Parlamentben rendezett programsorozat három napja alatt. Eredetileg Sir Sean Connery és George Reid parlamenti elnök beszélgetése lett volna a nyitóprogram, a skót színész azonban az utolsó percben durcás lett - írja Scotland ügynök.
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Attak voksolás előtt
Már olvasható a parlament honlapján, hogy mit, miért akar vizsgálódni a Fidesz az augusztus 20-i "sajnálatos események"  ügyében. (Kitérő: Megfigyelte valaki, hogy a televíziókban, rádiókban ez a sajnálatos események kifejezést a vitatkozó felek már az izé, meg az őzés helyett is használják? Mintha a vegytiszta eufemizmus használatának bármi oka lenne. Mintha valamiért kerülni akarnák a tragédia, vagy szerencsétlenség szavakat.)  Vizsgálóbizottsági jelentésre ismét ne számítson senki. A testületek eddigi működésében a rikoltozás, kivonulás, erőlködés, nonverbális anyázás nem csak eszköznek számított a nemes cél eléréséhez, hanem már maga volt a tartalom, a lényeg, ami miatt, vagy amiért forogtak a fogaskerekek. Vajon az önkormányzati választási időszakban miért hoznak létre ilyen testületet?
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Pannon szerv
Nincs rá bizonyíték, diszkréten elnyelték a dokumentumok, leiratok, nem marad fenn belőle semmi, hacsak ez a post nem segít abban, hogy örökké megmaradjon, pedig olyan nyelvbotlás volt, de olyan!, mely a parlamenti sajtószoba legénységét rögvest a földre küldte röhögni és fetrengeni.  Az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának 7.ülésnapján, hétfőn, Tállai András fideszes képviselő -  több újságíró egybehangzó, bár a röfögéstől nehezen érthető állítása szerint - interpellációjában a többi között a kormány kedvenc állatát,  Kóka miniszter által felfedezett pumát így szólította nevén: pannon puna.
{ komment (4) } { permalink }  
Mi a különbség két szajkózás között?

Nem várom el a fideszes képviselőktől, hogy gondolkodjanak - mondja Szabó szocialista képviselő, mire a Fidesz oldal felhorgad, sértegetést kiállt, árokásást emleget. Szabó pedig meg is magyarázza: a fideszesek mindannyian ugyanazt mondják, sarc, elvonás, sarc, elvonás. - Ti meg esélyegyenlőség, igazságosság, esélyegyenlőség, igazságosság - vág vissza az ellenzék. Valóban, mi és egyáltalán van-e különbség a két szajkózás között?

{ komment (1) } { permalink }  
Aki Polt mellett dolgozott
Azt nem tudom eldönteni, hogy alkalmas-e a legfőbb ügyészi poszt betöltésére Horányi Miklós - valahogy így kezdtem egy cikket annak apropóján, hogy hétfőn legfőbb ügyészt választ az Országgyűlés. Ide is csak ezt tudom írni: nem tudom. Valamennyire ismerem őt, hiszen sok ügyben összekapcsolt minket részemről az újságírói, részéről az ügyészségi sajtófőnöki munka. Korrekt fickó, tekintélytisztelő, pedáns. A szakmaszeretetéből, tapasztalatából, hozzáértéséből, tudásából számomra sok nem derült ki. Vagy csak nem vettem észre. Mert nem konyítok a joghoz. Mégis hol rezignáltan, hol idegesen figyeltem, figyelem a sorsát alakító képviselőket, akik ma nekigyűrkőznek, a szocialisták tenyerükbe pöknek és nem támogatják megválasztását, a fideszesek szintúgy, de támogatják. Hogy miért?
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Ventilátorok, guanók

A kérdésekben, interpellációkban rendre benne vannak a válaszok, ahogy a mondatban a betűk és a ventilátorban az eltévedt guanó. Zsigó Róbert fideszes képviselő például nemsokára nekiveselkedik és azt kérdezi Gyurcsánytól, hogy miért bünteti a kormány Baját, no meg annak térségét. Mert bünteti az fix, kifejtésre nem is lenne szükség, elég a kérdést feltenni, aztán leülni és a politikai tett, akár Szemiramisz függőkertje, a világ csodájára fölépült. Csáky András MDF pedig rövidesen azzal rukkol elő, hogy kötelező-e a kormánynak betartania az Országgyűlés határozatát. Mi az hogy? Nagyon is! - sugallja a kérdező és ezzel le is van tudva a beszéd, a reakció már nem is érdekes, ahogy az esküvő után a korábbi félrelépés sem lesz az. Lengyel Zoltán pedig úgy ad pofást Gyurcsánynak, úgy küldi el a fenébe, hogy Ön pályát tévesztett miniszterelnök úr!  A kérdezés nélküli kérdés jelentése: ergo elmehet a utcaseprőnek, vagy Rinaldo Rinaldininek, talán Rumcájsznak is Janka mellé, de itt most ne rontsa a levegőt, mert a meleget épp most fújták ki a Kárpát medencéből a frissítő passzátszelek.
{ komment (6) } { permalink }   { tovább }
Elemcsere
Bocsánat, kis ideig el. A belelendülésig az elmúlt napokra emlékezésül egy kis affér Kunczéval, mely bármennyire is viccelődősnek tűnik, azonnali szúrás volt benne, némi düh, de röhögéssel végződött, amit én nem is annyira, de ő annál inkább abszolvált. "Morgást, nyűgöt, elvágyódó sóhajokat, tapintható álmosságot hozott a meleg a parlamenti folyosókra. Az Össznépi Nagy Kábaságot még a Szonda közvélemény-kutatási adatai sem tudják szertefoszlatni, melyek szerint a Fidesznek 30, az MSZP-nek 28, az MDF-nek 3, az SZDSZ-nek pedig 2 százalékot adott az összes választó morgós, nyűgös, álmos akarata.
- Most miért ilyen rosszak az eredményeik? - kérdezem Kuncze Gábortól, aki mereven a szemembe néz, összeszűkül a szája és morgósan kiböki:
- Volt már ilyen.
- Nem a régmúltat kérdeztem.... "
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Zsebbevágó skótszágház

Némileg visszaesett a Skót Parlament látogatottsága, ezért – minő logikai bukfenc – megemelték a belépők árait. Eddig három és fél fontért lehetett bebocsátást nyerni a Skótszágház épületébe, az új szabályozás értelmében azonban ma már öt fontot, azaz kétezer forintot kell kiperkálnia a kíváncsi turistáknak. (Gyors összehasonlítás: a magyar Parlamentbe a belépő szintén kétezer forint, igaz mi még ÁFÁ-t is rászámolunk. Az uniós állampolgároknak nálunk ingyenes a belépés. Az ingyen belépő mellé azonban sem vécézési lehetőség, sem udvarias beléptetők, sem türelem nem jár. Erről majd később...) A Skótszágház első évében majd félmilliónyi látogatót számoltak, kérdés hogy a drágítás után mennyien mennek majd most. Igaz, a megemelt árért megemelt szolgáltatás is jár, a skótok egy órásra bővítették az idegenvezetővel terhelt túraidőt és a korábbinál több rejtekhelyre is beengedik a látogatókat. Érdekesség, hogy habár megemelték a belépők árát, feltehetően így sem tudják majd fedezni az idegenvezetők és az adminisztráció éves szinten majd százharmincmillió forintos költségét. Valamit valamiért. 
{ komment (0) } { permalink }  
Hat óra
Hol érhető tetten az ellentétes politikai kommunikáció, ha nem a címadásban?! A kormánypártok Reform és új egyensúly címmel kezdeményeztek politikai vitanapot, mert ugye, a kapával verlek fejbe helyett mégiscsak jobban hangzik a mezőgazdasági eszközzel simogatom meg a buksid kitétel. Az ellenzék pedig a Gyurcsány csomag megszorító intézkedéseiről javasolt vitát. Mert ugye, mégiscsak jobb egyenesen, komolyan beszélni a zsebfakasztó intézkedésekről, arról, hogy már megint rabigába hajtanak minket a nemzetáruló hazugok, minthogy az önkormányzati rendszer átalakításáról, az állam lebontásáról értekezzünk. Mert abból esetleg még jó is kisülhet, ami a kormányt véletlenül nem kapás gyilkosnak, hanem ugart feltörő pionírnak állíthatná be. Végül az egymásnak feszülő izmokat irányító neuronok úgy döntöttek, hogy valahogy olvasszák össze a két címet, így lett belőle Reform vagy megszorítás, és a vitát hétfőn azon frissiben meg is tartják. Most mindenki örülhet és beszélhet el hat órán keresztül a másik mellett: a Fidesz végre ujjal mutogathat a kapás gyilkosokokra, a kormány pedig piedesztálra emelheti az ugart feltörő pionírokat. De hogy ebből vita nem lesz, az tuti fix.
{ komment (12) } { permalink }  
Bocsánatos gyilkosságok
A madárinfluenza magyarországi felbukkanása miatt veszélyeztetett szárnyasok megsemmisítése során hogyan biztosítják a nemzetközileg kidolgozott humánus bánásmód követelményét? - kérdezi és vár írásbeli választ az agrárminisztertől Gusztos Péter szabad demokrata képviselő. Igaza van, a humánus bánásmód kijár a szárnyasoknak. Hogy ne terjesszék a kórt, felteszem, sűrű bocsánatkérések közepette, udvariasan írtják ki őket. Esetleg először kinyírják őket, persze egyesével altatóval, hogy ne fájjon, de csak azután teszik ezt meg, hogy a szerencsétlenek találkoztak a tojóikkal, egy utolsó laza tojásgyarapító akció lezavarása céljából, majd a nyaktiprás után, amikor a kaparójukra kicsi cédulát raktak és betolták a tetemüket a hűtőkamrába, na akkor kérnek tőlük bocsánatot.
{ komment (6) } { permalink }  
Kotyogós vércse-harc
Hacsek és Sajó ugrabugráltak volna örömükben, ha olyan jelenetet írtak volna nekik, mint amilyent Kuncze és Pokorni urak improvizáltak legutóbb a parlamentben. Pokorni éppen a kormányprogramot szedte volna ízekre, mint egy vércse az áldozatára, hatalmas magasságokból csapott le,  éles, nagyszerű  karmán megcsillant a napfény..., amikor Kuncze, a kibicvércse közbekotyogott: körmöt kellene polírozni.  (A vércseharchoz menj a tovább-gombra)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Kik ezek a lányok?

-Gyönyörű - bök oldalba 73-as a karzaton. - Mi van? - rezzenek össze, miközben lenn a patkó közepén Gyurcsány a zászlóba kapaszkodva éppen az eskü szövegét mormolja. - A lány, te szerencsétlen - suttogja 73-as és mutatja a másik oldali karzatot, ahol egy barna hajú, mandulaszemű, fehér bőrű lány néz le egykedvűen az ünneplő képviselőkre. - Nem csúnya! - mosolygok 73-asra, aki legyint és le sem veszi a szemét a lányról. Biztos, nem fogalmaztam elég pontosan.Most neheztel? A sajtónak rendelt karzat meglehetősen zsúfolt. Állok és számomra szédítő mélységre nézek, melynek alján kopasz fejekre, friss hajkölteményekre bukhat a tekintet.

{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Iskolai tockosért kiáltanak a skót nyugdíjasok

Feltehetően elege lett a neveletlen és ugrabugráló nebulókból annak a skót parlamenti képviselőnek, aki a szigorúbb nevelést szorgalmazza. John Swinburne, a Skót Nyugdíjasok Egységpártja képviseletében azt javasolja, hogy vezessék be ismét a testi fenyítést a skóciai iskolákban. A tanárok szerint az erőszak csak erőszakot szül. Klikk tovább...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Négy évig szívunk!
Itt az ideje a tisztázó beszélgetésnek! Történjen az például régi államtitkár és új miniszter között. Most éppen egyik a másiktól készül válni – új seprű, lám már seper! –, és hogy méltó keretet adjanak az ünnepi, vagy gyászos pillanatnak a piros kárpitos széken ülve hagyják kizárni tekintetükből a folyosón ide-oda suhanó törvényhozói kontúrokat. Komor perc ez, és mégis formálódik az új kormány! Itt az ideje a tisztázó beszélgetésnek! Történhet az a kormányprogram vitájában, ahol Kóka játszani akar, Mikola őszintén beszélni, Demszky dícsérni a kormányt, Pokorni pedig tisztázni mindent, de leginkább a tandíj-ügyet, csakhogy Kuncze folyton megzavarja. - Kuncze Gábor hagyjon engem békén! – fakad ki Pokorni, de addigra már a halaszthatatlan reform, a fejlesztés, a patrióta, illetve az adóemelés, a mellébeszélés, a megtévesztés kifejezésekből olyan túltermelés mutatkozik, melyet egyetlen valamirevaló piac sem tudna befogadni, nemhogy feldolgozni!- Deák úr mi lesz velünk? – kérdezte valamikor a kereszténydemokrata Deák Andrástól egy öreg kommunista. Legalábbis Deák úr parlamenti anekdotája szerint. - Négy évig szívunk - idézi fel válaszát a képviselő, de pontosít azonnal: „Ezt válaszoltam volna, de ilyet képviselő nem mond”. Mondja most Deák úr. Csakhogy tisztáztuk ezt is!
{ komment (0) } { permalink }  
Negyvenmilliárdos munkaszüneti nap

És még azt hirdetjük, hogy nem fukarok a skótok! Skóciai barátaink legfrissebb terve, hogy Szent András, a skótok védőszentjének napját a jövőben munkaszüneti ünnepnek nyilvánítják. De még mielőtt meghoznák az ezzel kapcsolatos döntést, gyorsan kiszámolták, hogy mekkora bevételkiesést okozna az új törvény. A vizsgálat szerint az ünnepnap majd negyvenmilliárd forintnyi kárt okozna a skót gazdaságnak. Hát, akkor most mi legyen...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Leleplezték a bekiabálót
Na végre! Fellebbent a fátyol. Eddig csak arról szóltak hírek - írtunk mi is róla -, hogy  a legutóbbi ülésen valaki -  annyi bizonyos, hogy fideszes honatya, de hogy ki, az eddig nem derült ki -  bekiabált, és a Szili Katalinnak szánt "szégyelld magad"- mondat nagy vidáman, mint egy idióta motoros hol egyik, hol másik oszlopnak csapódott. Szili erre felhorgadt és imígyen fakadt ki: "Képviselő Úr! Visszautasítom, és kérem, hogy ezt a stílust ebben a Házban mellőzze! Egyelőre még az elnök én vagyok! Ha valakinek szégyellnie kell magát, akkor azt hiszem, hogy ezért a megnyilatkozásért kell. Egy nővel szemben, azt hiszem, ezt nem lehet használni! Nem csak egy elnökkel szemben!" Ezután Répássy a frakciója nevében bocsánatot kért Szilitől. A parlamenti napló szerint a dorongot Domokos László hajintotta el. Domokos, békési törvényhozó, ez már a harmadik ciklusa. Minden bizonnyal átkozhatja a sorsot, hogy ilyen helyen kellett politikusként szocializálódnia. Csak azt tudnám, hogy a parlamenti napló miért tartotta fontosnak megjegyezni, hogy egy szoci jegyző dobta fel a kiabálót? Csak a miheztartás végett? Vagy a jegyzetelő kritikája ez? Egyétek meg amit főztetek? Vállaljátok a nevetekkel, ha bemártotok valakit?
{ komment (1) } { permalink }  
Tiszavirág-képviselők
A mai Dagens Nyheter egy új jelenségről, a tiszavirág-életű parlamenti képviselőségről ír. A napokban ugyanis 94 svéd képviselő jelentette be azt, hogy nem áll ki az őszi választásokon. A hír beindította a statisztikusok nyálkiválasztását. Szerintük harminc-negyven évvel ezelőtt még 5-6 választási periódus kellett ahhoz, hogy az egész képviselőtestület kicserélődjön, manapság már 3-4 is elég. Az is igaz, hogy 1990 előtt nem négy, hanem háromévenként rendeztek választást. Korábban a polgári pártok, most pedig a vörös-zöld koalíció vezet a "frissítésben". A szocialdemokraták is "vedlenek": az eddig 25 százalék helyett a képviselőik 29 százaléka mond le a politikában való szereplésről. Rosszindulatú spekulációk szerint a vereség előszele futamította meg a baloldali képviselőket.
{ komment (0) } { permalink }  
Kijárna neki egy kormánypárti bravó is
Napok óta bennem motoszkál és mégis elfelejtettem leírni: Navracsics Tibor keddi, frakcióvezetői szűzbeszéde -  melyben a többi között azt kifogásolta, hogy a kormányfő a saját értelmezésében adta elő azt a kormányprogramot, amit rajta kívül nem sokan ismernek - megérdemelte az ellenzéki bravót. Sőt, a kormánypártit is megérdemelte volna, de a szocialista és liberális politikusok feltehetően a döbbenettől, hogy vége Charles Bronson korszakának és egy inteligens, komoly, érvelni tudó, és elegánsan döfködő politikussal állnak szemben, két állvesztés és a három, lassú fejhorgadás között csak a Néma Levente szerepére érezték magukat alkalmasnak. Gyurcsány arcába gyúrt. Zavart volt. Látszott rajta, érzi, tudja, nem lesz könnyű dolga. Áderrel még könnyű volt, minden megszólalásával saját magát húsz ponttal rövidítette meg a népszerűségi toplistán. De Navracsics más. Nem coltos típus, inkább az agy, aki ha belép egy párbajba, már az első szavával gúzsba köt. Utána jöhetnek a takarítók. De nem lesz sok dolguk.
{ komment (6) } { permalink }  
Beszállt a pont, elszállt a figyelem

Ha van türelmed, ha mazochista vagy, vagy éppen érdekel, mit terveznek, mi a céljuk, már elolvashatod a kormányprogramot. Egyetlen rövid idézetre hívom csak fel a figyelmet. A médiáról szóló fejezetben a semmiből belezúg egy pont a mondat közepébe, feltehetően kosz az, mely egyszerre csúfította el a netes és a nyomtatott változatot is. A véletlent látszik alátámasztani, hogy utána kis betűvel folytatódik a mondat, de aztán valahonnan, talán az ablakon beszáll egy tárgyrag, hogy aztán minden úgy folyatódjon tovább, mintha 'mi sem történt volna: "Kezdeményezzük, hogy a kommunikációs törvény elveire támaszkodva megszülessen a közszolgálati médiumokról.(sic!) szóló törvényt (sic!), új, korszerű irányítási, ellenőrzési és normatív finanszírozási szabályokkal." Semmi baj, biztosan siettek, más dolguk volt, az asszony leküldte őket a boltba, vagy horgászni mentek a haverokkal, buli volt, a másnaposságra nem akadt otthon korhelyleves, elaludtak a piszkozat felett, és  amikor megszólalt a kakukkos óra, első riadalmukban húztak egyet a szövegen, de javítani már nem volt elég figyelem. Persze, a kormányzásra már nem ez lesz jellemző, hogy húzunk, aztán javítani nem lesz elég figyelem?! Hiszen elmaradnak a haverok, a horgászbot eltörik, lesz otthon korhelyleves. Ugye?
{ komment (2) } { permalink }  
Farokügyben lobbizik a hercegnő
Erzsébet brit királynő skóciai rokona levelet intézett a Skót Parlament minden egyes képviselőjéhez kutyafarok-ügyben. Hamilton hercegnője azért lobbizott, hogy a napokban tárgyalt állategészségügyi- és jóléti törvényben tiltásként szerepeljen a kutyák farkának megcsonkítása. A Skót Vadőrök Szövetsége nevetségesnek tartja az ötletet, mondván a dolgozó vadász- és kotorékebek farkát épp azért kell kiskorukban megcsonkítani, hogy később ne okozzon nekik sérülést.
A konzervatívok kompromisszumkészek farokügyben, javaslatuk szerint a munkakutyák farka legyen kivétel a törvényi szabályozás alól. Az kétségtelen, hogy az általában érzéstelenítés nélkül végrehajtott csonkítás ellen mind a brit állatorvosok királyi testülete, mind pedig a skót állaorvosok is szót emeltek már. A kutyák farka most a politikusok kezében van.
{ komment (1) } { permalink }  
Uniós pofonok, Guantanamó, vízum

Eddig volt némi fenntartásom az unió parlamentjével, talán a túl messze, túl általános, túl blabla-sztereotípia miatt - tudom, bennem van a hiba -, de a mostani, immár ismételtnek készülő karakán kiállás előtt le a kalappal! A 2004-es kemény mondatok után - a terrorizmus elleni küzdelem során "nem lehet megsérteni a nemzetközi jogot és a bevett, közös, alapvető értékeket, mint amilyen az emberi jogok tisztelete, a jogállamiság és az vonatkozó genfi egyezmények” - ismét arra készülnek, hogy felszólítsák az amerikaiakat Guantanamó bezárására.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
A mindenség zavara
A  mondatoknak megvan a maguk helye, bár értelmük néha kevés, nem is baj, hiszen az a céljuk, hogy csak az érzelmek izzanak mögöttük. Gyenesei István független képviselő szerint van úgy, hogy az ember akkor veszti el a szüzességét, amikor nem számít rá. (Érdekes felvetés, szűzbeszédben fogant) Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető négyszer figyelmezteti Gyurcsányt, hogy figyeljen rá. A miniszterelnök éppen nem beszél senkivel, nem néz tévét, nem hallgat rádiót, nem sziesztázik, ezért csak legyint, "csak önt hallgatom", mondja. -Egymásra vagyunk utalva, önök ránk, mi az ellenzékre - így Gyurcsány. (Olcsó szesz! )- Vegye komolyan az ellenzéket - így Navracsics. (Ugyanaz a kábulat!) -Szégyelld magad - így egy ismeretlen fideszes Szilinek. -Szégyellje magát az, aki egy nővel egy házelnökkel szemben ilyet megenged - így Szili. Végül a legszebb és legigazabb Hende Csaba mondata, ami tisztább az előbb felsoroltaknál,  hiszen a kétségbeesés szülte, a félsz, az igyekvés. És mennyire lopva született! Hiszen Hende az ülés kezdetén a folyosón futva ejtette el. Csak egy szó, melyben benne volt az emberi gyarlóság, a mindenség, a világegyetem zavara: Elkéstem!
{ komment (0) } { permalink }  
Litván egyperces
Hogy ez a litván honatya, minek nézte a mikrofont, azt a fantáziátokra bízom. De megértést! Van az úgy, hogy a politikus elfárad, olyannyira, hogy rajta a koffein, az interpelláció és a rock and roll sem tud segíteni. Mindenesetre most megtudhatjuk, hogy a parlament, nem csak Litvániában, a viszkető orrokra gyógyírt, a babrálásra időt és a csókra mikrofonnyi teret ad. A történelem meg várhat.
{ komment (2) } { permalink }  
Harc az indiai parlamentben
Egy kis vita, semmi több. 1904-ben Tisza István miniszterelnök elhatározta, hogy módosítja a Házszabályt, s ezzel letöri az ellenzéki képviselők obstrukcióját. A házelnök  egy zsebkendővel jelzett. A kormánypártiak tudták a dolguk, az ellenzékiek felugrottak a helyükről, nem értették, mi a szösz történik.  A Házelnök pedig nagy nyugalommal kihirdette, hogy a parlament elfogadta a módosítást. A kissé ingerlékeny ellenzék szétverte az üléstermet, összetörte a székeket, ajtókat és azzal ütötte a kormánypártiakat. A vége persze az lett, hogy a Házat feloszlatták és új választásokat írtak ki. Az indiaiak valószínűleg nem tudják mi az a zsebkendőszavazás, de verekedni azt bezzeg...
{ komment (1) } { permalink }  
Első lajstrom
Bár máshova írtam, de azt hiszem itt is helye van az első leltárnak, amit első blikkre kapartam össze az első napról: Az új parlament első napján könnyű rekordokat dönteni, hiszen minden szó, mozdulat vagy sóhaj egyes lajstromszámot kap az ország házának feljegyzéseiben. A párkányon talán lesz hely. Ez volt a ciklus első, parlamenti folyosón elhangzott képviselői mondata, mely napok múlva nyerhet csak értelmet, amikor a helyét a karzat vagy a páholy, esetleg a patkó fogalmak veszik át. Kell idő ahhoz is, hogy megnyugodjanak az első kapkodó tekintetek, meggyűrődjenek az első zakók és ne tévedjenek el a termek között az első, tétova képviselői mozdulatok.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Károly herceg a Skót Parlamentbe tart

Díszvendégként beszédet mond Károly herceg a május végén Edinburghban megrendezésre kerülő kulturális-turisztikai konferencián - értesült Scotland ügynök. A brit trónörökös a Skót Parlamentben is látogatást tesz majd feleségével, Kamillával. Ez lesz az első alkalom, hogy Károly herceg tiszteletét teszi a Skótszágház épületében. Abban az intézményben, amelyet édesanyja, Õfelsége, a királnyő adott át néhány évvel ezelőtt.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
És azt tudod-e, hogy Dávid...?

És azt tudod-e, hogy Dávid majdnem Orbán mellett kapott helyet az új ülésrendben, de az előzetes egyeztetésen elvérzett a javaslat? Ki tudja miért? (Nem tudom, ki volt az az őrült, aki a jobboldalt majdnem asztal alatti rugdosásra kényszerítette) Az ülésrendet egyébként ezer meg ezer tárgyaláson alakították ki a pártok. Annak idején én is kezdeményeztem ilyet, nehogy már a sonka fedőnevő hölgy jusson szomszédomul, de Mária néni ofői szigorán borzalmasat bukott a javaslat és menten felvétettem a hülyék, elmeszociálisok táborába, akik közvetlen a tapló és az eminens padsorok sarkán kaptak hosszú szamárpadot.
{ komment (2) } { permalink }  
Tudod-e?
Kissé megengedő voltam az imént, de tudta-e valaki, hogy 1990-ben a komenista Németh- kormány belügyminiszterének választásokról szóló beszámolóját 97 százalékban elfogadta a Ház 332 igen, 1 nem és hét tartózkodás mellett? Pedig csalásokra, törvénytelenségekre a háborús logika alapján akkor gyanakodhattak volna némiképpen!  (Jesszus, hát véletlenül akkor nem Orbán Viktor volt az egyik távollévő , aki később 1994-ben, 1998-ban, és a hídfoglalás 2002-es évében megszavazta ugyanezt a beszámolót) Csak tudnám Áder miért nem nyomott idén gombot?
{ komment (0) } { permalink }  
Galamb szállt le a női mosdóra

Szürke galamb szállt be a parlament női mosdójába, verdesett picinyt, s majdhogynem sikításra késztette kolléganőnket, aki átverekevedve magát a folyosói képviselőhadon azonnal jelentette nekünk, hogy bizony furcsa dolgok történnek az első napon. Ehhez képest semmiség az, hogy Sólyom bejelentette, Gyurcsányt jelöli kormányfőnek, hogy az ellenzék nem szavazta meg a választási bizottság és a belügyminiszter jelentését a voksolásról. Bár a kereszténydemokraták és a fiatal demokraták jelezték, hogy nem vonják kétségbe az eredményt, de ezt azért mégsem. De fátylat rá, hiszen ennél mégiscsak fontosabb volt, hogy a történelem első, az alkalomra csináltatott öltönyében, izzadt tenyérrel mászkált a folyosókon a termek elrendezésén próbált eligazodni, a kifüggesztett  ülésrendet kapkodta nyugtalan tekintettel. Merje a jelenlétét bárki kétségbe vonni!
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Volvós férfi menni parlament

Zsoltson összeállításából kiderül, hogy a svéd parlamenti képviselők többsége bizony Volvóval jár, inkább politikus, mintsem tanár, vagy földműves. A svéd országgyűlési képviselő elsősorban férfi. Ha véletlenül kibukik a parlamentből, akkor szerencsétlen mintegy 47 ezer eurót, vagyis körülbelül 12 millió forintot vihet haza.
{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
A mozdony hamarosan indul
Újdonsült honatyáink biztosan tele vannak izgalommal, arcukra halvány rózsákat festhet az adrenalin, talán ismét úgy érzik magukat, mint amikor úttörőtáborba készülve el kellett dönteniük, hogy a nyeles fésű mellé tegyék-e a Búvár zsebkönyvet, vagy a társak harsány röhögését elkerülendő az úszónaciban rejtsék-e el a játékkatonakészletet. Az Országgyűlés honlapján minden megtudhatnak arról, hogy mi vár rájuk. Először is, ha véletlenül nem lesznek bizottsági tagok és véletlenül Budapesten laknak, akkor költségtérítéssel együtt mintegy 370 ezer forintot kapnak. Egyéb esetben jóval többet. Kaphatnak diplomata útlevelet, melyet asszonyaik, férjuruk is birtokba vehet. Aztán sietniük kell, hiszen itt az ideje a cipő kisuvickolásának, esküvői öltöny porcicától való mentesítésének, ugyanis akár már  holnap fel kell szaladniuk a parlamenti főemeletre, ahol a megbízóleveleket fogadó állomás közbeiktatása után - először, vagy sokadjára - rámosolyoghatnak a bájos büféskisasszonyokra. Aztán készülhetnek a nagy kirándulásra: a mozdony jövő kedden délután kettőkor indul.
{ komment (0) } { permalink }  
Balszektor, jobbszektor
Megegyeztek végre a pártok és alá is írták, hogy először is május 16-án lesz a parlament alakuló ülése (erre a napra Sólyom már régen összehívta az ülést), a házelnököt az MSZP jelöli (a szokásjog szerint ezen nem lehetett vita), a két alelnök egyikére az SZDSZ, másikra a Fidesz tesz javaslatot, további alelnököket az alakuló ülést követően választanak. ( Vajon ki adja a további alelnököket Shrek vagy a Csillagszemű Juhász?) Meghatározták azt is, hogy a pulpitusról nézve az ülésterem bal oldalán az MSZP, mellette az SZDSZ frakciója foglal helyet, (Hol a jó égben ülnének szerencsétlenek? Megvan! Csillár?) jobb oldalon - balról jobbra - az MDF és a Fidesz képviselőcsoportja következik oly módon, hogy a KDNP képviselői a Fidesz-frakció soraiban ülnek majd, a független képviselő pedig az ülésterem jobboldalán kap helyet. (Meg nem erősített információink szerint a jobboldalnak az elnöki pulpituson adtak volna helyet, ezen elvitáztak egy darabig, aztán kiderült, hogy ott kevés a szék!) Az ülésrenddel a Fidesz és a KDNP nem értett egyet, de tudomásul vették (Vessenek a mókusok közé, ha értem! Persze, lehet, hogy a Fidesz is baloldalon akart ülni, hogy onnan szolidarítson, a KDNP pedig kiült volna a kissámlira és árulta volna a konzultációs téglajegyeket.) Az üléssorozaton elfogyott 342 kávé, 187 üdítő, a felszolgálók a poharak sorsáról rendkívüli egyeztető ülést hívtak össze. A hosszas késhegyig menő vita után végre megállapodtak abban, hogy mindet elmosogatják.
{ komment (0) } { permalink }  
Cudar logika

"(..) még ezen a héten megkezdem a tárgyalásokat a pártelnökökkel, illetve a miniszterelnök-jelöltekkel arról, hogy kit fogok javasolni az Országgyűlésnek miniszterelnöknek. Ezt mondta Sólyom a pártok elnökeivel való tanácskozás után. Az Alkotmány arról direkte nem határoz, hogy a  mindenkori államfőnek a legtöbb mandátummal rendelkező párt jelöltjét kell ajánlania miniszterelnöki posztra. De utal rá egy meglehetős lakonikus rendelkezésben: "A miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a Kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz." Ez a passzus, persze feltételezi a többséget, de az államfő ad absurdum javasolhatja a kisebbségben lévő párt kormányfőjelöltjét is, hiszen ezt jogszabály nem tiltja neki, de ez meglehetős barátságtalan lépés lenne, hisz ha a képzeletbeli menetet végigvisszük, akkor szintén ad absurdum  a parlament feloszlatásáig juthatunk el. De legyünk jóhiszeműek és higgyünk a mindenkori államfő bölcsességében és abban, hogy betartja a szokásjogot.

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Beteljesedett

Ahogy megjósoltam, május 16-ra hívta össze a parlament alakuló ülését Sólyom László. Most már biztosnak látszik, hogy öt frakció - MSZP, SZDSZ, Fidesz, KDNP, MDF - uralja majd a patkót. A KDNP végül a jobboldalnak még Orbán ellenében is kiharcolta a több pénz, több bizottsági tagság, több felszólalás lehetőségét. Emelett, persze, Semjén - erősítendő a pozícióját -  elmondhatja magáról, hogy önálló képviselőcsoportot csinált a szerteszéjjel kaszabolt kereszténydemokratákból. Hogy mellette szervilissé tett egy nagymúltú alakulatot, kit érdekel! A cél szentesíti az eszközt. Hogy egy banális közhellyel rakjunk pontot a post végére.
{ komment (6) } { permalink }  
Morzsák az asztalterítőn
Azt hallani, hogy Sólyom László államfő május 16-ra hívja össze a parlament alakuló ülését. Kezdetben felmerült a május 18-i dátum is, de azt állítólag a köztársasági elnök elvetette. Az ok talán ez lehet: " ...tárgyalni fogok a pártok vezetőivel, hogy ez az alakuló ülés a lehető leghamarább megtörténhessen". A parlament alakuló ülése előtti hétvégén ülhet össze az MSZP kongresszusa, mely jóváhagyja a kormányprogramot, a koalíciós szerződést. (Kihúzás: az idő meghaladta ezt a mondatot: a kongresszus május 20-án lesz.) Hogy miért kell gyorsan kongresszust tartani? Az ok ismét Sólyom választások utáni közleményében keresendő: "Amint pedig ismerni fogjuk a végleges eredményt, külön-külön tárgyalni fogok a pártok vezetőivel és a miniszterelnök-jelöltekkel annak érdekében, hogy a miniszterelnök jelölése és a kormány alakítása minél hamarább, tehát az Országgyűlés alakuló ülésén megtörténhessen". A koalíciós tárgyalások holnap kezdődnek Balatonöszödön. De ne gondolja senki, hogy péntekre eredmény lesz. Egyelőre nem tudni, hány fordulós egyeztetést tartanak, de hogy többmenetes lesz, az már most is borítékolható. És különben is, a politikai döntés nem a hatvan-hetven fősre tervezett balatonöszödi meetingen születik majd meg, hanem szűk körben. Több morzsát most nem találtunk a piros kockás asztalterítőn. A lapok csak ennyit hagytak nekünk az alapos tisztogatás után. 
{ komment (2) } { permalink }  
Sztriptíz-törvény: semmit a kéznek...

Most először, törvényi keretek között is szabályozni fogják a felnőttbárok sztriptíz produkcióit – adta hírül a skót sajtó. A skóciai kormány hamarosan új szabályokat vezet be az erotikus iparágban: előírták például, hogy a nézők és a táncosok között legalább egy méter távolságnak kell lennie, a táncosok pedig nem imitálhatnak nemi aktust.
{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
Igen, MSZP!

Déli Riporter épp dolgozik nagyon, ezért helyette teszem közzé a gyorshírt:
az MSZP-SZDSZ koalíció megnyerte a 2006-os parlamenti választást. Déli gondolom
hamarosan elemzéssel jelentkezik. Az ő dolga...
{ komment (0) } { permalink }  
Távol Afrikában - skót elszámolás

Közzétette a Skót Parlament a kormányfő legutóbbi afrikai útjának költségeit – erre kötelezi őket ugyanis az információ-szabadságról szóló skóciai törvény. Eszerint több mint tizenhárommillió forintnyi fontsterlinget költöttek el arra, hogy Jack McConnell kormányfő ápolja a skót-malawi kapcsolatokat. A dologban nem ez a szép, hanem, hogy ezt kötelezően és tételesen nyilvánosságra hozzák - írja Scotland ügynök. A részletekért klikk tovább...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Sae help me God
Történelmi tettet hajtott végre Maureen Watt, a Skót Nemzeti Párt újdonsült parlamenti képviselője, miután nem angolul, hanem az észak-keleti doric dialektusban tette le hivatali esküjét - jelenti Scotland ügynök. Maureen a nemrég elhunyt Margaret Ewing helyét vette át a Skótszágházban. Hogy a doric eskühöz mit szól majd a brit királynő – nem tudni.
Angol: I, Maureen Elizabeth Watt, do swear that I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth, her heirs and successors, according to law, so help me God.
Doric: I, Maureen Elizabeth Watt, depone aat I wull be leal and bear ae full alleadgance tae Her Majesty Queen Elizabeth, her airs an ony fa come aifter her, anent the law. Sae help me God.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Kutyául vannak a svájci pitbull-tartók

Jaj, jaj, ezer bocsánat! A mylord írta ezt a postot, csak valami gebasz miatt délit írt ki. Visszacsinálni nem tudom. Sorry!

Szomorú napok várhatnak a pitbull tartókra. Na nem itthon, hanem Svájcban. Igaz, a parlament egyelőre nemet mondott egyes képviselők azon felvetésére, amely szerint a nem túlságosan barátságos kutyulik lábára kössenek útilaput, ám akadnak olyan honatyák, akik továbbra is kötik az ebet a karóhoz. Hogy aztán a törvény ebek harmincadjára jut-e, nos, egyelőre nem tudni, de az kétségtelen tény, hogy az állattartók – aggódván a derék négylábúak életéért – sokáig kutyául érezték magukat. De most fellélegeztek, hiszen a jelek szerint mellettük áll a honatyák többsége.Ugyanakkor Kathy Riklin képviselő asszony, a parlament tudományos bizottságának elnöke szerint a törvényhozás rossz döntést hozott, s mindent megtesz azért, hogy a pitbullokat tiltsák ki Svájcból.

{ komment (0) } { permalink }  
A svéd Cunami és az ő gyümölcse

Zsoltson helyszíni tudósítása következik a svéd parlamentből, ahol éppen az Alkotmánybíróság elmarasztaló döntése apropóján a kormányfőt szapulják a Cunami idején tanúsított svéd töketlenség miatt: "Göran Persson orrát a zsebkendőjébe dugva hallgatta a fejéhez vágott kritikákat. A kérdések elhangzása után feltápászkodott, és a meghűléstől szenvedő arckifejezéssel, nyöszörgő de mégis dorgáló hangon ilyesmikkel vezette be a mondanivalóját: „Ez a nap túlságosan konstruktív ahhoz, hogy elrontsuk”. „Egyszer már letárgyaltuk, ideje már a tanulságokat gyümölcsöztetni”. „Mint kormány nem vagyunk rosszak, habár az is igaz, hogy jobbak is lehetnénk.” „Lehet, hogy nem ez a legjobb kormány a világon, de az ellenzéke sem az.” Amikor meg a válasz konkrét részéhez ért, akkor a segítőkész pártkolléga lecsapta mint a taxis az órát. „Time!”
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Vége a cirkusznak, vízum kell a cicusnak!

Tiltott lesz Skócia területén belül vadállatokat szerepeltetnie, használnia az utazó cirkuszoknak – így döntöttek minap a skót parlamenti képviselők. A most tárgyalás alatt lévő, úgynevezett állatjóléti törvényben számos más fontos tiltás is szerepel, így például a kutyák farkának megkurtítása vagy az állatviadalok rendezése és filmezése. Részletekért klikk tovább...
{ komment (1) } { permalink }   { tovább }
Az utolsó utáni második
Az utolsó ülés utáni utolsó ülés után, lehet, hogy lesz még egy utolsó ülés. Politikusaink ugyanis nem tudnak elszabadulni a finom patkótól, ahol meleg van, a büfében olcsó a tárkonyos leves, a piros szőnyeg komótosan issza fel a hangokat, a vidám csaták zaját. Lánclevél lehet a főmenű, a törvény módosítása, melyet könyörgöm, tegyenek meg gyorsan és kíméletesen, és hamar hagyják el a parlamentet, másszanak bele egymás képébe inkább a tévéstúdiók monitorain. Jó, igazságtalan vagyok és finnyás, igen, módosítani kell a törvényt, hogy megbízzanak egymásban, hogy összehajtogathassuk a boríték nélküli szavazólapokat, hogy ne lehessen utána senkinek, de senkinek hidat foglalni, csalást emlegetni, dőlhessünk végre hátra nyugodtan, és elégedetten konstatálhassuk, hogy ez a garnitúra  így, vagy úgy nagyjából, de korántsem egészében kicserélődött. Csak gyorsan üljenek egy sokadik utolsót, de tegyék, könyörgöm, kíméletesen, mert már nagyon unom ezt a végstációt,  már jobb' szerettem volna nem látni ezt az utolsó rángást a haldokló inakban.
{ komment (1) } { permalink }  
Cincognak az egerek...

Nincs otthon a macska, cincognak az egerek – szól a régi közmondás. A Skót Parlamentben ha lennének egerek, hát most cincoghatnának rendesen. Kisebb belpolitikai vihart kavart ugyanis az eset, hogy Jack McConnell miniszterelnök hazatérve távol-keleti útjáról, máris utazik tovább a tengerentúlra. Ráadásul pont akkor, amikor helyettese nyaralni megy. De ki vezeti majd az országot? Részletek itt...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Nemzeti himnuszt keresnek maguknak a skótok

Tucatnyi éremmel tértek haza nemrégiben a skótok a Brit Nemzetközösségi Játékokról. A siker mellé azonban egy komoly dilemma is párosult: mi legyen Skócia hivatalos himnusza? A játékokon ugyanis a Scotland the Brave hangzott el minden díjátadón, a skót nemzeti foci- és rögbicsapat mérkőzésein ezzel szemben mindig a Flower of Scotland dallamai csendülnek fel. McConnell miniszterelnök nemzeti vitát javasol az ügyben, méghozzá politikusok nélkül - írja Scotland ügynök. Részletek tovább...
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Utolsó szirénhangok


Ebben a postban a parlament elhaló szirénhangjait igyekszem felerősíteni, az utolsó lehelletet, az utolsó suttogást, mely lassan elveszni látszik a kampányzajban. El nem hangott  kérdéseket, interpellációkat, az utolsó, ámde pompás azonnali kérdést és az utolsó szavazást, mely gyilkos méregként a ciklus agóniáját befejezett múlttá tette.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Foci és prostitúció
Még el sem kezdődött a német foci-vb, máris a rendezvény "leányvállalata" ellen tiltakoznak a politikusok. Jövő héten Anna Záborská, a szlovák uniós képviselőnő szóbeli kérdést tesz fel az unió parlamentjében a foci, a prostitúció, a szervezett bűnözés kapcsolt témakörében. Hogy miért? Mert szerinte az olimpiai játékok vagy nemzetközi sportesemények együtt járnak a prostitúció iránti megnövekedő kereslettel. A legtöbb érintett nő a szervezett bűnözés áldozata, akiket gyakran a legális munkavégzés lehetőségével csábítanak el, majd később prostitúcióra kényszerítik őket". Adatai nincsenek arról - még hogy is lennének? -,hogy a német labdarúgó világbajnokság idején hány nő esik majd a kényszerprostitúció áldozatául, de szerinte a szomorú statisztika csak nőni fog.  EU igazságügyi biztosa  ezért is minden unión kívüli állampolgár számára átmenetileg visszaállítaná a vízumkényszert a német futball-vb idejére. Eközben Berlinben a legnagyobb stadion mellett hetven szobás bordélyházat építenek.
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
Az utolsó mohikán gombot nyomat

Göndör lesz az utolsó mohikán - vallotta be saját maga az ATV-ben. Az egyetlen szocialista  indián, aki mégis elmegy a holnapi utolsó utáni utolsó parlamenti ülésre, amit a Fidesz kezdeményezett három javaslatáról az otthonteremtés plusz, a Nomentana-vizsgálóbizottság, és a 14. havi nyugdíj ügyében.  Göndör a napirend előttiek - ahol még a Fidesz tarolhat  - után kézfelemeléses voksolás helyett gombnyomásos szavazást kér majd a napirendről, így könnyen kiderülhet, hogy a gyűlés nem határozatképes, mindenki mehet Isten hírével, az ülésnek vége, slusszpassz, hullhatnak a virágok, hiszen Nőnap, a kampány meg zúghat az utcákon, tereken. Arról most ne essék szó, hogy ki kit vádol majd kampánnyal,  vagy megfutamodással és szociális érzéketlenséggel a plenáris ülés gyors halála miatt. - Frakciódöntés. Ez a feladatom - mondja Göndör a tévében. Gyorsan kapcsolok át, egyetlen gombnyomással. (Update: fájdalom, de szerdán nem leszek a parlamentben, munka-munka-munka, de talán nem is lesz érdemes.)
{ komment (3) } { permalink }  
Mennyi vesződség két mázsa papirosért!
Szerdán csak három téma az utolsó utáni utolsó ülésen.Három ellenzéki javaslat: otthonteremtés-plussz, 14. havi nyugdíj és a kormányfő cégügyét vizsgáló bizottság létrehozása. Borítékolt kormánypárti nemek, ellenzéki jaj: a kabinet az emberek ellen, reaxnak szoci-jaj: kampányhely lett a parlament, és így tovább, és így tovább. Annyira kimódolt, annyira előre megírt minden, annyira keserű komédia ez! -  bár ébren tartásra gyártják, már belelustul a figyelem.
"Ma már megvannak a mandátumok, s amikor majd november 25-én halomra rakják őket a korelnök elé, aki nyilván Janicsáry Sándor, az »admirális« lesz (hacsak nem fiatalodott meg azóta), igazán föl lehet kiáltani:
- Mennyi vesződség, mennyi zaj, mennyi pénz ezért a két mázsa makulatúra papirosért! "(Mikszáth)
{ komment (0) } { permalink }  
Villámszomszédolás: írek a Skótszágházban
Villámviziten járt tegnap az Ír Parlament, azaz az Oireachtas vezetőinek egy kisebb delegációja a Skót Parlamentben. A csoportban helyet kaptak a Dáil Éireann, azaz az ír képviselőház és a Seanad Éireann, vagyis az ír szenátust képviselő személyek is, köztük a könyvtári, kutatási és ellátási területekért felelős szakértőkkel. Az írek rövid látogatásuk során megbeszélést folytattak Kenny MacAskill képviselővel, a Skótszágház házbizottságának frissen kinevezett tagjával és Murray Tosh úrral is, a Skót Parlament alelnökével. Az ír és skót parlamenti kapcsolatok nem újkeletűek, hiszen a Brit-Ír Összparlamenti Testület legutóbb november ülésezett, épp Edinburghban. Az Összparlamenti Testület, vagy ha úgy tetszik Parlamentek közötti Tanács feladata összefogni a ír, a westminsteri és más szigeti törvényhozások munkáját.
{ komment (0) } { permalink }  
Zakatolazakatola vonaaat....

Scotland ügynök rövidhíre következik: "Az elkövetkezendő két hónapban nyújthatják be a zöld- és más civilszervezetek hivatalos panaszukat azzal kapcsolatban, hogy épüljön-e összeköttetés a glasgowi központi pályaudvar és a város repülőtere között vagy sem. Az erre vonatkozó törvényjavaslat már a Skót Parlament előtt van, s ha elfogadják, akkor egy bő mérföldnyi új vonalat kell lefektetni majd a St James állomás és a reptér között."
Scotland ügynök rövid kommentára következik: "A skótok nem tökölnek sokáig. Ha bepanaszolod, megvizsgálják, elfogadják vagy elvetik. Egyébként pedig gyorsan megépítik. Mi meg évek óta várunk az M0-s körgyűrűre..."

{ komment (0) } { permalink }  
Hét karakter

Súgják, hogy várhatóan két hét múlva, március 6-án ismét élvezhetjük a karzati létet. A Fidesz erre az időpontra kérte ugyanis az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását Nomentana, otthonteremtés és 14. havi nyugdíj-ügyben. Persze, se vizsgálóbizottság, se semmi nem lesz. Cirka egy hónappal a kampánycsend előtt, hogy a fenébe döntenének bármiről! Akkor meg mire fel? A Kampány szó összesen hány karakter?
{ komment (0) } { permalink }  
A skótok már Malawiban vannak

Február utolsó napjaiban ér véget a skót kormányzati delegáció tíz napos látogatása az Afrika szívében lévő Malawi köztársaságban. A program során több mint ötven megállapodást írnak majd alá a Skót Parlament és a Malawi Nemzetgyűlés képviselői, amelyek a korábbi jó kapcsolatok folytatását jelzik. De mit keresnek a skótok fekete-Afrikában? - teszi fel a kérdést a mindig jólértesült Scotland ügynök.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Csökkent a munkanélküliség Skóciában
Örömteli hírrel szolgált a skót kormány, legutóbbi kimutatásuk szerint ugyanis 1975 nyara óta most a legalacsonyabb a munkanélküliségi mutató Skóciában. A statisztikai adatok szerint a munkakeresők száma ezerkétszázzal csökkent az utóbbi időben, s idén januárban már csak nyolcvanháromezren voltak a regisztrált állástalanok. Ezzel egyidőben növekedett az állások száma is, jelenleg közel két és millióan dolgoznak Skóciában, tízezerrel többen, mint az elmúlt három hónapban és tizennégyezerrel többen mint a tavalyi év hasonló időszakában mért adatok szerint. Alistair Darling skót államtitkár szerint a skóciai munkapiac még sohasem volt ilyen erős.
{ komment (3) } { permalink }  
Palacsinta-ütő

Ha még egyszer vizsgálóbizottságokkal foglalkozom mormogjon a fejem felett a déli szél, pálmákról kókuszdiók zuttyanjanak a fejemre. (Mert rosszat magamnak mégse). A parlament honlapján már olvasható a Fidesz Nomentana ügyi javaslata, melynek indoklásában ismét célratörően, átlátszóan, gyermeki egyszerűséggel fogalmaznak, mégpedig úgy, hogy eszembe sem jut, hogy kampánysercnit vágtak a fejemhez, nem, nem, ilyet momentán nem gondolnék, mondom: déli szél, kókuszdiók!, ha ilyen forgolászna az agyamban véletlenül. De nézzük, hogyan is indokolják a vizsgálóbizottsági javaslatot: "Immár nem először árnyék vetült Gyurcsány Ferencre, a Magyar Köztársaság miniszterelnökére. Gyurcsány Ferenc sajtóértesülések szerint két éven keresztül egy fantomcéget működtetett, ügyvezetőjeként okiratokat írt alá, szerződéseket kötött és eközben a hatóságokat is megtévesztette . Az ügyben az ügyészség nyomozást is elrendelt. Az országgyűlési választások előtt Országgyűlés lehetőséget kíván biztosítani a miniszterelnöknek, hogy tisztázhassa magát. Ez az érdeke az országnak, a Kormánynak és miniszterelnöknek egyaránt .A Magyar Köztársaság jó híre forog kockán." Egyszer az életben, nem lehetne úgy kampányolni, hogy az Országgyűléssel nem játszogatunk, nem húzzuk a kezünkre, mint Vitéz Lászlót és nem adunk a kezébe méretes palacsintasütőt, hogy azt rázogatva kiabáljon: jön az ördög, barátocskáim!?
{ komment (0) } { permalink }  
Csiki verem, csuki kampány


Az MSZP beleugrott a Fidesz-verembe, melynek mélyén "paritásos", mérgezett hegyű szurkapiszkák várták. De nem tehetett mást, ugrani kellett, ha bólint ugyanis arra az ötletre, legyen a Nomentana-ügyben vizsgálóbizottság, akkor az a baj, ha elutasítja az a baj - hogy egy mondat erejéig Belga legyek. Az MSZP szlogen - támogatunk minden ellenzéki vizsgálóbizottságot - most meghazudtolódott. (Megjegyzem, volt már erre példa, de a jobbikos hátterű Körömi uramék csaknem olyat kértek a parlamenttől, hogy kaparja le az aranyfüstöt az oszlopairól, hátha mögötte vörösre színezett téglabordák vannak.)
{ komment (4) } { permalink }   { tovább }
DNS-háború kezdődött Skóciában
Skót rendőri szakértők azt szorgalmazzák, hogy Skóciára is terjesszék ki az egyébként Nagy-Britannia többi részében érvényes DNS-tárolási szabályokat. Jelenleg ugyanis a skótok azon személyek DNS-mintáit kötelezően megsemmisítik, akiket ugyan eljárás alá vontak, de végül vádat nem emeltek ellenük. Nagy-Britannia többi részén ezzel szemben minden „ártatlan személy” levett mintáit is megőrzik. Scotland ügynök szerint a munkáspártiak támogatják, a liberálisok ellenzik az ötletet.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Addig jó míg Castro él?
Kubáról vitázó barátainknak íme egy kis csemege: az unió parlamentjének ma elfogadott állásfoglalása, mely a többi között az emberi jogok tiszteletben tartását követeli az öreg Castrótól. "Még mindig több tucat független újságírót, békés másként gondolkodót és emberjogi aktivistát (a demokratikus ellenzék tagjait és leggyakrabban a Varela projekthez kapcsolódó személyeket) tartanak embertelen körülmények között börtönben, akik közül néhányan súlyos betegek, és sokan az Asszonyok fehérben szervezet tagjainak közvetlen rokonai". (Varelához adalék: Oswaldo José Payá Sardiñas, a Keresztény Felszabadítási Mozgalom kubai alapítója 1996-97-ben írta meg a Varela-projektet, ami a nemzeti népszavazás eszközével vélemény- és gyülekezési szabadságot, szabad pluralista választásokat, valamint gazdasági és szociális reformokat követel.) Az állásfoglalásból még egy mondat: "a kubai rezsim 2005-ben megtiltotta az Asszonyok fehérben nevű szervezetnek, hogy az Európai Parlament székhelyén részt vegyen a Szaharov-díj átadásán, és ezzel megsértette a hazája szabad elhagyására és oda visszatérésre vonatkozó, alapvető személyes jogot". Az állásfoglalás kér, követel, felszólít. Elég ez? Hatásos? Vagy ahogy nálunk is Kádárral, náluk is Castróval: addig jó míg Castro él?
{ komment (0) } { permalink }  
Parlamenti vita a dagi skót gyerekekről

Parlamenti vitát kezdeményezett Elaine Smith skót képviselő a skóciai fiatalok elhízásával kapcsolatban. A politikusnő úgy véli: a skóciai kormány és a skót törvényhozás feladata megállítani a fiatalok elhízását, akár törvényi szabályozással, a reform életmód propagálásával és az oktatási rendszer átalakításával. Egy tudományos felmérés szerint ugyanis - amelyről a hölgyfórum.hu számolt be - az egyre inkább Európa beteg embereként aposztrofált Skóciában élő gyermekek között van a legtöbb elhízott a világon, s ezért a gyorséttermek valamint a tévé előtt nassoló életmód népszerűsége okolható. A skót kisgyermekeknek egyharmada már a tizedik életév elérése előtt túlsúlyos a statisztikák szerint, a minden ötödik gyermek elhízott, és minden tizedik súlyosan elhízott. A 2001-ben születettek 20,5 %-a három és fél éves korára túlsúlyos lett, 15 évvel ezelőtt ez az arány "csak" 15 % volt. A statisztikák Dél -Európa több országában szintén elszomorító eredményeket mutatnak, de a skótoknak aztán minden oka megvan az aggodalomra, ha nem történik gyökeres változás a gyermekek életmódjában.

{ komment (0) } { permalink }  
Szeszélyes szépasszonytól elvennék a jogot

A mi parlamentünk éppen olyan kiszámíthatatlan, mint a mi országunk. Jó parlament - híven jelképezi a szeszélyes szép asszonyt, akit Hungáriának képzelünk páncélos derékkal, nagy pallossal az egyik kezében, mosolygó címerünkkel a másikban. Talán ezért – via Mikszáth! – is terjesztette be a kormány azt az Alkotmány módosítási javaslatot, mely szerint ne a parlament, hanem a kabinet dönthessen az unió, vagy NATO határozata szerinti magyar, illetve külföldi csapatmozgásokról. Korábban négypárti egyeztetések, betartások, töketlenség és töketlenség jellemezte az ügyet. A NATO kért, az ellenzék betartott, húzta mint a rétestésztát a teljesítést. 2003-ban például a Fidesz többször nem járult hozzá, hogy házszabálytól eltérve sürgősséggel tárgyalja a Ház az iraki misszió ügyét. A kormány így elbattyogott a varsói konferenciára, a NATO-ba, vagy mittomén hova, és felhatalmazás híján bikkmakkot sem tudott szólni. A kormánypártiak azt harsogták, ha már beleléptünk az észak-atlanti tócsába nem viselkedhetünk kívülállóként. Volt benne némi igazság. Bár, az ellenzéknek is igaza lehet. A szövetséghez tartozó kívülállókra is számos példa akad.  Itt van példának  Akhilleusz  ügye, ő is játszott már röpke időre outsidert.
{ komment (0) } { permalink }  
Vigyázat kampány 2.

Bár minden jóslatunk így teljesülne: télen is virágoznának a mezők, koszorúba luxusszálakat tépnének a vadvirágok közül a politikát nem ismerő szegényemberek. Repa Imre kaposvári kórházigazgató, Pető Zoltán Tarnabod, a befogadófalu polgármestere, Bóbics Antal a zalaegerszegi Anton Kft. vezetője, Szakács Roland tiszadobi magánvállalkozó, gyümölcskertész, Farkas Zoltánné és elődje Ladányi Gáborné gyomaendrődi iskolaigazgatók ültek a karzaton. Gyurcsány arra célzott, hogy riválisa sikertelenséget, kishitűséget terjeszt. Õ pedig olyan Magyarországról beszélt, ahol nem csak panaszkodnak, cselekednek. Ez utóbbira példa ez az öt-hat sikeres, mindennapi ember. Kuncze pedig azt mondta, ő beszélt az emberek harmadik csoportjával. Még az a jó, hogy 15 millióan - kint és bent -  vagyunk. Mindenki téphet magának virágot. Hogy is írtam nem sokkal éjfél után? Vigyázat kampány! - ég a piros lámpa a Magyarország-stúdió bejárata előtt.
{ komment (1) } { permalink }  
Vigyázat kampány!
Úgy tudom, a tervek szerint Gyurcsány mai évértékelő beszédében egy formai újítás biztosan lesz. Közvetlenül parlamenti felszólalása előtt egy gazdával, egy önkormányzati vezetővel, egy vállalkozóval, meg még ki tudja kivel, - öt-hat ember - "nemzeti konzultál", aztán a miniszterelnök értékel egy jót a patkóban is. Az öt-hat ember meghallgatja őt fönn a karzaton, Gyurcsány hivatkozik is majd rájuk, tán hozzájuk is beszél. Szóval újítunk, újítunk, a néppel beszélünk, a nép meghallgat minket, mi őt, akárcsak Orbán tette vasárnap, és közben díszvállalkozók, dísznagymamák, díszönkormányzati vezetők, díszparasztok-gyűjtésének vádja elől kell ide- majd odahajlonganunk, akár Orbánnak, akár Gyurcsánynak keresztelt el minket valami felsőbb akarat. Vigyázat kampány! - ég a piros lámpa a Magyarország-stúdió bejárata előtt.
{ komment (1) } { permalink }  
Socialismo o muerte
„Az Európai Parlament számára továbbra is felfoghatatlan, hogy eszményeikért és békés politikai tevékenységükért Kubában még mindig börtönbe zárnak embereket. Különösen elfogadhatatlan és megdöbbentő, hogy e politikai foglyok között vannak, akik nem kapják meg a számukra szükséges segítséget és rossz egészségi állapotban vannak. Néhányuk egyenesen haldoklik.” Jövő héten így vezeti fel szóbeli kérdését négy liberális uniós képviselő, akik azt tudakolják majd, hogy az unió tanácsa mit tervez, mit tesz azért, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartsák Kubában. Azt mondják ugyanis, hogy "A Castro-rezsim nyitottabb magatartásához fűzött remények nem teljesültek, sőt az emberi jogi helyzet tovább romlott”. Szivar, pálma, koktél - akár a vidám barakk - Castro, Che, Szocializmus vagy halál, és legvégül de inkább legelébb: Orwell. Európa tehetetlen. Szocializmus vagy halál, Socialismo o muerte. Sem az egyik, sem a másik nem ad levegőt Kubának.
{ komment (10) } { permalink }  
Morcosak a pénzcsaposok?
Mylord korábban arról írt, hogy ha a Hamasz "hatalomra kerül szembesülnie kell azzal: csak akkor kaphat támogatást, ha folytatja azt a politikát, amelyet a lemondott miniszterelnök, Ahmed Korej képviselt. Legyen bármilyen elkötelezett is a Hamász szélsőséges céljait illetően, azért a palesztinok körében is a pénz az úr". A pénzcsapok kezelőinek pedig nem árt udvarolni. Az Európai Parlament jövő héten minden bizonnyal felülvizsgálja palesztin-politikáját a palesztin választások eredménye miatt. Javier Solana külügyi főmegbízott részvételével a képviselők vitát tartanak a voksolás után kialakult helyzetről. Sőt, állásfoglalásról is határoznak. Hogy mennyire riasztó ez a palesztinok számára? A Palesztin Hatóság az uniótól kapja a legnagyobb anyagi támogatást.Tavaly például 70 millió eurót különítettek el a palesztin önkormányzat számára, ezen kívül az unió további pénzekkel támogatta a menekülteket, az infrastruktúra és a szociális ellátás fejlesztését. A kérdés most csak az, mennyire morcosak a pénzcsaposok?
update: Most olvasom, hogy az EU-bizottság szerint nem csak rajta múlik, mi lesz a palesztinok segélyeivel. A tavalyi 70-ből - mivel a brüsszeli feltételek csak részben teljesültek - 35 milliót utaltak át.
{ komment (0) } { permalink }  
Momentán Polt
Nomentana, Fittelina - ki tud még egy "na" végű kifejezést találni úgy, hogy az a választások előtt jobban megrendítse a kormányfő helyzetét? A balerina kifejezést már mintha halottam volna, így azzal ne nevezzen senki. Répássy, Szijjártó, Deutsch - ez a kormányfőre állított hármas jegyzi azt az interpellációt, amit a parlament honlapja szerint - ígéretéhez híven -valóban benyújtott a Fidesz Polt Péter legfőbb ügyészhez Nomentana, avagy a miniszterelnök és törvénytelen kiskapuk címmel. Valószínűleg ez sem lesz Watergate-ügy, hiszen már jelezték, hogy ha volt bűn, akkor is elévült már, mindenesetre a legfőbb ügyészre nagy nyomás nehezedik: tartja-e magát a jogszabályokhoz és úgy válaszol, vagy a Fidesz Fittelina-ügyben rázúduló rosszallását igyekszik kivédeni azzal, hogy most kimondja: vizsgálat lesz, de azonnal? Vagy a kettő összefügg? Vagy jöhet kecske is és káposzta is-variáció: nem volt bűn, de ejnye-bejnye? Bármi is lesz Polt már megint a politika célkeresztjében áll. Még ha momentán(a) nem is miatta akarják meghúzni a ravaszt.
{ komment (2) } { permalink }  
Osztrák látogató a Skótszágházban
Január elsejével megkezdődött az Európai Unió osztrák elnökségének időszaka, a Nagy-Britanniában szolgálatot teljesítő osztrák nagykövet ezért nyakába vette a szigetet és sorra felkeresi a fontosabb politikai állomásokat, így egy kisebb walesi kiruccanás után az edinburghi Skót Parlamentben is tiszteletét teszi. Gabriele Matzner-Holzer asszony a külföldi kapcsolatokért felelős bizottság meghívására érkezik a Hollyrood-ra, ahol nyilvános találkozó keretében beszélget a skót vendéglátókkal. A majd háromnegyed órás összejövetel első tizenöt percében Matzner-Holzer asszony a közönség kérdéseire válaszol. Érdekesség, hogy a közönség soraiba bárki jelentkezhetett és igényelhetett jegyet a Parlament illetékes osztályán. A megbeszélést a Skótszágház internetes tévéje, a holyrood.tv is közvetíti.
{ komment (0) } { permalink }  
Stréberkedő interpellációk
Nincs szebb a kettős mércénél, amikor honatyák ellenzékben a kormánypártiak szemére vetik, hogy minek kampányolnak, minek önfényeznek, minek használnak ki ellenzéki műfajt annak bemutatására, hogy milyen szép, milyen jó pártunk és kormányunk, aztán amikor hatalomba ejti őket az istenadta nép, akkor amnéziába esnek, elfelejtenek mindent, de mindent. Most éppen Török Zsolt szocialista képviselő teremt interpellációjával alkalmat arra, hogy a babakötvényt népszerűsítse a kormány. Komment helyett idézzük ide Hegyi Gyula uniós képviselő hattyúdalát, amit a szocialista politikus országgyűlési képviselőségéről búcsúzva körmölt rá a Népszabadság lapjaira: "Orbán Viktor miniszterelnöksége idején vált a kormánypárti interpelláció a kabinet melletti silány propaganda és az ellenzékellenes hangulatkeltés eszközévé. (Kivéve a Fidesz és a kisgazdák belharcai keretében elhangzott interpellációkat, amikor kölcsönösen leszavaztak néhány koalíciós minisztert.) Nem az a baj, hogy ebben a ciklusban is interpellálnak a kormánypárti képviselők. Az a baj, hogy kevés a kritikus és közfigyelemre méltó interpelláció a részükről. A miniszterek által megrendelt, szánalmasan stréberkedő interpellációk mellett olykor akadnak valódi felvetések is, ezek azonban elsikkadnak a médiában, mely már nem is figyel oda a kormánypárti oldalról érkező kérdésekre."
{ komment (3) } { permalink }  
Új tag a Skót Parlament házbizottságában
Elsöprő többséggel Kenny MacAskill képviselőt választotta meg a Skót Parlament a Skótszágház úgymond házbizottságának, vagyis a főadminisztrációs-hivatali testületének új tagjává - tudta meg Scotland ügynök. MacAskill kilencvennégy támogató szavazatot kapott, míg a másik jelölt Margo MacDonald mindössze húsz voksot és egy tartózkodást tudott felmutatni. MacAskill – aki a lothian-i régió képviselője – annak az Andrew Welsh-nek a helyét veszi át a testületben, aki tavaly decemberben mondott le posztjáról, mivel a jövőben parlamenti és pártügyeire kíván koncentrálni. Megszavazása után MacAskill úgy fogalmazott: folytatni kívánja elődje sikeres munkáját.
A Skót Parlamentben az általunk házbizottságnak nevezett testület felelős (szó szerint jogi személyként) a Skótszágház működéséért és a majd ötszáz fős személyzet munkaviszonyáért, illetve felügyeletéért. Kenny MacAskill közvetlenül a Parlament technikai hátteréért és ellátásáért lesz felelős.
(Képünkön az új testület: John Scott, Nora Radcliffe, George Reid elnök, Kenny MacAskill és Duncan McNeil)
{ komment (0) } { permalink }  
Flóbert, a jövendő gumicsontja

Na, íme egy újabb politikai gumicsont, ami ugyan kis energiájú, csak néhány kilózsúl lehet szerencsétlen, de annál nagyobbat durranhat, ha a pártok felveszik a kampányeszköztárukba, a civil újságok és a "ki bántja a nyugdíjasokat?" szólamok közé. Gál Zoltán - idősebb- és Vári Gyula - az expilóta -  azt javasolja egy frissen benyújtott törvénymódosításban, hogy a Flóbert pisztolyok engedélykötelességét töröljék el. Vagyis  - kissé sarkítva és megelőlegezve az erről szóló demagóg diskurzust - ha bemegyek a boltba a margarin és a retek mellé vehetek majd Flóbert pisztolyt is, hogy a szomszédnak egy időre elvegyem a kedvét az ugrabugrától, meg a hangos tévézéstől. Persze, igazságtalan vagyok!  (De folytassuk tovább....)
{ komment (2) } { permalink }   { tovább }
Aranyérre medveepe - az unió tiltakozik
Brüsszeli e-mail: Az uniós képviselők többsége aláírt egy nyilatkozatot, amely a kínai medvefarmokon történő állatkínzás ellen tiltakozik. "Kínában jelenleg 7002 örvösmedvét tartanak fogságban az epéjük kinyeréséért" - áll az EP-képviselők nyilatkozatában. "Az epekinyerési módszerek a kínai farmokon továbbra is a medvék gyötrelmes szenvedésével járnak, és gyakran pusztulásukat okozzák", pedig a gyógyászati célból használt medveepének "legalább 54 növényi, valamint egy szintetikus alternatívája van". De mire használják fel a medveepét? (Keresd a tovább gombot!)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Nyolcvan nap

Április 9 és április 23. Sólyom László köztársasági elnök ezekre a napokra tűzte ki a magyarországi országgyűlési választások időpontját. Bár Orbán korábban előre jelezte, hogy várhatóan április 9-lesz az első forduló időpontja - lásd 125 nap -, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szuverénnek mutatkozó elnök kiszivárogtatott volna a Fidesz vezérnek, vagy urambocsá! behódolt volna neki. Nem, nem, nem! Bármennyire is várható, hogy a publicisták majd ezen poénkodnak a közeli napokban. Sólyomnak egyszerűen azt kellett mérlegelnie, hogy jót tesz-e az országnak a hosszú kampány. Természetesen nem! Lásd 2002-es választások késhegyig menő öldöklő élet-halál harcát.  A kampány egyébként is már ősz óta dúl, és még húsz-harminc nappal megtoldani, csak az indulatok fölös gerjedéséhez járulna hozzá. Ezért döntött a lehető legkorábbi időpont, és a nyolcvan napos kampány mellett.
{ komment (0) } { permalink }  
Hat pont a szigorról

Már olvasható a parlament honlapján a Fidesz javaslata, mely a 14 életévét nem, a 65-öt már betöltött polgárok elleni bűncselekmények elkövetőit még szigorúbban büntetné. Hat fontos körülményt jó figyelembe venni a hír értékelésekor. Egy: a rendbarátság, a szigor, a közbiztonság hagyományosan jobboldali kategória. Kettő: A kampány előtt egy valamirevaló jobboldali erőnek nem árt, már csak imidzsépítés miatt is, ezt hangsúlyozni. Három: a hazai börtönök túlzsúfoltak, egy börtönhelyre 1,5 elítélt jut. Négy: a szaktárca már az Orbán kormány idején megkezdte a Büntetőtörvénykönyv  reformjának kidolgozását, de az még mindig nincs kész. Öt: a Btk. módosítására a választásokig semmi esély. Hat: nem kap rétest estére.
{ komment (9) } { permalink }  
Bevándorlóknak nem jár a voksjog

A következő hírt kaptam e-mailben Brüsszelből. Az európai parlamenti, illetve helyhatósági választásokon, sőt a nemzeti és regionális voksolásokon is az EU bármely tagállamában szavazati jogot adott volna az unióban élő, de EU-tagország állampolgárságával nem rendelkező bevándorlóknak - egyúttal megadva számukra a szabad mozgás és a tartózkodás jogát is - az EP állampolgári jogi bizottsága. A plenáris ülésen azonban a képviselők elutasították az ezt javasló Catania-jelentést. A végszavazás előtt ezt bekezdést 290-321-27 arányban törölte a plénum a szövegből. Talán a francia zavargások ihlették ezt a jelentést? Mindenesetre érdekes, ha a határon kívülről, nem uniós országokból Magyarországra érkező magyarokra gondolunk. Európa nem annyira liberális, nem annyira befogadó, mint azt szeretné elhitetni magáról.
{ komment (0) } { permalink }  
A politika kimászik a pártfészekből

A függetlenek felhasználása mostanában divat lett. Korábban már írtam arról, hogy Körömi (ex-Fidesz) gyanúsítottat akar Medgyessyből, az állítólagos SZDSZ-es korrupció emlegetése miatt. Aztán Áder János néhány nap múlva ráugrott a témára: a Fidesz továbbra is várja Medgyessy Péter volt miniszterelnök válaszát, mire gondolt, amikor azt mondta: az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. De van példa fordított esetre is. A Fidesz felmarkol egy témát és a független csatlakozik. Így történt a Financial Times üggyel is. Gyimesi József (ex-Fidesz) még független korában - ez néhány nappal ezelőtt volt, most már MDF-es) a következő interpellációt nyújtotta be Gyurcsánynak: Miért aggódik a The Financiál Times, avagy miért féltette az újság 1991-ben a pártállam utolsó kormányának gazdasági "teljesítményét" az Antall-kormánytól? Lehet ezen csodálkozni, de nem érdemes. Amikor főszerkesztők nyújtanak be vagyonnyilatkozati eljárás-kezdeményezéseket egyik vagy másik politikus ellen, amikor civil szervezet ad ki pártnak kedvező vizslabrossúrát, amikor istentudjaki, feltehetően "civilek", függetlenek gyártanak kettős állampolgárság elleni röplapot. A politika kimászik a pártfészekből. Lassan komótosan, nyálkás csíkot húzva maga után.

{ komment (0) } { permalink }  
Büntiben a rendzavaró törvényhozók

A francia zöldpárti Gérard Onesta jelentésének elfogadásával az uniós parlament számos helyen módosítaná saját eljárási szabályzatát.  A változtatások után az ülést levezető elnök több eszközzel léphetne fel a rendbontó EP-képviselőkkel szemben. Az ülést akadályozó képviselőt az elnök rendreutasítja, "további vagy folytatódó rendzavarás esetén" pedig "megvonhatja a rendzavarótól a szót, és az ülés hátralévő részére az ülésteremből kizárhatja". Nálunk, ha az elnököt a pupákok nem akarják meghallgatni, esetleg füttyögnek, belefojtják a szót, vagy mittomén, akkor a levezető elhagyhatja a pulpitust - ezt nektek! - az ülés ezzel félbeszakad, utánam az özönvíz! - és csak akkor folytatódik, ha az Országgyűlés elnöke ismét összehívja a törvényhozókat.

{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Körömi gyanúsítottat akar Medgyessyből

Mikor kéri végre az ügyészség Medgyessy Péter mentelmi jogának felfüggesztését, hogy feljelentési kötelezettsége elmulasztásának alapos gyanúja miatt indított eljárásban vizsgálhatóak legyenek a volt miniszterelnök azon állítása mögött húzódó közvádas cselekmények, miszerint: "Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel."- ezt kérdezi a Fideszből kilépett, jobbikos-független, jó Körömi uram majd a legfőbb ügyésztől. A minap ugyanis beadta interpellációját az Országgyűlésnek. Talán már január végi első ülésnapon élvezhetjük a szép előadást! Csak azt tudnám, hogy erre a kérdőre vonásra mostanság mi szükség van, talán az SZDSZ-t akarják gyengíteni, hogy a voksolás után a liberálisok – mint kendermagosból a magzúzalék - kipottyanjanak a parlamentből? Nem értem, Körömi uram nem figyelt oda Medgyesy magyarázatára? Pedig érthető, volt világos, tiszta: "Magam is kitett voltam rágalmazásoknak az elmúlt években, tudomásul kellett vennem, hogy a politikai kultúránk nem véd meg a sárdobálástól. Aki követte megnyilvánulásaimat, nem mondhatja, hogy jellemzõ lenne rám mások rágalmazása. Felelõs miniszterelnökként jogi eljárást kezdeményeztem volna, ha konkrét bizonyítékok kerültek volna elém".
Ebben az idézetben ne keress ellentmondást, úgyis találsz.

{ komment (0) } { permalink }  
Zöldekkel erősítenek a Skót Nacionalisták
A Skót Nacionalista Párt tárgyalásokat kezdett egy esetleges választási együttműködésről a Skót Zöldekkel – mondja a remekül értesült Scotland ügynök. Úgy tudni, hogy a nacionalisták azt tervezik: a 2007-ben esedékes Skót Parlamenti voksoláson többséget szereznek majd a Skótszágházban, a Zöldek pedig azt remélik, hogy a szövetséggel akár részesei is lehetnek egy esetleges kormánykoalíciónak. Alex Salmond, a Skót Nacionalista Párt vezetője ezzel kapcsolatban leszögezte: a megbeszélések nem koalíciós, hanem pusztán együttműködésről szóló tárgyalások. Mint mondta: egyelőre tapogatózó beszélgetésekről van csak szó, amelyek rugalmasak és baráti jellegűek. Az nem kérdés, hogy az SNP és a Zöldek akár közös kormányt is alakíthatnának, ha úgy hozza a skót választók döntése. A két szervezet számos területen ugyanazt az álláspontot képviseli, így például a nukleáris energiafelhasználás és a skót függetlenség kérdésében. Egyedül a környezetvédelmi és gazdasági kérdésekben vannak ellentétek a két párt között, de ezek bizonyára áthidalhatóak. Patrick Harvie, a Zöldek képviselője úgy fogalmaz: a nacionalisták végre belátták, hogy a Zöldek komoly erőt képviselnek a politikai palettán.

(Illusztrációnkon Patrick Harvie, kezében a nacionalisták. ParlamentBlog montázs)

{ komment (0) } { permalink }  
Éljenek a találékony elnökök!
Kazahsztánt igazán nem lehet vádolni állandósággal. Úgy értem, hogy az ország vezetői mindent elkövetnek azért: ne unatkozzanak a derék polgárok. Egy ideig a főváros nevét váltogatták lelkesen. Most meg a himnusz megváltoztatásáról született döntés. Biztosan különleges lesz a közép-ázsiai állam új nemzeti dala, mert azt nem más javítgatta, mint az ország mindenható elnöke, Nurszultan Nazarbajev. Annyira nem vezeti diktátorként államát, mint a törkmének atyja, Szaparmurat Nijazov, - ismertebb nevén - Turkmenbasi - csak majdnem.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Mi fán terem a skót parlament?

A Skót Parlament meglehetősen fiatal, amolyan kamaszfiú a testes, öreg, régimódi Parlamentek sorában. Nemrég adták át az új épületet, amely bár sokba került, ismerve belső és külső szépségét: mindenképpen megérte. Hogy ismerni és érteni tudjuk a Skót Parlament működését, Scotland ügynök összegyűjtötte a fontosabb adatokat. Kis skót parlamenti lecke. Érdekes. Izgalmas. Kötelező.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Még negyvenet kell aludni


Január 30-án rendkívüli üléssel kezdődik a magyar Országgyűlés tavaszi ülésszaka, ami meglehetősen rövidre sikerül majd. Ennek oka, persze, a választásban keresendő, melynek harci kürtjeit megfújták már, mire néhány Ork elő is bújt a föld alól, hogy innen és onnan is visszatapossák őket. A 125-ből már jóval kevesebb maradt, ha egyáltalán 125 volt az a 125. De ne számoljunk annyira, mert a polgárok már most pánikbetegséget kapnak a hirtelenjött felháborodásoktól, kampány sms-ektől, választási blogoktól, hisztériától, sajtótájékoztatóktól, boltok előtt ácsorgó kampányjankóktól -  Déli Riporter mostan a parlamentre emlékezik, mely cirka negyven nap múlva újra benépesül, és ezt a bejegyzést még január végéig megfejeli egy-két posttal...

{ komment (5) } { permalink }   { tovább }
Mintha 'mi se történt volna


Vérlázító - mondja Áder. Dühös szitkot. Mélyre hagyja.  Nincsen vér - mondják balról. A pucádban - teszik hozzá. Hazudtatok - mondják jobbról. Lehülyéztek - mondja Áder. Kövessék meg - rakja hozzá. Kinti magyart - fűzi mellé. Gurul a taps. Pontban jobbról. Nemtelen lett - mondja Vojnik. Már a vita - visít hangja. Nem akadály - illeszt hozzá. Szavazz rája - kéri gyorsan. Éljen, éljen - mondják balról. Hörgő patkó: fújol, fújol. Remeg szemhéj. Piros arcok. Indulatra. Hangszerelve. Fújol-éljen. Éljen-fújol. Teljes zavar. Itt is, ott is. Puskaporszag. Itt is, ott is. Aztán végre: Észrevétel? - kérdi elnök. Elfogadják? - kérdi elnök. Elfogadják. Persze minden. Igent nyomnak. Szinte minden.  Mintha 'mi se. Történt volna. Mint ha 'mi se. Történt volna.
(A magyar-román szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat szavazása)
{ komment (0) } { permalink }  
Ha eljő Sam
A német nagykoalíció a terrorista-ellenes harccal szenved: a kereszténydemokrata belügyminiszter előterjesztett egy javaslatot, miszerint a büntethető lenne az, aki terrorista kiképzést kap valamely bázison. A szociáldemokraták egy héten keresztül magyarázták, hogy ez miért nem jó ötlet, még a legfelsőbb bírói testület is megszólalt a vitában, talán elébe menve a jövőbeli eljárásoknak jelezték: nehezen bizonyítható a dolog. A belügyér nem csak azért kapott rendesen, álláspontja szerint nyugodtan felhasználhatók a globális antiterrorista harcban azok a kínzással szerzett információk, hírek. A kettő együtt szinte mindenütt kiverte a biztosítékot, ordított az ENSZ, a koalíciós partnerek, a jogi szakértők - utóbbiak szerint elég német alkotmány első pontját elolvasni, és ott megbukik a kínzás manőver....
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Naplóznak a Mátrix-arcú hivatalnokok

Az Európai Parlament a héten megszavazott egy új törvénymódosítást, amely többek között a tagállamok polgárai által felhívott weboldalak címeinek feltétel nélküli naplózását és a naplóállományok megőrzését teszi kötelezővé a tagországok számára. A 378 szavazattal 197 ellenszavazat mellett elfogadott új törvény az internet mellett a telekommunikáció más formáira, így a vezetékes és mobilhívásokra, valamint az SMS-ekre is vonatkozik, ezekről szintén pontos naplót kell vezetniük a szolgáltatóknak, és ezeket az állományokat akár két év múlva is be kell tudni mutatniuk, ha a nyomozó hatóságok erre kérik őket. Maguk a beszélgetések és az üzenetek tartalmának rögzítését ugyan az EU-s szabályozás nem írja elő, de ettől természetesen az egyes tagországok saját belátásuk szerint eltérhetnek, sőt, ha a helyi törvényhozás úgy ítéli, akár két évnél hosszabb időre is megkövetelheti azok megőrzését.

Eddig csak a Nagy Kereső Testvérek gyűjtötték az adatokat, és készítették a profilt: negyvenes, Merdzsót szeretne vásárolni, kedveli a Győzike-showt, az azték konyhát, a kötözős szexet és valószínűleg jelentkezni a Delta Force-ba, mert még a reggeli észosztás idején is a Black Hawk Down-t nyomja az asztal alatt és sutyiban. Mostan már az állam raktározásba foghat, ismerve a magyar körülményeket, nyilván vincseszter nélküli gépek próbálnak naplózni, a programot pedig a haverok, üzlet- és kefélőtársak írjak, és lesz benne nyuszika funkció is: nem lehetne kihúzni a listáról? Dehogynem. Nesze nektek szabadság, névtelenség, az égen műholdak, a kávéscsészében GPRS, hamarosan pedig bekábelezik a lakás összes zugát, prosztatatablettában kémkamera és adóvevő, mátrix-arcú hivatalnokok pedig nagykalapáccsal ütik-verik bele a névre szóló cédékbe az összes személyes adatot. Közben lelkesen ordítozzák: mindent tudni akarok.
Tudja valaki, hogyan mondják oroszul, hogy az összes anyátokat?
{ komment (1) } { permalink }  
Tábort kutat januártól az unió

Attól, hogy az Egyesült Államok, az bizony, az Egyesült Államok, még nem fogom vizesre sírni a párnám (Csaó Marina), és hál' istennek az unió sem rágja le a körmét idegességében. Nem lacafacáznak, jelezték, a Rambo nemzet Európa határköveit nem nézheti  - mint dévidkoperfild a vonatot - légneműnek, csak azért mert egy negyedosztályú politikus, mivel megunta a pirospacsit, katonásdit, no meg börtönösdit szeretne játszani vénségére. Az EP januárban dönt annak az ideiglenes bizottságnak a létrehozásáról, mely a CIA állítólagos európai börtöneivel, illetve fogolyszállításaival foglalkozik majd. Az EP most elfogadott ajánlása szerint  a  testületnek többi között tisztáznia kellene, részt vett-e a CIA a magánzárkában tartott, minden törvényes joguktól vagy jogi tanácsadástól megfosztott, kegyetlen bánásmódnak vagy kínzásnak kitett foglyok szállításában az EU területén. A vizsgálat arra is kiterjedne, "részt vettek-e vagy cinkossá váltak-e tagállamok, köztisztviselők vagy hivatalos minőségben eljáró személyek az egyének szabadságuktól való tudatos vagy be nem ismert megfosztásában, beleértve a kiadatást, szállítást, fogva tartást vagy kínzást, akár tevőlegesen, akár mulasztásból". A szöveg arról is szól, hogy az EU-szerződés 7. cikke szerint "amennyiben bármely tagállam komolyan és tartósan megsérti az alapvető jogokat vagy ennek veszélye fennáll, az EU felfüggeszthet bizonyos jogokat, többek között a Tanácsban való szavazás jogát". 
És most tartsunk egy rövid szünetet, az érintett országok peluscseréjének idejére.

{ komment (0) } { permalink }  
Szavazás halálfélelemben
Megvallom őszintén, nem lennék szívesen az iraki választók bőrében, akik holnap járulhatnak a szavazóurnákhoz. Most persze mondhatnánk azt, milyen nagyszerű, hogy két és fél évvel a Szaddám-rezsim megdöntése után saját maguk szavazhatnak leendő vezetőikről, de nem lehet nagy öröm olyan légkörben szavazni, amikor nem tudja az ember, mikor robban mellette egy gyilkos bomba.

Az Euronews hírtelevízió honlapján azt taglalja, hogy 15 millióan voksolhatnak. A külföldön élők már tegnap óta szavazhatnak. Európán belül Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Dániában, Svédországban és Hollandiában állítottak fel szavazóurnákat. Nem kell különösebb jóstehetség annak megjövendöléséhez, hogy az irakiak etnikum szerint voksolnak majd. Azaz még mélyebbekké válnak az ellentétek a kurdok és síiták, illetve a szunniták között. Egy biztos, sok jó nem várhat Irakra, még George W. Bush amerikai elnök folyton optimista beszédei ellenére sem.
{ komment (0) } { permalink }  
A hadak elvonultak

Hallom, vége a részjelentésnek is. Feldobták jó magasra, hagyták pörögni, aztán valaki, vagy valakik olyan csendben csapták le, olyan kecses suhintással, hogy még a tollak sem rezzentek meg a madárkaháton. Az Orbán bizottság részjelentéséről van szó, mely utolsó volt a sorban, hiszen írtam, hogy a pártok nagykoalíciója a Gyurcsány vagyonosodásáról szóló jelentésfélét és a Fidesz elnök gazdagodásáról panaszkodó egyéni zanzát is kinyírta már az ügyrendi bizottság ülésén. A részjelentéssel - mely egyebek mellett a Fidesz távolmaradása miatt nem lehetett egész - az a baj, hogy házszabályellenes, vagyis a képviselők házirendje nem tesz említést holmi részjelentésről, csak egészről. Mesélik, hogy Szili Katalin házelnök ezért nem engedi a parlament elé. Mire volt jó ez az egész? Miért kellett az ujjakat egymás orrába dugva a másik fejét beleverni a tataminba? Kellett ez a két bizottság? Jó volt? Hiszen előre lehetett tudni, hogy a vizsgálótestületek semmit sem érnek. Csak a mocsarat terjesztik és fegyvernek sem váltak be, a rendszernek ugyanis hátul is csöve van,  ha elsütöd, téged is kinyír.  - Ha a házszabály nem rendelkezik részjelentésről, akkor nem is tiltja azt - okoskodnak tovább a hadszíntéren felejtett az utolsó katonák, miközben észre sem veszik, hogy hadaik már réges régen levonultak a csatatérről, s otthon jó kenyeret szeletelnek  a gombás lecsóhoz.

{ komment (0) } { permalink }  
Skót üvegzseb – no fukarság, no titok

Közzétették a Skót Parlament internetes honlapján az intézmény legfrissebb jelentését, benne a százhuszonkilenc parlamenti képviselő juttatásainak és költségeinek összesítését. A közel hétszáz oldalas jelentés részletesen kitér minden költségformára. Képviselőkre lebontva közli, hogy adott politikus mennyi támogatást kapott lakhatásra, mennyit költött parkolásra, újságra, villanyra, de még mobiltelefon-számlájának összege is megismerhetővé válik a lakosság előtt.

 George Reid, a Skót Parlament elnöke úgy fogalmazott: "a választóknak joga van megismerni, hogy képviselőik mire és hogyan költik el az adófontokat, mire költik el illetményeiket. Fontos az átláthatóság. Ezúttal megkönnyítettük a rendszert, hogy mind többen és egyszerűbben érhessék el a kívánt adatokat." A Scotland ügynök által is letöltött anyagból kiderül, hogy a korábbi időszakban (2003 és 2004 első negyede) valamivel több mint kilencmillió fontot költöttek, ebből bútorokra és egyéb felszerelésekre hétszázhatvanezret. Az idei időszakban sem fukarkodtak, igaz nem is költekeztek túl: a statisztika szerint alig több mint százezer fonttal fordítottak csak többet a költségekre; bútorokra és egyéb használati eszközökre még hatvanezerrel kevesebbet is. Érdekesség, hogy a kimutatás szerint a pártvezetők ötvennyolc százalékkal kevesebb illetményt kaptak, mint korábban.

A skótokról azt tartják, hogy fukarok. Ez nevetséges és valótlan állítás – Scotland ügynök is visszautasítja. Hogy a skót üvegzseb-rendszer minden részletében követendő-e, még eldönthető. Az azonban nem kérdés, hogy egy valós demokráciában a képviselők zsebeiben turkálni nemcsak lehet, de kötelező is. Skóciában hagyják. Õszinte világ.

{ komment (0) } { permalink }  
Sörfan finn 2.

Az imént kaptam meg e-mailben a brüsszeli híreket. Ezek szerint 484-15-14 arányban szavazta meg az EP a sörfan finnek normáját. Már írtam róla, hogy Finnországban meglehetősen drága az alkohol, a szomszédban - Oroszországban, Észtországban - lényegesen olcsóbb a ser. A finnek tehát átkompoltak, és amikor visszatértek hazájukban rögvest gyengült a közrend, a határmenti finn kiskereskedőkre pedig nehéz idők jöttek. Oroszországban vámmentes boltok nyíltak, melyeket laza kiáltással, vaskos pénztárcákkal ostromoltak meg a finnek olcsó sör-jutalomra szomjazva. A finn állam kérte Brüsszelt, hogy még egy évig alkalmazhassa a 16 literes sörbehozali korlátozást.
Most megkapták.
{ komment (0) } { permalink }  
Hadat üzentek a hulligánoknak
A futballhulliganizmus kérdése kimeríthetetlen téma. Akadnak ugyan országok, ahol igyekeznek törvényileg szabályozni, hogy a pályák biztonságosakká váljanak, nem is szólva arról, hogy rasszista bekiabálások se hangozhassanak el, de Magyarország, mi tagadás, nem tartozik ezek közé. Itt minden elképzelhető: az Újpest drukkerei gázkamrába küldik a zsidókat, amiért a klubot "példás" ötmillió forintos büntetéssel sújtják.

De akadnak pozitív példák is, igaz, csak az ország határain túl. Svájcban hétfő óta tárgyal a törvényhozás arról, milyen intézkedéseket kell hozni a magukról megfeledkezett "szurkolók" megfékezéséért. A cél ugyanis az, hogy semmi gond se legyen a 2008-as svájci-osztrák közös rendezésű Európa bajnokságon.

A javaslatok között szerepel az, hogy közös adatbázisban tüntetik fel a kontinens hulligánjait. Utazási korlátozásokat foganatosítanak velük szemben... A törvényjavaslat a megelőző intézkedések mellett nagyobb jogkört biztosít a rendőröknek. A beterjesztők szerint azokban az országokban, ahol hasonló törvényeket vezettek be, sikeresnek bizonyultak az intézkedések. Bár ezek közé tartozna Magyarország is...

{ komment (0) } { permalink }  
Elektronikus petíció - skót módra

A nyugati demokráciákban (különösen hőn szeretett skót barátaimnál) nagy hagyománya van a petícióknak, vagyis az Isten adta köznép által beadott követeléseknek, ajánlásoknak. Scotland ügynök, a Parlamentblog.hu skót felelőse két titkos bevetés között bukkant rá dr. Donald Smith, a Skócia Irodalmi Fóruma elnevezésű szervezet képviselőjének legutóbbi beadványára. Smith úr arra kérte a Skót Parlamentet, hogy járjon közben a skót kormánynál és sürgesse meg az oktatásért felelős személyeket, hogy a skót irodalom és történelem mind magasabb színvonalon legyen jelen az általános és középiskolákban, hogy mint írja: „ezzel is biztosítva legyen minden skót polgár számára a lehetőség, hogy minél jobban megismerje és megismerhesse saját közösségét és kultúráját”. Azt csak a rossz (skót) nyelvek beszélik, hogy az iskolai történelemkönyvek, ha nem is meghamisítva, de némileg elhallgatva foglalkoznak a skót szabadságharcok hőseivel. A skót irodalomról és a gaelic nyelvről ne is beszéljünk. Illetve, ők nem is beszélnek. Eleget legalábbis. A petíciót máris több százan írták alá a parlament honlapján, legtöbbjük természetesen Skóciából. Van, aki Tajvanról üzente: egyetért. Mi is.
{ komment (0) } { permalink }  
Narancsfelfújt. Írja le. Adja be.

"Narancsfelfújt". Mutat Kuncze. "Itten ül". Mutat Kuncze. Orbán felé. "Tőkét nyugtasd". Kéri Kóka. "Beszélj róla". Kéri Kóka. Orbán felé. Orbán feláll. "Mi is álljunk?" Kérdik balról. "Körbetartoz. Riaszt mérték". Mondja Orbán. "Garanciát". Mondja Orbán.( Régi lemez. Mondom én. Csak magamnak.) "Munkahely. Garancia. Törvény". Mondja Orbán. Szoci röhög. Gyurcsány feláll. "Teszi dolgát." Mármint kormány. Mondja Gyurcsány. Fidesz röhög. "Eltöröltük. Minimálbért". Bakiz Gyurcsány. Fidesz röhög. " Sokat tettünk!" Sorol Gyurcsány. Sok-sok példát."Tárgyalunk már". Mondja Gyurcsány. "Már egy hete". Fidesz röhög. "Nyugi, nyugi!". Súgja Orbán. "Írja le!" Mondja Gyurcsány. "Adja be!". Mondja Gyurcsány." Titkárságra" Teszi hozzá. (Nem elegáns. Mondom én. Csak magamnak.) Leül bátran. Szoci röhög. (Hol a kávé? Kérdem én. Csak magamtól.)
{ komment (0) } { permalink }  
Ordas és csehi meg a kanyar
Nehezek a szavak, nyomják a nyelvet, a fogak is akadály. Főleg, ha parlamentben beszél az ember. Emlékszünk Medgyessy hányszor nekiugrott annak a fránya útelágazásnak és csak nem jött ki jól belőle. Gyurcsány bejelenti, hogy jövő tavasszal elkezdődik az M0-ást Gödöllővel összekötő gyorsforgalmi út építése. Aztán belehevül, nyomja, csak nyomja, kipirul, elemében van, tudja, fontosat mond, minden szem rátapad, élvezi a szerepet, neki, neki még gyorsabban, még komolyabban, méltóságteljesebben, és közben nem érzi, hogy ezerrel nem lehet egy kanyart bevenni. Pedig Ordacsehi jön lassan....
- Ordascsehi - böki ki végre, és már hiába minden, a kanyar péppé préselte a méltóságát, kitör a mindent elsöprő röhögés. 
{ komment (0) } { permalink }  
A pannon puma és a sakk-matt

Mi köze a pannon pumának a dübörgéshez és a recsegéshez, hogyan szuszakol be a kormány egy bazi nagy lokátort Pécs karácsonyfája alá, miért csikorog a Gyurcsány szélkakakas? Ja, és hogyan lehet kormánypártiul ellenzéki műfajt űzni, és kijelentő módban kérdezni? Déli ennek nézett utána rövidke dolgozatában. Az interpelláció hálás műfaj, általa lehetőséget kap a kis cini egér arra, hogy nekiugorjon a vad harci elefántnak, pofást vigyen be neki, majd amikor az felécsap az ormányával egy gombnyomással elküldheti melegebb égtájakra. Persze, ha a többség vele van. A törvényhozók szebbnél szebb címeket adnak házi dolgozatuknak, melybe belerejtenek csipet humornak szánt agyamentséget, hangyányi anyázást is. (Szalmás Péter fotója)
{ komment (3) } { permalink }   { tovább }
Sörfan finn

Olvasom, hétfőn szavaz az Európai Parlament arról, hogy a finnek még egy évig 16 literben maximálhassák az unión kívülről érkezők sörbehozatalát. Az oroszoknál ugyanis olcsóbb a ser, meg az alkoholnak minden fajtája. Persze, ha az unión kívülieket nézzük, az olcsóság üdvözlendő dolog, hiszen Berija és Jagoda után egy kicsit lazítani akarnak a volt szovjet polgárok, engedjük hát meg nekik! Bezzeg a gorbacsovi időkben egy darabig elromlott minden, az idegen turista kőkemény rubelkötegekért juthatott még vodkához is, ha meg nem akart, ihatott kvászt, amit lajtoskocsikban árultak szinte minden utcában. De ez most nem tartozik ide.

Most nézzük az unió érdekeit: a javaslat szerint a finnek a közrendet is biztosítani akarják a sörkorlátozással. Nem tudom, ez azt jelenti-e, hogy az olcsó sörtől üvöltöző, sörmámorban fürdő, Helsinki utcáin fetrengő finneket akarják ezzel az intézkedéssel leszerelni, vagy csak egyszerűen arról van szó, hogy egy átlagos sörfan finn 16 litert bír egyhuzamban meginni, többre teljesen képtelen, de inna, ha hagynák és inkább elpusztulna, mint meghagyna egyetlen cseppet is. Ezért a korlátozással csak figyelmeztetni akarják a nyakló nélkül vedelni akaró honpolgárokat és honleányokat arra, hogy mi a norma. Aki túlteljesíti az nem sztahanovista, hanem öngyilkos, ezáltal nemzetvesztő.

Vagy csak egyszerűen arról van szó, hogy az északiak saját kiskereskedőiket védendő akarnak továbbra is fityiszt mutatni a sörturizmusnak. Ki-ki válassza ki a saját ízlésének megfelelő magyarázatot és a nálunk kapható osztrák, vagy német sörrel ünnepelje meg, hogy a normát még nem teljesítette túl, így ezt a postot el tudta olvasni.

{ komment (0) } { permalink }  
Fenyegették a leendő képviselőt
1998-ban is indult, de nem jött össze, aztán 2002-ben is próbálkozott, akkor sem kapott pecsétes papírt, no és elegendő szavazatot. 125 nappal a választások előtt viszont Demus Iván lesz az MSZP új országgyűlési képviselője, a vadászbalesetben elhunyt Urbán Árpád utóda. Demus Balassagyarmat szociális ügyekben jártas alpolgármestere, aki a helyi Európa kör megalapítója, a szociális nap atyja, egy  civil portálnak azt mondta korábban, hogy "úgy érzi jelentős negatív kampány folyik ellene. Úgy tartja: ez az ellenzék dolga. Volt, hogy életveszélyesen megfenyegették." Sokat tapasztalt újságírók mást is tudnak róla: Demus egyhavi bruttó illetménye 175 ezer forint, emellett 35 100 forint költségtérítésben részesül. Ez még rendjén is volna, de hogy  az újság szerint "ruházati és étkezési költségeit azonban saját pénztárcájából kell kigazdálkodnia", az azonban már vérlázító!
{ komment (2) } { permalink }  
Muzulmán testvérek között

Újra és újra bebizonyosodik nem feltétlenül az a legjobb módszer, hogy ha egy államban rendkívüli keménységgel lépnek fel az iszlám radikálisok ellen. Sőt, ezzel a módszerrel éppenhogy az idea népszerűsítését érik el. Valami hasonló zajlik Egyiptomban, ahol a Muzulmán Testvériség nevű párt várakozáson felül szerepelt a parlamenti választáson. Mondhatni rekordot állított fel, mert a törvényhozásban a mandátumok 19 százalékát szerezte meg.

Persze Hoszni Mubarak pártjának győzelmét nem fenyegette semmiféle veszély. Az egyiptomi demokráciában körülbelül akkora az esélye annak, hogy az államfő tömörülése veszít, mintha az egyiptomi válogatott megnyerné a jövő évi labdarúgó világbajnokságot.

A maratoni, négy hetes szavazás végén a Nemzeti Demokrata Párt 333 képviselői helyet szerzett, a Testvériség pedig 88-at. A 454 képviselő közül tizet az elnök nevezhet ki.

Az egyiptomiak egy része mintha kezdené megelégelni a szavazások elfogulatlanságát. A szavazóhelyiségek előtt összecsapásokra került sor, mert helszíni beszámolók szerint a Muzulmán Testvériség híveit meg akarták akadályozni a szavazásban.

Egyiptomban évről évre válik feszültebbé a helyzet. Úgy hiszem, az ország egyre több fejtörést okozhat az amerikaiaknak: elvégre Kairó Washington egyik legfontosabb szövetségese.

{ komment (0) } { permalink }  
Másfél napos szónoklatok

Ha jól megnézzük ezt a táblázatot: darabra az Orbánt vizsgáló szoci Szabó Zoltán, időre pedig a madöfös Herényi Károly viszi a prímet a legaktívabb országgyűlési képviselők listáján. Herényi másfél napot beszélt a ciklus kezdete óta és sarkában ott lihegett többek között a jelenlegi pénzügyminiszter, Veres János is, aki 28 órát magyarázott a parlamentben. Persze, nem egyfolytában tették ezt, de érdekes lenne eljátszani a gondolattal, mi lett volna, ha Castroként folyamatosan, több mint egy napon át döntik ki magukból, az ország helyzetét minősítő véleményüket, vagy a gazdaság, a költségvetés számait: vajon, hány képviselő maradt volna életben? Apropó pénzügyminiszterek!  Vajh mi lett velük? Az Antall kormány pénzügyminiszterei közül Kupa Mihály a Centrum párt elnöke lett, Rabár Ferenc, Szabó Iván azóta elhunyt. A Horn kormány alatt működő Békesi Lászlóból a szabad demokraták szakértője lett és egyébként Németországban egyetemi oktató, Medgyessy Péter jelenleg utazó nagykövet, Bokros Lajos a többi között a Közép-Európai Egyetem tanára. Az Orbán kormány pénzügyérei közül Járai Zsigmond a Nemzeti Bank elnöke lett, Varga Mihály a Fideszben űzi az ipart. A Medgyessy kabinet tárcavezetője, Draskovics Tibor saját céget alapított, valamint Magyar Villamos Művek Rt. elnöke és az Államadósság Kezelő Központ Rt. igazgatósági tagja, László Csaba pedig a KPMG partnereként dolgozik. Aktívak ma is. Ej, az a fránya irónia!
{ komment (1) } { permalink }  
Névelővel a terroristák ellen
Mint az a hírekben is szerepelt, november elején egy ausztrál törvénymódosításnak köszönhetõen, terrortámadást hiúsítottak meg az ötödik kontinensen. A törvénymódosítás keresztülvitelét John Howard miniszterelnök személyes sikerének könyvelte el a világsajtó, köztük a magyar is. Arról azonban már nem számoltak be a hírügynökségek, hogy a kemény vitákat kiváltó törvénymódosítás valójában mindössze egyetlenegy névelõváltoztatást jelentett ! Ezért küzdött a miniszterelnök!
   
  Ugyanis eddig " *the* terror attack" volt a szövegben, és ezt kellett " *a* terror attack"-re változtatni. Azaz egy határozott névelõt kellett határozatlanra változtatni. Hiszen mást jelent ".aki a (the) terrortámadásra készül.." és  megint mást "..aki egy (a) terrortámadásra készül".   Ugyanis *a* (the) terrortámadásra készülõ egyént, csak akkor lehet õrizet bevenni, letartóztatni, megvádolni, ha a konkrét terrortámadás már megtörtént. Ha viszont a törvény *egy* (meg nem nevezett, meg nem határozott, mi több, még el nem követett) terrortámadásról szól, akkor a rendõrség bárkire lecsaphat, és bíróság elé állíthatja terrortámadásra való felkészülés, elõkészítés gyanújával.
   
  Ez a nyelvtani nüánsznyi különbség tette lehetõvé az ausztrál hatóságoknak, hogy egy nagyszabású terrortámadást még idõben meghiúsítsanak, és a demokratikus jogrend szellemében jogosan gyûjtsék be a gyanúsítottakat.

Pocakos  postjai a témában saját blogján: Terrortámadás meghiúsítása Ausztráliában, Készülődés az atomreaktor ellen

{ komment (0) } { permalink }  
Köszönöm szépen a figyelmüket!

Húsz perc?! Ugyan már! Volt ennél sokkal rövidebb! Ma a képviselők, mint egy unalmas film alatt a kongó nézőtéren, oda ülhettek volna ahova akarnak, olyan kevesen lézengtek a Házban. Húsz percig tartott az adás, akár egy jó sorozat epizódja, mondhatnánk, de nem mondjuk, mert felértékelnénk azt, amit a patkóban történt. Persze, ne legyünk demagógok, fontos kérdéseket már a bizottságok előtt tisztázták, itten most csak fényképezőgépeknek akartak vitatkozni, hogy majd bizonyítékként tárják az otthoni kételkedő elé: látod anyukám, tényleg tárgyalni voltam. Húsz perc alatt le is rendeztek mindent - lakcímigazolást, katasztrófa elleni védekezést -, aztán hazamentek. Két évvel ezelőtt december 3-án tartotta fennállásának legrövidebb ülését a parlament. Akkor az alig tíz percig tartó ülésen a teremben a levezető elnökön, a két jegyzőn, illetve a két előterjesztőn kívül egyetlen képviselő tartózkodott. Még Déli sem volt ott. Akkor ugyanis még aludt. Gondolta, később benéz a parázs vitára, és izgul egyet az uniós bűnügyi együttműködés keretein, aztán reszkető kézzel elfogyasztja az aznapra rendelt ebédjét. De nem, ezek keresztülhúzták a számítását. Akkor a levezető elnök kézfelemeléses szavazást kért a vitában és amikor meglátta a három felemelt kezet a következőt állapította meg: "Megállapítom, hogy a jelenlévők többsége egyetért a javaslatommal". Ha már rekordoknál tartunk, befejezésül álljon itt a legrövidebb parlamenti felszólalás, melyet Kuncze Gábor követett el. Az SZDSZ elnök két évvel ezelőtt a Kellemes ünnepeket című felszólalásásban a következőket mondta: "Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Kellemes ünnepeket! Köszönöm szépen a figyelmüket."

{ komment (0) } { permalink }  
Izraeli igen a passzív eutanáziára

Bizonyos morális kérdésekben roppant nehéz állást foglalni: mit szabad és mit nem. Ezek közé tartozik az eutanázia. Nyilván egy lelkipásztor teljesen más véleményt fogalmaz meg erről, mint például egy liberális politikus. Az esetek többségében az igazság középúton van. Az aktív eutanázia nyilván megengedhetetlen már csak azért is, mert azzal az orvos a Hippokratészi esküjéhez válik hűtlenné. De a végső stádiumban lévő gyógyíthatatlan beteg kínjain is enyhíteni kell.

Ezt az arany középutat választotta az izraeli parlament, lehetővé tette, hogy a halálos  betegségekben szenvedőknél a passzív eutanáziát alkalmazzák. A törvényhozás nagy többséggel szavazott a javaslat mellett, hiszen csk hárman voksoltak ellene. (Meg is lep ez a nagy egyetértés, mert az izraeli parlament rosszabbfajta méhkashoz hasonlít, ahol senki nem ért egyet a másikkal).

A törvény értelmében az orvosok megkönnyíthetik a páciens szenvedését, ha az írásban is kérte ezt. Az új szabályozás körülbelül egy év múlva lép életbe.

Nehéz a hírhez bármit hozzáfűzni: a szenvedőknek is meg kell adni az esélyt az emberhez méltó halálra.

{ komment (0) } { permalink }  
FelNÕni a feladathoz

Szinte nem telik el hét anélkül, hogy egy szervezet - legyen az emberi jogi, feminista, vagy... szóval "mittomén" milyen - ne sopánkodna azon: túl kevés nő jut szóhoz a politikában. Arra azonban aligha számított bárki is, hogy az állandó huhogóknak éppen a palesztinok fognak hadat üzenni. Merthogy - mint a hírhedt al-Dzsazíra internetes kiadása jelentette - rekord számú nő jelezte részvételét a jövő januárban esedékes palesztin parlamenti választáson.

Persze mielőtt lelki szemeink előtt azt látnánk, hogy a gyengébbik nem képviselői ellepik a palesztin törvényhozást, egy kiábrándító hírt kell közölnöm: a rekord szám ugyanis igencsak viszonylagos: a 132 tagú Palesztin Törvényhozó Tanácsban ugyanis még csak 13 nő kap helyet.

Az azonban letagadhatatlan tény, hogy egyre több és több palesztin nő érzi úgy: bele kell szólnia a helyi politikába, közéletbe. Már a tavalyi önkormányzati választáson a gyengébbik nem 139 képviselője indult, ami a résztvevők 17 százalékát jelentette.

Elismerem csúnya befejezés, de... nos, valljuk meg, szerencsésebb, ha politizálással akarják formálni mindennapjaikat annál, mintha öngyilkos merényletekkel próbálnának "utat mutatni" honfitársaiknak.

{ komment (0) } { permalink }  
Hódolatom Amerikának!

Õszintén szólva Hugo Chávezt sokáig kiszámíthatatlan figurának, amolyan minidiktátornak tartottam. A venezuelai elnök populista szövegeivel aligha emlékeztetett demokratikus vezetőre. Kis híján meg is bukott hazájában. Aztán egyszercsak megindult felfelé népszerűségi mutatója. Mindezt az amerikaiaknak köszönhette. Pontosabban Washington ballépéseinek. Kiderült ugyanis, hogy a megbuktatásáért szervezett tömegtüntetéseket részint az Egyesült Államokból irányították. Másrészt pedig az amerikaiak katonai beavatkozáa Irakban is Chávez malmára hajtotta a vizet. Venezuela ugyanis rendkívül gazdag olajban. S a helybéliek látták, hogy Washington mennyi mindent képes megtenni az energiahordozó feletti ellenőrzés megszerzéséért.

Nos, az eltelt években én is jobban megkedveltem Chávezt függetlenül attól, hogy populizmusa valóban szinte nem ismer határt. De hazájában megkedvelték. Ezt igazolja a venezuelai parlamenti választás végeredménye. Az általa vezetett tömörülés, az Ötödik Köztársaság Mozgalom Pártja (MVR) 114 képviselői mandátumot szerzett a 167 fős törvényhozásban.

Igaz, az ellenzék bojkottja miatt a 14 millió választónak csak 25 százaléka jelent meg. Chávez 1998 óta Venezuela elnöke.

Egy biztos, Chávez nagy köszönetet mondhat az amerikaiaknak. S Venezuela példája azt mutatja: ha humbug szövegekkel lépünk fel arrogánsan a világban, akkor azzal csak azoknak teszünk jót, akik ugyanolyan rosszak ugyan, de legalább nem annyira képmutatóak.

{ komment (0) } { permalink }  
Rozi néni és Lili

A béke, a barátság emlegetése mellett időről időre egy dolog tartja lázban honatyáinkat: politikai szappanoperájukhoz rendre szereplőket castingolnak. A sparhelten már-már odakozmált a becsináltleves, a sütőben a rétes, hiszen a háziasszonyok figyelmét Dorkota Lili családja után az újabb főhős Rozi néni kötötte le. Rozi néni először a múlt héten játszott egy aprócska szerepet, dramaturgja, kreátora Dávid Ibolya volt. Az MDF elnöke az európai koordinátarendszerben Kisszékelyben jelölte ki a hölgy tartózkodási helyét és nyolcvannal lökte őt előre az iksztengelyen. Az így korosra sikeredett szereplőről csak annyit tudhattunk meg, hogy mindennapi megélhetési gondjai között még fűtésre sem telik neki. (Szalmás Pétertől kaptam a képet)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Istenadta nép

Lassan kávéra cserélném a  tollat, de nem lehet, hiszen kezdődik a tusa, melynek a hálás sorsú teremszolgák a folyosókon szolgálatból fordítanak hátat. Csak az önkínzók ülnek néma rendben a páholyokban, meg azok, akik poénra, gyors kacajra várnak, hiszen törvényhozóink ebből is szolgáltatnak bőven.
- Két hét alatt annyit változott  a kormány tagjainak véleménye áramügyben, hogy már nem tudjuk, kinek adjuk a nagy szélkakas érdemérem első fokozatát a vörös tarajjal - igyekszik viccelődni Áder János, miközben addig az unió csökkenő költségvetéséről volt szó, de ő erre ügyet sem vet.
- A haza mindenelőtt mondatot az ellenzék az áram mindenelőttre cserélte - igyekszik  viccelődni komorra erőltetett arccal Gyurcsány Ferenc.
- Tisztelet a szívünkben - talán nem viccel Orbán Viktor és azt javasolja, egy percig álljanak fel, hogy kifejezzék tiszteletüket a határon túli magyarságnak. Először zúgolódnak a kormánypártiak, hiszen nekik Orbán nem parancsol, de érzik csapdába kerültek, ha nem állnak fel nemzetietlenek, ha felállnak akkor meg a Fidesznek engedelmeskednek. Végül mindenki feláll, senki nem nevet, mert a viccelődéstől egyszer s mindenkorra elment mindenkinek a kedve. Gyurcsány még megjegyzi, aki keresi a megegyezést, nem felállást diktál, hanem kezet nyújt!
- Tudják ki diktál? Az istenadta nép! - teszi hozzá indulatosan és lassan minden visszatér a maga unalmas kerékvágásába. Kint a folyóson ásít egy lobbista. A büfében palóclevest kanalaznak a későn jövők.

(Szalmás Péter képe)

{ komment (0) } { permalink }  
Éljen a párt!
Micsoda meglepetés született a csecsen parlamenti választáson! A Moskauer Deutsche Zeitung közlése szerint a Kremlhez hű Jedinaja Rosszija (Egységes Oroszország) névre hallgató párt nyerte meg a csecsen voksolást, méghozzá meggyőző fölénnyel: a szavazatok kétharmadát orozta el.

Ettől függetlenül a helyzet nem stabilizálódik, hanem fokozódik az Oroszországhoz tartozó köztársaságban. A lázadók ugyanis már nem az Oroszországtól való elszakadásért küzdenek, hanem azért, hogy egy "iszlám szent" háború révén az egész Kaukázust radikális muzulmán állammá alakítsák át. Persze hab a tortán, hogy a részvétel állítólag az utolsó egy-két órában növekedett meg rohamosan. Na meg az is sajátos, hogy szavazati joggal rendelkezett a köztársaságban állomásozó 34 ezer orosz katona. Persze teljesen mindegy, csaltak-e, vagy sem, a lényeg, ami lényeg: Csecsenföldön még rosszabb lesz a helyzet, mint amilyen eddig volt, már ha ez egyáltalán lehetséges. 

{ komment (0) } { permalink }  
Nincs zsé a büdzsére
Tavaly Magyarországon is lelkesen szemléltük az ukrajnai narancsszínű forradalmat, amint a nép hetekig tartó tüntetés-sorozaton megbuktatta Leonyid Kucsma rezsimjét. Azóta a sajtó ugyan függetlenné vált az országban, de az életszínvonal Viktor Juscsenko elnöklete alatt sem nőtt meg a várt mértékben. Olvasom, hogy most meg azon aggódhatnak az országban, lesz-e Ukrajnának a parlament által elfogadott költségvetése 2006-ra. A törvényhozás képviselőinek többsége ugyanis úgy döntött, elhalasztja a vitát a kérdésben. No nem azért, mert a képviselők túlságosan belefáradtak a sok munkába, hanem mert a kormány előterjesztését rossznak tartják. Vagyis a büdzsé-csomagot visszaküldték a feladónak.

Ukrajnában manapság szinte feje tetejére állt a politikai élet, így szinte minden elképzelhető. Még akár az is, hogy hetekig halasztgatják a büdzsé elfogadását. A forradalom két vezéralakja, Viktor Juscsenko és Julija Timosenko asszony szembefordult egymással, utóbbi kormányát szeptemberben eresztette szélnek az elnök. Juscsenko azóta kénytelen együttműködni esküdt ellenségével, Viktor Janukoviccsal és pártjával.

Az ukránok mostanra tanulták meg: nem elég megdönteni egy rendszert, megfelelő háttér nélkül nem lehet építkezni.

{ komment (0) } { permalink }  
Polt-parittyák, elménc harcok

Különös dolgokra képesek törvényhozóink, ha éppen Polt Péter legfőbb ügyész képe ül be neuronjaik közé. Csodás parittyázást, elmés gáncsokat tudnak csinálni, hogy bebizonyítsák Polt nem jó szakember, pártkatona, sőt, mi több, posztgraduális tornára kell fogni, mert önálló mozgásra teljesen képtelen. De akkor is leleményesek, ha éppen ennek ellenkezőjét akarják igazolni, például azt, hogy róla kellene mintázni a Század Legfőbb Ügyésze lovasszobrát, melynek egyáltalán nem a Vadásztrófea és a Schlecht Csaba utca sarkán van a helye. A legújabb gyöngyszemet Dávid Ibolya madöf elnök hozta fel a mélyből. (Szalmás Péter képe)
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Szétlőtt jelentések

A szocialisták és a fideszesek a legjobb úton haladnak afelé, hogy úgy tegyenek végleg pontot a Gyurcsány és Orbán gazdagodását vizsgáló bizottságok munkájának végére, hogy arról ne szülessen semmiféle összegzés. - Beismertük: döntetlen - egyik politikus így válaszol nevetve, amikor azt kérdezem tőle, az ügyrendi bizottságban nagykoalíciót sejtetve miért bólintottak egyenlő szögben, azonos ritmusban arra, hogy a kormánypárti és ellenzéki összegzések ne kerüljenek a parlament elé. Már csak egy papiros létezik hivatalosan az Országgyűlés interneterdejébe, iktatójába beásva: ez pedig az Orbán bizottság részjelentése, melyet a fideszesek rövidesen az ügyrendi testület elé citálva feltehetően kormánypárti lövegek támogatásával lőnek majd szitává.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
Terrorista-riasztó törvény
Ha elkeserednénk a magyar pártok időnként egészen undorító politizálása miatt, néha-néha azért nemzetközi példákat is találhatunk arra, hogy külföldön sem minden fenékig tejfel. Franciaországban egy kormánypárti politikus például a legvisszataszítóbb baloldali európai tömörülésnek nevezte a Francia Szocialista Pártot. De akadnak azért szent dolgok, amelyekben a kormánypárt és az ellenzék is egységes Franciaországban. A párizsi törvényhozás nagy többséggel fogadta el a terrorizmusellenes törvényt, amelyet korábban oly nagy lelkesedéssel hirdetett Nicolas Sarkozy belügyminiszter, akiről ugyebár jól tudjuk, hogy magyar gyökerekkel rendelkezik, de mivel magyar apját gyűlölte, ezért a magyar kultúra megismerése iránt sem mutatott hajlandóságot. (Ez a magabiztos úriember, aki nem ismerné, nos, szóval ő a mi Sarkónk). Nos, a törvény előírja, hogy figyelőkamerákat helyeznek majd el az ország ki tudja hány pontján. A következő hetekben a szenátus tárgyalja majd meg. Nem is kérdés: a felsőház is támogatja majd. Év vége felé léphet életbe.

Zárójelben azért jegyezzük meg: lehet, hogy a törvény elriasztja majd a terroristákat. De arra találnak-e megoldást, hogy a külvárosokban élő francia nemzetiségű muzulmán fiatalok jobban beépüljenek a társadalomba?...

{ komment (0) } { permalink }  
Parlamenti blokád alá veszik Blair javaslatát?
Már amikor felvették Magyarországot az Európai unióba, sejtettük, annyi támogatást messze nem kapunk, mint az utóbbi húsz évben újonnan csatlakozott államok. Tony Blair uniós költségvetési javaslata azonban minden elképzelésünket alulmúlja, hiszen a számunkra oly fontos strukturális alapot szorítaná vissza tíz százalékkal. No azért ne temessük az esélyeinket előre. Mert szerencsére Magyarországon kívül több más állam tartja elfogadhatatlannak a brit kormányfő elképzeléseit.
{ komment (0) } { permalink }   { tovább }
 
 
© parlamentblog.hu
Az oldalon szereplõ bejegyzések, vagy annak részletei csak a parlamentblog.hu-ra való hivatkozással használhatók fel

Reklámozz minket!
Helyezd el honlapodon a ParlamentBLOG egy bannerét (120×240 vagy 468×60), és
cserébe mi is kirakjuk a Te álló banneredet! Csak szólj.